مکانیزم عرضه خودرو

شرکت‌های متخلف برای واردات ۳۰۰دستگاه خودرو ثبت‌سفارش داشته‌اند اما تا ۲هزاردستگاه خودرو را پیش‌فروش کرده‌اند

به گزارش اخبار خودرو ،  قیمت خودروهای وارداتی‌ از کنترل خارج شده است و باید گفت این روزها کسی خریدار آن‌ها نیست. در بازار خودروهای وارداتی همه قیمت‌گذار شده‎اند اما از ابتدای تیرماه معامله‎ای در این بازار جوش نمی‌خورد. از تیرماه سال گذشته و همزمان با ممنوعیت ثبت‌سفارش، خودروی چندانی به کشور وارد نشد و همین امر موجب شد از سال گذشته، قیمت خودروهای خارجی در بازار روند صعودی به خود بگیرد. هرچند سایت ثبت‌سفارش در سال 96 پس از حدود 6 ماه توقف مجددا بازگشایی شد اما با آغاز سال جدید و خروج آمریکا از برجام و التهابات ارزی در کشور، بار دیگر ثبت‌سفارش واردات خودرو متوقف شد و بازار وارداتی‌ها که با شروع سال 97 احتمال می‌رفت کمی تکان بخورد، دوباره دچار رکود شد. در این شرایط برخی نمایندگی‌های فروش خودروهای خارجی از تحویل محصولات به خریداران سرباز زده و آن‎ها را وادار می‌کنند با دریافت سود ۱۷ یا ۱۸درصدی از خرید خود انصراف بدهند. در همین باره گفت‎وگویی با سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‎داران و فروشندگان خودرو تهران انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می‎خوانید.

 ممنوعیت واردات خودرو در سال گذشته و سه ماهه ابتدایی امسال چه تاثیراتی بر بازار داشته است؟ آیا با رفع این محدودیت، احتمال بازگشت قیمت‌ها به شرایط عادی وجود دارد؟
هم‌اکنون بازار خودروهای خارجی با رکود همراه است، قیمت‌ها دارای حباب بوده و بسیاری از مردم منتظرند سایت ثبت‌سفارش واردات خودرو باز شود. سابقه بازار مصرف نشان می‎دهد ایجاد محدودیت در هر کالایی، موجب افزایش قیمت آن خواهد شد. امروز نیز با توقف ثبت‌سفارش و ممنوعیت واردات، قیمت خودروهای وارداتی غیرقابل پیش‎بینی شده است. اما در صورت باز شدن سایت ثبت‌سفارش و رفع ممنوعیت واردات خودرو، قیمت‌ها ریزش خواهند کرد و شاهد کاهش نرخ خودروهای خارجی خواهیم بود.

 کارشناسان اقتصادی از شکل‎گیری بازار ثانویه ارز خبر می‌دهند. شکل‎گیری این بازار را در شرایط کنونی چگونه ارزیابی می‌کنید؟
با راه‌اندازی بازار ثانویه ارزی احتمال دارد وضعیت تامین ارز در بازار بهبود یابد و این ارز در بازار خودروهای وارداتی‎ها و قیمت‎ها در این بازار تاثیر بگذارد. هرچند همچنان معتقدم برای رفع مشکلات بازار باید رانت در بازار ارز از بین برود و ارز تک‎نرخی شود.

آیا تا پیش‌از لغو ممنوعیت واردات خودرو نیز احتمال بازگشت آرامش به بازار خودرو وجود دارد؟
درصورتی‌که گردش کار در بازار وارداتی‌ها وجود نداشته باشد، قیمت‌ها به تدریج کاهش خواهد یافت. باید بازار ارز، آزاد شود. چراکه با این شرایط، قیمت ارز در بازار کاهش خواهد یافت. متاسفانه همه دیدند ارز 4200تومانی چه بلایی بر سر اقتصاد کشور آورد، چه بسیار شرکت‌ها و افرادی که ارز دولتی گرفتند و به جای واردات خودرو، کالاهای دیگری وارد کردند.

 نوسانات بازار مصرف را متاثر از کدام عملکرد یا اتفاق در بازار می‌دانید و راهکار پیشنهادی شما برای بازگشت آرامش به بازار مصرف چیست؟
باید برای حذف واسطه‌ها در بازار خودروهای وارداتی برنامه‌ جامعی داشت. نباید جایی برای دلالی در بازار واردات خودرو وجود داشته باشد. با شیوه‌ای که در روند واردات خودرو وجود دارد، به هیچ‌وجه نمی‌توانیم شاهد بازار خوبی در ماه‌های آینده باشیم. متاسفانه وضعیت ماه‎های اخیر در بازار واردات نشان داد بسیاری از افراد، واردکنندگان حقیقی نبودند و با پول خریداران، اقدام به واردات خودرو می‌کردند و سود نهایی ایجادشده در بازار نیز به جیب همین افراد می رفت.

 شما به‌عنوان رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران درخصوص ارز دولتی چه انتظاری از وزارت صمت دارید؟ آیا وضعیت اختصاص ارز به صنعت خودرو را قانع‌کننده می‌دانید؟
این‎که باید ارز اختصاصی واردات در مسیر مونتاژکاری و واردات سی‎کی‎دی هزینه شود، شکی نیست و اتفاق‌نظر تمام کارشناسان صنعت خودرو بر همین اصل است. باید خودروسازانی که به‌صورت مونتاژی خودرو تولید می‌کنند، حمایت شوند. 

 درخصوص کیفیت محصولات خودروسازان داخلی و خارج شدن بازار از حالت رقابتی چه نظری دارید؟ آیا خودروسازان داخلی برای پاسخگویی به نیاز مصرف‌کنندگان برنامه‌ای ارائه کرده‌اند؟
برخی خودروهای تولید داخل، امروز در بازار بین‌المللی از رده‌خارج محسوب می‎شوند. مصرف‌کنندگان نیز بر همین اساس خواهان کاهش قیمت و افزایش کیفیت خودروهای تولید داخل هستند اما هیچ‎گونه افزایش کیفیت در خودروهای داخلی دیده نمی‎شود. عملکرد خودروسازان امروز به بانکداری شبیه است تا تولید خودرو. پرداخت سود مشارکت ۲۲ تا ۳۳ درصدی مانع از نصب قطعات باکیفیت در خودروها می‌شود.

 باتوجه به تغییر قیمت در بازار، آیا این احتمال وجود دارد نمایندگی‌ها از تحویل خودروهای پیش‎فروش خود سرباز بزنند؟ شما چه راهکاری را به خریداران پیشنهاد می‌کنید؟
در همین خصوص، سال گذشته با تخلف برخی نمایندگان رسمی واردکنندگان خودرو روبه‌رو شدیم، به‌طوری‌که به‌رغم تاخیرهای چندماهه، خودرو را به خریدار تحویل نمی‌دادند و او را وادار به دریافت سود پایین بابت مبلغ پرداخت‎شده ‌کردند. به‌دلیل توقف ثبت‌سفارش و مطرح شدن ممنوعیت واردات خودرو، قیمت خودروهای خارجی در بازار افزایش یافته است، تا جایی‌که در برخی خودروها رشد ۸۰ تا ۱۰۰میلیون‌تومانی را شاهد هستیم. در این شرایط، برخی نمایندگی‌های رسمی فروش خودروهای خارجی از تحویل خودرو به خریداران سر باز زده و آن‎ها را وادار می‌کنند با دریافت سود ۱۷ یا ۱۸درصدی پول خود قانع شوند. این درحالی است که ارزش پول مردم پایین آمده، شرکت‌ها از پول آن‎ها سوءاستفاده کرده و درنهایت می‌خواهند سود پایینی به خریدار پرداخت کنند. برخی از این شرکت‌های متخلف برای واردات ۳۰۰ دستگاه خودرو ثبت‌سفارش کرده‌اند ولی حدود ۲هزار دستگاه خودرو را پیش‌فروش کرده‌اند و حالا نمی‌توانند خودروی پیش‌فروش‌شده را تحویل دهند. درعین حال رشد قیمت خودروهای خارجی در بازار نیز باعث شده است این نمایندگی‌ها از تحویل خودرو با قیمت‌های پیش‌فروش‌شده به خریداران جلوگیری کنند. تنها راهکار اتحادیه، لغو مجوز فعالیت این شرکت‌هاست. قراردادهای این شرکت‌ها با خریداران یکطرفه است و حالا از تحویل خودرو به مشتری طفره می‌روند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =