شورای رقابت

قیمت خودرو هر روز در حال رکوردزدن است. قیمت‌ها در ماه‌های ابتدایی سال افزایش پیدا کرد و بعد از آن شورای رقابت مجوز افزایش قیمت را برای خودروسازان داخلی صادر کرد، مجوزی که با آن خودروسازان می‌توانستند قیمت خودروها را بین 7 تا 8درصد افزایش دهند.

به گزارش «اخبار خودرو​»، هرچند قیمت‌ها قبل از این هم افزایش پیدا کرده بود، اما این افزایش قیمت سالانه در کنار افزایش قیمت‌ ارز، مواداولیه و هم‎صدایی وزارتخانه‎های صنعت و اقتصاد برای سهمیه‎بندی ارز و عدم تخصیص ارز دولتی به بخش خودرو باعث شد تا قیمت‌ها به صورت افسار گسیخته افزایش پیدا کند. به‌طوری که حالا شاهد هستیم برخی از خودروهای به‌اصطلاح «شورای رقابتی» تا 50میلیون بالاتر از قیمت کارخانه در بازار به فروش می‎رسند.

  جدال خودروسازان و قطعه‌سازان با دلالان
خودروسازان و قطعه‌سازان بارها بر نقش دلالان در افزایش قیمت تاکید داشته‌ و پدیده دلالیسم را باعث افزایش قیمت‌ها دانسته‌اند. در این بین خودروسازان تقاضای فروش خودرو با حاشیه قیمت بازار را داشتند تا سودی که به جیب دلالان می‌رود، به سمت صنعت خودرو و نیز جیب دولت تغییر مسیر دهد. خودروسازان معتقدند فروش خودرو با قیمت حاشیه بازار در دراز مدت بساط دلالی را جمع می‌کند و بدین ترتیب شاهد ثبات در بازار خودرو خواهیم بود.

  تقاضا برای جایگزینی دلال‌های خودرو
قطعه‌سازان هم که این روزها از افزایش قیمت مواداولیه و عدم تخصیص ارز دولتی برای واردات مواداولیه گلایه دارند خواستار واگذاری خودرو یا سهام به آن‌ها در ازای طلبشان از خودروسازان هستند تا به این صورت بتوانند خودرو را در حاشیه بازار به فروش برسانند و سود حاصل از اختلاف قیمت کارخانه و بازار به حساب آن‌ها برود، نه دلالان.
  کاهش تیراژ ،کمبود قطعه و افزایش قیمت‌ها 
در این میان شاهدیم که میزان تیراژ خودرو در دو ماه گذشته به دلیل کمبود قطعات کاهش پیدا کرده است. همین کمبود قطعات و عدم تکمیل خودروها باعث شده تا عرضه خودرو از سوی خودروسازان به بازار کم شود. این مورد در دو ماه ابتدایی سال دیده نمی‌شد و خودروسازان رکورد تولید را در این دو ماه شکستند و نوید یک سال موفق در صنعت خودرو را داده‌ بودند. در دو ماه ابتدایی سال قیمت‌ها هم هنوز جهش پیدا نکرده‌ بود و حتی خودروسازان از فروش خودرو با قیمت بهمن‎ماه سال گذشته خبر داده بودند.

  بی‌برنامگی وزارت صمت برای بازار آشفته خودرو
با شروع بحران ارزی و خروج ترامپ از برجام قیمت خودرو و بسیاری از کالاها در کشور هم روزبه‎روز در حال افزایش بوده است. در این شرایط از سوی مسئولان وزارت صمت هیچ راه‌کاری برای کنترل بازار دیده نشده است. مشخص نیست که چگونه در عرض دو ماه بازار خودرو می‌تواند به اندازه چندین سال رشد قیمتی داشته باشد. اصولا نقش دولت در تامین مواداولیه‌ برای کالاهای مهمی مانند خودرو که همواره افزایش قیمت آن تاثیر تورمی بر بسیاری از کالاهای دیگر دارد، چیست؟ مدیران وزارت صنعت بارها از آرامش در بازار خودرو صحبت کرده‌اند اما کاری به حاشیه قیمت بازار ندارند. این در حالی است که ظاهرا وزارت صمتی‌ها با میزان عرضه خودرو از سوی خودروسازان و بحث کمبود قطعه هم مشکلی ندارند. چراکه یکی از دلایل اصلی جهش قیمت در بازار به بحث کاهش عرضه خودرو به بازار و طولانی شدن عرضه خودروها بازمی‌گردد.

  ناهمخوانی آزادسازی قیمت و تاخیر در تحویل خودرو
خودروسازان در حالی تقاضای افزایش قیمت خودرو را دارند که در تحویل خودرو به مشتری هنوز به استانداردهای جهانی دست پیدا نکرده‌اند. حتی در صورتی که قیمت‌ها آزاد شود و با حاشیه قیمت بازار توسط خودروسازان به فروش برسد، تا زمانی که تحویل خودروها با تاخیر مواجه است و بعضا تا یک سال به طول می‌انجامد، بحث دلالی هم در بازار وجود دارد. نمی‌توان انتظار داشت قیمت خودرو ثبات داشته باشد و دلالی در بازار از بین برود اما پروسه زمانی تحویل خودروها به مشتریان طولانی‎مدت باشد.

  رابطه مستقیم تولید و عرضه خودرو با قیمت‌های نجومی
به نظر می‌رسد پیش از این‎که قیمت ارز و سرمایه‌های سرگردان روی افزایش قیمت خودرو و فاصله چند میلیون تومانی بین قیمت کارخانه و بازار تاثیری داشته باشد، بحث تحویل خودرو و کاهش عرضه خودرو به مشتریان تاثیرگذار است. همچنین سایت خرید خودرو از خودروسازان نیز هرچند ماه یک بار و با فاصله زمانی زیاد باز می‌شود و مشتری برای خرید یک خودرو باید زمان زیادی انتظار بکشد. ضمن این‎که سایت‌های فروش معمولا از خانه برای خودروساز باز نمی‌شود و تعداد بسیار کمی از افراد می‌توانند به‌طور شخصی اقدام به خرید خودرو از سایت کنند. معمولا شرایط به گونه‌ای است که باید از یک نمایندگی برای خرید اقدام کرد. این مساله تا حدی روی افزایش دلالی در بازار تاثیرگذار است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ممد IR ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۴
    0 0
    چرا جوسازی میکنید؟ دلال کیه؟ نمایندگیهای همین خودروسازها دلالند و قیمتها رو ساعتی افزایش میدن. مردمو چی فرض کردین؟

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 5 =