کد خبر: 193880
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۹

سال ۹۵ برای صنعت خودرو متفاوت بود. اولین سال بعد از برجام بود و خودروسازان نیز از نخستین صنایعی بودند که با سرعت از منافع برجام بهره‌مند شدند.

به گزارش اخبار خودرو ، همین قراردادها باعث شد تا انتظارات از این صنعت بالا برود و بسیاری انتظار تغییرات گسترده‌ای را در این زمینه داشتند. با توجه به اهمیت صنعت خودرو در امر اشتغال و تولید و همچنین تاکید بر این دو مقوله در شعار سال ۹۶ به نظر می‌رسد امسال برای خودروسازان سال ویژه‌ای باشد. صنعت خودرو، صنعت ویژه‌ای برای تحقق این شعار و هدف است.

به همین منظور نگاهی انداختیم به مهم‌ترین اتفاقات سال گذشته و همچنین نیاز به تغییراتی که باید برای امسال در نظر گرفته شود تا نامگذاری امسال از طریق صنعت خودرو محقق شود.

۹۵؛ سال امضای قراردادهای خودرویی امضای قراردادهای خودرویی و افزایش ۴۰درصدی تولید خودرو نسبت به سال گذشته مهم‌ترین اتفاقات خودرویی سال ۹۵ را رقم زد. صنعت خودرو در این سال خود را رها از تحریم‌ها دید و به سرعت توانست میزان تولید خود را افزایش دهد. علاوه‌بر سایپا و ایران‌خودرو، شرکت‌های کرمان‌خودرو و ماموت نیز با شرکت‌های هیوندای و فولکس‌واگن قرارداد امضا کردند و به تفاهم رسیدند.

افزایش ۴۰ درصدی تولید خودرو در کشور تولید انواع خودرو در گروه صنعتی ایران‌خودرو نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد و به رقمی در حدود ۶۰۰هزار خودرو رسید. میزان تولید خودرو‌های سواری در ایران‌خودرو با افزایش ۳۲ درصدی نسبت به سال ۹۴ به بیش از ۵۷۷ هزار دستگاه خودرو رسید.

رشد بی‌سابقه سایپا و فرار از مرز ورشکستگی میزان تولید خودرو در گروه خودروسازی سایپا نیز به‌صورت خیره‌کننده‌ای نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرد و این شرکت توانسته است با رشد بیش از ۵۸ درصدی در سال ۹۵ به تعداد بیش از ۴۷۰ هزار خودرو برسد.

این درحالی است که سایپا درسال‌های گذشته حال و روز خوشی نداشت و در سال ۹۴ تنها ۳۵۴ هزار خودرو تولید کرده بود. شاید بتوان گفت سال ۹۵ سال شرکت سایپا بود و این شرکت توانست خود را از وضعیت بدی که گرفتار شده بود، رها کند و به‌گفته محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت‌،معدن و تجارت این شرکت برای نخستین‌بار پس از سال۹۵ به سوددهی برسد.

ضمن اینکه سایپا با سرمایه‌گذاری فراوانی که در بخش تحقیق و توسعه و همچنین طراحی خود انجام داد، سال گذشته را با معرفی نخستین خودروی اتومات ساخت داخل یعنی ساینا۲ یا همان کوییک به پایان برساند.

نظرسنجی از ۵۶۰ هزار مشتری خدمات پس از فروش اما در کنار بحث‌ میزان تولید خودرو باید به بحث افزایش کیفیت خدمات پس از فروش خودروسازی‌ها و همچنین خدمات جدید در این بخش نیز اشاره کرد.

بنا به گزارش سازمان بازرسی و کیفیت استاندارد ایران (ISQI) خودروسازان در خصوص ارائه خدمات پس از فروش وضعیت بهتری کسب کردند.

نظرسنجی و گزارش‌هایی که این سازمان در رابطه با این خدمات تهیه کرده، نشان از کاهش میزان نارضایتی مشتریان داشته است. این تحقیق که روی بیش از ۵۶۰ هزار مشتری انجام شده است، نشان از رضایت نسبی مشتریان نسبت به قبل دارد.

بیشترین میزان نارضایتی مشتریان از شرکت‌های خدمات پس از فروش و همچنین نبود یا کمبود قطعات بوده است. در همین راستا نیز فعالیت‌های خوبی از سوی شرکت‌های خودروسازی برای تامین هرچه سریع‌تر قطعات برای نمایندگی‌ها صورت گرفته است.

خودروسازان اپلیکیشن‌های موبایلی را به منظور نوبت‌دهی و خرید قطعات و بسیاری فعالیت دیگر فعال کرده‌اند که نویددهنده کاهش میزان زمان برای تامین قطعات برای سال‌های آینده است.

افزایش فروش و خروج از رکود سال‌های قبل بحث میزان فروش خودروها نیز در سال ۹۵ وضعیت بسیار بهتری پیدا کرد و شرکت‌ها رکود سال ۹۴ را تجربه‌ نکردند. سال ۹۵ به گواه مدیران شرکت‌های خودروسازی سالی با فروش خوب بود که باعث رضایت خودروسازان نیز شد. اما بسیاری از کارشناسان سال ۹۵ را سالی معمولی برای خودروسازی می‌دانند.

انتظاراتی که برآورده نشد در همین زمینه مهدی تقوی، کارشناس اقتصاد در گفت‌و‌گو با روزنامه «دنیای خودرو» می‌گوید: «برای سال ۱۳۹۵ تصور می‌کردیم نخستین ثمرات ناشی از قراردادهای امضاشده بعد از برجام به بار بنشیند و دیده شود اما این اتفاق نیفتاد. به نظر می‌رسد اگرچه این فرآیند‌ها زمان‌بر و سرمایه‌بر است، کمی باید با سرعت بیشتری پیش برود.» این استاد دانشگاه با عنوان این مطلب که سال ۹۵ را سال ویژه‌ای نمی‌بینم، می‌افزاید: «این سال کاملا معمولی بود و انتظار بیشتری از صنعت خودرو می‌رفت. به هر دلیل، اهدافی که برای این سال تدوین شده بود، محقق نشد. اما سال آرامی بود نه مانند سال قبل از آن خودروسازها دچار رکود شدند و نه اتفاقات پیش‌بینی‌شده که قرار بود جهشی برای تولید خودروهای نسل جدید باشد، محقق نشد.»

نیاز به تغییر در قانون‌گذاری در خودروسازی تقوی می‌افزاید: «شاید ‌مهم‌ترین اتفاق برای سال ۹۶ این است که دولت و مجموعه‌ قانون‌گذار به این موضوعات بپردازند و راه‌حلی برای مشکلاتی که در مسیر صنعت خودرو وجود دارد پیدا کنند. در ۵۰ سالی که از عمر صنعت خودروی ایران می‌گذرد، همیشه برای مصرف داخل مونتاژ انجام شده است و فضای مراقبتی برای خودروسازی ایجاد کرده‌ایم.» با توجه به نامگذاری سال ۹۶ به سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، همچنین اهمیت صنعت خودرو در این زمینه به نظر می‌رسد باید سیاست‌گذاری‌ها به سمت همسو شدن با این شعار پیش برود.

سیاست‌گذاری واقع‌گرایانه برای صنعت خودرو در این رابطه علی دینی، کارشناس اقتصاد در گفت‌و‌گو با «دنیای خودرو» می‌گوید: «در صنعت خودرو باید اهداف مشخص و دست‌یافتنی‌تری نسبت به گذشته ترسیم شود و سیاست‌گذاری‌ها از فضای ایده‌آلیستی دور و به سمت واقع‌گرایی و به وضعیت اقتصادی کشور نزدیک شود. باید تمرکز بر اشتغال و تولید باشد.»

اشتغال و ارزآوری با صادرات خودرو محقق می‌شود وی ‌‌می‌افزاید: «به عنوان مثال اگر سیاست خودروسازان مونتاژ خودرو با هدف صادرات محصولات باشد، هم اشتغال ایجاد خواهد شد و هم ارزآوری را به همراه خواهد داشت. این کار کشور را به سمت توسعه صنعت خودرو پیش خواهد برد.

اگر برای سال ۹۶ این هدف‌گذاری را انجام دهیم که عوامل کاهش‌دهنده قیمت تمام‌شده خودروهای مونتاژی به‌عنوان یک مزیت در کشور مستقر شود، می‌توانیم کشور را به محلی تبدیل کنیم که در قیمت کاهش قیمت تمام‌شده خودرو موثر است. این یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین راه‌های توسعه صنعت خودرو است. با این روش سرمایه‌گذار خارجی ترغیب و مجاب به سرمایه‌گذاری در کشور می‌شود.»

ترغیب سرمایه‌گذاران خارجی و فراهم کردن زمینه‌ حضور آنها در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. امر الله امینی، کارشناس صنعت خودرو در گفت‌و‌گو با «دنیای خودرو» می‌گوید: «پیش‌بینی این است که برای امسال وضعیت صنعت خودرو خوب خواهد بود. سرمایه‌گذاری‌های خارجی جواب می‌دهد، به‌طوری که مردم هم آن را حس خواهند کرد. اگر ما از این فرصت‌های ایجادشده درست استفاده کنیم، راه برگشت به این راحتی نخواهد بود. کشور چین را مثال می‌زنم. این کشور الان دیگر مانند گذشته نیست که مثلا آمریکا راحت بگوید قصد تعامل با این کشور را ندارد. چون الان چین آنقدر رشد کرده که سرمایه و دانش آمریکا نیز درگیر چین شده است و به این راحتی نمی‌تواند عقب‌نشینی کند. به این دلیل معتقدم ایران نیز باید برنامه‌ریزی داشته باشد تا به این سمت برود. تحرک باید به شکلی باشد که برای سرمایه‌گذاران خارجی از لحاظ اقتصادی به صرفه نباشد تا سرمایه خود را از کشور خارج کنند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =