بورس کالا

باید بین نرخ فروش و بهای تمام‌‎شده خودرو تناسب ایجاد شود تا سایپا بتواند به سود مورد نظر دست یابد.

به گزارش «اخبار خودرو» ،  در ابتدای این هفته رئیس هیات‎مدیره سایپا در جریان برگزاری مجمع این شرکت، خواستار تعیین قیمت خودرو در بورس کالا شد و از مخالفت شورای رقابت با این درخواست خبر داد. علیرضا بادکوبه تاکید کرد: «اگر با این درخواست موافقت شود، به‌طور قطع و یقین از زیان سایپا جلوگیری می‎شود.» وی با بیان این‎که سایپا به دنبال اصلاح قیمت خودرو است، ادامه داد: «باید بین نرخ فروش و بهای تمام‌‎شده خودرو تناسب ایجاد شود تا سایپا بتواند به سود مورد نظر دست یابد.» به گفته وی، در چند ماه گذشته قیمت خودروهای خارجی در بازار به‌شدت افزایش یافت اما ارزبری بالای تولیدات داخلی نادیده گرفته شده و این خودروها همچنان مشمول قیمت‌گذاری دستوری هستند که موجب زیان آن‎ها شده‌ است. بادکوبه افزود: «سایپا برای تولید بسیاری از محصولات زیان می‎دهد و برای دستیابی به سود موردنظر، باید قیمت خودروها متناسب با افزایش هزینه‌های تولید در سال جاری افزایش یابد.» این در حالی است که سایپا به عنوان اولین خودروساز، یکی از محصولات بالای 45میلیون تومان خود را در بورس کالا عرضه کرد، اما این عرضه دوام چندانی نداشت و در ابتدای سال مدیر عامل بورس کالا اعلام کرد تا زمانی که مدل فروش خودرو در این بازار اصلاح نشود، عرضه خودرو در بورس کالا متوقف خواهد بود. حامد سلطانی‌نژاد با بیان این‎که پذیرش خودروها از خودروسازان در زمان معامله و با عرضه‌های انجام‎شده خیلی موثر نبوده است،گفت: «زمانی که خودرو در این بورس نقد و خارج از این محیط شرایطی فروخته می‌شود، کسی برای خرید خودرو به‌سمت بورس کالا نمی‌آید. بنابراین قرار شده است مدل فروش خودروسازان اصلاح شود.»

  دو چالش بزرگ عرضه خودرو در بورس کالا
در حال حاضر دومشکل پیش روی خودروسازان برای عرضه این محصول در بورس کالا قرار دارد. اولین مانعی که پیش‌روی خریداران خرد برای خرید خودرو از بورس کالا وجود دارد، خرید نقدی از بورس کالا در مقابل خرید اقساطی از نمایندگی‌های خودروسازان است. در‌حال‌حاضر برای خرید‌های بزرگ و با مبلغ بالا برای فراورده‌های نفتی و همچنین قیر امکان پرداخت اقساطی وجود دارد اما برای محصولی مانند خودرو که مبلغ فروش آن زیر 100میلیون‌ تومان خواهد بود، چنین موقعیتی فراهم نیست. اما مسئولان بورس کالا با توافقی که با عرضه‌کنندگان یعنی خودروسازان انجام می‌دهند، می‌توانند بهای خودرو را برای کسانی‌که به‌عنوان مثال حداقل ۱۰ خودرو را یک‌جا خریداری می‌کنند، به صورت «۲۰درصد نقدی و مابقی در زمان تحویل» مطالبه کنند. این موضوع در نهایت در دست بورس کالا و عرضه‌کنندگان خودرو است که وجه کالا را به چه صورتی دریافت کنند اما در هر صورت برای کسانی که به دنبال خرید یک دستگاه خودرو از بورس کالا باشند، در مقایسه با خرید مستقیم از خودروساز با مشکلاتی همراه خواهد بود.
دومین مشکل در این زمینه، نوع خودروهایی است که تاکنون در بورس کالا عرضه شده‎اند. بر این اساس، تاکنون سراتو و دنا پلاس که مشمول قیمت‎گذاری شورای رقابت نمی‎شوند، در بورس کالا عرضه شده‎اند، اما در خواست مسئولان سایپا این است که محصولاتی مانند پراید و تیبا که عمده محصولات این خودروساز را تشکیل می‎دهند نیز در بورس کالا عرضه شود تا بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت آن تعیین شود. معنای دیگر این درخواست این است که در چنین صورتی، عملا قیمت‌گذاری خودرو آزاد خواهد شد و شورای رقابت از قیمت‎گذاری کنار خواهد رفت. دیگر این‎که خودروسازان به آرزوی دیرینه خود که همانا کنار رفتن شورای رقابت از قیمت‎گذاری خودرو است، خواهند رسید. اما به‌نظر می رسد این درخواست مسئولان سایپا در شرایط حاضر به هیچ وجه جنبه اجرایی نخواهد داشت، چراکه با این اوصاف، مسئولان بورس کالا نیز مایل نیستند آزادسازی قیمت خودرو به نام آن‎ها تمام شود. چراکه امکان دارد با شیوه کشف قیمت خودرو در بورس کالا، قیمت‎ها به میزان قابل توجهی بالا بروند و عرضه‎های ناکافی خودروسازان در بورس کالا نیز مانع از کشف قیمت واقعی محصولاتشان در بورس شود و به این روند افزایشی دامن بزند. این شیوه‎ای است که فولادسازان و پتروشیمی‎ها نیز در به‎کارگیری آن سابقه دارند و عرضه‎های ناکافی آنان در بورس کالا برای کشف قیمت، همواره موجبات نارضایتی صنایع پایین‎دستی فولاد و پتروشیمی را فراهم آورده است.

  راهکارهای جایگزین برای توقف زیان‎دهی خودروسازان
فارغ از این چالش‎ها، درحال‎حاضر بورس کالا به هیچ وجه آمادگی قیمت‎گذاری خودروهای پرتیراژ را که مورد اقبال عموم قرار دارند، ندارد و باید در این زمینه اندکی تامل کرد تا شرایط مهیا شود. به نظر می‎رسد خودروسازان نیز به‎جای اصرار بر راهکار افزایش قیمت، باید در سایر حوزه‎ها مانند افزایش بهره‎وری و کاهش هزینه‎های تولید اقدامات موثری را انجام دهند تا از ضرردهی خارج شوند و در مسیر سوددهی قدم بگذارند. درحال‎حاضر شورای رقابت مسئول صدور مجوز افزایش قیمت خودروهاست و خودروسازان داخلی که محصولات آنها حداکثر 45میلیون تومان قیمت دارد، باید پیشنهاد افزایش نرخ ها را به این شورا ارائه کنند. اعضای شورای رقابت نیز پس از بررسی مولفه‎های موثر بر قیمت خودرو و کیفیت آن از جمله نرخ تورم بخشی سال 96 که بانک مرکزی تا اواخر اردیبهشت هر سال اعلام می‌کند، درباره میزان افزایش قیمت خودروها تصمیم می‎گیرند. اما نمی‎توان کتمان کرد که این تصمیم‎گیری با ملاحظاتی همچون اثرات تورمی میزان افزایش قیمت خودرو همراه است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

آخرین اخبار