کد خبر: 207619
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۹

این است که قواعد رقابت، پذیرفته نمی‌شود و به‌جای افزودن بر مزایای رقابتی خودروهای داخلی، باز هم تعرفه‌ای که قرار بوده روزی با پیشرفت صنعت خودروی کشور کاهش یابد، بالا می‌رود

به گزارش اخبار خودرو ، محمدعلی دیانتی‌زاده در سرمقاله شماره امروز (دوشنبه -۲۰ آذر ۱۳۹۶) روزنامه دنیای خودرو، به موضوع « افزایش تعرفه واردات خودرو » پرداخت.

عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

روز گذشته خبر تاییدنشده توافق پنج عضوکابینه درخصوص افزایش تعرفه واردات خودرو ، روی خروجی یکی از خبرگزاری‌ها قرار گرفت و صحبت از سقف ۱۵۰درصد برای تعرفه به میان آمد که نه‌تنها فعالان این بخش بلکه کارشناسان بسیاری را متعجب کرد.

[caption id="attachment_206179" align="aligncenter" width="700"]افت ۷۲ درصدی درآمدهای دولت از واردات خودرو واردات خودرو[/caption]

توقف موقتی واردات خودرو با توجیهاتی از قبیل « ساماندهی واردات خودرو و بخش فروش و خدمات خودروهای وارداتی » یا «مثبت شدن تراز تجاری و جلوگیری از واردات بی‌رویه خودروها» هرچند بیش‌از اندازه به طول انجامیده اما باز قابل هضم‌تر است تا افزایش تعرفه واردات خودرو از کف ۴۰‌درصدی به ۵۰‌درصد!

زیرا همان کف ۴۰درصدی هم در عمل معمولا تا ۱۲۰‌درصد افزایش می‌یابد. هرچند توجیه اصلی تعیین تعرفه سنگین برای یک کالا، حمایت از تولید نمونه داخلی آن است اما سال‌هاست که تعرفه خودرو بنا بر قاعده «تو مَدو تا من بدوم و برنده شوم» تنظیم شده و با این حال تحول قابل‌توجهی در‌راستای جبران حداقل بخشی از عقب‌ماندگی صنعت خودروی ایران رقم نزده است.

فلسفه تعیین چنین تعرفه‌های بالایی این نیست که به نسبت افت مزیت رقابتی محصول داخلی، نرخ تعرفه محصول خارجی بالا برود. چرا مشتری همچنان باید ناگزیر به خرید محصول داخل به قیمت حفظ اشتغال در تولیدی باشد که ارزش افزوده آن مغلوب ایجاد هزینه‌های زیان‌بار بوده و تاثیر ۳درصدی آن روی تولید ناخالص داخلی نیز با اما و اگرهای بسیاری همراه است.

دورانی را که مشتری محکوم به خرید محصول داخلی باشد، در حالت عادی نمی‌توان مستدام فرض کرد. البته درآمد سرانه در ایران همچنان پایین و کمتر از ۷هزار دلار در سال است و دست عموم ایرانی‌ها برای خرید خودروی خوب (که نمونه صفر آن در دنیا حداقل ۱۰ تا ۱۵هزاردلار قیمت دارد) بسته است.

با این‌حال، طبقه متوسط جامعه در سال‌های اخیر با توجه به «تامین مالی خارجی در بخش فروش اقساطی برخی خودروهای مونتاژ داخل و نیز وارداتی»، نسبت‌به قبل رغبت کمتری را به خرید محصولات تکراری دو خودروساز بزرگ داخلی نشان می‌دهد و حتی دهک‌های درآمدی بالاتر نیز هم‌اکنون در برابر محصولات نسبتا لوکس این دو مجموعه، بسیاری از گزینه‌های دیگر را برای انتخاب، پیش‌روی خود دارند.

براین‌اساس، غول‌های خودروساز داخلی فضای نسبتا رقابتی‌تری را پیش روی خود می‌بینند و ناچارند تکانی، هرچند اندک به خود بدهند. اما ظاهرا دولت نمی‌تواند از مزایای حمایت و ایجاد انحصار برای این خودروسازان چشم بپوشد، خودروسازانی که ازقضا در حال افزودن خودروهای فرانسوی گران‌قیمت به سبد محصول خود هستند.

یکی از این مزایای غیرقابل چشم‌پوشی نیز حدود ۱۱هزار میلیارد تومان پرداختی سالانه این صنعت به بخش‌های مختلف عمومی ازجمله مالیات، بیمه، عوارض و... است که در‌هرحال در چرخه اقتصاد کشور مؤثر بوده و تعدیل آن خط قرمز دولت تلقی می‌شود.

این است که قواعد رقابت، پذیرفته نمی‌شود و به‌جای افزودن بر مزایای رقابتی ازجمله قیمت و کیفیت خودروهای داخلی، باز هم تعرفه‌ای که قرار بوده روزی با پیشرفت صنعت خودروی کشور کاهش یابد، بالا می‌رود؛ در‌حالی‌که استفاده این‌چنین از ابزار تعرفه، رو کردن برگ برنده محسوب نمی‌شود، زیرا جزو قواعد این بازی نبوده و در‌واقع واژگون کردن میز بازی است!

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • کامبیز ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
    خدا ........فقط خدا میتونه یه کاری بکنه..به امید اون روز
  • ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
    کلا ممنوع می کردن خلاص می شدیم!!! باید از این به بعد تویوتا کمری ۷۰ میلیونی رو ۴۰۰ میلیون بخرند و حاشیه کاملا امن برای محصولات بی کیفیت داخلی درست کنند
  • وحید ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
    دولت با مافیای خودرو دستشون تو یه کاسه هست و دارن سود میبرن. جان و مال مردم و ملت هم هیچ ارزشی نداره. اگه این تصمیم نهایی بشه عواقب بسیار بدی برای خانواده های ایرانی داره. اولیش افزایش فاصله طبقاتی. عدم امکان خرید خودرو با کیفیت برای مردم با درآمد متوسط. افزایش قیمت خودرو داخلی. کنار رفتن بعضی شرکته های که در این زمینه فعالیت میکنن به دلیل کاهش تقاضا. فشار بیشتر بر قشر فقیر و متوسط جامعه دلیلش هم اینه که اکثر قشر ثروتمند جامعه هزینه هاشون از طریق قشر فقیر و متوسط تامین میکنن که با افزایش هزینه هاشون این فشار به طرق مختلف به مردم وارد میکنن. پیایانی بر امید به رقابتی شدن بازار خودرو و نزدیک شدن به قیمت های جهانی.آلودگی بیشتر هوا به دلیل تولید خودرو های بی کیفیت. واقعا چرا صنایع ما با توجه به این که در حال حاضر ایران ارزونترین نیروی کار رو داره و از کلیه منابع طبیعی و معادن برخوردار اما باز نمیتونه بهای تمام شده کالای تولیدی رو پایین بیاره که توان رقابت براش به وجود بیاد که اصلا نیاز به تصمیمات مافیای و غلط نباشه؟؟
  • javid ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
    وقتی پچ پچ افزایش تعرفه ها از طریق اصحاب رسانه بعنوان نشت خبر (زود خبری) منتشر میشود فرصت کافی برای دولت مردان درزمینه آنالیز شرایط و بازخورد اخبار وجود دارد لذا مطمئن باشید ۱۵۰% که هیچ تعرفه ها با این بازخوردها از طرف مردم تا ۵۰۰% نیز جای افزایش دارند.حالا باید منتظر توقعات صانیع داخلی در زمینه افزایش پایه نرخ خودرو های تولیدی باشیم چرا که رقیبی برای آنها وجود نخواهد داشت.
  • احمد ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۰
    پس از نمایندگان ملت در مجلس چیکار می کنند. اگه واقعا نماینده هستند و طرفدار ملت و تابع عدالت بایدیه کاری بکنید

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =