کد خبر: 212083
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۹

عزیز اکبریان با ارزشمند خواندن کار دولت در راستای نوسازی ناوگان خودروهای سنگین بیان کرد: درخصوص اجرای طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین ابهام وجود دارد و دولت تاکنون نتوانسته است ما را در‌خصوص فرمول اجرایی آن قانع کند.

به گزارش « اخبار خودرو » ، طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین بعد از فراز و نشیب‌های بسیاری که طی سال‌های اخیر داشته است، در تازه‌ترین نسخه خود، قرار بود سالانه ۷۰ هزار خودروی سنگین را جایگزین کند. این طرح‌ که از سوی رئیس‌جمهور و در همایش طرح نوسازی ناوگان جاده‌ای کشور مطرح شده بود، بعدها از سوی مسئولان کشور و با ارقام مختلفی بیان شد.

داوود کشاورزیان، رئیس برکنار شده سازمان راهداری با بیان آن‌که در این طرح قرار است به ازای هر دو کامیون کهنه، یک کامیون نو جایگزین شود، عدد ۷۰ هزار خودرو را مربوط به خروج فرسوده‌ها دانسته و ورودی این طرح را ۳۵هزار دستگاه اعلام کرده بود.

در اظهارنظری دیگر اما محمد نهاوندیان، معاون رئیس‌جمهور بیان کرد در این طرح قرار است تعداد خودروهای سنگین کاهش و در نتیجه پیمایش آن‌ها افزایش پیدا کند.

سیدمحمدعلی افشانی، معاون وزیرکشور نیز در مراسم آغاز این طرح که پنج روز پیش برگزار شد، اعلام کرد: در سال آینده ٢١هزارخودروی بارى نوسازى خواهند شد و تحویل داده می‌شوند. جدیدترین واکنش به این طرح اما مربوط به رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس است که می‌گوید درخصوص اجرای طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین ابهام وجود دارد و دولت تاکنون نتوانسته است ما را درخصوص فرمول اجرایی آن قانع کند.

[caption id="attachment_212084" align="aligncenter" width="520"]طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین[/caption]

ابهامات نوسازی از دید کمیسیون صنایع

عزیز اکبریان با ارزشمند خواندن کار دولت در راستای نوسازی ناوگان خودروهای سنگین بیان کرد: درخصوص اجرای طرح نوسازی ناوگان خودروهای سنگین ابهام وجود دارد و دولت تاکنون نتوانسته است ما را در‌خصوص فرمول اجرایی آن قانع کند.

وی با اشاره به تسهیلات موردنیاز این طرح گفت: این تسهیلات را وزارت نفت پرداخت می‌کند و باید دید این تسهیلات از چه منبعی تامین می‌شود. از سوی دیگر گفته می‌شود بانک‌ها بخشی از این منابع را تامین می‌کنند، این در شرایطی است که تاکنون کمتر شاهد حرکت مثبتی از بانک‌ها در این زمینه بوده‌ایم، همچنین خودروسازان نیز بدهی فراوانی به قطعه‌سازان دارند، هر کدام از این موارد گره بخورد، طرح با مشکل مواجه می‌شود.

وی افزود: اشخاص متقاضی در این طرح حاضر به پرداخت سهم ۲۰درصدی خود هستند اما این‌که منابع سهم ۵۰درصدی دولت که به‌صورت بلاعوض باید پرداخت شوند، مشخص نیستند.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی همچنین گفت:‌ در ناوگان کشور خودروهایی از قبیل اتوبوس، کامیون، کامیونت و مینی‌بوس حتی با عمر بیش از ۹۰سال وجود دارد که در جاده‌ها درحال فعالیت هستند و جز آلودگی و از بین بردن محیط‌زیست اقدام دیگری نمی‌کنند.

اکبریان تصریح کرد: باید سقفی نیز برای تعداد خودروهایی که در اجرای این طرح اسقاط می‌شوند در نظر گرفت در غیر این صورت بخش‌هایی از طرح در ابهام باقی می‌ماند.

وی گفت: در این زمینه جلساتی را کمیسیون صنایع و معادن برگزار کرده‌ایم که از توضیحات ارائه‌شده درخصوص کاراکتر اصلی طرح به‌عنوان منابع قانع نشده‌ایم. رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه بیان کرد: وزارت نفت باید ابتدا منابع را در اختیار داشته باشد تا خودروهای فرسوده تعویض شوند و بعد از آن از محل صرفه‌جویی مصرف سوخت منابع خود را برگرداند.

فاینانس؛ شرط لازم برای نوسازی ناوگان

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: امروز مهم‌ترین موضوع در اجرای پروژه بزرگ نوسازی ناوگان خودروی سنگین کشور، تعیین تکلیف فاینانس مورد نیاز آن به میزان ۱۱میلیاردو۲۰۰میلیون‌دلار است که شرکای خارجی خودروسازان ایرانی آماده تامین آن در مدت سه‌سال هستند.

منصور معظمی افزود: ایده رئیس‌جمهوری درخصوص نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل سنگین کشور می‌تواند به رونق قابل‌‌توجهی در اقتصاد کشور منتهی شود.

به‌گفته این مقام مسئول، ۲۰۲هزار‌و۵۰۰ دستگاه خودروی سنگین فرسوده مطابق این مگاپروژه قرار است طی سه‌سال نوسازی و جایگزین شود؛ به این منظور پس از دستور رئیس‌جمهوری ستادی در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) تشکیل و مسئولیت اجرای این پروژه بزرگ به ایدرو سپرده شد.

وی بیان کرد: با برنامه‌ریزی ایدرو و تقسیم‌بندی کارها، سهمیه‌ای برای خودروسازان براساس توان آن‌ها مشخص شد که بر همین اساس مذاکره با شرکای خارجی خود را در دستور کار قرار داده‌اند.

معظمی ادامه داد: با دستور رئیس‌جمهوری و موافقت وزارت نفت، مقرر شده است منابع مالی مورد نیاز این مگاپروژه از طریق شرکت ملی نفت ایران و بر اساس ماده۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر تامین شود.

رئیس هیات عامل ایدرو با اشاره به رشد بالای خودروسازی سنگین کشور و اشتغال‌زایی با اجرایی شدن این پروژه، یادآوری کرد: صرفه‌جویی در مصرف سوخت به میزان روزانه دست‌کم ۹ میلیون لیتر، دیگر هدف مهم این پروژه است که مزایای زیست‌محیطی برای شهرها به‌ویژه کلانشهرها را به دنبال خواهد داشت.

وی گفت: اجرایی‌شدن موفقیت‌آمیز این مگاپروژه در گرو کارجمعی، همکاری و هماهنگی وزارتخانه‌های کشور، راه و شهرسازی، نفت و صنعت، معدن و تجارت است و امیدواریم تا پایان هفته جاری بتوانیم موضوع فاینانس را با بانک مرکزی نهایی کنیم.

منابع ریالی طرح، آماده است

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: رئیس‌کل بانک‌مرکزی در نشست اخیر با رئیس‌جمهوری، برای تامین منابع ارزی و ریالی این پروژه اعلام آمادگی کرده و اکنون منابع ریالی ۱۷۰هزارمیلیاردریالی آن آماده شده است.

به گفته معظمی، رئیس‌جمهوری بر نهایی شدن همکاری با شرکای خارجی خودروسازان تا پایان سال جاری و گشایش اعتبار اسنادی (ال‌سی) برای تحقق پروژه تا پایان سال تاکید دارد، هرچند کاری سخت و دشوار است.

رئیس هیات‌عامل ایدرو در پاسخ به پرسشی درخصوص ابراز نگرانی کامیون‌داران و صاحبان خودروهای سنگین فرسوده از بالا بودن مبالغ اقساط بانکی این پروژه و رکود نسبی حاکم بر بازار حمل‌و‌نقل، بیان کرد: تسهیلات بسیار خوبی در این پروژه از سوی دولت در نظر گرفته شده است، به طوری که فقط ۲۰درصد قیمت خودرو به‌صورت نقدی از سوی متقاضی پرداخت می‌شود، ۳۰درصد قیمت آن تسهیلات بانکی خواهد بود و نیم دیگر قیمت از سوی دولت تامین خواهد شد.

وی بیان کرد: وزارت راه و شهرسازی نیز طرحی را در این خصوص آماده کرده و در آن به اعداد و ارقامی رسیده که نشان می‌دهد رانندگان و متقاضیان خودروهای سنگین دغدغه‌ای بابت پرداخت اقساط تسهیلات نخواهند داشت.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به برگزاری ۹ جلسه طولانی در این زمینه در ۲ هفته اخیر، تصریح کرد: در آینده نزدیک و به‌ویژه پس از گشایش اعتباری اسنادی مورد نیاز پروژه، اطلاع‌رسانی‌های دقیق‌تری در این خصوص خواهیم داشت و به‌طور قطع استقبال بیشتری را از سوی رانندگان و متقاضیان شاهد خواهیم بود.

نیاز به هفت میلیارد دلار منابع ارزی

بر اساس آمار پلیس راهنمایی و رانندگی و ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت بیش از ۲۱هزار اتوبوس درون‌شهری، بیش‌از ۱۳هزار اتوبوس برون‌شهری، ۱۹هزار کامیونت، ۵۷هزار مینی‌بوس و ون و ۲۴۰هزار کامیون و کشنده فرسوده در کشور وجود دارد.

برنامه دولت برای بازسازی این ناوگان پرداخت تسهیلات بانکی به دارندگان خودروهای فرسوده است، موضوعی که وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز بر آن تاکید داشت و به تازگی اعلام کرد: تعداد خودروهای جایگزین‌شده در سه سال اجرای طرح ۲۰۲هزار و ۵۰۰ دستگاه است که منابع مورد نیاز برای آن، معادل ارزش قطعات منفصله خودروهای لازم برای طرح - یعنی بیش از ۷میلیارددلار - برآورد شده است و باید از سوی دولت اختصاص یابد.

به‌گفته محمد شریعتمداری، در این طرح سهم تسهیلات بانکی ۲۱۲ هزار‌و۶۰۰ میلیاردریال و آورده متقاضی ۱۸۳هزار میلیاردریال خواهد بود.

ناگزیر از اجرا هستیم

وزیر راه و شهرسازی در همایش طرح‌های نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل و اشتغال‌زایی، اهمیت و مزایای بسیاری را برای نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل جاده‌ای برشمرد.

به‌عقیده عباس‌آخوندی، نوسازی ناوگان از پنج منظر کاهش آلودگی هوا، توسعه حمل‌و‌نقل عمومی و روانی ترافیک، صرفه‌جویی در مصرف انرژی، افزایش توان رقابتی بین‌المللی ایران و ترانزیت و رفاه رانندگان و کمک‌کاران آنان قابل بررسی و با اهمیت است.

به‌گفته وی، بر اساس پیمایش انجام‌شده در شهر تهران، معلوم شد ۷۷درصد از منابع آلوده‌کننده‌ هوای تهران به وسایل متحرک تعلق دارد که از این میان ۲۵درصد آن سهم کامیون‌های درون‌شهری و ۳۰درصد آن نیز سهم اتوبوس‌های واحد و سرویس‌های اداری است که نشان از نقش بسیار تعیین‌کننده آن در کاهش آلودگی هوا خواهد داشت.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه این موضوع گفت: سهم حمل‌و‌نقل عمومی در مسافرت‌های درون‌شهری بر اساس اعلام شهرداری تهران ۴۵درصد است که این نسبت برای حمل‌و‌نقل حومه‌ای کمتر از ۵درصد است.

این درصدها برای کلانشهری چون تهران رقم پایینی است که موجب تردد خودروهای خصوصی در ارقام بسیار بزرگ می‌شود. آخوندی افزود: فقط در پایتخت شاهد تردد روزانه بیش‌از ۵۵۰هزار خودرو شخصی از حومه به تهران و برعکس هستیم که هم مخاطرات ایمنی دارد، هم آثار آلوده‌کننده و همچنین کاهش سرعت ترافیک و توقف‌های طولانی. توجه به نوسازی ناوگان و افزایش سهم حمل‌و‌نقل عمومی می‌تواند نقش بسیار مهمی در همه‌ این موارد به ویژه روانی ترافیک داشته باشد.

به‌خصوص اگر با نوسازی و توسعه حمل‌و‌نقل ریلی اعم از حومه، مترو و تراموا همراه باشد . وزیر راه، صرفه‌جویی در مصرف انرژی را سومین موضوع بااهمیت در طرح نوسازی ناوگان حمل‌ونقل دانست و افزود: براساس محاسبه انجام‌شده اجرای این طرح بستگی به میزان تحقق آن می‌تواند روزانه تا ۱۳میلیون‌لیتر در کاهش مصرف سوخت فسیلی موثر باشد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hadiazmi ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۰
    قانون توو این مملکت واسه ملت اعتبارش یک ماهه است مگه این که واسه دولت پول داشته باشه

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =