کد خبر: 205407
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۴

با این نگاه می‌توان این مساله را به شکلی دیگر مطرح کرد، مسدود کردن راه واردات به هر بهانه‌ای (درست یا نادرست) در واقع عقیم کردن برنامه جذب سرمایه خارجی است.

اخبار خودرو - یکی از اصلی‌ترین معضلاتی که در حال حاضر اقتصاد ایران با آن دست وپنجه نرم می‌کند بیکاری، خصوصا میان قشر تحصیل کرده است. در همین حال سیاست گذاران برای صنعت خودرو نقش جذب ۱۲درصدی در ایجاد و جذب نیروی کار را در نظر گرفته‌اند. امری که با توجه‌به وضعیت فعلی نمی‌توان چندان به آن امیدوار بود، چراکه طی دهه گذشته نیروی کار زیادی به خودروسازان تحمیل شده است که عملا نه‌تنها دردی از اقتصاد کشور و خاصه صنعت خودرو درمان نکرده است، بلکه موجب هدررفت نیروی کار، افزایش قیمت تمام شده محصولات و همچنین کاهش بهره‌وری شده است.

[caption id="attachment_204230" align="aligncenter" width="700"]وزیر صنعت در دوره فعالیت دولت دوازدهم برای خصوصی‌سازی صنعت خودرو تلاش کند بسته بودن ثبتارش راه چاره نیست[/caption]

در این میان فضای به‌وجود آمده پس‌از برجام و ورود شرکای جدید به صنعت کشور و همراهی آنان با برندهای وارداتی نویدبخش تحقق پوشش بخشی از نیاز بازار کار بودند. اما در بخش قراردادهای داخلی، هنوز آنچنان که بایدوشاید برنامه‌ها عملی نشده‌اند و درحال گذراندن مراحل ابتدایی هستند.

در همین حال بخش دیگری که باتوجه‌به فراهم بودن نسبی زیرساخت‌ها می‌توانست حداقل بخشی از این نیروی کار را جذب کند، بخش واردات خودرو بود که اکنون بیش از ۵‌ماه است با معضلی به نام مسدود بودن راه واردات مواجه شده است وبه‌نوعی فعلا در بلاتکلیفی به‌سر می‌برد.

این در حالی است که صنعت خودروی کشور در حال حاضر نیازمند سرمایه خارجی است. به‌تعبیر اقتصاددانان«وقتی بیکاری دارید یعنی سرمایه کافی برای تولید و تقاضایی برای مصرف ندارید و با حلقه مفقوده سرمایه مواجه هستید. سرمایه پول نیست، بلکه نهاده‌ای است برای تولید و بعد بهبود اقتصادی. شما باید به‌دنبال سرمایه‌ای باشید که بتواند بلافاصله به سرمایه فیزیکی تبدیل شود و با خودش مدیریت و تکنولوژی بیاورد.همه این فرآیند به واسطه سرمایه‌گذاری خارجی اتفاق می‌افتد. ضمن اینکه هیچ کشوری را نمی‌توانید مثال بزنید که مانند ما بدون سرمایه خارجی پیشرفت کرده باشد.»

با این نگاه می‌توان این مساله را به شکلی دیگر مطرح کرد، مسدود کردن راه واردات به هر بهانه‌ای (درست یا نادرست) در واقع عقیم کردن برنامه جذب سرمایه خارجی است.

از یک سو براساس آمار ارزش دلاری، واردات قطعه بسیار بیشتر از میزان واردات خودرو است.گذشته از این بارها در سخنان مسئولان و کارشناسان فقدان رقابت، یکی از اصلی‌ترین مشکلات صنعت خودروی کشور اعلام شده است، ورود خودروهای خارجی گذشته از گرم کردن تنور رقابت به‌رغم حجم سهم آنان از بازار خودرو، قاعدتا باید پرسش‌هایی اصلی و اساسی در ذهن سیاست‌گذاران ایجاد کند مثل این‌که برندهای مورد اقبال قرار گرفته در ایران که به‌راحتی برای مصرف کننده ایرانی جذاب می‌شوند، دارای چه خصایصی هستند که ما از فقدان آن رنج می‌بریم. چگونه می‌شود خودروسازی از آن سوی دنیا به‌راحتی بازارهای ما را فتح می‌کند و اینکه چرا خودروهای ایرانی راهی به بازارهای بزرگ ندارند.

از سوی دیگر با تکیه‌بر گزاره اقتصادی مطرح شده، حضور برندهای خارجی در ایران را می‌توان به‌نوعی سرمایه‌گذاری کوتاه مدت دانست که علاوه‌بر ایجاد و افزایش رونق در بازار خودروی کشور می‌تواند باعث تحریک خودروسازان داخلی نیز بشود.

در همین حال بنابر گفته واردکنندگان، هر خودروی وارداتی ۲۱شغل ایجاد می‌کند.حال اگر وضعیت فعلی برای خودروسازان ادامه پیدا کند، نه تنها موجب هجرت سرمایه‌ها از ایران وهدر رفت آنان خواهد شد، بلکه بخش اعظمی از نیروی کار فعال در این بخش از صنعت خودرو به جرگه بیکاران کشور خواهند پیوست و تجربه چندین ساله رقابت در بازار از بین خواهد رفت و بازهم شاهد قبضه شدن بازار توسط دلالان وانحصارگران خواهیم بود.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =