کد خبر: 209041
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۰

برای به‌روز کردن خودروها شاید در مرحله اول نیاز باشد یک‌سری خودرو به‌صورت CKD وارد شوند اما همه اینها در طول زمان و با زمان‌بندی‌های مناسب، ساخت داخل شده و به دانش و تکنولوژی روز تبدیل می‌شوند

به گزارش « اخبار خودرو » ، روی کار آمدن محمد شریعتمداری به‌عنوان وزیر جدید صنعت، معدن‌و‌تجارت هم‌زمان با چالش‌ها و حواشی بسیاری شد و با گذشت چند ماه از عمر وزارت او، همچنان این چالش‌ها ادامه دارند.

از بحث افزایش قیمت ارز و تاثیر بسیار آن روی صنعت پرحاشیه و البته بسیار با اهمیت خودرو تا بحث سایت ثبت‌سفارش و افزایش تعرفه و قیمت خودروهای داخلی و وارداتی ، از‌جمله مشکلاتی هستند که وزیر صنعت در ماه‌های ابتدایی با آن‌ها دست‌و‌پنجه نرم کرده است.

اینکه وزارت صنعت و دولت در این بخش‌ها و به‌خصوص در بحث واردات خودرو و بحث کیفیت خودروها چگونه عمل کرده است، موضوع پرسش‌و‌پاسخ ما با عبدالله‌ بابایی ، کارشناس صنعت خودرو بود.

[caption id="attachment_205641" align="aligncenter" width="567"]از موضوعاتی که باید در دستور کار آینده خودروسازی کشورمان قرار بگیرد، حرکت روی ریل فناوری است خودروسازی[/caption]

بابایی معتقد است وزیر صنعت، نگاه توسعه‌ای به خودروسازی دارد و دولت و وزارت صنعت در بحث ثبت‌سفارش و واردات خودرو هنرمندانه عمل کرده‌اند. او همچنین درخصوص نقدهایی که بر خودروهای بنزینی انتخاب‌شده برای قراردادهای خودرویی وارد شده است، نیز می‌گوید: «اصل اساسی در این قراردادها، بحث تغییر در صنعت خودرو است. وقتی به واسطه این قراردادها به آخرین تکنولوژی‌های تولید خودروهای برقی دست پیدا کنیم، تولید خودروهای برقی و هیبرید کار ساده‌ای خواهد بود.»

وضعیت صنعت خودرو در چندماه اخیر را باتوجه به روی کارآمدن آقای شریعتمداری، چگونه ارزیابی می‌کنید؟

سیاست‌گذاری‌هایی که وزیر صنعت‌،معدن‌و‌تجارت درخصوص کل صنایع و به‌ویژه صنعت خودرو داشته، در ادامه روند توسعه‌ای گذشته بوده است. باتوجه به چالش‌هایی که در این مسیر با آن‌ها برخورد کردند حالا چه چالش‌هایی که زمان ایشان به‌وجود آمد و چه چالش‌هایی در گذشته وجود داشتند، تا امروز به‌خوبی مدیریت شده‌اند و به‌طور قطع در آینده هم مدیریت می‌شوند.

مانند بحث افزایش قیمت ارز و تاثیر آن بر صنایع که به‌خوبی مدیریت شد. نگاه وزیر صنایع به صنعت خودرو نگاه توسعه‌ای است و همین باعث شده فرآیندهایی که درحال اتفاق افتادن است، بر‌اساس روند روبه رشد گذشته بوده و به‌طور‌کلی وضعیت مناسبی را در صنعت خودرو کشور شاهد هستیم.

وزیر صنعت، معدن‌و‌تجارت نسبت‌به وضعیت کیفی تولیدات داخلی انتقاد داشته و در موارد بسیاری برای افزایش کیفیت خودرو به خودروسازان هشدار داده است. به نظر شما چه برنامه‌هایی را برای صنعت خودرو در نظر خواهد گرفت؟

نگاه وزیر، نگاه جامعه است و مردم هم توقع دارند خودروهای به‌روزتری سوار شوند. تولید این خودروهای باکیفیت‌تر و به‌روزتر هم نیازمند روند زمانی و طی شدن زمان برای به‌روز شدن و هم نیازمند سرمایه‌گذاری در این بخش هستند.

در صنعت خودرو این فضا در‌حال شکل گرفتن است. به‌طور‌قطع فضای روبه‌رشدی که در صنعت خودرو و قطعه‌سازی در‌حال‌ شکل‌گرفتن است، نشان از آن دارد این بخش از صنعت ما در حال پیشرفت است و مسلما زمان خاص خود را نیاز دارد. ورود محصولات جدید باعث خواهد شد بحث بهینه‌تر شدن صنعت خودرو با سرعت بیشتری پیش برود.

در ماه‌های اخیر عملکرد وزارت صنعت در بحث واردات بسیار با انتقاد همراه بود. بسته شدن سایت ثبتارش باعث افزایش قیمت خودروهای وارداتی شده است. چرا وزارت صنعت در این رابطه این‌گونه عمل کرد؟ آیا راه بهتری برای مدیریت بخش واردات خودرو وجود نداشت؟

باتوجه به‌ شرایط اقتصادی و در فضای ارزی که مشاهده می‌شود، پیش‌بینی دولت این بود خروج ارز با این شرایط اصلا به صلاح مملکت نیست. خودروهایی که وارد می‌شوند، هیچ‌کدام محصول رقابتی با تولید داخل نبودند.

یعنی خودروهای وارداتی تهدیدی برای خودروهای داخلی نیستند، زیرا در هیچ جای دنیا خودرویی با قیمت خودروهای داخلی ما تولید نمی‌شود. هیچ خودروی صفر کیلومتری با قیمت تولیدات داخل در نقطه دیگری از جهان به‌چشم نمی‌خورد.

[caption id="attachment_203188" align="alignleft" width="263"]عبدالله بابایی عبدالله بابایی[/caption]

شاید بتوان خودروی دست‌دوم خارجی با قیمت داخلی‌ها پیدا کرد اما خودروی صفر با این قیمت‌ها قابل‌تولید نیست. پس سیاستی که اتخاذ شد، به‌منظور جلوگیری از خروج ارز بود.

فکر می‌کنم اقتصاددان‌ها پیش‌بینی می‌کردند این شرایط برای ارز پیش می‌آید. اگر ارز همین‌گونه از کشور خارج می‌شد، مطمئنا افزایش قیمت‌ها بیش‌از این بود. به‌نظر‌ من این هنرمندی دولت بود که با بحث ثبت‌سفارش و دیگر راهکارها، تلاش کرد این جریان را کنترل کند و این امر منطقی هم بود.

اما در ماه‌های اخیر قیمت خودروها افزایش یافته است و این امر را ناشی‌از تصمیم وزارت صنعت در بحث ثبت‌سفارش می‌دانند.

خودروهای خارجی برای یک قشر خاص وارد می‌شوند و چندان برایشان تفاوت نمی‌کند قیمت خودرو مثلا ۲۰ یا ۳۰میلیون‌تومان بیشتر نسبت‌به ۳۰۰میلیون‌تومانی باشد که می‌خواهند برای خودرو هزینه کنند. بنابراین قشر آسیب‌پذیر درگیر این مساله نیستند و می‌توانند قیمت بیشتری پرداخت کنند تا کمک به اقتصاد کشور شود.

با گذشت سال‌ها از ورود صنعت خودرو به کشور همچنان شاهد برخی کاستی‌ها هستیم. فکر می‌کنید در شرایط فعلی نیاز اصلی صنعت خودرو چیست؟

به‌نظر من در‌حال‌حاضر صنعت خودرو نیاز به تکنولوژی و دانش روز دارد. صنایع در این بخش ورود کرده‌اند. صنعت خودرو به‌تنهایی این بخش را وارد روند تولید خود کرده است. دانش و تکنولوژی با قراردادهای جوینت‌ونچری که امضا شده‌اند و همچنین با به‌کارگیری دانشگاه‌ها در بحث تولید محصولات جدید به صنایع ما افزوده شده است.

این اتفاق باعث پیشرفت خودروسازان و به خصوص قطعه‌سازان می‌شود. یعنی باعث ارتقای استانداردهای قطعه‌سازی ما می‌شود. البته باید دانشگا‌ه‌ها و وزارت علوم مشارکت بیشتری داشته باشند و خود را در بخش صنعت و در بحث توسعه دانشی وارد کنند تا منفعل از دانش صنعت خودرو نباشند.

با وجود تاکید‌بر حضور خودروسازان خارجی و استفاده از نیروهای متخصص دانشگاهی داخلی در صنعت خودرو، گفته می‌شود خودروسازی کشور دوباره به سمت مونتاژکاری در حرکت بوده و بحث مونتاژ خودروهای خارجی اوج گرفته است. این موضوع را صحیح می‌دانید؟

اصلا چنین چیزی صحیح نیست. نمی‌توان گفت صنعت خودرو به‌سمت مونتاژکاری رفته است. در این خصوص باید مستند و با مثال عینی صحبت شود. یک فاصله ۲۰، ۳۰ ساله بین صنعت خودروی کشور با صنعت خودروی جهان ایجاد شده بود.

در واقع از دهه ۷۰ به بعد خودروی خاصی را تولید نکردیم بلکه تیراژمحور شدیم و تولید همان خودروها را تکرار کردیم و بنابراین لازم بود خودروها به‌روز شوند. برای به‌روز کردن خودروها شاید در مرحله اول نیاز باشد یک‌سری خودرو به‌صورت CKD وارد شوند اما همه اینها در طول زمان و با زمان‌بندی‌های مناسب، ساخت داخل شده و به دانش و تکنولوژی روز تبدیل می‌شوند.

در گذشته قطعه‌سازان، قطعه‌های خودروهای ۴۰۵ و پارس را تولید می‌کردند اما در‌حال‌حاضر قصد دارند قطعات خودروهای به‌روز مانند ۳۰۱ و ۲۰۰۸ تولید کنند. به‌این‌‌منظور نیازمند به‌روزرسانی دانش و تکنولوژی هستیم و این مساله هم زمان‌بر است اما در نهایت اتفاق خواهد افتاد. من نسبت‌به آینده صنعت خودرو و قطعه کشور بسیار خوشبین هستم.

به قراردادهای خودرویی اشاره کردید. مساله‌ای که در این خصوص وجود دارد، این است چرا در قراردادها بحث تولید خودروهای هیبرید و برقی دیده نشده است و فقط خودروهای بنزینی مد‌نظر قرار گرفته‌اند؟

بحث مهم در این خصوص، تغییر است. اساس کار باید ایجاد تغییر در صنعت خودرو باشد. وقتی این محصولات عرضه شوند، مدیران ارشد صنعت خودرو برنامه‌های کلانی برای هیبرید و برقی کردن خودروها دارند.

باید پیش‌از هرچیز و در مرحله اول خودمان را به آخرین تکنولوژی‌های تولید خودروهای بنزینی برسانیم و سپس بحث خودروهای برقی و هیبرید مطرح ‌شود که اتفاقا کار چندان دشواری هم نیست.

مهم‌تر از هرچیزی برخورداری از توان و دانش است تا بتوانیم محصولات جدید را تولید کنیم. همین‌که این دانش را کسب کنیم، تبدیل خودروها به مدل‌های هیبرید و برقی کار ساده‌ای خواهد بود و در مدت زمان کوتاهی انجام خواهد شد و دغدغه‌ای برای خودروسازان داخلی نخواهد بود.

آیا خودروسازان در آینده نزدیک می‌توانند خودروهای برقی و هیبرید تولید کنند؟

خودروسازان به فکر تولید خودروهای برقی هستند و در آینده بسیار نزدیک نیز خبرهای خوبی درباره این خودروها شنیده خواهد شد. ممکن است ۶ماه یا یک‌سال دیگر خودروی برقی خودروسازان عرضه شود. بعید می‌دانم خودروسازان کشور دست‌روی‌دست بگذراند و بخواهند بازار خود را تقدیم خارجی‌ها کنند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =