کد خبر: 202198
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۷

امروز کار کردن در مکانیکی با ابزار مخصوص صورت می‌گیرد. در غیر این صورت، هم مکانیک و هم خودرو صدمه می‌بینند. اما متاسفانه ما به‌روز نیستیم و ابزاری که در تعمیرگاه‌ها استفاده می‌شوند با تکنولوژی روز هم‌خوان نیستند. ابزارهای مخصوص اولیه را همه دارند اما ابزارهای دقیق و پیشرفته‌ای را که در دنیا استفاده می‌شوند، نداریم

به گزارش اخبار خودرو ، جزئیات فعالیت اتحادیه تعمیرکاران تهران، بررسی وضعیت بی‌جوازها و ساماندهی شرایط آنها، شرایط لازم برای دریافت جواز توسط متقاضیان تاسیس تعمیرگاه خودرو در شهر تهران، شرایط و چگونگی دوره‌های آموزشی حرفه‌ای تخصصی و پیشرفته توسط اتحادیه برای تعمیرکاران جهت ارتقای سطح دانش فعالان در این صنف، به‌روزآوری اطلاعات فنی آنها و... مهم‌ترین موضوعاتی هستند که رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودروی تهران در بخش نخست گفت‌وگو با «دنیای خودرو» در مورد آنها توضیح داد.

[caption id="attachment_202199" align="aligncenter" width="600"]علیرضا نیک‌آیین رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودروی تهران علیرضا نیک‌آیین رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودروی تهران[/caption]

وی با اشاره به اقدامات و نحوه فعالیت کمیسیون بازرسی اتحادیه، به مشکلاتی که وجود قطعات تقلبی، بی‌کیفیت و غیراصلی در بازار لوازم یدکی ایجاد می‌کند نیز اشاره کرد.

علیرضا نیک‌آیین در ادامه و در دومین بخش این گفت‌وگو، پس از توضیح درباره شکل پراکندگی تعمیرگاه‌های خودرو در تهران و دلایل موثر بر آن، روند به‌روز شدن تجهیزات و ابزار مورد استفاده در تعمیرگاه‌ها برای تعمیر خودروهای جدید را بررسی کرد.

وی ضمن اشاره به تفاوت خدمات‌رسانی در نمایندگی‌های رسمی خدمات پس از فروش و تعمیرگاه‌ها، بر این موضوع تاکید کرد که با راه‌اندازی اپلیکیشن تازه‌ای که توسط اتحادیه تعمیرکاران خودروی تهران در حال آماده‌سازی است، نظارت بر عملکرد تعمیرکاران تسهیل شده و روند کنترل کارکرد آنها بهبود خواهد یافت. همچنین پس از راه‌اندازی این اپلیکیشن، میزان خطا و اشتباه در این بخش به شکل قابل‌توجهی کاهش خواهد یافت.

 

بیشترین و کمترین تعداد تعمیرگاه خودرو در کدام مناطق تهران است. به‌طور کلی بر چه اساسی تعداد تعمیرگاه‌ها در یک منطقه مشخص می‌شود؟ قیمت ملک و زمین‌ها در مناطق مختلف تهران در این زمینه تاثیرگذار هستند. مسلما در حاشیه خیابان شریعتی یا پاسداران مکانیکی دیده نمی‌شود. همین موضوع باعث می‌شود تعمیرگاه‌ها در قسمت‌هایی از شهر تاسیس شوند که قیمت زمین یا ملک مناسب‌تر باشد.

تعرفه ارائه خدمات چگونه مشخص می‌شود؟ آیا یک تعرفه ثابت برای ارائه خدمات در کل سطح شهر وجود دارد یا در هر منطقه تعرفه‌ها متفاوت است؟ پایه تعرفه‌ها در اتحادیه، بر اساس تعرفه خودروسازها تعیین می‌شود. چون ما باید به خودروساز مراجعه کنیم. با این حال به این دلیل که هزینه‌های یک تعمیرگاه با یک نمایندگی خدمات پس از فروش متفاوت است، کمی نرخ‌ها را تغییر داده‌ایم. بنابراین نرخ تعرفه در تعمیرگاه‌ها کمی پایین‌تر از نمایندگی‌های خدمات پس از فروش تعیین می‌شود. این نرخ‌ها پس از تایید توسط سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کننده، وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف در تمام شهر تهران توزیع می‌شود و تعرفه در کلیه نقاط تهران یکسان است.

با توجه به به‌روز شدن تکنولوژی خودروهای جدید، آیا تجهیزات و ابزار مورد استفاده در تعمیرگاه‌ها به‌روز می‌شود یا خیر؟ امروز کار کردن در مکانیکی با ابزار مخصوص صورت می‌گیرد. در غیر این صورت، هم مکانیک و هم خودرو صدمه می‌بینند. اما متاسفانه ما به‌روز نیستیم و ابزارهایی که در تعمیرگاه‌ها استفاده می‌شوند با تکنولوژی روز هم‌خوان نیستند. ابزارهای مخصوص اولیه را همه دارند اما ابزارهای دقیق و پیشرفته‌ای را که در دنیا استفاده می‌شوند نداریم. یکی از مهم‌ترین دلایل هم تحریم‌های سال‌های گذشته است. مثلا دیاگی که قرار است برای یک خودروی مرسدس سواری به کار رود، هر ماه باید یک بار به‌روز شود. این به‌روز‌رسانی به‌وسیله یک سی‌دی یا سرور موجود در شرکت خودروساز انجام می‌شود که خود کمپانی مرسدس‌بنز باید آن را در اختیار تعمیرکار قرار دهد. در حالی‌که به دلیل تحریم‌ها ارتباط ما با شرکت‌های اصلی به شکلی نیست که هر ماه ابزار به‌روزرسانی در اختیارمان قرار بگیرد. البته تعدادی از این دستگاه‌های به‌روز از مبادی مختلف وارد کشور شده‌اند اما تعداد آنها محدود است و عمدتا به‌روزرسانی نمی‌شوند. در واقع خودروسازها برای اینکه بازار خدمات پس از فروش خود را از دست ندهند، چنین تمهیداتی را ایجاد کرده‌اند که بر این اساس هم ما در این زمینه از دنیا عقب هستیم. با این حال به‌تازگی در حال مذاکره با چند شرکت آلمانی مانند بوش، بهر و هلا هستیم. آنها قیمت داده‌اند، نمونه دستگاه‌ها را هم آورده‌اند که بازدید و بررسی شده اما مساله این است که قیمت این دستگاه‌ها بالاست و نرخ دستمزدها جوابگوی استفاده از این ابزارآلات نیست. یک دیاگ شرکت هلا حدود ۱۰۰ میلیون تومان است. حساب کنید تعمیرگاهی که این دستگاه را داشته باشد، برای هر دیاگ باید چقدر بگیرد و در چه مدت زمان سرمایه اولیه‌اش بازمی‌گردد. برای حل این مشکل سراغ چند بانک رفته و مذاکراتی با آنها داشته‌ایم. اما بهره‌ها به‌قدری بالا است که جوابگوی این نیاز نیست. تعمیرگاه استاندارد در دنیا تعریف مشخص دارد. آنچه در دنیا وجود دارد، با چیزی که در ایران وجود دارد، فاصله زیادی دارد.

این دستگاه‌ها فقط برای یک نوع خودرو کاربرد دارد یا امکان استفاده از آنها برای برندهای مختلف خودرو وجود دارد؟ بعضی دستگاه‌ها اختصاصی و برخی مولتی هستند. مثلا کمپانی مرسدس‌بنز یک دستگاه دیاگ را طراحی کرده است که قابلیت بالایی دارد. حتی این امکان را در اختیار تعمیرکار قرار می‌دهد که وقتی ایراد پیدا شد، مشاوره بدهد که ایراد چگونه برطرف می‌شود. حتی فیلم آموزشی ارائه می‌کند که در آن ابزارها، شماره فنی قطعه و نحوه تعمیر را به تعمیرکار آموزش می‌دهد اما دیاگ‌هایی که الان در ایران استفاده می‌شود، اکثرا استاندارد نیستند. البته دستگاه‌هایی که خود خودروسازها به شرکت‌ها می‌دهند، مورد تایید هستند و بهتر است از آنها استفاده شود.

بعضی از فعالان در زمینه نمایندگی‌های رسمی خدمات پس از فروش خودروسازان معتقدند میان فعالیت و ارائه خدمات در این بخش و در بخش تعمیرکاران تداخل جدی وجود دارد. برخی معتقدند همه این مراکز از هر دو گروه، باید در یک زیرمجموعه و تحت نظارت یک بخش واحد فعالیت کنند. نظر شما در این رابطه چیست؟ من در مقابل می‌پرسم که آیا در تمام دنیا به این شکل است؟ خیر. اگر این ۸ هزار تعمیرگاه در تهران وجود نداشت، سیستم تعمیر خودرو در شهر مختل می‌شد. مشتری حداقل از یک ماه قبل باید در نمایندگی‌های خدمات پس از فروش نوبت می‌گرفت و دستمزد هر تعمیر چند برابر بالاتر تخمین زده می‌شد. بنابراین اگر چنین پیشنهادی هم وجود دارد، باید زیرساخت‌های آن فراهم شود.

موضوع این است که نمایندگی خدمات پس از فروش طبق قانون موظف است خدماتی را که ارائه می‌دهد، گارانتی کند. حتی وظیفه دارد هزینه خواب خودرو را به مشتری بپردازد. آیا تعمیرگاه‌ها نیز چنین تعهداتی نسبت به خدماتی که ارائه می‌دهند، دارند؟ حکایت تعمیرگاه‌های مجاز با تعمیرگاه‌های تحت پوشش اتحادیه، کاملا متفاوت است. آنها موظف هستند در زمان تعیین‌شده و مشخص به خودرویی که توسط خودروساز گارانتی شده است، خدمات ارائه دهند. در واقع آنجا فرمانده کار، خودروساز است که قطعات شامل گارانتی را تامین، تعویض یا تعمیر می‌کند. اما در صنف ما فرمانده، مالک خودرو است یعنی او قطعه را وارد و تعمیرکار مشکل را برطرف می‌کند. در مورد تعمیرگاه‌های مجاز، ISQI قوانینی را وضع کرده است که آنها باید رعایت کنند. باید توجه داشت که تعداد نمایندگی‌های مجاز در شهر تهران، به اندازه‌ای نیست که بتوانند جوابگوی نیاز همه مشتری‌ها باشند. عمده نمایندگی‌ها در بخش تعمیرات فعالیت ضعیفی دارند. چون معتقدند تعمیرات به معنی هزینه است و نگهداری تعمیرگاه هزینه زیادی برای آنها دارد. بنابراین بیشتر در زمینه فروش قطعات تمرکز می‌کنند.

روزانه چند خودرو به تعمیرگاه‌های تهران مراجعه می‌کنند؟ شرکت تعاونی اتحادیه که به‌تازگی تاسیس شده، اپلیکیشنی را راه‌اندازی و برای آن آماری را برآورد کرده است. بر این اساس روزانه حدود یک‌هزار، ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دستگاه خودرو نیاز به امداد سیار دارند. این تعداد از ۳ تا ۴ میلیون دستگاه خودرویی است که روزانه در شهر تهران تردد می‌کنند. اگر ۱۰ درصد آنها را در نظر بگیریم، حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو روزانه نیاز به تعمیرات پیدا می‌کنند. بر این اساس اتحادیه قصد دارد سرویس ارائه خدمات در منزل را نیز راه‌اندازی کند. بر اساس سامانه اپلیکیشنی که طراحی شده است، هزینه هر قطعه و خدمتی که به مشتری ارائه شود، توسط نرم‌افزار تعیین می‌شود که مشخص است و می‌تواند میزان نارضایتی و شکایات را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. ما معتقدیم اتحادیه تعمیرکاران خودرو باید به‌روز باشد و هدف و تلاش ما در همین جهت است.

اتحادیه آموزش یا استانداردی در زمینه برخوردهای رفتاری و اخلاقی تعمیرکاران در نظر دارد؟ بله. تعمیرکاران متقاضی دریافت جواز، دو ساعت کلاس مکاسب، به معنی کسب در اسلام را می‌گذرانند. پس از این در کار و عمل بعضی‌ها به‌خوبی عمل می‌کنند و اصطلاحا شاگرد اول‌هایی می‌شوند که از آنچه آموخته‌اند درست استفاده می‌کنند، ولی بعضی‌ها نه. این مساله هم در اپلیکیشنی که به آن اشاره کردم، حل شده است. در واقع مشتری می‌تواند به تعمیرکاری که رفتار بهتر، صداقت بیشتر و مشتری‌مدار باشد، ستاره و امتیاز بدهد. امروز سیستم، بسیاری از مشکلات را برطرف کرده است. ازجمله همین مساله که باعث می‌شود مشتری‌های بعدی با توجه به امتیاز و ستاره‌های یک تعمیرگاه و نظر کاربران دیگر، انتخاب کنند که به کدام مرکز مراجعه کنند. به این ترتیب همه ناچار می‌شوند درست رفتار کرده و مشکلات موجود را اصلاح کنند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =