کد خبر: 199218
تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۲

دوسال بعد از قانون اجباری شدن گارانتی موتورسیکلت ۲۳ تولیدکننده این وسیله نقلیه هنوز گارانتی استاندارد ندارند

به گزارش اخبار خودرو ، کارنامه ضعیف گارانتی در صنعت موتورسیکلت، حکایت از مردودی ۷۲درصد از شرکت‌های تولید‌کننده این محصول در ایران دارد. هشت سال پس از تصویب قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو در مجلس شورای اسلامی، سرانجام با مصوبه وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت‌های تولید‌کننده موتورسیکلت نیز مانند خودروسازان ملزم به ارائه خدمات گارانتی به محصولات تولیدی خود شدند.

[caption id="attachment_199219" align="alignleft" width="275"]72درصد تولیدکنندگان موتورسیکلت در بازرسی‌ها مردود شدند 72درصد تولیدکنندگان موتورسیکلت در بازرسی‌ها مردود شدند[/caption]

سال ۹۴بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت، سرانجام پس از گذشت هشت سال از تصویب قانون ۱۸ماده‌ای حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو در سال ۸۶، تولیدکنندگان موتورسیکلت را نیز ملزم به ارائه گارانتی به محصولات تولیدی خود کرد.

براساس تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولیدکنندگان که پیش از این تنها به ارائه خدمات به موتورسیکلت‌های تولیدی خود تحت عنوان آچارکشی بسنده می‌کردند، ملزم به ارائه گارانتی برای تولیدات خود شدند و حداقل زمانی که برایشان تعیین شد، گارانتی یک‌ساله برای موتورسیکلت‌های تولید داخل بود.

ادامه تولید موتورسیکلت به شرط ارائه گارانتی مناسب بر همین اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران را مامور کرد تا با بررسی زیرساخت‌ها و عملکرد شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده موتورسیکلت، نسبت به رتبه‌بندی آنها از نظر ارائه خدمات پس از فروش و گارانتی اقدام کند و رتبه حاصل از این ارزیابی‌ها را ملاک عمل برای ادامه فعالیت شرکت‌های فعال در هر دو زمینه واردات و تولید در داخل قرار دهد.

حال پس از گذشت دو سال از اجرای قانون الزام گارانتی برای موتورسیکلت‌های تولید داخل، ارزیابی‌های صورت‌گرفته حکایت از انطباق ۵۰٫۲درصدی صنعت موتورسیکلت با موارد تاکید‌شده در قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو دارد؛ کارنامه ضعیفی که شاید بتوان جوان بودن موضوع گارانتی موتور در ایران را دلیل پایین بودن نمرات آن دانست.

محسن سلیمی، مدیر مهندسی بازرسی خدمات شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در گفت‌وگو با روزنامه «دنیای خودرو» از رشد ۸درصدی میزان انطباق صنعت موتورسیکلت با قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو در فاصله سال‌های ۹۴تا ۹۵می‌گوید و اینکه چنین رشدی برای صنعت نوپای خدمات پس از فروش و گارانتی در حوزه موتورسیکلت امیدوارکننده است.

وی با بیان اینکه میزان انطباق تولیدکنندگان موتورسیکلت در سال ۹۴با قانون تنها ۴۲درصد بوده و این عدد در پایان سال گذشته به ۵۰٫۲درصد رسیده است می‌گوید: «مبنای ارزیابی‌های صورت‌گرفته، بررسی زیرساخت‌های لازم مانند سفارش‌گذاری لوازم و قطعات مورد نیاز توسط تولید‌کننده، آموزش صحیح نیروهای واحد خدمات پس از فروش، ساماندهی صحیح شبکه خدمات و عملکرد شبکه تعمیرگاهی و نظرسنجی از مشتریان این شرکت‌هاست.»

تنها ۲۸درصد از تولیدکنندگان گارانتی استاندارد دارند به گفته سلیمی در سال ۹۵از مجموع ۳۲شرکت تولید‌کننده موتورسیکلت که مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته‌اند، تنها ۹شرکت موفق به کسب رتبه سوم در زمینه گارانتی و ارائه خدمات پس از فروش شده‌ و ۲۳شرکت نیز حتی موفق به گذراندن حداقل استانداردها در این زمینه نشده‌اند.

وی تاکید کرد: این ۹شرکت نیز حداقل امتیاز لازم و بر اساس ارزیابی‌ها رتبه سوم را در بحث خدمات گارانتی کسب کرده اند. وی می‌گوید: متاسفانه هیچ‌یک از تولیدکنندگان موتورسیکلت در ایران موفق به کسب رتبه یک و دو کیفی نشده‌اند و تنها ۲۸درصد از شرکت‌های تولید‌کننده حداقل نمره قبولی را به دست آورده‌اند و از سه ستاره کیفی تنها یک ستاره کسب کرده‌اند.

مدیر مهندسی بازرسی خدمات شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران شرکت‌های یکتازسیکلت کویر، نیرو موتور آسیا، پیشتاز موتور توس، سابین خودرو، جهان‌رو، تلاش، نیرو موتورشیراز، جهان همتا‌سیکلت و کبیرموتورکازرون را ۹شرکتی دانست که در سال ۹۵موفق به کسب یک‌ستاره از سه ستاره کیفی در زمینه ارائه خدمات پس از فروش شده‌اند.

در بررسی لیست اعلام‌شده توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، جای خالی شرکت‌های بزرگ و صاحب‌نام در زمینه تولید و واردات موتورسیکلت‌های مختلف نیز به چشم می‌خورد. شرکت‌هایی که اگرچه بین مردم شناخته شده‌اند اما در مقوله ارائه خدمات پس از فروش حتی موفق به کسب حداقل نمره قبولینیز نشده اند.

موتورهای برقی؛ مردود آزمون گارانتی محمد خادم منصوری، رئیس اتحادیه فروشندگان موتورسیکلت نیز در این زمینه از ارائه خدمات پس از فروش ضعیف توسط برخی شرکت‌های تولیدکننده می‌گوید و اینکه، ضعف در ارائه خدمات به‌ویژه در بخش موتورسیکلت‌های برقی طی دوسال گذشته نزدیک به ۱۰هزار موتورسیکلت برقی را زمین‌گیر کرده است.

وی با تاکید بر اینکه خدمات پس از فروش و گارانتی، موضوعی نوپا در صنعت موتورسیکلت ایران است، می‌گوید: «خوشبختانه بسیاری از تولیدکنندگان، در صورت بروز مشکل فنی در موتورسیکلت‌های تولیدی، خدمات لازم را به مشتری ارائه می‌دهند و حتی در موارد خاص اقدام به تعویض موتورسیکلت با نمونه نو می‌کنند. با این‌حال گارانتی و خدمات پس از فروش موضوعی زمان‌بر است که برای رسیدن به استانداردهای لازم باید زمان بیشتری صرف کرد.»

 

رتبه خدمات پس از فروش شرکت‌های عرضه‌کننده موتورسیکلت در سال ۱۳۹۵

ردیف نام شرکت رتبه
۱ یکتاز سیکلت کویر ۳
۲ نیرو موتور آسیا ۳
۳ پیشتاز موتور توس ۳
۴ سابین خودرو ۳
۵ جهان‌رو ۳
۶ تلاش ۳
۷ نیرو موتور شیراز ۳
۸ جهان همتاسیکلت ۳
۹ کبیرموتور کازرون ۳

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =