کد خبر: 205599
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۸

در ایران بیشترین سهم واردات از کشورهای چین کره و ژاپن انجام می‌شود و حدود ۱۴۰ برند خارجی ثبت نمایندگی شده‌اند و بعد از رفع تحریم‌ها برندهای معتبر دنیا مانند میشلن، بریجستون کانتیننتال و ... به جمع تایرهای وارداتی ما اضافه شدند

به گزارش اخبار خودرو ، نیاز سالانه کشور به ۴۰۰هزار تن تایر برای خودروهای تولیدشده در کارخانه‌های خودروسازی و خودروهای موجود در بازار و همچنین ناتوانی تولیدکننده‌های داخلی در تامین نیاز کشور به سایزهای خاص تایر باعث شده است بخشی از این نیاز توسط واردات تامین شود.

[caption id="attachment_205601" align="aligncenter" width="700"]در ایران بیشترین سهم واردات از کشورهای چین کره و ژاپن انجام می‌شود و حدود 140 برند خارجی ثبت نمایندگی شده‌اند در ایران بیشترین سهم واردات از کشورهای چین کره و ژاپن انجام می‌شود و حدود ۱۴۰ برند خارجی ثبت نمایندگی شده‌اند[/caption]

واردات سالانه ۱۵۰هزار تن تایر به کشور بازار گسترده‌ای‌ را شامل می‌شود که به‌دلیل حساسیت‌های بالای فنی، نیاز به ساماندهی و نظارت‌های خاص دارد.

به‌همین منظور سراغ علی‌اصغر بیابانگرد ، رئیس هیات‌مدیره انجمن واردکنندگان لاستیک خودرو ایران رفتیم تا علاوه‌بر موضوع واردات با جزییات بیشتری به مقوله صنعت تایر و اهمیت آن در صنعت خودرو بپردازیم.

[caption id="attachment_205600" align="alignleft" width="176"]علی‌اصغر بیابانگرد علی‌اصغر بیابانگرد[/caption]

در مورد تاریخچه انجمن و اینکه از چه زمانی واردات تایر در کشور به طور رسمی ساماندهی شد، توضیح دهید. شروع به کار انجمن از اواخر سال ۹۴ و با هدف ساماندهی واردات تایر بود. تا اواخر سال ۹۴ هیچ ضوابطی برای ورود تایر به ایران وجود نداشت و هرشخص یا شرکتی مبادرت به واردات تایر می‌کرد اما از اواخر سال ۹۴ مقرر شد حتما واردکنندگان در وزارت صنعت، معدن و تجارت شناسنامه‌دار شوند و قرارداد و LOC از کمپانی تولیدکننده تایر گرفته شود و ارائه خدمات پس‌از فروش و نمایندگان فروش از سوی واردکننده اعلام شود.

همچنین علاوه‌بر استانداردهای ملی ایران که به‌صورت اجباری در گمرکات ورودی روی تمام محموله‌های وارداتی اجرا و کنترل می‌شوند، جدیدترین قوانین حال‌حاضر دنیا مانند استانداردهای کیفی و ایمنی E-MARK و SWR اروپا و درج DOT CODE آمریکا نیز بازرسی و ارزیابی شوند.

البته اجباری بودن اخذ استانداردهای کیفی فقط برای تایرهای وارداتی است و تایرهای تولید داخل واجد این استانداردهای بین‌المللی نیستند. این عوامل دست‌به‌دست هم داده‌اند تا درحال‌حاضر کالاهای وارداتی با داشتن استانداردهای روز دنیا وارد ایران شوند و به فراخور آن شاهد تایرهای وارداتی باکیفیت هستیم.

چرا به جای واردات روی فروش محصولات داخلی کار نمی‌کنید؟ اصولا در همه‌جای دنیا هم تولید داخل مطرح است و هم واردات و صادرات. تولید داخل، شبکه فروش خود را دارد و با وجود تولید داخل برای تامین تقاضای بازار همچنان نیاز به واردات است البته در همین فضای رقابتی چرخه‌های اقتصادی کشور به گردش در می‌آیند.

درحال‌حاضر چه برندهایی به‌صورت رسمی و از چه کشورهایی وارد ایران می‌شوند؟ تولیدکنندگان اصلی تایر در جهان کشورهای آمریکا، چین، کره، ژاپن، هند، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ... هستند. در‌حال‌حاضر به غیر از کشور آمریکا واردات تایر از بقیه کشورها را داریم. البته کشورهایی مانند ترکیه، تایلند، اندولزی و مالزی هم تولیدکننده هستند و تکنولوژی وارداتی دارند.

در‌حال‌حاضر در ایران بیشترین سهم واردات از کشورهای چین، کره و ژاپن انجام می‌شود و حدود ۱۴۰ برند خارجی ثبت نمایندگی شده‌اند و بعد از رفع تحریم‌ها برندهای معتبر دنیا مانند میشلن، بریجستون، کانتیننتال و ... به جمع تایرهای وارداتی ما اضافه شدند.

محصولات وارداتی به کشور از نظر تکنولوژی و کیفیت با کدامیک از تولیدات داخلی قابل‌مقایسه هستند؟ کیفیت کالا تعریفی از وجود شاخص‌های متفاوت با در نظر گرفتن شرایط مصرف را دربرمی گیرد. در مورد لاستیک هم توجه به شرایط آب‌و‌هوایی، نوع مصرف و نوع وسایل‌نقلیه حائزاهمیت است. تولیدات داخلی به‌دلیل عدم امکان ارتقای تکنولوژی ساخت در برخی سایزها در مقایسه با لاستیک‌های وارداتی ضعیف‌تر هستند و امیدواریم با حذف تحریم‌ها و امکان سرمایه‌گذاری در این بخش شاهد بهره‌گیری از تکنولوژی‌های نوین در‌کنار استفاده از مهندسان مجرب با وجود پتانسیل‌های لازم در نیروی کار ایرانی باشیم.

آیا تا به‌حال به فکر راه‌اندازی کارخانه برای تولید محصول با‌کیفیت بوده‌اید؟ اگر پاسخ مثبت است، چرا تا به‌حال اقدامی انجام نداده‌اید ؟ از ابتدای کار در این صنف هدف کلی من خدمت به مردم کشور بوده و اگر در زمینه واردات فعالیت داشتم، سعی کردم بهترین برندها را وارد کنم تا مصرف‌کنندگان بتوانند در مقابل هزینه‌ای که پرداخت می‌کنند، بهترین کالا را دراختیار داشته باشند، چون همان‌طور که می‌دانید لاستیک جزو کالاهای استراتژیک است و مستقیما با جان و مال مردم سروکار دارد. در مورد راه‌اندازی کارخانه هم مدت‌هاست اقداماتی انجام شده و در حال رایزنی برای کسب نتیجه هستم.

در حال حاضر باتوجه به تعرفه بالای واردات آیا سود حاصل از تولید بیشتر است یا واردات؟ سود واردکننده به‌طورکلی معمولا ۳درصد است، در‌حالی‌که سود تولیدکنندگان طبق گزارش بورس بیش‌از ۱۵درصد بوده که جزو کالاهای با حاشیه سود بالاست.

واردکننده مجبور به پرداخت تعرفه بالا و هزینه‌های جانبی مانند هزینه حمل‌، بیمه، استاندارد، مالیات‌بر ارزش افزوده و ... است، بنابراین تقریبا حدود ۵۰درصد هزینه لاستیک به واردکننده اضافه می‌شود.

برای کاهش میزان قاچاق تایر به کشور چه اقدامی انجام شده‌ است؟ یکی از راهکارهای این انجمن کنترل تایر در سطح عرضه است. همچنین درخواست کاهش تعرفه را داشته و داریم زیرا تازمانی‌که تعرفه و هزینه‌های جانبی کالایی بالا باشد، سودجویان به دنبال قاچاق کالا می‌روند. البته در‌حال‌حاضر تعرفه لاستیک سواری ۳۲درصد و لاستیک‌های اتوبوسی و کامیونی ۲۰درصد است.

به نظر شما قوانین جدید باعث محدودشدن واردکنندگان تایر می‌شوند؟ بله مطمئنا. در‌حال‌حاضر فقط برندهای باکیفیت که موفق به گرفتن استانداردهای روزدنیا مثل e-mark و swr اروپا هستند، می‌توانند به ایران واردات داشته باشند. به همین دلیل واردات تایر از اواخر سال ۹۴ به بعد بسیار تغییر کرده است و فقط لاستیک‌های باکیفیت وارد می‌شوند.

برنامه شما در صورت افزایش تعرفه و محدودیت واردات تایر چیست؟ اگر جلوی واردات بسته شود، قطعا انحصار به‌وجود خواهد آمد و نتیجه انحصار نیز پایین بودن کیفیت و عدم‌رقابت قیمتی است. تا زمانی که به فکر انحصار باشیم، قطعا پیشرفتی هم نخواهیم داشت.

اگر کیفیت تایر داخلی بالا باشد، قطعا واردکننده نیز در مذاکرات خود با تولیدکنندگان خارجی دست بالا را خواهد داشت. امروز می‌بینیم با آن‌که قدمت صنعت تایر ایران به ۶۰ سال می‌رسد اما در هیچ کجای دنیا آن را نمی‌شناسند. اگر چشم‌انداز صادرات داشته باشیم، می‌توانیم برای ورود تکنولوژی و افزایش کیفیت اقدام کنیم.

در چشم‌انداز، ساخت کارخانجات جدید تنها به فکر تولید ۷۰۰هزار تن تا سال ۱۴۰۰ هستند، درحالی‌که نیاز داخلی در آن زمان در خوش‌بینانه‌ترین حالت به ۵۰۰ هزار تن خواهد رسید، آیا فکری برای فروش ۲۰۰هزار تن مازاد تولید شده است؟ در‌حالی‌که حتی اگر واردات را ممنوع کنیم، فارغ از اینکه نتیجه بلندمدت آن عقب ماندن تکنولوژی خواهد بود، باز هم برای مازاد تولید نمی‌توان کاری کرد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    درود بر شما امیدواریم مسوولان واقع بین باشند و از تصمیمات سیاسی بپرهیزند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =