کد خبر: 209697
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۸

قرار است در ۱۸شهر کشور، ۲هزارو۵۰۰ دستگاه اتوبوس، ۳هزار دستگاه مینی‌بوس، ۲هزار دستگاه ون، ۲۰هزار دستگاه وانت‌بار و ۶۰هزار دستگاه تاکسی نوسازی و به ناوگان شهری ملحق شوند. در حوزه حمل‌و‌نقل برون‌شهری هم تعداد دوهزار دستگاه کامیون نوسازی خواهند شد

به گزارش« اخبار خودرو » ، آلودگی در شهرهای بزرگ کشور به حدی است که نیاز به اقدامات فوری در این زمینه را دوچندان کرده است و باید با یک عزم ملی گامی به سوی حل این مشکل بزرگ برداشت.

آلودگی هوا مشکل دیروز و امروز نیست؛ مشکلی است که سال‌ها گریبانگیر بسیاری از شهرها شده و مردم را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده است.

در این میان سهم بالای خودروها به‌ویژه خودروهای سنگین و نیمه‌سنگین بر هیچ‌کس پوشیده نیست. هرچند در این سال‌ها طرح‌هایی برای تعویض ناوگان‌های فرسوده ارائه شد اما تا امروز هیچ‌یک از آن‌ها کار را به مرحله قابل‌قبولی نرسانده است.

[caption id="attachment_209699" align="aligncenter" width="800"]طرح نوسازی فوری ناوگان مسافری طرح نوسازی فوری ناوگان مسافری[/caption]

سازمان‌های بسیاری در این راه با یکدیگر همراه شدند اما اکثر این طرح‌ها در مراحل مشخصی با برخی موانع مشخص شدند و از اجرا بازماندند. شاید در این مدت جایگزینی خودروهای باری فرسوده بیشترین اخبار را به خود اختصاص داد.

البته این‌طور نبود که ناوگان حمل‌ونقل مسافری در طرح‌های مربوط به نوسازی از قلم افتاده باشند اما روند کند این نوسازی باعث شد تا این بار هیات دولت خود در این زمینه اقدامی درخور انجام دهد.

براساس آخرین خبرها، براساس نامه‌ای از سوی هیات‌دولت که به امضای اسحاق‌ جهانگیری، معاون‌اول رئیس‌جمهوری رسیده، سازمان برنامه‌وبودجه و وزارتخانه‌های راه و صمت مکلف شده‌اند در دو هفته آینده طرح نوسازی فوری ناوگان حمل‌ونقل عمومی را ارائه کنند.

دستور دولت به وزارت صمت

بنابر مصوبه جدید هیات دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه مکلف شدند در این دو هفته با استفاده از حداکثر توان تولید داخل و همه ابزارهای مالی و سرمایه‌گذاری قانونی، طرح بهسازی و نوسازی فوری ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی کلانشهرها را ارائه کنند.

در این مصوبه به طرح محدودیت تردد خودروها نیز اشاره شده است. بر این اساس، چنان‌چه سازمان هواشناسی احتمال پایداری هوا را مطرح کند، حداقل سه روز قبل از پدیده پایداری، طرح محدودیت خودروها و تردد شبانه کامیون‌ها در سطح شهر اجرا خواهد شد.

تکلیف وزارت کشور در طرح نوسازی

سال گذشته هم اتفاقی مشابه با نامه هیات دولت به وزارت صمت افتاد که به نظر می‌رسد آن‌طور که انتظار می‌رفت، نتوانست راهگشای نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی باشد.

نمایندگان مجلس سال پیش وزارت کشور را موظف کردند تا نسبت به فراهم کردن زمینه نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی با اولویت شهرهای بالای ۲۰۰هزار جمعیت در مدت ۵سال اقدام کند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ماده‌ای از لایحه هوای پاک مصوب کردند وزارت‌ کشور با همکاری وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی‌و‌دارایی (گمرک جمهوری اسلامی ایران)‌ موظف است زمینه اجرای این طرح را از طریق منابع درآمدی ماده۶ این قانون، یارانه، تسهیلات یا سود بازرگانی و سود بازرگانی واردات خودروهای برقی-بنزینی (هیبرید) و خودروهای الکتریکی، موتورسیکلت برقی، به انجام برساند.

نمایندگان مجلس با ۱۲۴رای موافق، ۴۲رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۰۴نماینده حاضر با این مصوبه موافقت کردند اما اقدامات بسیار محدودی در یک‌سال اخیر در این زمینه انجام شده است.

وعده نوسازی ناوگان مسافری

معاون وزیر کشور سال گذشته با اشاره به اهمیت نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور گفت: «برای بهبود حمل‌و‌نقل عمومی کشور موضوعات مختلفی در دست اقدام بوده و برای نوسازی ناوگان وام ارزان‌قیمت در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.»

هوشنگ خندان با بیان اینکه نوسازی اتوبوس‌رانی شهرهای بزرگ در دستور کار قرار دارد، عنوان کرد: «دولت باید در زمینه بودجه حمل‌و‌نقل عمومی به شهرداری‌ها کمک کند اما شهرداری‌ها هم باید بخش اصلی بودجه خود را به سمت حمل‌و‌نقل عمومی هدایت کنند.»

توسعه ناوگان حمل‌و‌نقل

معاون سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در همین باره با اشاره اقداماتی که در راستای توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور انجام شده است، می‌گوید: «توسعه و نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل کشور با ۲۲۰۰میلیاردتومان کمک دولت و ۵۰۰۰میلیاردتومان تسهیلات ارزان‌قیمت عملیاتی خواهد شد.»

هیربدمعصومی می‌افزاید: «خوشبختانه شهرداری‌های تبریز و اصفهان تفاهمنامه استفاده از این امکانات جهت نوسازی حوزه حمل‌و‌نقل شهری خود را امضا کرده‌اند. همچنین با ۱۸ شهرداری در سطح کشور در حال امضای قرارداد هستیم».

به‌گفته وی، قرار است دو هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس، ۳ هزار دستگاه مینی‌بوس، دوهزار دستگاه ون، ۲۰هزار دستگاه وانت بار، ۶۰‌هزار دستگاه تاکسی نوسازی و به ناوگان شهری ملحق شوند. در حوزه حمل‌و‌نقل برون‌شهری هم تعداد دوهزار دستگاه کامیون نوسازی خواهد شد.

نیاز به ۱۶ هزار اتوبوس در سطح کشور

معاون توسعه منابع و پشتیبانی این سازمان هم با اشاره به فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور گفته است: «خرید هر دستگاه اتوبوس به هزینه‌ای بیش‌از ۵۰۰‌میلیون‌تومان نیاز دارد، در‌حالی‌که از سال ۸۵ هیچ اتوبوسی به چرخه حمل‌و‌نقل کشور تزریق نشده است.»

‌اسد معانی اظهار کرده است: «‌باتوجه به کمبود منابع و مشکلات حمل‌و‌نقل عمومی، به حدود ۱۶هزار دستگاه اتوبوس در کشور نیاز داریم.»

وی با اشاره به برنامه‌ریزی برای بازسازی اتوبوس‌های فرسوده افزوده است:‌ «با منابعی که در اختیار داریم، برای بازسازی اتوبوس‌های فرسوده برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده است. در فاز نخست این طرح، ۱۴۷۰دستگاه اتوبوس در شهرهای تهران، ‌اهواز، قزوین و مشهد بازسازی خواهد شد که ۶۰دستگاه اتوبوس در اهواز پس از بازسازی به بهره‌برداری رسیدند. ‌در فازهای بعدی، بازسازی اتوبوس‌های دیگر شهرهای استان خوزستان نیز انجام خواهد شد.»

حرکت بودجه خلاف جهت نوسازی!

در‌حالی‌که از هر سو بر اهمیت نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی تاکید می‌شود اما در لایحه بودجه سال آینده سهم اعتبارات بخش حمل‌ونقل کاهش یافته است که این موضوع تبعات بسیاری برای کشور به‌همراه خواهد داشت.

نایب‌رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز کاهش ۱۵درصدی سهم حمل‌و‌نقل عمومی در بودجه۹۷ را نگران‌کننده توصیف کرد.

مجید کیان‌پور با بیان اینکه در تهران و حومه و همچنین کلان‌شهرها ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی باید اصلاح و نوسازی شود، افزود: «با اعتبارات درنظرگرفته‌شده در بودجه‌های سنواتی بهبود وضعیت ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی ممکن نیست، از این رو باید اعتباری از صندوق توسعه ملی برای این مهم برداشت شود.»

[caption id="attachment_209698" align="aligncenter" width="834"]طرح نوسازی فوری ناوگان مسافری طرح نوسازی فوری ناوگان مسافری[/caption]

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا. ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۹
    واقعا شدنیه در مدت دو هفته این همه ناوگان نو سازی بشه البته سنگ بزرگ علامت نزدنه ......خدا کنه این ضرب المثل غلط از اب دربیادواین اتفاق خوب بی افتد واقعا خوشحال کننده ست اگه این کار به سرانجامه خوبی برسه منتظر میشیم تا ببینیم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =