کد خبر: 205486
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۹

اشباع بازار تایر نه‌تنها موجب کم شدن رقابت در بین برندهای مختلف داخلی و خارجی شده، بلکه به‌نوعی این صنعت را با رکود در فروش روبه‌رو کرده است.

به گزارش اخبار خودرو ، ظرفیت تولید تایر بیش‌از نیاز کشور است اما واردات بی‌رویه باعث اشباع و رکود بی‌سابقه در بازار شده است. در این بین عرضه مازاد تایر لطمه شدیدی به بازار فروش این محصول وارد کرده است.

[caption id="attachment_205266" align="aligncenter" width="700"]خط تولید «یزد تایر» کیفیت تایر[/caption]

اشباع بازار تایر نه‌تنها موجب کم شدن رقابت در بین برندهای مختلف داخلی و خارجی شده، بلکه به‌نوعی این صنعت را با رکود در فروش روبه‌رو کرده است.

حال اگر بخواهیم شرایط حاکم بر بازار را بررسی کنیم، باید به این نکته اشاره کنیم مصرف‌کنندگان هنگام خرید بیشتر به‌دنبال کیفیت مناسب تایر برای خودروی خود بوده و حاضرند در ازای پرداخت هزینه بیشتر، تایر باکیفیت بالاتری را خریداری کنند.

مصرف‌کنندگانی که تایرهای کره‌ای و ژاپنی را در سبد کالای خود قرار می‌دهند، با بی‌توجهی به اهمیت استفاده از تولیدات داخلی و استفاده از موردهای مشابه خارجی به جای نمونه‌های ایرانی موجب استقبال کم از این تولیدات می‌شوند و این صنعت را به خطر می‌اندازند. به‌گفته مصرف‌کنندگان، تایرهای ایرانی بعد از مدتی نمی‌توانند خواسته‌های آنان را برطرف کنند و در مواردی باعث بروز مشکلاتی در خودرو می‌شوند.

در این زمینه مصرف‌کنندگان تایرهای ایرانی بر اساس تجربیات قبلی خود می‌گویند تایرهای ایرانی بعد ‌از پیمودن ۳۰ تا ۳۵‌هزار کیلومتر باعث می‌شوند فرمان خودرو از حالت استاندارد خارج شود و همین دلیل تعویض تایر می‌شود.

اختلاف قیمتی ۱۰۰تا۳۰۰ هزارتومانی تایرهای ایرانی با تایرهای چینی و کره‌ای خریداران را به این امر وا می‌دارد به‌جای پرداخت هزینه‌های هنگفت برای مشکلات خودرو، این اختلاف قیمت حداکثر ۳۰۰‌تومانی را بپردازند.

هرچند دکتر ستوده، مدیرعامل شرکت یزدتایر در این‌باره نظر متفاوتی داشته و عقیده دارد کیفیت تایرهای ایرانی بالاتر از آن است که مصرف‌کنندگان بخواهند تایرهای کره‌ای و ژاپنی را به تایرهای ایرانی ترجیح دهند و به‌دلیل اختلاف قیمتی که در بازار وجود دارد، تایرهای ایرانی نسبت‌به تایرهای وارداتی برتری دارند.

مدیرعامل شرکت یزدتایر نداشتن دانش‌فنی از سوی مصرف‌کنندگان را یکی از دلایل انتخاب تایرهای خارجی به‌جای تایرهای ایرانی می‌داند و مهم‌ترین دلیل این اتفاق را جوسازی و تبلیغات برخی واردکنندگان می‌داند.

همچنین دکتر ستوده بر این باور است به‌دلیل اختلاف قیمت زیاد تایرهای کره‌ای و ژاپنی برخی واردکنندگان سعی دارند با تبلیغات و جوسازی بازار را به‌سمت محصولات خود بکشانند.

اما در این بین داود سعادتی‌نژاد، رئیس اتحادیه فروشندگان تایر اشباع بازار توسط برندهای داخلی و برندهای متعدد خارجی را دلیلی برای برهم خوردن نظم بازار می‌داند و با بیان این موضوع که بازار تایرهای ایرانی مشکلی از بابت کیفیت ندارند و فقط به دلیل اشباع بازار از برندهای متعددی که توسط واردکنندگان در شهرستان‌ها توزیع می‌شوند، باعث شده است در بازار فعلی شاهد کم‌تحرکی زیادی در خرید‌و‌فروش باشیم.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فاتح علایی نیا ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    11 1
    ای کاش یک نفر خودروی دکتر ستوده را بررسی کند و ببیند که خودش از چه لاستیکهایی استفاده میکند و با چه مارکی؟!
  • بابك ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    7 1
    فرض کن من اصلا بی سواد هستم.وقتی لاستیک ایرانی مصرف می کنی بعد از مدتی از بالانس خارج می شود و بالانس پذیر نیست یا انقدر خشک و چقر میشه که موقع ترمز کردن سر می خوره ولی لاستیک کره ای یا ژاپنی این مشکل را نمیبینی/آخه این دانش فنی می خواد؟؟؟
  • هادی US ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۶
    6 0
    دقیقا لاستیک ایرانی بعد از 30-40 هزار کیلومتر عملا کارایی روز اولو نداره و خشک میشه که تاثیرش در ترمز گیری و در بارندگی خیلی محسوسه تنها حسن لاستیک ایرانی اینه سالها اج داره و صاف نمیشه اما به چه قیمتی. شما لاستیک ایرانی اگه زیر ماشین دارین بعد از 30-40 هزار کیلومتر میتونین با رعایت احتیاط ترمز گیری که به نظر من مهمترین بخش میباشد رو امتحان کنین بارندگی و خشکی لاستیک بماند!!! و به جرات میتونم بگم هر کسی لاستیک خارجی رو تجربه کرده باشه دیگه نمیتونه لاستیک ایرانی استفاده کنه . این نظر شخصی بنده و تجربه چندین ساله من هست .امیدوارم روزی بشه لاستیک های ایرانی با کیفیتی داشته باشیم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =