کد خبر: 204403
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۰

در روزهای اخیر حادثه تلخ تجاوز راننده اسنپ به یک مسافر زن، اذهان عمومی را درگیر خود کرده و موجب شده است این شرکت ، دوباره در سیبل منتقدان خود قرار گیرد.

به گزارش اخبار خودرو ، دزدی، قتل، تجاوز و سایر پدیده‌های تلخ اجتماعی هر روز در رسانه‌های رسمی و غیره شنیده می‌شوند. اتفاقاتی که در شهرهای مختلف توسط افراد مختلف با خاستگاه‌های اجتماعی متفاوت روی می‌دهد و اوقات مردم را تلخ می‌کند و موجی از همدردی، انتقام‌جویی و حتی تحریم را به وجود می‌آورد.

در روزهای اخیر حادثه تلخ تجاوز راننده اسنپ به یک مسافر زن، اذهان عمومی را درگیر خود کرده و موجب شده است این شرکت نوآور که همواره با مخالفت‌ها و اعتراضات سازمان‌ها و اتحادیه‌های گوناگون دست‌و‌پنجه نرم کرده، دوباره در سیبل منتقدان خود قرار گیرد.

حالا نام اسنپ نه به‌عنوان یک شرکت نوآور که موجب اشتغال‌زایی شده، بلکه به‌عنوان متهمی سهل‌انگار تیتر روزنامه‌ها است. رقابت، انحصارطلبی یا همان ترس از دست دادن منافع ازجمله دلایلی هستند که شرایط زمین خوردن شرکت‌های تازه به‌میدان‌آمده را فراهم می‌کنند.

در واقع منتقدان می‌کوشند به‌جای بررسی ابعاد حادثه و یافتن راهکار برای آنها صورت‌مساله را پاک کنند، فارغ از آنکه این حوادث تلخ درهرکجا رخ می‌دهند.

فراگیر بودن خطای انسانی غلامرضا لطیفی، استاد جامعه‌شناس شهری، در گفت‌وگو با «دنیای خودرو» در بررسی ابعاد این حادثه گفت: «خطای انسانی در تمام حوزه‌ها رخ می‌دهد. حتی حوزه‌هایی که نظارت و کنترل سختگیرانه‌تری دارند و نباید در این میان ماهیت یک شرکت خدمات‌دهنده را زیر سوال ببرند.

ضمن این که شاهد موارد مشابهی مانند قتل‌ها و تجاوز‌ها در اقصی‌نقاط کشور هستیم. درواقع تجاوز و قتل یک آنومی یا ویژگی اجتماعی است که جامعه در شرایط خاص از خود بروز می‌دهد.

یک جامعه گسترده مانند ایران و کلان‌شهری مانند تهران که جمعیت ثابت آن نزدیک به ۹میلیون نفر است و البته این رقم در روز حدود ۲۰ تا ۳۰درصد افزایش پیدا می‌کند. بدیهی است انواع آدم‌ها در تهران زیست ‌کنند، بنابراین احتمال خطا انسانی وجود دارد.»

راهکارهایی برای کاهش حوادث لطیفی درباره راهکارهایی که موجب کاهش حوادث و خطاهای انسانی در شرکت‌های نوپا مانند اسنپ می‌شود، گفت: «ما باید دستگاه‌های کنترلی را دقیق‌تر کنیم چون دانش روز می‌تواند ضریب اطمینان و امنیت را افزایش دهد. به طور خاص در اسنپ سیستم کنترل اینترنتی وجود دارد و کنترل‌کنندگان در مرکز متوجه انحراف راننده از مسیر مشخص‌شده در سیستم مسیریاب می‌شوند.

در این شرایط آنها می‌توانند سیگنال ارسال کرده و اگر سیگنال عمل نکرد، بلافاصله به مبادی کنترلی، انحراف از مسیر را به پلیس اعلام کنند.» از زمان شکل‌گیری اسنپ، اعتراضات گسترده‌ای توسط تاکسیرانان، آژانس‌ها و سایر فعالان حوزه حمل‌ونقل صورت گرفت و حتی تجمعاتی روبه‌روی مجلس انجام شد که بی‌نتیجه ماند.

لطیفی در ادامه افزود: « اسنپ از دانش روز برای رفاه‌حال مردم استفاده می‌کند. زیرا آژانس نرخ رفت‌وبرگشت مسیر را اعلام می‌کند اما اسنپ با استفاده از دانش اینترنتی خدماتی به رانندگان ارائه می‌کند تا در مسیر برگشت بتوانند مسافر داشته باشند و هزینه رفت‌و‌برگشت را از یک نفر دریافت نکند. درواقع مسافر، راننده و واسطه هر سه نفع می‌برند. این خدمتی است که دانش به مردم عرضه کرده و نباید در برابر دانش مقابله کنیم بلکه باید خود را با تکنولوژی روز هماهنگ کنیم.»

تبعات طرد آسیب‌دیدگان یکی از راه‌هایی که می‌تواند کنترل و نظارت را بهتر کند، استعلام دقیق‌تر از وضعیت رانندگان است. این بدان معنا نیست افرادی که قبلا مشکلاتی داشته‌اند، استخدام نشوند و به این ترتیب مانع از حضور آنها در فضای کار شد.

به‌گفته وی برخی قبلا معضلاتی داشته‌اند اما الان یا اصلاح شده‌اند یا بهبود پیدا کرده‌اند. از طرفی طرد این افراد آسیب‌های بیشتری به همراه دارد چون آنها به امرار معاش نیاز دارند و حذف آنها از چرخه کار و اقتصاد تبعات سنگینی به همراه خواهد داشت.

تلاش عمومی برای بهبود شرایط با خطای یک نفر نمی‌توان کل جامعه را زیر سوال برد. به‌عنوان مثال نمی‌توان به‌دنبال سقوط یک هواپیما، ایرلاین را تعطیل کرد. همچنین آمار تصادفات بسیار بالاست و نمی‌توان تمام خودروها را جمع کرد تا تصادفی صورت نگیرد.

لطیفی در انتها با تاکید بر این که تجاوز و قتل در جامعه وجود دارند ولی باید بکوشیم با دانش و تلاش بیشتر از میزان خطاها کم کنیم، عنوان کرد: «جامعه امروز با پیشرفت‌ها و نوآوری‌های زیادی همراه است و این نوآوری‌ها می‌تواند ضریب اشتغال را بالا ببرد. نباید به‌خاطر یک خطای انسانی کل سازمان و تشکیلاتی را که با فکر و ایده جدید شکل گرفته است، زیر سوال ببریم. خواه‌ناخواه هر پدیده جدید و نوظهور همیشه با مقاومت‌ها و مخالفت‌هایی روبه‌رو می‌شود تا در جامعه پذیرفته شود و در این مسیر باید سعی کنیم برای رفع نقاط ضعف قدم برداریم نه این که اگر خطایی صورت گرفت، کل صورت مساله را پاک کنیم.»

شروع اسنپ از زمستان ۹۳ گفتنی است اسنپ نخستین سرویس درخواست خودروی آنلاین در ایران است که از زمستان سال ۱۳۹۳ فعالیت خود را آغاز کرد. مالکیت این نرم‌افزار متعلق به گروه اینترنت ایران است و هم اکنون در تهران، کرج، اصفهان، شیراز و مشهد فعال است.

پس از آغاز به کار این نرم‌افزار، در برخی موارد اسنپ مورد انتقاد از سوی عده‌ای قرار گرفت و به عملیات تاکسیرانی غیرقانونی، پایین آوردن قیمت و خدمات ناایمن متهم شد.

با این وجود اسنپ در دو سال اول فعالیت خود با میانگین رشد ماهانه صددرصدی توانست به یکی از بازیگران اصلی تجارت الکترونیک در ایران تبدیل شود.

این اپلیکیشن مانند دیگر اپلیکیشن‌های مشابه مثل Uber در آمریکا و Didi Chuxing در چین توانسته است توجه رانندگان و مسافران درون شهری را به خود جلب کند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =