کد خبر: 204642
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۷

۸۵درصد بازار خودرو در ۱۰ شهر اصلی ایران است و از این میزان نیز حدود ۵۰درصد آن در تهران معامله می‌شود

به گزارش اخبار خودرو ، ایران با جمعیتی بیش از ۸۰ میلیون‌نفر در سال ۲۰۱۷، در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)، به‌عنوان دومین کشور پرجمعیت شناخته می‌شود که در رتبه‌بندی جهانی دارای رتبه ۱۷ است.

برآورد می‌شود جمعیت ایران تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۹۲ میلیون‌نفر افزایش یابد. هم‌اکنون نیمی از جمعیت ایران یعنی حدود ۴۰ میلیون‌نفر زیر ۳۰ سال عمر دارند و با احتساب تغییر روند جمعیتی این عدد تا سال ۲۰۵۰ به یک‌سوم جمعیت یعنی حدود ۳۱ میلیون‌نفر تقلیل خواهد یافت.

از سوی دیگر هم‌‌اکنون میانگین سنی جمعیتی ایران حدود ۳۱.۴ سال است و تا سال ۲۰۵۰ نیز افراد بالای ۲۰ سال حدود ۵۵ میلیون‌نفر خواهند بود. این مطالب گویای چیست؟ همه این اعداد و ارقام بیانگر این است که جمعیت ایران تا سال ۲۰۵۰،‌ جمعیتی جوان و‌ رو به رشد بوده که می‌تواند فرصت و بازار مناسبی برای صنعت خودرو تلقی شود.

با مقایسه همین اعداد در کشورهای همسایه ملاحظه می‌شود جمعیت کشورهای منطقه حدود ۵۰۰ میلیون‌نفر است. این میزان تا سال ۲۰۵۰ به میزان ۷۲۰ میلیون‌نفر و تا سال ۲۱۰۰ به حدود ۸۳۰ میلیون‌نفر بالغ می‌شود.

ایران و ترکیه جزو معدود کشورهایی هستند که در این رشد جمعیت نه‌تنها نقشی ندارند که حتی در سال ۲۱۰۰ دارای جمعیتی کمتر از امروز خواهند بود. کشورهای عراق و پاکستان با افزایش جمعیتی بیش از ۱۰۰ درصد دارای بیشترین میزان جمعیت محسوب می‌‌شوند.

از سوی دیگر با این تغییر جمعیت میزان تراکم جمعیت کشورها تغییر می‌کند. تغییر تراکم از آنجایی مورد اهمیت است که تغییر میزان سطح دسترسی به منابع طبیعی و غیر‌طبیعی را نشان می‌دهد.

ایران در سال ۲۱۰۰ به ازای هر کیلومتر‌مربع حدود ۴۰ نفر را در خود جای می‌دهد، این اعداد برای کشورهای ترکیه، عراق و پاکستان عبارت‌است از ۱۱۲، ۳۸۰ و ۴۶۰ نفر.

بدیهی است افزایش در هر یک از این کشورها و کمبود منابع و دسترسی به منابع موجب مهاجرت و سرازیر شدن افراد آن جوامع به کشورهای همسایه خواهد شد که در مورد این کشورها قطعا با توجه به کاهش جمعیت ایران و وجود منابع غنی، یکی از اهداف مهاجرتی ایشان خواهد بود.

همه این موارد گویای این است که کشور ایران به‌دلیل داشتن منابع غنی و امکان مهاجرت، به‌عنوان یکی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری منظور شود.

در ایران هر ساله حدود ۴ میلیون‌نفر نیروی تحصیل‌کرده به بازار کار تزریق می‌شود. دومین دانشگاه بزرگ جهان با عنوان دانشگاه آزاد اسلامی با حدود ۲.۵ میلیون دانشجو در ایران قرار دارد که می‌تواند به‌عنوان یکی از فرصت‌های پرورش نیروی انسانی، تحصیل‌کرده و جوان برای ایران محسوب شود.

اگرچه به‌دلیل وجود تحریم‌های سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ رشد اقتصادی ایران کاهش پیدا کرد ولی در عین حال ایران در حال حاضر سومین قطب اقتصادی منطقه بعد از ترکیه و عربستان است و پیش‌بینی‌ها موید این است که این روند تا سال‌های آتی به همین ترتیب باشد.

گروه Goldman Sachs‌ که به‌عنوان یکی از گروه‌های مشاوره‌‌ای در سرمایه‌گذاری، بانکی و خدمات در آمریکا مشغول به‌کار است، پیش‌بینی کرده که ایران تا سال ۲۰۵۰ به‌عنوان یکی از ۱۱ قطب اقتصادی در منطقه کشورهای ‌BRIC (مخفف چهار محدوده جغرافیایی برزیل، روسیه، هند و چین) خواهد بود.

چنانچه شرایط مطابق پیش‌بینی‌ها باشد، میزان تولید ناخالص ملی و در نتیجه سرانه درآمدی نیز به تبع آن افزایش می‌یابد که این امر ایران را به یکی از کشورهای ثروتمند جهان بدل خواهد کرد.

کاهش نرخ تورم و همچنین افزایش نرخ تولید ناخالص ملی در سال‌های اخیر گویای این موارد است.

برآوردها نشان می‌دهد که ایران در سال ۲۰۱۶ به‌میزان ۱.۲ میلیون دستگاه خودرو تولید کرده که آن‌را در رتبه ۱۸ جهانی جای داده است. ترکیه حدود ۱.۴ میلیون خودرو تولید داشته است که باعث شد رتبه ۱۴ جهانی و رتبه یک‌ منطقه را کسب کند.

۳۸ شرکت داخلی در عرضه خودرو در کشور فعالیت می‌کنند که فعالیت ایشان موجب اخذ ۴درصد از سهم تولید ناخالص ملی شده است. از سوی دیگر این صنعت ۱۲درصد‌ از نیروهای شاغل کشور را به خود اختصاص داده است.

به این ترتیب بعد از صنعت نفت به‌عنوان دومین صنعت کشور محسوب می‌شود. پیش‌بینی می‌شود چنانچه اوضاع سیاسی و اقتصادی منطقه دستخوش تغییر نشود تا سال ۲۰۲۲ ایران به‌میزان ۲.۶ میلیون دستگاه خودرو تولید کند که همین امر ایران را به رتبه ۹ جهانی ارتقا خواهد داد.

قرارگیری ایران بین دریای خزر و اقیانوس هند این فرصت را می‌دهد که بازارهای جنوب و شمال را به یکدیگر ارتباط دهد و از سوی دیگر موجب ارتباط غرب و شرق شود. همان‌طور که گفته شد وجود بیش از ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت در منطقه این فرصت را به ایران می‌دهد تا با این بازارها در ارتباط باشد و بتواند به‌عنوان یک قطب اصلی منطقه محسوب شود.

ورود به بازار ایران نیازمند رعایت قوانین مرتبط است‌. سیاست‌های دولت نشان می‌دهد توسعه تولید به واردات در اولویت قرار دارد. لذا خودروهای تولیدی نیاز به اخذ استاندارد پایین‌تر، اسقاط خودروی کمتر و همچنین مشمول عوارض گمرکی کمتری خواهند شد. این فرصتی است که دولت در اختیار سرمایه‌گذاران قرارداده تا سرمایه آنها به‌جای واردات به تولید سوق پیدا کند.

علی‌رغم اینکه فضا برای فعالیت شرکت‌های خارجی فراهم است، اما در مقایسه با کشورهای همسایه، میزان رقبا در ایران نسبت به بقیه کشورها کمتر بوده و لذا محدودیت در وجود رقیب در حال حاضر فرصت مناسب برای ورود به بازار ایران است.

۸۵درصد بازار خودرو در ۱۰ شهر اصلی ایران انجام و از این میزان نیز حدود ۵۰درصد آن در تهران معامله می‌شود. به‌علت عرضه محدود خودرو، فروش به‌راحتی انجام می‌شود و شرکت‌ها در فروش خودرو در ایران دچار چالش جدی نیست.

سازمان‌هایی که قصد ورود به ایران دارند با ایجاد مراکز فروش و خدمات پس از فروش در هر یک از این شهرها می‌توانند اطمینان داشته باشند که فروش بدون دغدغه انجام خواهد شد. هر یک از شرکت‌هایی که در عرضه خودروی اقتصادی فعالیت دارند یا قطعه‌ساز هستند و تمایل به تولید قطعه در داخل کشور ایران دارند یا شرکت‌هایی که به عرضه هر یک از محصولات خدماتی مانند سیستم، نرم‌افزار یا ایجاد زیرساخت‌های اشتغال دارند، ایران را به عنوان یکی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری با بازگشت سرمایه سریع در نظر گرفته و از این فرصت بهره ببرند.

امید است که شاهد حضور شرکت‌های ترکیه در بازار ایران باشیم.

منابع: - Iran, A historical opportunity Final, Roland Berger - Report Q4 2016, Business Monitor -Iran: outlook 2025, ILIYA Cooperation - Automotive Research Report 2017, Commercial Banking - Market Overview of Automotive Sector in Iran, Italian Trade Agency - Is Iran the Next Global Automotive Hotspot in the Middle East?, Frost & Sullivan - Iran: The $1 trillion growth opportunity, McKinsey Global Institute analysis - www.populationpyramid.net - World bank

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =