کد خبر: 211950
تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۶

بازسازی هواپیماهای فرسوده و استفاده از کوتاه‌ بردهای جدید راه‌ حل مناسبی برای عبور از بحران هوانوردی ایران است

به گزارش اخبار خودرو ، بسیاری از کارشناسان داخلی و بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی معتقدند به‌رغم آنکه ایران درست در میان مثلث امارات، قطر و ترکیه، ۳ضلع پیشرفته صنعت هوایی در منطقه واقع شده، به‌واسطه ناوگان ضعیف و سالخورده هواپیمایی و خدمات‌دهی ضعیف که ناشی‌از سال‌ها تحریم و البته کم‌کاری مسئولان در ادوار مختلف است، فرسخ‌ها از استانداردهای جهانی دور است.

هفته گذشته، جان متیوز، مدیر عملیاتی شرکت هواپیمایی «ایر ایکس» به همراه الکساندر کاتب، دوست و همکار روزنامه «دنیای خودرو» سفری کاری - تفریحی به ۳شهر کشورمان داشته و از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حمل‌ونقل هوایی این شهرها بازدید کرده است.

به عقیده او، در هر یک از شهرهای بزرگ ایران می‌توان صدها پروژه گردشگری - حمل‌ونقلی تعریف کرد. برای اطلاع یافتن از چند و چون این بازدید، گفت‌وگویی را با وی ترتیب داده‌ایم که گزیده‌ای از آن را در ادامه از دیده می‌گذرانید.

[caption id="attachment_211954" align="aligncenter" width="600"]تحویل هواپیماهای برجامی ۱۰ سال طول می‌کشد تحویل هواپیماهای برجامی ۱۰ سال طول می‌کشد[/caption]

چند ماه پیش به‌همراه یکی از دوستان مشترک ایرانی‌الاصل (الکساندر کاتب) به ایران سفر داشتید و آن‌طور که اطلاع دارم، از این سفر شگفت‌زده شده‌اید. می‌توانم دلیلش را بپرسم؟

اگر تا قبل از این سفر از من می‌پرسیدید ایران چگونه کشوری است، قطعا می‌گفتم یک کشور عرب زبان که مردمش لباس‌های گشاد عربی به تن می‌کنند و همواره سلاح ‌به‌دست در جنگ و تنش هستند! متاسفانه آن چیزی که در رسانه‌های اروپایی و آمریکایی به مردم عادی القا می‌شود، دقیقا همین است.

عمق این تصویرسازی به حدی است که اگر با چشمان خود نمی‌دیدم حرف‌های الکساندر را باور نمی‌کردم. در این سفر از تهران، شیراز و اصفهان بازدید کردم.

به‌نظرم ایران کشوری بسیار زیباست و مردمی بسیار خون‌گرم و مهربان و امروزی دارد. کشوری که پتانسیل‌های بسیاری برای درآمدزایی و طرح بیزینس‌پلان‌های مختلف دارد اما از اغلب این فرصت‌ها غفلت شده است. در هر یک از ۳شهری که نام بردم، می‌توان صدها طرح گردشگری و اقتصادی تعریف کرد.

با هواپیما به ۳شهر ایران سفر کردید. ناوگان هوایی ایران را چطور ارزیابی می‌کنید؟

به‌واسطه آشنایی با الکساندر، آشنایی مختصری با سیستم حمل‌ونقل ایران داشتم و از قراردادهایی هم که اخیرا با ایرباس، بویینگ و ای‌تی‌آر داشته‌اید باخبر بودم اما واقعا فکر نمی‌کردم ناوگان هوایی ایران تا این اندازه قدیمی باشد.

هواپیمایی که قدیمی است و از چرخه تضمین شرکت سازنده هم خارج شده و اجزای تعمیری آن از هواپیماهای قدیمی‌تر از خودش تامین می‌شود، جان صدها نفر را به خطر می‌اندازد.

هواپیمایی که ما از شیراز تا اصفهان با آن سفر داشتیم، در بسیاری از کشورها از رده خارج است. برایم عجیب است چرا در کشوری که درست میان بزرگ‌ترین برندهای هوایی دنیا از جمله امارات، اتحاد، قطر و ... که از بهترین هواپیماهای روز دنیا بهره می‌برند، قرار دارد، وضعیت ناوگان به این صورت است.

به‌نظرتان ورود هواپیماهای خریداری شده تا چه اندازه می‌تواند به کیفیت سفرهای هوایی در ایران کمک کند؟

این امر قطعا موثر خواهد بود اما این نکته هم درخور توجه است که ورود هواپیماهای خریداری شده آن هم در این تعداد، نیازمند ۱۰ تا ۱۵سال زمان است، یعنی شما باید تا ۱۰سال آینده از همین هواپیماهای قدیمی استفاده کنید.

تا آن زمان، همین هواپیماهای با میانگین سنی متوسطی هم که دارید، تبدیل به هواپیمای فرسوده خواهند شد. پیشنهاد من استفاده از هواپیماهای کوتاه‌برد برای مسیرهای داخل ایران است که امروزه شرکت‌هایی مانند بمباردیه، امبرائر، ای‌تی‌آر و ... تولیدات بسیار باکیفیتی در این زمینه دارند و تحویل این هواپیماها بسیار سریع‌تر از هواپیماهای بویینگ و ایرباس صورت می‌گیرد.

خدمات را چطور دیدید؟

خدمات اگرچه در سطح ابتدایی بود اما خیلی هم بد نبود. البته، نکته‌ای که توجهم را به خود جلب کرد، تاخیر بیش از اندازه هواپیما، آن هم بدون ذکر دلیل و توضیح به مسافران بود. در همه جای دنیا تاخیر بین ۵ تا ۱۵دقیقه وجود دارد و نمی‌توان گفت که تاخیر وجود ندارد اما تاخیر ۴۰دقیقه‌ای، آن هم بدون توضیح، در دنیای امروز حمل‌ونقل هوایی جایی ندارد.

ورود هواپیماهای خریداری شده آن هم در این تعداد، نیازمند ۱۰ تا ۱۵سال زمان است، یعنی شما باید تا ۱۰سال آینده از همین هواپیماهای قدیمی استفاده کنید. تا آن زمان، همین هواپیماهای با میانگین سنی متوسطی هم که دارید، تبدیل به هواپیمای فرسوده خواهند شد

از ۱۷سالگی کار خود را در صنعت هوانوردی آغاز کردید. در این سال‌ها چه تجربیاتی به‌دست آوردید؟

شرایط از همان ابتدا طوری رقم خورد که به‌جای خلبانی بیشتر درگیر کارهای عملیاتی و فعالیت‌های زمینی باشم. به همین خاطر ادعایی در زمینه پرواز ندارم اما از آنجا که در سن و سال بسیار پایین زیر بار مسئولیت‌های سنگین رفتم، تجربیات بسیاری کسب کردم.

جالب است بدانید، زمانی که جذب شرکت «ایر ایکس» شدم، این شرکت در شرف ورشکستگی کامل بود و من در آن زمان تنها ۲۰سال سن داشتم. برای نجات «ایر ایکس» از همه چیز زندگی خودم گذشتم، روزهایی بود که در هر ۲۴ساعت تنها ۲ساعت استراحت داشتم و همه این‌ها برایم تجربه بود. خوشبختانه امروز در شرایط بسیار خوبی قرار داریم و این مزد همان سخت‌کوشی‌هاست.

پیشنهادتان برای صنعت هوایی ایران چیست؟

ایران دارای جاذبه‌های توریستی و گردشگری بسیاری است. کشورهای اطراف شما ازجمله امارات، قطر و ... که جاذبه‌های طبیعی چندانی هم ندارند، در سال‌های اخیر از شرکت‌های تراز اول اروپایی و آمریکایی سبقت گرفته‌اند.

شما می‌توانید با تلفیق سیاست‌های گردشگری و حمل‌ونقل هوایی این صنعت را گسترش دهید و با استفاده از درآمدهای حاصل از آن به نوسازی ناوگان فرسوده بپردازید. سرمایه‌گذاری روی صنعت هوانوردی در ایران می‌تواند زنگ خطری برای سرآمدان منطقه، مخصوصا ترکیه و امارات باشد.

بیوگرافی حرفه‌ای « جان متیوز »

جان متیوز، مدیر اجرایی شرکت هواپیمایی «ایر ایکس – Air X» از سن ۱۷سالگی و ثبت‌نام در مدرسه پرواز، فعالیت خود را در صنعت هوانوردی به‌صورت رسمی آغاز کرد.

[caption id="attachment_211956" align="alignleft" width="149"]جان متیوز جان متیوز[/caption]

یک سال بعد، یعنی در سن ۱۸سالگی به‌عنوان رئیس هیات مدیره یک شرکت هواپیمایی چارتر که در زمینه هواپیماهای دو پیستون فعالیت داشت، به فعالیت پرداخت. همچنین، در همان سال برنده مناقصه تعمیرات ۱۳فروند «لاکهید تری‌استارت» و ۲فروند «مک‌دانل داگلاس» متعلق به شرکت هواپیمایی «کالِدونیان ایرویز» شد.

با رسیدن به سن ۱۹سالگی، کار خود را در سطح بالاتر و با به پرواز درآوردن هواپیماهای دو پیستونه ۱۰سرنشین و آمبولانس‌های هوایی ادامه داد. چیزی نگذشت تا او در دورانی که «ایر ایکس» به‌واسطه ریخت‌وپاش‌های بیش‌از حد سرمایه‌گذاران در دوران رونق دچار بحران شد، جذب این شرکت شود.

او که عنوان مدیر عملیاتی این شرکت را یدک می‌کشد، با مدیریت بسیار قوی خود نه‌تنها بحران شرکت را پشت سر گذاشت که درآمد آن را از ۸میلیون‌یورو در سال ۲۰۱۰ به ۴۳٫۳میلیون یورو در سال ۲۰۱۵، ۱۰۰میلیون‌یورو در سال ۲۰۱۶ و بیش‌از ۱۰۰میلیون‌یورو در سال ۲۰۱۷ رساند.

این شرکت هواپیمایی هم‌اکنون مورد علاقه بسیاری از اعضای خاندان سلطنتی، سیاست‌مداران و دولت‌مردان انگلیسی، تیم‌های ورزشی و ... است. وی همچنین با راه‌اندازی واحد آموزش هوانوردی، سعی در تحقق رویای جوانانی دارد که رویای پرواز در سر دارند.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 11 =