کد خبر: 210376
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۲

در حالی ممنوعیت ثبت سفارش واردات خودرو و ساماندهی وارد کنندگان از سوی وزارت صنعت چالش هایی را ایجاد کرده، اکنون برخی وارد کنندگان از اقدامات بی دلیل مرکز اصناف و امور بازرگانان گلایه دارند.

 به گزارش« اخبار خودرو » به نقل از مهر ، میلاد علینقی در نشست خبری روز گذشته خود با خبرنگاران با اشاره به نامه نگاری های متعدد با مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: در سال ۹۵ با کمپانی های بزرگ دنیا تعاملاتی را صورت دادیم که بر این اساس قرار بر این شد که با شرکت هایکو از آلمان تعاملاتی را برقرار سازیم. اما متأسفانه علیرغم ارائه تمامی مستندات مبنی بر نمایندگی بودن « داتیس خودرو » از سوی این شرکت آلمانی، هیچ پاسخ مشخصی از سوی وزارت صنعت دریافت نشده است. این در شرایطی است که حتی به سادگی، حراست مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از پذیرش نامه ها و کارمندان این شرکت خودداری می کنند.

[caption id="attachment_208474" align="aligncenter" width="695"]واردات خودرو واردات خودرو[/caption]

وی افزود: اولین اصل ما در این شرکت خدمات دهی به مشتریان و کاهش آلودگی هوا است که بر این اساس تلاش داشته ایم تا خودروهای هیبریدی و دوچرخه های پاک را وارد چرخه حمل و نقل نموده و پس از آن کار تولید را شروع کنیم. اما متأسفانه وزارت صنعت پذیرشی در این رابطه صورت نمی دهد و بیشتر بر این باور است که این شرکت اجازه واردات ندارد.

عضو هیات مدیره داتیس خودرو، اظهار داشت: مدارک لازم به مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده و قرار بر این بود که شب عید سال گذشته مجوز لازم از سوی وزارت صنعت دریافت شود اما با جواب شگفت آوری از سوی آنها مواجه شدیم که مدارک ما را گم کرده بودند و همین امر دردسرهای زیادی را برای دریافت دوباره مجوز از سوی کمپانی مادر در آلمان مواجه کرد. اما به هر روی توانستیم مجوزهای لازم را دریافت نماییم.

علینقی با بیان اینکه خدمات پس از فروش ۱۰ ساله را برای خودروهای خود ارائه می دهیم خاطرنشان کرد: چنانچه مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، مجوزهای لازم را در اختیار ما قرار ندهد، در سایر کشورها نمایندگی شرکت ولوو و هایکو را دایر خواهیم کرد چرا که در مجوز ارائه شده از سوی کمپانی مادر، ما نماینده انحصاری در خاورمیانه هستیم و اگر چنین اتفاقی رخ دهد، به طور قطع، ضررهای زیادی به کشور وارد می شود.

وی ادامه داد: نامه نگاری های متعددی از سوی این شرکت با وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاونان وی صورت گرفته اما تاکنون پاسخ مشخصی داده نشده و تنها یک «نه» بدون هیچ دلیلی به ما گفته می شود. این در شرایطی است که اگر در یک کشور خارجی برای انجام کار اقتصادی شفاف و قانونمند با مانع مواجه می شدیم آنقدر ناراحت کننده نبود در کشور خود بدون هیچ دلیلی اجازه  کار شفاف نداشته باشیم.

عضو هیات مدیره شرکت داتیس خودرو تأکید کرد: اکنون تمام درخواست ما از وزارت صنعت آن است که با دلایل قانع کننده عدم رد درخواست های ما را اعلام نمایند نه اینکه ما را از حق قانونی خود مبنی بر تردد و پیگیری امور خود در مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صنعت، خودداری کنند.

همچنین در این نشست خبری محمدرضا علینقی مدیرعامل شرکت داتیس خودرو نیز خاطرنشان کرد: در بسیاری از مذاکرات، تا نام ایران را می آوردیم در همان ابتدا کسی حاضر نبود پای صحبت ما بنشیند در حالی که با رایزنی های بسیار توانستیم نمایندگی یک شرکت معتبر آلمانی در حوزه خودرو را دریافت نمائیم اما با سنگ اندازی های وزارت صنعت، تمام تلاش ما به هدر رفت.

این در شرایطی است که در بهمن ماه سال گذشته مدارک خود را به مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت ارائه دادیم و آن ها مجدد این موضوع را مطرح کردند که چرا در قرارداد نمایندگی ولوو ذکر شده در حالی که هایکو یکی از شرکای استراتژیک ولوو در دنیا به شمار می رود که اقدام به تیونینگ خودروهای ولوو می کند. هنوز هم هیچ پاسخ مشخصی در این رابطه دریافت نکرده ایم.

وی افزود: در تاریخ ۲۴ تیرماه سال ۱۳۹۶، رئیس مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت صنعت در نامه ای با توجه به درخواست این شرکت مبنی بر فعالیت با نام تجاری هایکو از آلمان اعلام کرده که این شرکت اقدام به تیونینگ خودرو می کند و با توجه به سیاست های وزارتخانه متبوع امکان صدور گواهی فعالیت برای شرکت های تیونینگ وجود ندارد در حالی که ما تلاش داشتیم که این خودرو را وارد کشور کرده و خط تولید آن را هم راه اندازی نمائیم. ضمن اینکه برای تأمین قطعات نیز مذاکرات به نحوی پیش رفته بود که پس از تحویل آخرین خودرو تا ۱۰ سال امکان تأمین قطعات وجود داشته باشد بنابراین برنامه بلندمدت ما برای فروش خودرو و تولید آن در کشور بود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد قهرماني ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
    ضمن تشکر از مدیریت محترم شرکت داتیس
  • محمد قهرماني ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۹
    ضمن تشکر از اطلاع رسانی مدیریت محترم شرکت داتیس خودرو امید است که جناب اقای عظیمی هم از وضعیت شرکت عظیم خودرو و پاسخگویی به مشتریان تمهیدات لازم بعمل اورند
  • علی ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۰
    ولوو تو دنیا با هزار تا شرکت تیونینگ کار میکنه. اگه قرار باشه هر کس از شرکت های تیونینگ نمایندگی گرفت بتونه خودرو وارد کنه که مثلا ولوو کلی نمایندگی پیدا میکنه...البته هرچند خیلی از شرکت های هم که ادعای نمایندگی دارن در واقعیت نماینده خودخوانده هستن وارتباطی با خودروسازها ندارن.
  • یک شهروند ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۰
    چرا باید شرکتی که فاقد مجوز بوده و در روزنامه مدتها آگهی تبلیغاتی فروش چاپ کرده و برخی ها در انتظار خودرو مدتها ست که ثبت نام کرده اند و احتمالا" به خودرو خود هم نمی رسند ؟؟؟ وزارت صنایع و سازمان های نظارتی چرا چند ماه پیش برخورد نکردند ؟ حالا که موعد تحویل خودرو های ثبت نامی است ، برای مردم بازی در می آورند ؟ چند ماه پول مردم دست اینگونه شرکتها بوده ؟؟ پرداخت سود هم راهگشا نیست وفتیکه خودرو ۴۰ درصد گران شده است ؟؟؟!!! این حرفها که تشکر کردن نداره ؟؟؟!! اصلا" بیجا کردن بدون مجوز ثبت نام کردن ..... وقتی خودرو و اجازه ورود نداشتن اصلا" برای چی ثبت نام کردن ؟؟!!! این یک جور سوء استفاده است ...
  • مجید ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۰
    باسلام وخسته نباشید چرا شرکت ذاتیس خودرو که اجازه ورود خودرو را در بهمن ماه ۹۵سال گذشته نداشته در سال ۹۶اقدام به فروش خوردو وپیش فروش خودرو نموده است وتازه هرموقع با شرکت تماس گرفته میشود کارمندان محترم شرکت وعده میدهندکه خوردو شما حتما" وارد می شود آیا این شرکت اگر اجازه ورود در سال ۹۵ رانداشته چطور پس در سال ۹۶اقدام به ثبت نام نموده آیا جای برخورد مراجع قانونی را نمی طلبد!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • یک همشهری ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۱
    با سلام و احترام به نظرم اینگونه پاسخگویی مدیریت اینگونه شرکتها که بدون مجوز قانونی ، اقدام به ثبت نام کرده اند، اجحاف است در حق متقاضی خرید خودرو و افرادی که نسبت به پیش خرید خودرو اقدام نموده اند ، نمی دانم چرا مراجع قضایی و وزارت صنایع با این افراد و شرکتها برخورد نمی کنند ، افرادی که احساس تعهد ندارند و نسبت به عقد قرارداد یک طرفه با خریدار اقدام می کنند ، چرا شرکتهای خودرو سازی داخلی و شرکتهای وارد کننده خودرو های خارجی نسبت به عقد قرارداد یک طرفه اقدام می نمایند ، در قرارداد ها ذکر می کنند که خودرو به قیمت روز به مشتری تحویل می گردد و تبعات تغییر در قوانین و مقررات و نرخ ارز بر عهده مشتری است ، شرکتها نسبت به پرداخت سود ریالی بین۱۵ تا ۲۲ درصد اقدام می کنند ، در حالی که فقط در حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد تعرفه و اردات و نرخ ارز هم در همین حدود تغییر کرده است ، کلیه شرکتها هم در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد خودرو های خود را گرانتر از گذشته می فروشند . آیا این منصفانه است که مشتری که چند ماه نیمی یا بیش از نیمی از پول خودرو را پرداخت کرده باید مابه التفاوت مبلغ قیمت جاری خودرو را پرداخت کند ؟!! آیا این است حمایت از مصرف کننده ؟!!! کدام حمایت از مصرف کننده ای ؟!! این بیشتر حمایت از یکسری افراد و شرکتهایی است که در حق مشتری بی انصافی می کنند ....شخصی که می توانست با این مبلغ خودرو های برندهای دیگر را خریداری کند ولی حالا آقای علینقی می فرماید که مجوز ورود ندارد، این حرف منطقی نیست ؟؟!! این اصلا" منصفانه است و چه کسی می تواند مبلغ ضرر و زیان مصرف کننده را جبران نماید ؟!!!

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 7 =