کد خبر: 214893
تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۶

این طرح یک مطالبه مردمی بوده و ضرورت تصویب آن توسط نمایندگان محرز است

به گزارش «اخبار خودرو» ، استفاده از تکنولوژی هیبرید در صنعت‌ خودرو مستلزم ایجاد زیرساخت‌های مختلف ازجمله ایستگاه‌های شارژ برای این خودروهاست‌ و با توجه به ظرفیت محدود شبکه‌های توزیع و نیروگاه‌های تولید برق درحال‌حاضر نمی‌توان به فراگیر شدن آن در آینده نزدیک امیدوار بود. این در حالی است که در کلان‌شهرهای اروپایی تا سال2040 استفاده از خودروهای بنزینی ممنوع خواهد شد و تا سال2025 نیز مراکز پرتردد شهرهای بزرگ فقط پذیرای خودرو‌های تمام‌الکتریکی خواهند بود.

[caption id="attachment_210338" align="aligncenter" width="503"]خودروهای هیبریدی خودروهای هیبریدی[/caption]

این تغییر استانداردها در کشورهای آمریکای‌لاتین نیز درحال شکل‌گیری است و حتی کشورهایی مثل برزیل و آرژانتین در حرکت به سمت خودروهای تمام‌الکتریکی از دیگر کشورهای منطقه‌ای خود سبقت گرفته‌اند. برای رسیدن به این استانداردها و جلب‌نظر مصرف‌کنندگان نیاز به حمایت دولتی در کشورهای درحال‌توسعه کاملا مشهود است و این امر هزینه‌های بسیاری را برای دولت‌ها در بردارد.

خوشبختانه رویکرد عمومی در ایران، حفظ محیط‌ زیست و منابع طبیعی است. از این رو، بسیاری از هزینه‌های تبلیغاتی که سربار صنعت خودروهای هیبرید و تمام‌الکتریکی است، پیش‌روی دولت قرار ندارد و تنها با‌توجه به خواست مردم در استفاده از این تکنولوژی، می‌توان آلودگی هوای کلان‌شهرها و بیماری‌های ناشی‌از سوزاندن سوخت‌های فسیلی و بسیاری از پیامدهای استفاده از خودروهای بنزینی و دیزلی را کاهش داد.

برای بررسی این موضوعات به سراغ مهناز رمضانی، کارشناس بازار خودروهای هیبرید رفتیم. بسیاری از فعالان حوزه واردات، از مسئولان توقع دارند با‌توجه به‌شرایط فعلی بازار خودرو، برای جلوگیری از خروج ارز و کاهش مصرف سوخت که زنجیره‌وار در اتلاف انرژی موثر هستند، موجبات دستیابی به تکنولوژی هیبرید برای مصرف‌کنندگان خودروهای دوگانه را فراهم کنند.

[caption id="attachment_214896" align="alignleft" width="345"]مهناز رمضانی مهناز رمضانی[/caption]

خودروهای هیبرید و تمام‌الکتریکی در ایران چه جایگاهی دارند و چقدر آمادگی حضور این نوع وسایل‌نقلیه را در کشور داریم؟

آمادگی ایران را باید از دو منظر مورد بررسی قرار داد. اگر از نظر اهمیت رتبه‌بندی کنیم، در منظر اول مخاطبان و مصرف‌کنندگان خودرو قرار خواهند گرفت که آمادگی خرید خود را با گرایش به هیبریدها نشان داده‌اند و در نقطه‌شروع با استفاده از خودروهای دوگانه و الکتریکی این تغییر از بنزین‌سوزی به سوخت پاک را مورد استقبال خود قرار داده‌اند. امامنظر دوم که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده، دولت است که به‌عنوان مجری قانون و خواست مردم، هنوز نتوانسته زیرساخت حضور این تکنولوژی را فراهم کند.

هزینه احداث ایستگاه‌های شارژ در تمام دنیا بسیار بالاست و نیروگاه‌های پرتابل و کوچک خود آلایندگی‌هایی به مراتب بیشتر یا برابر با بنزین‌سوزی دارند که درصد آمادگی ایران برای حضور تمام‌الکتریکی‌ها را کاهش می‌دهد.

طرح‌های تشویقی در دیگر کشورها چه مقدار تاثیرگذار بوده‌اند؟ آیا باتوجه به آمار فروش هیبرید‌ها در جهان می‌توان به آینده این خودروها در ایران نیز خوش‌بین بود؟

طرح‌های تشویقی در اکثر کشورها میزان علاقه‌مندی مصرف‌کنندگان به هیبرید‌ها را افزایش داده است. به‌‌عنوان مثال در کشورهایی مثل کره‌جنوبی و ژاپن، به‌همین منظور مشوق‌های مالیاتی و بازگرداندن بخشی از هزینه خودروهای هیبرید در نظر گرفته شده است. در کشور ایتالیا مالیات صفردرصد، مشوق خرید و مصرف این خودروهاست. چین و آمریکا نیز تخفیف ویژه خرید خودروهای هیبرید را تا سقف معادل 50میلیون‌تومان در‌نظر‌گرفته‌اند.

علاوه‌بر اینکه خرید خودروهای هیبرید شامل تخفیف بر مالیات و بازگرداندن بخشی از هزینه خرید خودرو در زمان بازگشت مالیات به شهروندان می‌شوند، هر ایالت نیز تسهیلات ویژه‌ای برای رانندگان این خودروها در نظر گرفته است.

به‌عنوان‌مثال در کالیفرنیا خودروهای هیبرید دو سال از معاینه‌فنی معاف هستند. آینده این خودروها در ایران نیاز به حمایت از سوی تمام مسئولان ذی‌ربط دارد. قطعا آینده هیبرید‌ها و تمام‌الکتریکی‌ها با توجه مردم به این نیاز روشن خواهد بود.

دولت و مجلس برای رسیدن تکنولوژی هیبرید به بازار مصرف چه اقداماتی را انجام داده‌اند؟ آیا کمیسیون صنایع طرحی برای حمایت از این نوع خودروها دارد؟

دولت در مقام خود، اجرای قوانین را بر عهده دارد و این قوانین توسط مجلس به تصویب می‌رسند. اما کاهش مصرف سوخت توسط بنزین‌سوزها و کاهش آلایندگی محیط‌ زیست شهری نیز باید همواره در کانون توجه باشند. چراکه این عوامل منجربه بروز بیماری‌های قلبی، ریوی و افزایش بیماری‌هایی از قبیل نازایی، آلزایمر و گاه سرطان‌ها می‌شوند. این بیماری‌ها به‌خودی‌خود برای درمان نیاز به ارز دارند. بنابراین تسریع و تسهیل دسترسی بازار به این تکنولوژی همکاری دولتی‌ها را می‌طلبد.

کمیسیون صنایع مجلس طرح‌های حمایتی از این صنعت را همیشه در دستور کار خود قرار می‌دهد. در این کمیسیون برای طرح کاهش تعرفه هیبرید‌ها جلسات متعددی تشکیل شده است و در آخرین نشست که امروز (سه‌شنبه) انجام می‌شود، برای کاهش تعرفه خودروهای هیبرید تصمیم خواهند گرفت.

رأی‌گیری در کمیسیون صنایع چه تاثیری در نتیجه طرح خواهد داشت؟ اگر اعضای کمیسیون صنایع با طرح مطرح‌شده مخالفت کنند، آینده این طرح را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ پیشنهاد شما در صورت رأی منفی کمیسیون به طرح چیست؟

همه‌ اعضای کمیسیون نسبت‌به این طرح نظر مثبت دارند و احتمال آنکه از کمیسیون رأی منفی بگیرد، بسیار کم است. اما در هر صورت رأی اعضای کمیسیون به صحن مجلس خواهد رفت و به رأی‌ کل نمایندگان مجلس گذاشته خواهد شد تا مشخص شود صحن مجلس با طرح مخالف است یا خیر؟ این طرح بیشتر یک مطالبه مردمی و عمومی در میان مصرف‌کنندگان بوده و ضرورت تصویب آن توسط نمایندگان محرز است.

پیشنهادی که امروز به اعضای کمیسیون ارائه داده‌ام، این است اگر باکاهش تعرفه‌ها به‌دلیل تحریم‌ها و جلوگیری از خروج ارز مخالف هستند، به تفکیک خودروهای هیبرید از دیگر خودروهای وارداتی بپردازند و بحث این خودروها را از هم جدا کنند.

انتظار می‌رود باتوجه به اینکه این طرح به کمیسیون تخصصی رفته است، موشکافانه با آن برخورد شود و خروجی آن نیز یک نظر کارشناسانه باشد تا بتواند مردم و نمایندگان را قانع کند.

چه وزارتخانه‌هایی می‌توانند همراه وزارت صنعت، معدن و تجارت در طرح کاهش آلودگی‌های محیطی و هوای ناشی‌از سوخت خودروهای بنزینی و آلاینده‌ها مشارکت کنند؟

بحث استفاده یا فراگیری خودروهای هیبرید مربوط به یک وزارتخانه یا سازمان خاص نیست بلکه مشارکت تمام وزارتخانه‌ها و سازمان‌های درگیر در موضوع آلایندگی محیط‌زیست و هوا را می‌طلبد. همه‌ مسئولان در آمارهایی که ارائه می‌کنند، به این وابستگی گروهی اذعان دارند. همان‌طورکه گفته شد، آلایندگی و میزان مصرف سوخت‌های فسیلی باعث بروز بیماری‌هایی می‌شود که برای درمان آنها نیاز به خرید داروی خارجی و خروج ارز از کشور است.

هزینه نیروی انسانی و هدررفت ارز در مصرف بنزین و آلودگی هوا که در فصل‌های سرد، کلان‌شهرها را به تعطیلی می‌کشاند، به‌نوعی اتلاف هزینه است. در این زمینه می‌توان به ماده12 قانون رفع موانع تولید و رقابت‌پذیری و ارتقای نظام مالی کشور اشاره کرد.

در متن ماده12 قانون دولت مکلف شده است «کالا یا خدمت تولیدشده یا صرفه‌جویی‌شده و منافع یا ارزش حاصله را حسب مورد و از محل درآمد، صرفه‌جویی، منافع یا ارزش حاصله خریداری کند.» و در ادامه، در بند «ب» همین ماده قانون درخصوص خودروهای هیبرید آمده است: «طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش‌های مختلف ازجمله صنعت با اولویت صنایع انرژی‌بر و حمل و‌نقل‌عمومی و ریلی درون‌و‌برون‌شهری و ساختمان، توسعه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، گسترش استفاده از گاز طبیعی فشرده یا مایع یا گاز مایع‌شده، با اولویت شهرهای بزرگ و مسیر راه‌های اصلی بین‌‌شهری، تولید یا جایگزین کردن خودروهای کم‌مصرف یا برقی با خودروهای پرمصرف و فرسوده و کاهش هزینه‌های حمل‌بار و مسافر و کاهش دموراژ (خسارت‌‌تاخیر) کشتی‌ها و طرح‌های حمل‌ونقل ریلی، جاده‌ای، دریایی، هوایی اعم‌از زیرساخت‌ها و وسایل حمل‌و‌نقل، طرح‌هایی که به کاهش گازهای گلخانه‌ای منجر می‌شوند، ماشین‌آلات و واحدهای تولیدی بخش کشاورزی.» این ماده نشان از وحدت‌رویه در تمام ارگان‌های دولتی و غیردولتی در راستای اجرای این طرح دارد.