کد خبر: 204712
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۹

مدیرکل محیط زیست استان تهران گفت: پلیس به کنترل خودروهای دودزا اقدام کرده و دستگاه‌های دیگری مانند وزارت نفت مکلف شدند کیفیت سوخت را به صورت مکتوب به محیط زیست منعکس کنند.

به گزارش اخبار خودرو به نقل از فارس ،نخستین نشست خبری کیومرث کلانتری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران صبح امروز در محل اداره محیط زیست تهران برگزار شد.

کلانتری با اشاره به اینکه ایران با وجود تنوع اکوسیستمی بالا دچار وضعیت شکننده محیط زیستی شده است، گفت: ما کشوری در حال توسعه هستیم و از لحاظ برخورداری از منابع جنگلی و آبی در حالت فقر به سر می‌بریم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران مشکل ترافیک و آلودگی هوا، کمبود منابع آب و مسائل مدیریت پسماند و پساب را از مهمترین معضلات زیست محیطی استان تهران اظهارداشت و گفت: سازمان محیط زیست یک دستگاه نظارتی و حاکمیتی است و  برای حل این معضلات می تواند و باید با تدوین استانداردها، ضوابط و مقررات بر نحوه اجرای دیگر دستگاه‌ها نظارت کند.

کلانتری با اعلام این خبر که ۸۱ سازمان مردم نهاد محیط زیستی در استان تهران فعال هستند که در آگاهی رسانی محیط زیستی مردم این استان نقش مهمی ایفا می کنند از راه‌اندازی یک سامانه پیامکی برای ارتباط فعال با مردم تهران در خصوص معضلات محیط زیستی خبرداد.

وی گفت: تدوین برنامه جامع کنترل کیفی هوای تهران از برنامه‌های پیش رو و در دست اقدام این اداره کل است که پیش‌بینی می‌شود تا یک ماه آینده به نتیجه برسد.

کلانتری از آغاز به کار کارگروه کنترل کیفی هوای تهران پیش از ورود به ۶ ماهه دوم سال خبر داد و گفت: بنابر تصمیم این کارگروه پلیس به کنترل خودروهای دودزا اقدام کرده و دستگاه‌های دیگری مانند وزارت نفت مکلف شدند کیفیت سوخت را به صورت مکتوب به محیط زیست منعکس کنند.

کلانتری اظهارداشت: به دنبال این هستیم که صنایع موجود در استان تهران به سمت صنایع های‌تک حرکت کرده علاوه بر این تلاش می‌کنیم صنایع پراکنده این استان به شهرک‌های صنعتی منتقل شود و از انرژی‌های نو استفاده کنند.

مدیرکل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه  هیچ واحد صنعتی نباید خروجی‌هایش با استانداردهای محیط زیست مغایرت داشته باشد به خصوص صنایعی که در معرض باد قالب غربی تهران قرار گرفته‌اند تصریح کرد:  تا به حال ۴۲۴ واحد صنعتی در شمول واحدهای آلاینده قرار گرفته‌اند که باید یک درصد از میزان فروش و سودشان را به شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و دیگر دستگاه‌های مربوطه برای کنترل وضعیت محیط زیست منطقه بپردازند.

کلانتری با تاکید بر اینکه تمام واحدهای صنعتی مستقر در این استان موظف به اخذ مجوزهای زیست محیطی  از  محیط زیست هستند، خاطرنشان کرد: سازمان محیط زیست به دنبال خروجی صفر آلودگی واحدهای صنعتی نیست بلکه در تلاش است براساس استاندارد کشور فعالیت این واحدها در محدوده استاندارد قرار بگیرد.

کلانتری با اعلام این خبر که در ۶ ماهه نخست سال ۹۶، ۲۱ روز هوا ناسالم داشته‌ایم و در سال گذشته هم ۸۱ روز هوای ناسالم ثبت شده است اظهارداشت: بنابراین امکان دارد امسال در ۶ ماهه دوم سال ۷۰ روز ناسالم داشته باشیم.

وی تصریح کرد: بنابر تصمیمات صورت گرفته و مبتنی بر قانون هوای پاک فعالیت‌های واحدهای صنعتی و تولیدی که فعالیتشان موجب تشدید آلودگی در نیمه دوم سال می‌شوند در محدوده آبان تا بهمن کنترل و با محدودیت مواجه خواهند شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران در خصوص وضعیت محیط طبیعی این استان نیز اظهارداشت: وجود ۳ پارک ملی، ۳ منطقه حفاظت شده، ۳ اثر طبیعی ملی و ۳ منطقه شکار ممنوع باعث شده که ۳۰ درصد از مساحت جغرافیای تهران تحت حفاظت این اداره کل قرار گیرد که این محدوده در واقع ریه تنفسی شهر تهران محسوب می‌شوند بنابراین محیط زیست تهران بیشترین تلاش خود را انجام می‌دهد که به این محدوده تعرضی صورت نگیرد.

وی در خصوص واگذاری پارک پردیسان به شهرداری تهران برای بهسازی نیز گفت: این پارک در داخل محدوده شهر تهران قرار گرفته بنابراین جزء پارک‌های شهری محسوب می‌شود و اداره آن باید در اختیار شهرداری قرار گیرد.

کلانتری افزود: از آنجایی که زیرساخت‌ها و تاسیسات رفاهیات این مجموعه به شکلی نبود که مردم بتوانند استفاده مناسبی را از آن داشته باشند، پارک پردیسان به مدت ۱۵ سال جهت بهره‌برداری و احیا به شهرداری واگذار شد اما کل عرصه و اعیان پارک پردیسان متعلق به سازمان محیط زیست است.

وی تاکید کرد: بهسازی این پارک باید ۲۰ سال پیش اتفاق می‌افتاد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران در پاسخ به سوال فارس در خصوص موضوع آلودگی هوای تهران و تردد خودروهای شب‌رو به خصوص ماشین‌های سنگین اظهارداشت: در نشستی که با انجمن شن و ماسه استان داشتیم توافقی ضمنی برای کاهش فعالیت ماشین‌های سنگین و کامیون‌های حامل شن و ماسه در زمان وارونگی هوای تهران انجام شد چرا که ترددهای شبانه باعث بالا رفتن ذرات معلق در هوا می‌شوند که البته چندین عامل دیگر هم غیر از کامیون‌ها در این امر دخیل هستند.

کلانتری تاکید کرد: کامیون هایی که نمی‌توانند معاینه فنی دریافت کنند نباید وارد محدوده شهری تهران شوند.

محمد رستگاری معاون پایش و نظارت محیط زیست استان تهران نیز در خصوص تردد شبانه ماشین های سنگین گفت: در جلسه گذشته کارگروه کنترل آلودگی هوای تهران  پلیس طرحی را برای برخورد با این کامیون ها ارائه داده است.

وی درخصوص پلپ واحدهای صنعتی آلاینده گفت: در ۶ ماهه نخست امسال ۶ هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی و تولیدی در ۶ ماهه نخست امسال پایش شدند که ۱۳۳ واحد از ادامه فعالیت جلوگیری شده است که ۴۲۴ واحد در لیست صنایع آلاینده قرار گرفته اند.

محمدحسین بازگیر رئیس اداره محیط زیست استان تهران نیز در این نشست بااشاره به اینکه در محدوده شهر آفتاب برخی از زمین های کشاورزی که با آب های غیر متعارف آبیاری می شدند گفت: با این واحدها برخورد شد.

وی از مامور کردن تیم هایی در مناطق  کشاورزی جنوبی شهر تهران خبر داد که منابع تولید فاضلاب را شناسایی کرده و با آنها برخورد می شود.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hamed ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۲۵
    شما ر چه میخواهید قانون بگذارید پلیس برخورد نمیکند با چشم خود دیدم که پلیس پس از گرفتن ۵ هزار تومان به راننده کامیون دودزا اجازه حرکت داد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =