کد خبر: 203873
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۷

گفت‌وگوی اختصاصی خبرنگار «دنیای خودرو» با مارک دائودال، مدیرعامل شرکت هواپیمایی «ALG» استرالیا

به گزار ش اخبار خودرو ، تاکنون، سخنان بسیاری در مورد نقاط ضعف و قوت «ایران‌ایر» توسط کارشناسان و صاحب‌نظران داخلی گفته شده است و هر یک به نحوی درباره عملکرد این شرکت نقد یا پیشنهادی داشته‌اند، اما عملکرد این شرکت هواپیمایی پرچمدار به ندرت از نگاهی بیرونی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این باره با مارک دائودال، مدیرعامل شرکت هواپیمایی «ALG» استرالیا به بحث و گفت‌وگو نشستیم که گزیده‌ای از آن را در ادامه می‌خوانید .

[caption id="attachment_203877" align="aligncenter" width="600"]فرزانه شرفبافی، سرپرست هواپیمایی ایران‌ایر (هما) در مراسم تحویل نهمین هواپیمای پسابرجامی فرزانه شرفبافی، سرپرست هواپیمایی ایران‌ایر (هما) در مراسم تحویل نهمین هواپیمای پسابرجامی[/caption]

چقدر با ایران‌ایر آشنایی دارید؟ سوال جالبی است! مگر کسی هست که ایران‌ایر را با این همه قدمت نشناسد؟ یادم هست، زمانی که خردسال بودم، پدرم از پروازهای این شرکت استفاده می‌کرد. هنوز بلیت‌های آن را در آن سال‌ها به خاطر دارم. ما ایران‌ایر را اغلب با ناوگان «بوئینگ۷۴۷» و پروازهای تهران - نیویورک و تهران - توکیو می‌شناسیم. اما از سویی دیگر، ایران‌ایر نتوانسته خود را با استانداردهای روز دنیا مطابقت دهد و همانند گذشته پرآوازه خود، درخشان بماند.

حتما می‌دانید که صنعت حمل‌ونقل ایران پس از امضای توافقنامه هسته‌ای دچار تغییرات عمده‌ای شد. از جمله این تغییرات می‌توان به قراردادهای خرید هواپیما از بوئینگ، ایرباس و ای‌تی‌آر اشاره کرد. کیفیت این خریدها را چه‌طور ارزیابی می‌کنید؟ بله، این خبرها در سطح جهانی هم بازتاب‌های فراوانی را به همراه داشت. از آنجا که ایران‌ایر را بسیار دور از ایده‌آل‌های یک شرکت هواپیمایی در سال ۲۰۱۷ می‌بینم، به نظرم این خریدها بسیار هوشمندانه و منطقی به نظر می‌رسند. هواپیماهایی که در لیست خرید ایران‌ایر مشاهده می‌شوند، هم‌اکنون در لیست خرید ایرلاین‌های درجه یک دنیا قرار دارند. از‌این‌رو، به نظرم مشکلی در این خریدها وجود ندارد، گرچه فکر می‌کنم جای یک یا دو «ایرباس ۳۸۰» در این قراردادها خالی است.

تا به امروز، ۹ هواپیما در جهت نوسازی ناوگان فرسوده ایران‌ایر وارد کشور شده‌اند، به نظر شما جدا از نوسازی ناوگان، ایران‌ایر با چه مشکلات دیگری دست و پنجه نرم می‌کند؟ این شرکت برای بازگشت به بازارهای جهانی به چه اقداماتی نیازمند است؟ همان‌طور که می‌دانید، شرکت‌های هواپیمایی منطقه خاورمیانه مانند امارات، اتحاد و ... از ناوگان عظیم و کاملا به‌روزی بهره می‌برند، پس این عقیده که با ورود ۹ هواپیما مشکل ناوگان هوایی کشورتان حل شده کاملا اشتباه است و من هنوز هم بزرگ‌ترین مشکل ایران‌ایر را ناوگان فرسوده می‌دانم. اگر بخواهیم به دیگر مشکلات این شرکت اشاره داشته باشیم، باید نقاط ضعف و قوت آن را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم که این کار بسیار دشوار و زمان‌بر است. به نظرم، شما حتی در زمان تحریم‌ها هم با مشکل سفرهای داخلی مواجه نبودید و توانستید به خوبی پروازهای داخلی را کنترل کنید، اما هم در آن زمان و هم در حال حاضر با مشکل جذب مسافران بین‌المللی برای پروازهای خارجی روبه‌رو هستید. اگر بخواهم واضح‌تر بگویم، این بدین معنی است که امثال پدر من دیگر ایران‌ایر را برای پروازهای خود انتخاب نمی‌کنند.

البته این موضوع ریشه‌های بسیاری دارد و عوامل زیادی در آن دخیل هستند. نبود فرودگاهی برای پذیرایی از گردشگران خارجی، نبود نام ایران در سایت‌های فروش بلیت بین‌المللی (به دلیل تحریم‌های گذشته و تردید در برقراری روابط جدید)، نبود چشم‌اندازی برای صنعت گردشگری، عدم اتصال به پایانه‌های بانکی بین‌المللی و کارت‌هایی مانند ویزا و ... از این جمله‌اند. وقتی با من ارتباط برقرار کردید و موضوع مصاحبه را گفتید، سری به سایت این شرکت زدم. متاسفانه سایت ایران‌ایر که نام بزرگ‌ترین ایرلاین کشورتان را یدک می‌کشد، به هیچ عنوان جذاب و استاندارد نیست. همچنین، متوجه شدم فروش بلیت در این سایت بسیار بی‌برنامه است که خود این موضوع سهم بسیار بزرگی در عدم جذب مشتری دارد.

مارک دائودال : اولین کاری که می‌کردم این بود که با یک شرکت طراحی سایت وارد همکاری شوم و ورژن‌های مختلفی از سایت را به زبان‌های مختلف طراحی کنم. سپس با اتصال به پایانه‌های بانکی بین‌المللی و ایجاد سیستم خرید آنلاین و یا همکاری با سیستم‌های فروش آنلاین، فروش بلیت‌ها را چندین برابر می‌کردم

از نقاط منفی گفتید، نقاط قوت این شرکت از نظر شما چیست؟ اولین و بزرگ‌ترین نقطه مثبتی که به ذهنم می‌رسد، بهره‌گیری از خلبانان درجه یک دنیاست. به نظرم، داشتن خلبانان کاربلد ایرانی آرزوی هر شرکت هواپیمایی در سطح دنیاست. همان‌طور که می‌بینیم بسیاری از آن‌ها به استخدام شرکت‌های خارجی درآمده‌اند و خدمات و کارنامه درخشانی را به نام خود ثبت کرده‌اند. غذاهای ایرانی اگر خوب بسته‌بندی شوند و ظاهر مناسبی داشته باشند، بسیار خوشمزه هستند. همچنین، سطح تخصصی تعمیرات و نگهداری هواپیما در کشور شما بسیار بسیار بالاست.

با این حال، در این زمینه هم به‌روزرسانی‌هایی نیاز است. تعدد آژانس‌های هواپیمایی اطراف سفارت‌های کشورهای مختلف، تعدد ایرانیان خارج‌نشین و همچنین، جاذبه‌های بی‌نظیر گردشگری که خودم هم چندین بار از آن‌ها بازدید داشته‌ام از نقاط مثبتی هستند که می‌توانند به حمل‌ونقل هوایی شما کمک‌های بسیاری کنند.

به نبود فرودگاه مناسب برای پذیرایی از گردشگران خارجی اشاره کردید، در استرالیا فرودگاه مناسب چه ویژگی‌هایی دارد؟ به نظر من فرودگاه دوبی بهترین فرودگاه دنیاست. اما این که سعی کنیم یک فرودگاه دیگر مانند دوبی بسازیم اشتباه استراتژیکی بزرگی است، چون وقتی فرودگاه دوبی با بهترین امکانات وجود دارد دیگر نیازی به ساخت یک فرودگاه مشابه نیست. به نظر من، فرودگاه مناسب، آن است که از فرودگاه دوبی به مراتب پیشرفته‌تر باشد. مثلا یکی از گزینه‌هایی که ما در نظر گرفتیم، اینترنت پرسرعت و نامحدود است، زیرا اینترنت در دوبی گران است و این می‌تواند یک نقطه مثبت و بزرگ برای ما به حساب بیاید.

تصور کنید، در حکمی رسمی، شما را به عنوان مدیرعامل ایران‌ایر منصوب کرده‌اند. چه برنامه‌هایی برای اداره این شرکت بزرگ خواهید داشت؟ اگر این اتفاق می‌افتاد اولین کاری که می‌کردم این بود که با یک شرکت طراحی سایت وارد همکاری شوم و ورژن‌های مختلفی از سایت را به زبان‌های مختلف طراحی کنم. سپس با اتصال به پایانه‌های بانکی بین‌المللی و ایجاد سیستم خرید آنلاین و یا همکاری با سیستم‌های فروش آنلاین، فروش بلیت‌ها را چندین برابر می‌کردم. با این اقدامات تا ۵۰ درصد راه را با موفقیت پشت سر می‌گذاشتم.

۵۰ درصد دیگر چه؟ اگر بخواهیم واقع‌بین باشیم برای ۵۰ درصد باقی مانده باید تمام تمرکز خود را روی تبلیغ اماکن دیدنی و توریستی بگذارید و آن‌ها را در قالب کاتالوگ و بروشورهای درون‌پروازی، به مسافران معرفی کنید.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 14 =