کد خبر: 194978
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۶

حال در شرایطی که خودروسازان رقم بزرگی را برای صادرات محصولات خود در سال جاری در نظر گرفته‌اند، چند پرسش اساسی مطرح می‌شود، اینکه چرا با وجود تاکید بسیار مسئولان بر صادرات خودرو، آمار صادراتی خودروسازان در دو سال گذشته روند نزولی داشته است؟

به گزارش اخبار خودرو ، بارها اعلام شده است بعد از برجام و حضور کشورهای خارجی در قالب قراردادهای مختلف در صنعت خودروی داخلی، شاید ایران این قدرت را پیدا کند تا تبدیل به قطب خودروسازی در منطقه و خاورمیانه شود. این موضوع در حالی است که برای رسیدن به این خواسته پیش‌نیازهای زیادی وجود دارد.

[caption id="attachment_194979" align="alignleft" width="345"]رسیدن به اهداف صادرات با شناسایی بازار هدف رسیدن به اهداف صادرات با شناسایی بازار هدف[/caption]

کارشناسان می‌گویند باید در ابتدا این پیش‌نیازها در داخل کشور و صنعت خودروی داخلی تغییر یابد. به‌طور مثال تا زمانی که دولت دست از بنگاه‌داری اقتصادی نکشد، ارتقای صنعت خودرو، از بین رفتن انحصار و ایجاد رقابت ممکن نمی‌شود.

از دیگر سو، مساله صادرات مهم است. موضوعی که طبق افق ۱۴۰۴ باید یک‌میلیون دستگاه که حدود ۳۰درصد است، صادر شود. اگرچه در حال حاضر صادرات برای خودروهای تولید داخل وجود دارد اما سوال اینجاست بازار این خودروها کدام کشورهاست؟

بیشتر خودروهای تولید داخل به عراق، سوریه و لبنان صادر می‌شوند. اما بازارهای پایدار برای تولیدات داخل محسوب نمی‌شوند، بلکه بیشتر جنبه استراتژیک و سیاسی دارند و باید هدف از صادرات، ارسال خودروها به بازاری باشد که در جامعه جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد و به‌دلیل اهمیتش رقابت و کیفیت را به صنعت خودروی ایران بازگرداند.

طبق بند ابلاغیه رئیس‌جمهور به وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید بر تولید صادرات‌محور مدنظر قرار گرفته شده است تا صنایع اشتغال‌زا و مولد ثروت که رقابت‌پذیر هستند و قابلیت گسترش بازارهای صادراتی را فراهم می‌کنند نیز در اولویت قرار گیرند.

مقوله دیگری که در این بند باید به آن توجه داشت، ضرورت پیوستن به زنجیره تولید جهانی است، موضوعی که تنها با واردات نباید مدنظر قرار گیرد، بلکه تولید صادرات‌محور مهم‌ترین بخشی است که می‌تواند با جذب سرمایه‌گذار، ایجاد درآمدزایی برای عوامل تولید در کشور و نیز ایجاد اشتغال موجب وصل شدن تجارت خارجی کشور به زنجیره تولید جهانی شود.

تولید صادرات محور اولویت خودروسازان باشد درباره ایجاد زمینه‌های صادرات خودرو و بهبود شرایط اقتصادی، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی معتقد است باید فشار اقتصادی را که بر جامعه حاکم شده با تکیه بر اقتصاد مقاومتی و توان داخلی کاهش داد.

فریدون احمدی می‌گوید: «باید استراتژی صنعت خودروی ایران در جهت اقتصاد مقاومتی حرکت کند تا با استفاده از توان داخلی، خودروسازی در ایران نیز در ریل توسعه قرار گیرد.» او با اشاره به اینکه محوری‌ترین مساله در حوزه اقتصاد، تولید است، تصریح کرد: «باید حمایت از تولید صادرات‌محور اولویت اصلی خودروسازان در سال جدید باشد.»

او اظهار کرد: «مسلما در سایه توجه تولیدکنندگان به تولید صادرات‌محور است که اشتغال نیز رونق خواهد یافت.»

او همچنین با اشاره به نقش مهم رقابت در اقتصاد و تولید گفت: «امروز تولیدکنندگان باید با دیدگاهی وسیع‌تر، بازارهای جهانی را معیار قرار دهند. مسلما تولید‌کننده‌ای که تنها بازار هدف ۸۰میلیونی را مد‌نظر دارد، مشکلات زیادی برای خود و مصرف‌کنندگان ایجاد خواهد کرد.»

وی با تاکید بر اهمیت حمایت از تولید در کشور تصریح کرد: «البته باید در حمایت از تولید تجدیدنظر و اصل بر حمایت از تولید صادرات‌محور گذاشته شود.»

نماینده زنجان و طارم در خانه ملت همچنین با اشاره به تاثیر عرضه محصولات متنوع و جدید در ایجاد رقابت و توسعه بازارهای صادراتی تاکید کرد: «با عرضه محصولات متنوع و به‌روز ضمن ایجاد تحرک در بازار تولیدات داخلی، شاهد گسترش بازارهای صادراتی نیز خواهیم بود.»

احمدی همچنین با تاکید بر دو چالش مهم کیفیت و نبود رقابت‌پذیری در صنعت خودروی ایران بیان کرد: « امروز بازار خودروی ایران نیاز دارد تا تولیدات به‌روز و باکیفیت را برای پاسخگویی به نیاز مصرف‌کننده داخلی و احترام به تقاضای بازار و همچنین رقابت عرضه و تولید کند.»

وی گفت: «بی شک با حضور خودروسازان در عرصه رقابت است که شاهد رشد و توسعه در صنعت خودروی ایران خواهیم بود.»

وی با توجه به تاثیر همکاری مشترک با شرکت‌های خارجی بر دستیابی به اهداف مورد نظر در حوزه خودروسازی یادآورشد: «توسعه همکاری با شرکت‌های خارجی ضمن اینکه بستری برای ارتقای کیفی و رشد تولید است، بلکه زمینه توسعه اشتغال و تولید صادرات‌محور در صنعت خودروی ایران را فراهم خواهد کرد.»

شناخت بازار هدف برای صادرات خودرو دو خودروساز بزرگ کشور در سال گذشته در مجموع ۱۰ هزار دستگاه خودرو صادر کرده‌اند، بنابر آمار صادرات در سال گذشته شرکت سایپا با صدور ۷هزار دستگاه و ایران‌خودرو با صادرات ۳هزار دستگاهی روند نه‌چندان مطلوبی را در صادرات در پیش گرفتند.

بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور در سال ۹۴ همراه با افت صادراتی، تعداد ۲۴هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو به کشورهای مقصد ارسال کردند که آمار صادرات خودرو در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ نشان از افت ۵۹ درصدی دارد.

به این ترتیب، در حالی با لغو تحریم‌های بین‌المللی در اواخر سال ۹۴ بار دیگر شاهد افت سالانه صادرات خودرو در سال ۹۵ بودیم، اما پیش‌بینی خودروسازان در سال جاری حکایت از صادرات ۳۵ هزار دستگاهی محصولاتشان دارد. بنابراین پیش‌بینی صادرات خودرو در سال ۹۶ نسبت به ۹۵ باید افزایش ۵/ ۲ برابری داشته باشد.

بنابر پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته، شرکت سایپا قصد دارد در سال جاری ۲۵هزار دستگاه از محصولات خود را صادر کند که این موضوع به معنی رشد بیش از ۲۵۷ درصدی صادرات در سال ۹۶ نسبت به ۹۵ است.

ایران‌خودرو نیز پیش‌بینی صدور ۱۰ هزار دستگاه از محصولات خود را در برنامه دارد که رشد بیش از ۲۳۳ درصدی را نسبت به صادرات در سال ۹۵ نشان می‌دهد.

حال در شرایطی که خودروسازان رقم بزرگی را برای صادرات محصولات خود در سال جاری در نظر گرفته‌اند، چند پرسش اساسی مطرح می‌شود، اینکه چرا با وجود تاکید بسیار مسئولان بر صادرات خودرو، آمار صادراتی خودروسازان در دو سال گذشته روند نزولی داشته است؟

پرسش دیگر اینکه چرا محصولات تولیدی خودروسازان صادرات‌محور نیست؟ و دست آخر اینکه آیا مشارکت‌های جدید خودرویی که بعد از برجام تحقق یافته، موجب می‌شود تغییری در آمار صادرات رخ دهد و پیش‌بینی خودروسازان درخصوص صادرات محصولاتشان در سال جاری را محقق کند؟

از دیگر سو، کارشناسان به ضرس‌قاطع معتقدند خودروسازان باید بازار هدف صادراتی‌شان را مشخص کنند. این که کدام بازار جهانی آمادگی پذیرش محصولات تولید داخل را دارد.

مورد بعدی این که متر و معیار رسیدن به گزینه‌های جهانی برای پذیرفته‌شدن در بازارهای‌شان چیست و چه میزان صنعت خودروی ایران کیفیت را برای رسیدن به این هدف ارتقا خواهد داد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =