کد خبر: 209822
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۱

براساس آمار سازمان محیط‌زیست بیش از ۸۰درصد از تعداد یک میلیون موتورسیکلت تهران فرسوده هستند.

گروه اجتماعی: موتورسیکلت‌ها یکی از متهمان اصلی آلودگی هوا هستند که البته پایشان به دلایل مختلف پای هیچ میز محاکمه‌ای کشیده نمی‌شود. بر پایه آمارها دو‌سوم موتورسیکلت‌های موجود در کشور بالای هفت سال عمر دارند و همین موضوع یعنی بالا رفتن میزان آلایندگی آنها. اما ازسوی‌دیگر هیچ قانونی برای اسقاط موتورسیکلت‌های فرسوده وجود ندارد.

به‌گفته رئیس هیات‌مدیره انجمن‌صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروی فرسوده چارچوب قانونی و طرح مدونی از سوی نهاد و ارگانی برای خروج موتورسیکلت‌های فرسوده وجود ندارد و حتی تاکنون ضرورت آن نیز مطرح نشده است.

[caption id="attachment_209823" align="aligncenter" width="600"]موتورسیکلت‌ها‌ی فرسوده موتورسیکلت‌ها‌ی فرسوده[/caption]

به گزارش« اخبار خودرو » ، موضوع اسقاط موتورسیکلت‌های فرسوده در‌حال تبدیل شدن به یک گره ناگشودنی است. گویا بعضی از این موتورسیکلت‌ها پایان عمر ندارد و جولان آنها در خیابان‌ها تا ابد ادامه خواهد داشت.

براساس آمار سازمان محیط‌زیست بیش از ۸۰درصد از تعداد یک میلیون موتورسیکلت تهران فرسوده هستند. از سویی براساس آمار حدود ۱۰میلیون‌و۵۰۰هزار موتورسیکلت در کشور پلاک شده است که دوسوم آنها بالای هفت‌سال عمر دارند و جالب اینکه تاکنون هیچ کدام از آنها از رده خارج نشده‌اند و حتی موتورسیکلت‌های ۱۵ ساله نیز در بین آنها وجود دارند.

جالب اینکه تنها مصوبه‌ای که درباره عمر مفید موتورسیکلت‌ها وجود دارد، مربوط به سال۸۷ است که هیات وزیران دولت وقت آن را ۱۰سال تعیین کرده بود. سال‌هاست در گوشه‌و کنار کشور، موتورسیکلت‌های فرسوده در معابر شهری تردد می‌کنند و یکی از عوامل اصلی ایجاد آلایندگی به‌خصوص در کلان‌شهرها هستند.

هرچند به‌نظر می‌رسد تنها راه چاره، ایجاد یک نظام اسقاط و بازیافت موتورسیکلت است تا هرچه زودتر این موتورسیکلت‌ها از چرخه مصرف خارج شوند تا علاوه‌بر کاهش مصرف بنزین، مردم از آلودگی هوا و صوتی خلاص شوند.

قانونی برای اسقاط وجود ندارد

مصطفی جودی، رئیس هیات‌مدیره انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروی فرسوده در گفت‌وگو با «دنیای‌خودرو» با اشاره به اینکه آخرین طرح اسقاط موتورسیکلت‌ها مربوط‌به چندسال قبل بود که خودروسازان اقدام به اسقاط کردند و بعد از آن هیچ طرح دیگری اجرا نشد، گفت: «چارچوب قانونی و طرح مدونی از سوی نهاد و ارگانی برای خروج موتورسیکلت‌های فرسوده وجود ندارد و تاکنون هم مطرح نشده است. بنابراین از آنجایی که الزامی در این مورد نیست، صاحبان موتورسیکلت‌های فرسوده، موتور خود را اسقاط نمی‌کنند چون حس مالکیت دارند و نمی‌خواهند موتور خود را از دست بدهند.»

جودی درباره مسئولیت و همکاری بین سازمان‌ها برای اجرای طرح اسقاط موتورسیکلت‌های فرسوده توضیح داد: «باید اراده این کار از سوی سازمان‌های دولتی ذیربط و مسئول وجود داشته باشد تا موتورسیکلت‌های فرسوده از رده خارج شوند. ضمن اینکه مراکز اسقاط قابلیت و آمادگی آن را کامل دارند تا در این زمینه مشارکت اجرایی داشته باشند اما چگونگی از رده خارج کردن موتورسیکلت‌ها و هماهنگی با مالکان ازجمله مواردی هستند که ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت باید آن را اجرایی کند. اگر این تصمیم و اراده برای تهیه پیش‌نویس طرح از رده خارج کردن موتورسیکلت‌های فرسوده در سازمان‌ها ایجاد شود و از ما به‌عنوان انجمن‌صنفی مراکز اسقاط خودروی فرسوده درخواست نظر‌و‌همکاری شود، قطعا همکاری خواهیم کرد. اما تاکنون طرح جدی در این زمینه وجود ندارد.»

آلایندگی موتورسیکلت‌های فرسوده بر کسی پوشیده نیست. جودی با تاکید بر اینکه به‌جز فرسودگی موتورسیکلت‌ها باید نوع موتورها هم موردتوجه قراربگیرند، عنوان کرد: «موتورسیکلت‌های کاربراتوری که در چرخه حمل‌و‌نقل هستند، نقش مخربی در آلایندگی هوا دارند و باید از رده خارج شوند. مهم‌ترین راهکار در این مورد، توقف تولید موتورسیکلت‌های کاربراتوری در کشور است.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 7 =