کد خبر: 214421
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۰

با توجه به بخشنامه جدید دولت و تغییر نحوه انتقال پول به کارخانه‌های تولیدکننده خارجی هنوز واردکنندگان اقدام به‌خرید جدید نکرده‌اند تا در این تاریخ برای ترخیص به گمرک مراجعه کنند.

به گزارش «اخبار خودرو» ، گزارش آمار واردات خودرو طی دوماه نخست سال جاری از سوی گمرک در حالی منتشر شده است که نشان از کاهش 70درصدی واردات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دارد. آمار واردات خودرو در دو ماه نخست امسال که به تفکیک در فروردین‌ماه یک‌هزارو‌سی‌چهاردستگاه و در اردیبهشت‌ماه یک‌هزارونهصدوشصت‌و‌شش‌دستگاه اعلام شده است.این کاهش تنها در تعداد دستگاه وارداتی خلاصه نشد و با بررسی میزان ارزش دلاری این خودروها براساس آمار گمرک، ارزش خودروهای وارداتی در نخستین‌ماه سال97، به ۲۳میلیون‌و۶۵۱هزاردلار رسید که نسبت‌به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش ۷۷درصد کاهش داشته است.

این موضوع را با کوروش مرشد‌سلوک، نایب‌رئیس هیات مدیره انجمن واردکنندگان خودرو در میان گذاشتیم و او در گفت‌وگو با «دنیای‌خودرو» درباره علت کاهش آمار واردات خودرو در دو ماه نخست امسال به بیان نظرات خود پرداخته است. بااین‌حال کارشناسان صنعت خودرو معتقدند می‌توان با تدبیر مناسب، بازار خودروهای وارداتی را به آرامش برگرداند، حال در این بین باید دید تصمیم دولت در رابطه با آینده این بازار چه خواهد بود.

[caption id="attachment_212808" align="aligncenter" width="456"]کوروش‌ مرشد سلوک کوروش‌ مرشدسلوک[/caption]

علت اصلی کاهش واردات خودرو در آمار منتشرشده از سوی گمرک چیست و آیا نشان از رکود در بازار خودرو دارد؟

انتشار این آمار از سوی گمرک، اشاره بر خروج خودرو‌هایی دارد که قبل از امسال وارد گمرک شده‌اند و در این دوماه درحال ترخیص هستند. با توجه به بخشنامه جدید دولت و تغییر نحوه انتقال پول به کارخانه‌های تولیدکننده خارجی هنوز واردکنندگان اقدام به‌خرید جدید نکرده‌اند تا در این تاریخ برای ترخیص به گمرک مراجعه کنند.

براساس همین آمار، ارزش خودروهای وارداتی در نخستین‌ماه سال97 به ۲۳‌میلیون‌و۶۵۱هزاردلار رسید که نسبت‌به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش ۷۷درصد کاهش داشته است.

درخصوص رکود بازار باید گفت در‌حال‌حاضر وضعیت عادی نیست بنابراین نمی‌توان نظری داد اما مصرف‌کنندگان در تامین نیازهای خود با تغییر درخواست‌هایشان به دست‌دوم‌فروشی‌ها روی آورده‌اند و شاهد افزایش نقل‌و‌انتقالات در بازار خودروهای دست‌دوم هستیم.

چه آماری از تعداد خودروهای در گمرک‌مانده وجود دارد؟ آیا با ترخیص خودروهای درگمرک‌مانده، کاهش 70درصدی آمار وارداتی‌ها در ماه‌های آینده جبران خواهد شد؟

از یک‌سو آمار دقیقی ازسوی گمرک منتشر نشده است که چه تعداد خودرو در گمرک مانده‌اند. از سوی‌دیگر هم نمایندگان تعداد قابل‌توجهی از خودروهای وارداتی خود را در این دوماه از گمرک خارج کرده‌اند و مشغول ترخیص مابقی محصولات در گمرک‌مانده هستند.

با‌توجه به بسته بودن سایت ثبت‌سفارش در آخرین ماه‌های سال گذشته، تغییر رویه در ثبت‌سفارش و نحوه انتقال ارز به‌تولیدکنندگان خارجی و همچنین عدم تخصیص ارز به‌خودرو در فهرست کالاهای اساسی، انبارهای خودرو در گمرک نیز در‌حال خالی شدن هستند.

هرچند روند کاهشی واردات قابل‌پیش‌بینی بود، این در شرایطی است که هم‌اکنون با عدم‌تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی به وارد‌کنندگان خودرو، روند نزولی واردات بیش‌از گذشته پیش‌بینی می‌شود.

آیا روند نزولی واردات خودرو به کشور طی دوماه گذشته، بیانگر تحقق برنامه‌های دولت درراستای کاهش واردات خودرو و قطعات است؟

این کاهش 70در صدی تحقق برنامه کاهش واردات توسط دولت نیست، توقف در فعالیت‌های تجاری و پاسخگو بودن در مقابل نیاز بازار است که اتفاق افتاده، مصرف‌کنندگان با توجه به کاهش عرضه خودروی وارداتی صفر به بازار خودروهای دست‌‌دوم حتی به‌رغم افزایش قیمت این خودروها دربازار روی آورده‌اند، این امر نشان از عدم تطبیق عرضه و تقاضا دارد.

برای تحقق برنامه دولت در راستای کاهش واردات به زمان نیاز است و عملیاتی کردن این برنامه باید به‌صورت مرحله‌ای و‌ متناسب با رشد داخلی انجام شود. البته واردات قطعه، تغییرات محسوسی نداشته است وآخرین آمار تجارت خارجی کشور نیز نشان می‌دهند، ازمیان عمده‌ترین کالاهای وارداتی به کشور، قطعات‌منفصله حجم قابل‌توجهی از واردات کالای غیر‌نفتی را به‌خود اختصاص داده‌اند.

عدم‌تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی به وارد‌کنندگان خودرو، در روند نزولی واردات تاثیر داشته است؟

دلیل اصلی کاهش واردات در دو ماه اخیر، عدم تخصیص ارز 4200تومانی دولتی است. در ۱۲ماه سال۹۶ نیز تعداد ۷۰‌هزارو۷۵دستگاه خودرو به‌ارزش یک‌میلیاردو۸۳۸میلیون‌و۸۵۱هزاردلار به کشور وارد شد.

باتوجه به نوسانات نرخ ارز و بالا رفتن تعرفه واردات، قیمت تمام‌شده خودروی وارداتی افزایش یافته و باتوجه به کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان، شرکت‌های نمایندگی نمی‌توانند ریسک بازار را بپذیرند.

از طرفی سازمان حمایت، واردکنندگان را برای پایین نگهداشتن قیمت‌ها تحت‌فشار گذاشته و باتوجه به قیمتی که خودرو در بازار مصرف عرضه می‌شود، می‌توان گفت واردکنندگان فقط برای از دست ندادن جایگاه خود در بازار تلاش می‌کنند.

آیا کاهش تعرفه‌های خودروهای هیبرید می‌تواند رونق را به بازار وارداتی ها بازگرداند؟ دلایل کاهش تعرفه هیبرید‌ها راچگونه بررسی می‌کنید؟

در‌هر‌صورت آنچه مشخص است، با اعتراض برخی فعالان زیست‌محیطی و همچنین واردکنندگان و شکایت به مقامات بالای دولتی، تعرفه‌ها روند کاهشی پیدا کرد.

کاهش تعرفه می‌تواند کمکی باشد برای خرید خودروهای هیبرید اما نمی‌توان با کاهش تعرفه درخصوص خودروهای هیبرید، تمام نیاز مصرف‌کنندگان را تامین کرد.

البته برای تشویق به استفاده از خودروهای پاک، کاهش تعرفه خودروهای هیبرید می‌تواند گام بسیار مناسب و بلندی باشد و در این زمینه دولت‌های مختلف برای ترویج استفاده از این خودروها مشوق‌های گوناگونی را در نظر می‌گیرند.

برنامه واردکنندگان برای جبران نیاز بازار با‌توجه به این آمارها چیست؟ در این خصوص چه نظری دارید؟

به‌تازگی مجلس‌شورای‌اسلامی طرحی را با عنوان ساماندهی بازار خودرو در دستورکار قرار داده، هدف کلی این طرح اعمال تغییر در تعرفه خودروهای وارداتی است. به‌نظر می‌رسد در‌صورتی‌که این هدف با تصویب طرح مجلس محقق شود، آرامش به بازار خودروهای وارداتی باز خواهد گشت.

البته واردکنندگان برای جبران این دو ماه و تامین نیاز بازار در ماه‌های آینده، به‌تغییر دیدگاه‌های مدیریتی در سازمان‌های ذی‌ربط نیاز دارند. البته با پیگیری‌های انجام‌شده امیدواریم بتوانیم واردات خودرو را دوباره به فهرست اولویت‌های تخصیص ارز 4200تومانی دولتی اضافه کنیم.

شرکت‌های خودروسازی و نمایندگان شرکت‌های خودروسازی خارجی در کشور، خود را برای یک برنامه10ساله و حضور گسترده در این صنعت آماده کرده‌اند و به‌همین‌منظور تشکیلات آن‌ها برای پاسخگویی به مدت زمان حضورشان تجهیز شده است. بنابراین اگر درباره این مساله تدبیری اندیشیده نشود، تشکیلات عرض‌و‌طویلی که برای خدمات پس‌از‌فروش محصولات خود آماده کرده‌اند، بدون استفاده خواهند ماند.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hadiazmi ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۱
    ما که قید خودرو رو زدیم ??

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =