واردات خودرو

ممنوعیت واردات خودرو از سوی دولت را برخی کارشناسان موجب غیررقابتی‎ترشدن بازار خودرو ایران می‎دانند و معتقدند تصمیم‎گیران در این خصوص قدری شتاب‌زده عمل کرده‎اند.

به گزارش «اخبار خودرو»،به ویژه فعالان بخش واردات که می‎گویند برای حفظ آرامش بازار و جلوگیری از خروج ارز بارها راهکارهای مناسب‌تری به وزارت صنعت پیشنهاد کرده بودند. اما وزارت صنعت درحال‎حاضر حتی جلوی واردات خودروهای مانده در گمرک و آماده ترخیص را هم گرفته است. کورش مرشدسلوک، رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو در این رابطه به روزنامه «دنیای خودرو» می‌گوید: «پس از اعلام ناگهانی تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر قرار گرفتن خودرو در گروه چهارم کالایی و ممنوعیت کلی واردات آن، فشار تقاضا شدت یافت و محدودیت عرضه موجب شکل‎گرفتن حباب قیمت در بازار شد.» وی می‎افزاید: «یکی از این پیشنهادها برای کنترل بازار و حبابی‎نشدن نرخ خودرو، باز بودن روزنه‌ای برای واردات خودرو به میزان محدود، معین و سهمیه‎بندی‎شده است؛ روزنه‎ای که اگر باز شود می‌تواند التهابات فعلی بازار را کاهش دهد.» 

  حباب قیمت؛ همچنان شکست‎ناپذیر و بزرگ‎شونده
به گفته مرشدسلوک، در ادامه اجرای قانون ممنوعیت واردات خودرو حباب قیمتی در بازار خودروهای کارکرده و همچنین بازار ثانویه بیشتر خواهد شد. منظور از بازار ثانویه در این‎جا، بازار خودروهای صفر کیلومتری است که پس از تحویل توسط نمایندگی‌ها به مشتریان به بازار عرضه می‎شوند. وی گفت ممنوعیت واردات خودرو، در واقع خودرو را به یک کالای کاملا سرمایه‎ای بدل کرده و تقاضا برای آن را به شدت افزایش داده است. اما باتوجه‌به توقف عرضه خودرو وارداتی و کاهش عرضه خودروهای داخلی، افزایش و حبابی شدن قیمت‌ها اجتناب‌ناپذیر است و هرچه این عرضه محدودتر شود، حباب بزرگ‌تر می‎شود. رئیس انجمن واردکنندگان خودرو می‎افزاید: «تنها راهکار از بین بردن حباب قیمتی یادشده، آزادسازی واردات یا دست‌کم سهمیه‎بندی واردات است که این پیشنهاد نیز در نامه‌ای از سوی انجمن واردکنندگان خودرو به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده است.» وی تصریح می‎کند: «انتظار نداریم دولت یک‎شبه واردات را آزاد کند، اما می‌تواند با فعال‎سازی ثبت‌سفارش‌های محدودی که در اختیار واردکنندگان قرار دارد، علاوه‌بر پاسخگویی به نیاز مشتریان، حباب موجود را مدیریت کند.»

  مدیریت بازار وارداتی‎ها در سال جاری با 27هزار دستگاه ممکن است
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو یادآور می‎شود: «از آغاز امسال 7هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد و با توجه به حدود 20هزار ثبت سفارش قانونی واردکنندگان، می‎توان امیدوار بود به اندازه یک‎سوم متوسط سال‌های گذشته خودرو وارداتی به بازار عرضه کرد تا شرایط حباب قیمت کنونی تا حدودی تعدیل شود.» وی ادامه می‎دهد: «به طور قطع، در صورت محقق شدن این پیشنهاد، تاثیر آن بر کاهش حباب قیمتی خودروها موثر و ملموس خواهد بود. البته بسته به نوع خودرو و برند، این تاثیرات متفاوت است.» وی درباره واردات خودرو در اوایل سال 1396 گفت: «در این سال رشد شتابانی را تجربه کردیم و همین امر سبب شد وزارت صنعت، معدن و تجارت در تیرماه با هدف تغییر آیین‌نامه واردات سایت ثبت‌سفارش خودروهای خارجی را ببندد و اصلاحیه آیین‎نامه واردات خودرو را به دولت ارسال کند. سرانجام این آیین‌نامه به تصویب دولت رسید و از دی‎ماه سال گذشته سامانه ثبت‌سفارش پس از اعمال اصلاح‌ها، بار دیگر به روی واردکنندگان خودرو باز شد.» به گفته مرشدسلوک، در نیمی از سال قبل امکان ثبت سفارش خودرو وجود نداشت اما بررسی آمارنامه‌های سال 96 دفتر برنامه‌ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت حاکی از آن است که 70هزارو5دستگاه خودرو به ارزش یک میلیاردو836میلیون‌دلار از گمرک‌های کشور ترخیص شده است.»

  مقایسه آمار واردات خودرو در چند سال گذشته
رئیس انجمن واردکنندگان خودرو در ادامه به مقایسه آمار واردات خودرو در چند سال گذشته می‎پردازد و می‎گوید: «سال گذشته پایه این آمارها، شمار خودروهای ترخیص‎شده در سال 1395 یعنی 76هزارو715دستگاه به ارزش 2میلیارد و 8میلیون دلار بود. این آمارها از کاهش 8.75درصدی شمار خودروهای ترخیص‎شده از گمرک و افت 8.57درصدی ارزش آن‎ها حکایت دارد. بر پایه این آمارها، پارسال 93هزارو489مورد ثبت‌سفارش خودرو انجام شد که در مقایسه با سال 1395 کاهش 51درصدی نشان می‎دهد. سال 1395 در مجموع 192هزارو264دستگاه خودرو برای واردات ثبت‌سفارش شده بود. البته بیشترین رشد ثبت سفارش خودرو در 2سال گذشته مربوط‌به بهمن ماه 1396 با 523درصد و کمترین رشد آن با منفی 99.8 درصد مربوط به  آذرماه 1396 بود.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =