کد خبر: 173597
تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۸

در حالی که دو شرکت خودروساز داخلی با شرکت‌های پژو و سیتروئن قرارداد امضا کرده‌اند، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از امضای چهار قرارداد دیگر از سوی خودروسازان داخلی با چهار خودروساز مطرح اروپایی و آسیایی تا پایان امسال خبر داد.

به گزارش اخبار خودرو به نقل از ایسنا، منصور معظمی - مدیرعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) امروز در نشست خبری اظهار کرد: برجام یک فرصت طلایی است که باید از آن استفاده کرد و در این راستا سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به همراه دو خودروساز داخلی قراردادهای خود را با شرکت‌های پژو سیتروئن نهایی کرده اند و تا پایان امسال نیز با خودروسازان مطرح اسیایی و اروپایی امضا می‌کنیم.

وی افزود: آنچه مهم است این که کیفیت خودرو داخلی نسبت به سال گذشته بهتر شده است و بر اساس اهداف تعیین شده موظفیم تا کیفیت تولید خودرو در کشور را به گونه‌ای ارتقا دهیم که از استانداردهای مناسب برخودار باشد و موظفیم تا این شرایط را فراهم کنیم و به خودروسازان نیز اعلام کنیم که این استانداردها را رعایت کنند و در این راستا کشورهای موفق شده‌اند که با خودروسازان برند و صاحب نام مشارکت کرده اند که می توان به کشورهای ترکیه برزیل کره و چین اشاره کرد.

سهم دولت در خودروسازی‌های داخلی از نظر تولید ۱۳ درصد

معظمی با بیان اینکه همه موظف‌اند تا خودرو خوب و استاندارد در کشور تولید شود و قیمت آن به گونه‌ای باشد که  در اختیار مردم قرار گیرد، ادامه داد: سهم دولت در دو خودروساز داخلی کشور کمتر از ۲۰ درصد است ومنع قانونی ندارد اما اگر دولت تصمیم بگیرد به صورت کامل سهام این خودروسازان به بخش خصوصی واگذار شود، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز تبعیت می‌کند و هم‌اکنون  سهم دولت در خودروسازی ‌های داخلی از نظر تولید ۱۳ درصد، از نظر ارزش هفت درصد و از نظر ظرفیت ۱۴.۵ درصد است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اظهارات رئیس شورای رقابت در رابطه سهام دولت در خودروسازی‌ها گفت: مدیریت شرکت‌های خودروسازی مشکلی ندارد و نه در اختیار دولت است و نه در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت، بلکه شرکت‌های خودروسازی داخلی کاملا خصوصی است چرا که ایدرو تنها در این دو شرکت یک عضو هیئت مدیره دارد اما وزارت صنعت، معدن و تجارت یک دستگاه متولی و سیاست‌گذار است که سیاست‌های خود را در صنعت خودرو اعلام می‌کند و همه خودروسازان موظف‌اند در راستای این سیاست‌ها حرکت کنند.

وی تاکید کرد: سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که با هر خودروسازی که محصول خوب و کیفی تولید می‌کند مشارکت کند و  آنچه خودروساز نیز به نفع بنگاه خود و وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد را انجام می‌دهند و در این راستا این وزارت خانه علی‌رغم نظارت بر فرآیند انجام کار به شدت از استفاده حداکثری از توان داخلی حمایت می‌کند؛ به گونه‌ای که خودرو خوب و کیفی از طریف این مشارکت‌های بین‌المللی تولید شود و در بازار داخلی در اختیار مردم قرار گیرد و بخشی از آن نیز به صادرات اختصاص پیدا کند اما این اطمینان وجود دارد که قراردادهای امضا شده و در دست امضا همگی با بهترین خودروسازان دنیاست.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
    کی محصول به بازار می اید خدا می داند؟ همش حرف و شعار شده ۴ سال که سر کاری گذشت. حتما منافع خودروسازهای داخلی اجازه شکل گیری عملی کار را نمی دهند مثل کانون سر دفتران که به خاطر منافع صنفی اعضای خود چشم روی حقوق میلیون ها ایرانی بسته است و صرار دارد که مردم پول زورکی بع سردفتران بدهند.اگه واقعا هدف گرفتن مالیات و عوارض دولتی باشد خود نیروی انتظامی می تواند این حقوق را از مردم وصول کند تا دیگر نیازی به ورود یه نهاد صنفی خصوصی به نام دفاتر اسناد رسمی نباشد
  • تابی ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۳
    این مسئول مثل خان های قبل از انقلاب هست!

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =