اگر به تغییر شرایط زنجیره تامین نگاه جدی وجود نداشته باشد، چالش‌ها و مشکلاتی که به‌خصوص طی چند ماه اخیر قطعه‌سازان با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند، بارها و بارها تکرار خواهد شد.

به گزارش « اخبار خودرو » ، هر خودروساز خارجی طبق قرارداد اگر با جدیت به‌دنبال افزایش درصد داخلی‌سازی خودروها باشد، اولین نگاه را به زنجیره تامین و قطعه‌سازی کشور خواهد داشت. پس اگر در زمینه توسعه و ارتقای سطح فعالیت، فن‌آوری و تکنولوژی و کیفیت تولید قطعه‌سازان راهکارهای درستی پیش‌بینی شود، می‌توان به اجرایی شدن مساله ساخت داخل خودروهای جدید امیدوار بود.

اما اگر به تغییر شرایط زنجیره تامین نگاه جدی وجود نداشته باشد، چالش‌ها و مشکلاتی که به‌خصوص طی چند ماه اخیر قطعه‌سازان با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند، بارها و بارها تکرار خواهد شد. ضمن اینکه واردات و فروش خودروهای خارجی در بازار نیز افزایش خواهد یافت.

چه بسا در ماه‌های اخیر شاهد بوده‌ایم که رنو، پژو و در کنار آن‌ها خودروهای چینی در اعداد و ارقام بالا وارد کشور شده و فروخته شده‌اند، بدون اینکه بحث ساخت داخل به‌طور جدی در تولیدات جدید داخلی دیده شود.

اگرچه تولیدکنندگان خودروهای جدید و پسابرجامی مدعی هستند تا به حال حدود ۳۹درصد ساخت داخل انجام شده است.

همچنین یکی از مهم‌ترین گله‌های قطعه‌سازان به‌طور گسترده این است که غیر از چندین قطعه‌ساز بزرگ، سایر قطعه‌سازان در جریان بخش‌های اجرایی پروژه‌ها نیستند و تقریبا هیچ اطلاعی از بندها و جزئیات این قراردادها ندارند که بر این اساس انتظار دارند سازوکاری در این زمینه تعیین شود.

یکی دیگر از دغدغه‌های قطعه‌سازان سرمایه‌گذاری برای خرید ماشین‌آلات جدید است. قطعه‌سازان به‌شدت درگیر مشکلاتی از قبیل جذب اعتبارات بانکی و دریافت مطالبات خود از خودروسازان هستند و این‌ها باعث شده است نتوانند برای خرید ماشین‌آلات و تجهیزات تولید جدید سرمایه‌گذاری کنند. این هم یکی دیگر از مشکلات این حوزه است که باید مورد بررسی قرار گرفته و با برنامه‌ریزی صحیح برطرف شود.

اما مساله دیگری که شاید از تمام چالش‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، مهم‌تر باشد، موضوع افزایش نرخ ارز است. سوال مهم در این زمینه، نحوه مواجهه با افزایش و جهش ناگهانی نرخ ارز در قرارداد با خودروسازان خارجی است. مشکلی که باید به خصوص در پنجمین همایش بین‌المللی خودرو که با موضوع زنجیره تامین و قطعه‌سازی در حال برگزاری است، مطرح شده و تدبیر مناسبی برای حل آن اندیشیده شود.

به‌طور کلی این همایش نباید به چند سخنرانی و برگزاری چند پنل، محدود و ختم شود و انتظار می‌رود در نتیجه این همایش، راهکارهای مناسب، اجرایی و کاربردی برای حل معضلات و مشکلات فعلی صنعت قطعه‌سازی مطرح شود.

فرهاد به نیا * سخنگوی انجمن قطعه‌سازان ایران

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =