صنعت خودرو

استحاله فناوری‎ها در صنعت خودرو، شرایطی را رقم زده که ما نیز با استفاده بهنگام از آن می‌توانیم در حوزه تکنولوژی‌های جدید به‎راحتی با خارجی‌ها همگام شده و حتی وارد رقابت شویم. اما اگر دیر اقدام کرده و این اقدامات را به آینده موکول کنیم، چند سال دیگر آن قدر عقب خواهیم ماند که دیگر رسیدن به سطح روز تکنولوژی تولید خودرو روز به امر محال تبدیل می‌شود

  به گزارش اخبار خودرو ، صنعت خودرو به‌عنوان یکی از مهم‎ترین صنایع در تمام دنیا شناخته می‌شود. این صنعت در کشور ما نیز نه‎تنها از این قاعده مستثنی نیست، بلکه به عنوان دومین صنعت مهم ایران (پس از صنعت نفت) صنعتی استراتژیک به‌شمار می‎آید. این در حالی است که خودروسازی با شتاب فراوان در حال تحولات فناورانه و زیرساختی بنیادین است و در ادامه مسیر خود به سمت آینده با تغییراتی جدی روبه‎رو خواهد شد. شاید در جهان آینده، خودرو با شکل و مفهوم امروز معنای کاربردی نداشته باشد.

بر همین اساس، کشورهای پیشرو دنیا در این حوزه، در سال‌های اخیر اقدام به تغییر مسیر و اصلاح ساختارها و ایجاد زیرساخت‌های جدید کرده‌اند. تغییر اکوسیستم فناوری و نوآوری درواقع کلیدی‌ترین گام در این مسیر به‌شمار می‌رود. موضوعی که کارشناسان و پژوهشگران این حوزه درمورد آن توضیح دادند.

در حوزه تی‌یر2 و تی‌یر3 قطعه‎ساز توانمند و قابل اتکا نداریم 

دبیر شورای راهبردی برنامه آینده‎نگاری صنعت خودرو با اشاره به این‎که ساختار مدرن در خودروسازی کشور شکل نگرفته است، گفت: «چه‌بسا ساختار سنتی ما هنوز با مشکلات زیادی مواجه است. در این زمینه همه چیز بستگی به فرهنگ کار دارد.»

محمد نقی‌زاده با بیان این‎که در حال حاضر افزایش سرمایه‌گذاری‌ها جوابگو نیست، اظهار کرد: «نیاز به بازسازی جدی در ساختارهای تولید صنعت خودرو احساس می‌شود، زیرا مسیری که امروز طی می‌شود، مسیر توسعه آینده نیست.»

وی با توضیح این مطلب که در بحث تولید خودروهای الکترونیک، خودروهای متصل و... مساله نبود بازیگران اصلی این حوزه در کشور است، افزود: «راهکار این است که این بازیگران را وارد صنعت خودرو کنیم؛ باید از کسانی که قدیمی هستند و اصطلاحا خاک این صنعت را خورده‌اند حمایت شود. اما مساله دیگر این است که در حوزه تولید خودروهای جدید، به‌خصوص در میان قطعه‌سازان تی‌یر2 و تی‌یر3، چه در بخش سخت‌افزاری و چه نرم‌افزاری، فعالان توانمند و قابل اتکا نداریم.»

تا وقتی R&D قوی نداریم، وابسته می‎مانیم
نقی‌زاده بر ضرورت تغییر اکوسیستم صنعت خودرو کشور و ورود به فضای جدید تاکید کرده و تصریح کرد: «صنعت خودرو ارتباط خود با دانشگاه را روزبه‌روز بیشتر کمرنگ کرده است، در حالی که برای رسیدن به این توسعه و ارتقای تولید تا سطح روز جهان، خودروسازی باید به شکلی علمی پیش برود. درواقع اگر خودروسازان واقعا می‌خواهند بمانند، باید این قاعده شکل‌دهی زنجیره تامین خود را تغییر دهند. این فرایندی است که در دنیا انجام شده است. هم تی‌یر1ها درحال تغییر ساختار زیرمجموعه‌های خود هستند و هم خودروسازان در این مسیر حرکت می‌کنند.»

به گفته دبیر شورای آینده‌نگاری صنعت خودرو، در زمینه ایجاد اکوسیستم جدید در خودروسازی ایران باید به این نکته توجه داشت که سرعت پیشرفت تکنولوژی الکترونیک در دنیا به اندازه‌ای زیاد است که اگر شرکت‌ها، واحد تحقیق و توسعه (Research and development) قوی نداشته باشند، همیشه وابسته خواهند ماند.

 به‎روز رسانی 3 تا 5سال یک‎بار فناوری‎های الکترونیکی

یک عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت با بیان این‎که به‌طور معمول هر سه تا پنج سال تکنولوژی الکترونیکی جدید می‌شود، گفت: «به همین دلیل اگر قرار است ما در کشور به توانمندی تولید خودرو برقی، هیبرید، متصل و... برسیم، هیچ راهی جز ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه قدرتمند نداریم تا بتوانیم از اطلاعات به‌روز استفاده کنیم، رضایت مشتری را جلب کنیم و از همه مهم‎تر در بازارهای بین‌المللی رقابت کرده و در عین حال وابستگی خود را کاهش دهیم.»

محمد لطیف با اشاره به این‎که اگر دیر اقدام کرده و این اقدامات را به آینده موکول کنیم، چند سال دیگر آن قدر عقب خواهیم ماند که دیگر رسیدن به سطح روز تکنولوژی تولید خودرو روز به امر محال تبدیل می‌شود، اظهار کرد: «در بحث قطعه‌سازی یک نظر میانی وجود دارد. به عبارتی هم می‌توان از زیرساخت موجود استفاده کرد و هم می‌شود زمین بازی را عوض کرد. در عین حال نقش آموزش در این میان بسیار حائزاهمیت است.»

وی با بیان اینکه باید برنامه مدونی در این زمینه داشته باشیم، خاطرنشان کرد: «به این ترتیب هم می‌توانیم قطعه‌سازان موجود را که از پتانسیل کافی برخوردارند آموزش دهیم و باعث رشد آن‎ها شویم و هم می‌توانیم به کمک همکاری قطعه‌سازان با شرکت‌های دانش‌بنیان، زمینه رشد آن‎ها را فراهم کنیم.»

اگر به خود بجنبیم با فناوری‎های جدید همگام می‎شویم

به گفته لطیف، وقتی واحدهای تحقیق و توسعه در صنعت عملکرد خوبی داشته باشند، پروژه‌هایی به دانشگاه برده می‌شود و با کار علمی روی طرح‌ها مسیر پیشرفت سریع‌تر طی خواهد شد.

وی با بیان این‎که اگر این اتفاق بیفتد، نقش دانشگاه در تغییر اکوسیستم بسیار پررنگ خواهد شد، افزود: «باید توجه داشت که در این زمینه نیاز به مهندسان متخصص بیشتر احساس می‌شود. برخلاف این‎که همه تصور می‌کنند مدیریت بازرگانی بیشتر اهمیت دارد. این جزو معدود مشکلاتی است که حتی در اروپا هم وجود دارد و باعث می‌شود تعداد مهندسان متخصص کاهش پیدا کند. به همین دلیل خودروساز باید ارتباط خود با دانشگاه را جدی بگیرد و زبان مشترکی میان این دو بخش پیدا شود.»

محمد لطیف با اشاره به استانداردهای تولید به‌عنوان یک بحث مهم دیگر در این زمینه، گفت: «درست است که در صنعت خودرو کشور از استانداردهای اروپایی استفاده می‌شود، باید بدانیم که اروپا هم امروز استاندارد مشخصی درمورد خودروهای برقی و هیبرید ندارد. به همین دلیل به تازگی کمیته‌ای تشکیل شده و قرار است استاندارد مختص به این بخش از خودروسازی را تعریف کنند.»

وی تاکید کرد: «استحاله فناوری‎ها در صنعت خودرو شرایطی را رقم زده که ما نیز با استفاده بهنگام از آن می‌توانیم در حوزه تکنولوژی‌های جدید به‎راحتی با خارجی‌ها همگام شده و حتی وارد رقابت شویم. چون همه در حال شروع کار از صفر هستند. البته نیاز به تغییر تصورات و دیدگاه‌های موجود در صنعت خودرو کشور، بسیار احساس می‌شود.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =