خودروسازان

در ماه‌های اخیر خودروسازان به‌دلیل کمبود قطعات با کاهش تولید روبه‌رو شده‌اند و همین مساله در کنار بحث قیمت ارز و جو روانی ایجادشده در بازار باعث شده است تقاضا برای خرید خودرو افزایش پیدا کند.

به گزارش «اخبار خودرو»،  بحث قیمت‌ خودروها و التهاب پیش‎آمده برای بازار خودرو باعث شده است تقریبا هرکسی خودرو را به‌صورت انفرادی قیمت‌گذاری کند و در سایت‌های اینترنتی به‌فروش برساند. در ماه‌های اخیر خودروسازان به‌دلیل کمبود قطعات با کاهش تولید روبه‌رو شده‌اند و همین مساله در کنار بحث قیمت ارز و جو روانی ایجادشده در بازار باعث شده است تقاضا برای خرید خودرو افزایش پیدا کند. به‌نظر می‌رسد مردم نگران آینده قیمت خودرو در بازار هستند و همین مساله سبب شده برای خرید خودرو، تقاضای کاذب به‌وجود آید. ضمن این‎که کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت دلار نیز باعث شده است خودرو بیش‌ازپیش به شکل کالایی سرمایه‌ای درآید، کالایی که همزمان با تورم و افزایش قیمت ارز، ارزش خود را حفظ می‌کند و برای خریدار سرمایه‌گذاری مناسبی در جهت حفظ ارزش سرمایه‌ است. به‌دلیل اهمیت بالای کالایی مانند خودرو که این روزها دچار جهش قیمتی شده، مدیران‌عامل دو خودروسازی بزرگ کشور به ارائه توضیحاتی درخصوص وضعیت تولید، قیمت و عرضه 
خودرو پرداخته‌اند.

محسن جهرودی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا :تولید روزانه رنو در ایران به حدود یک‎ششم میزان قبلی رسیده است

در مسیر تولید نه‎تنها هیچ انحرافی به سال گذشته نداشته‌ایم بلکه تولید سال گذشته را تا امروز تقریبا محقق کرده‌ایم. در پنج‌ماهه نخست امسال نیز ۱۸هزار دستگاه خودرو بیشتر از مدت مشابه سال گذشته عرضه کرده‌ایم. اما طرف دیگر تعیین‎کننده، تقاضایی بوده که بر بازار حاکم شده است. کشش و نیاز اصلی بازار خودرو ایران براساس برآوردهایی که سایپا و ایران‌خودرو و مراجع دیگر انجام داده‌اند، سالانه حدود یک‌میلیون‌و۲۰۰ تا یک‌میلیون‌و۳۰۰هزار خودرو است که سال گذشته بدون مشکل خاصی محقق شد اما امروز با حجم بسیار زیاد تقاضا روبه‌رو هستیم که این تنها شکلی از تقاضاست و نیاز نیست. زیرا بیشتر شبیه سفته‌بازی است. تا ماه‌دوم سال هیچ مشکلی در تولید و عرضه خودرو وجود نداشت و خودرویی را که عرضه می‌کردیم مدت‌ها زمان می‌برد تا به‌فروش برسانیم. 20هزار دستگاه خودرو عرضه کردیم که برای این تعداد 730هزارنفر در سایت دائما خود را به روز نگه می‌داشتند تا بتوانند خرید کنند. بنابراین حجم تولید و عرضه تغییر نکرده اما حجم تقاضا بسیار افزایش پیدا کرده است.
تا پیش‌از اردیبهشت‎ماه عرضه‌وتقاضا به‌صورت منطقی وجود داشت. اما پس از آن سیاست‌های بانکی و ارزی برای خودروسازان تغییر کرد. با تلاش‌هایی که وزیر صمت داشتند ما در گروه یک سیاست‌های جدید ارزی قرار گرفتیم. این تغییرات نشان‎دهنده این بود قرار است در قیمت خودرو هم تغییر ایجاد شود و مردم نیز این مساله را درک کردند. همه کسانی که از ما خرید می‌کنند، دلال نیستند و ممکن است خودرو هم داشته باشند اما آنچه وجود دارد این است آنها می‌خواهند ارزش دارایی خود را حفظ کرده و به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای به آن نگاه می‌کنند.
بحث بعدی شایعات مربوط به احتکار خودرو است. خودرو اصولا قابل احتکار نیست و ارقامی که درباره تعداد خودروهای احتکاری اعلام می‌شود، تنها تولید چند روز سایپاست. خودرو به‌محض اتمام تولید در سایپا شماره سریال دریافت می‌کند و صاحب آن مشخص می‌شود، درچنین شرایطی اساسا امکان نگهداری آن وجود ندارد. سایپا تنها یک انبار دارد و آن هم داخل شرکت است و هیچ انبار دیگری ندارد. در مورد مشکل کمبود نیز باید در نظر داشت برخی قطعات دارای فناوری‌های پیشرفته هستند. فناوری این قطعات تنها در اختیار تعداد محدودی از کشورهاست و همین امر فعالیت تولید را در زمان تحریم برای ما دشوار می‌کند.
درباره قیمت 40میلیون تومانی پراید در بازار باید گفت این قیمت در چند سایت درج شده است و قیمتی نیست که پراید معامله می‌شود. ما نیز به‌عنوان خودروساز این عدد را قبول نداریم. سایپا تمام فروش‎های اخیر خود را به‌صورت اینترنتی انجام داده است و اگر خودرویی در نمایندگی‌ها عرضه شود، مردم می‌توانند این تخلف را اعلام کنند. هیچ خودروی کاردکس‌داری با قیمت حاشیه بازار در نمایندگی‌ها به فروش نمی‌رسد. چراکه قیمت محصولات سایپا تحت‌نظارت تعیین می‎شود و سایپا نمی‌تواند محصولات خود را با قیمتی بیش‌از قیمت‌های مصوب عرضه کند. نظر ما این است قیمت‌گذاری خودروهای تولید داخل باید در حاشیه بازار انجام شود. در گذشته خودروسازان تجربه مناسب و موفقی در زمینه قیمت‌گذاری در بازار آزاد داشته‌اند و درصورت ازسرگیری این روند مشکلات موجود برطرف خواهند شد.
موضوع پایانی، بحث وضعیت خودروهای فرانسوی سایپا باتوجه به خروج خودروسازان فرانسوی از ایران است. سایپا 2هزار دستگاه خودرو سیتروئن سی3 را پیش‌فروش کرده  است که تحویل مشتریان خواهد شد. در این زمینه با تلاش همکاران توانستیم مشکلات را رفع کنیم و درحال تولید این محصول هستیم. درحال‎حاضر عمده‌ترین مشکل ما در زمینه تاخیر تولید خودرو در حوزه محصولات رنو است چون قبلا روزانه حدود ۵۷۰ دستگاه از خانواده رنو را تولید می‌کردیم اما درحال‎حاضر این عدد به‌روزی حدود ۹۰دستگاه کاهش پیدا کرده اما درخصوص سایر محصولات مدت زمان تاخیر کمتر از یک‌ماه است.

هاشم یکه‌زارع، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو:پاسخگویی به 500هزار متقاضی خارج از کنترل خودروسازان است

1530هزارمیلیاردتومان نقدینگی در بازار وجود دارد. اگر به این رقم سالانه 15درصد سود تعلق بگیرد، 210هزارمیلیاردتومان سود به آن خواهد رسید. یک‎سوم این مقدار سود یعنی 70هزارمیلیاردتومان به بازار وارد می‌شود که فروش کل سال خودروسازی ایران را دربرمی گیرد. اگر نصف این مبلغ هم وارد بازار خودرو شود یعنی تقاضای بسیار شدید. وقتی ما پیش‌‎فروش انجام می‌دهیم، صدها هزار نفر برای خرید اقدام می‌کنند. این امر به ایجاد بازار کاذب می‌انجامد. قیمت پراید 40 و پژو ۵۶میلیون‌تومانی کاذب است و چنان‎چه کل ایران را بگردید، ۵۰۰ یا هزار دستگاه خودرو هم با این قیمت معامله نشده است. برای این قیمت‌های کاذب، راهکار داریم؛ به‌عنوان مثال وقتی قیمت پراید در بازار ۴۰ میلیون‌تومان است، اگر به خودروساز اجازه بدهند این محصول را5 درصد زیر قیمت بازار بفروشد، قطعا بعد از دویا سه روز قیمت آن به ۳۷‌میلیون‌تومان کاهش خواهد یافت و بعد از آن هم به قیمت مصوب خواهد رسید. حتی می‌توان مابه‌التفاوت قیمت مصوب و قیمت بازار را به خودروساز پرداخت نکرد و سازوکار دیگری برای آن اندیشید. با این اقدام قیمت‌ها در بازار سیاه شدیدا افت خواهد کرد و خودرو با قیمت مصوب به فروش خواهد رسید.
ما خودروسازان نیز از معترضان به اختلاف قیمت خودرو از کارخانه تا بازار هستیم. زجر می‌کشیم وقتی می‌بینیم خودرو به قیمت مصوب عرضه می‌شود اما در بازار مردم با 40میلیون‌تومان افزایش قیمت خرید می‌کنند. یک ریال از این پول‌ها در جیب خودروساز نمی‌رود. بنابراین باید سیستمی ایجاد کنیم که مشتری به ما اعتماد کرده و به جای مراجعه به بازار کاذب از ما خرید کند. از سوی دیگر، در سیستم فروش خود عوامل محدودکننده گذاشته‌ایم ازجمله این‎که در سال با یک کد ملی بتوان یک خودرو خریداری کرد. اما با همه عوامل محدودکننده به‌دلیل جذابیت‌هایی که در این بخش وجود دارد، جامعه متقاضی 500هزار نفری به وجود آمده، این امر کمی خارج از کنترل خودروساز است. وقتی 500هزار نفر به سایت مراجعه می‌کنند و 20هزار دستگاه خودرو برای فروش وجود دارد، یعنی 480هزار نفر به خودرو نمی‌رسند، بنابراین ناراضی هستند و فکر می‌کنند ثبت‌نامی انجام نشده است. حاضریم به هر مرجع نظارتی مدارک خرید 20هزار نفر را ارئه دهیم تا یک‎هزار نفر را به‌صورت اتفاقی انتخاب کنند تا متوجه شوند خریداران عادی هستند.
احتکار کار زشت و کثیفی است و تولید خودروی ناقص به‌دلیل کسری قطعه نمی‌تواند احتکار باشد. ضمن آن‎که مشتری پول خودرو را پرداخته و ما موظف به تحویل آن‎ها هستیم. چرا خودروساز باید خودرویی را که فروخته و مشتری آن مشخص است، احتکار کند؟ اگر در تحویل خودرو به مشتری تاخیر کنیم، باید جریمه بپردازیم. بنابراین هیچ دلیل منطقی برای احتکار خودرو وجود ندارد. واقعیت این است به‌دلیل تاخیر در تامین قطعات نتوانستیم خودرو را به‌موقع به مشتری تحویل دهیم. ما ۱۰روز قبل از پخش عکس و فیلم از انبارها، تمام موجودی انبار خود را که مربوط به خودروهای ناقص بود به سازمان تعزیرات اعلام کرده‌ایم.
درخصوص شرایط فروش نیز اعلام کرده‎ایم از هر 100هزار دستگاه خودرو در برنامه‎های فروش، 95درصد با قیمت روز و مصوب پیش‎فروش می‎شود و تنها 5درصد به‌صورت فوری عرضه می‎شود که این بخش سبب التهاب بازار شده است. اما اگر می‌خواهیم بازار را از التهاب درآوریم باید تقاضای تحویل فوری را مدیریت کنیم، باید خودروسازان خودمان را مسئول بدانیم. خودروساز باید درزمینه حل مشکلات تولید و تحویل به موقع خودرو با قیمت مناسب پاسخگو باشد. سیاست‎ها جای دیگری تعیین می‎شوند، به‌عنوان مثال بحث ممنوعیت خودروهای وارداتی که تاثیر رقابتی بر خودروهای داخلی نداشتند. زیرا این خودروها اصولا در کلاس خودروهای داخلی نبودند. خودروهای وارداتی گران‌ و فاقد اثر در بازار خودروهای داخلی هستند. درمورد خودروهای برجامی ازجمله خودرو پژو ۲۰۰۸ نیز قیمتی که ما پیش‌بینی کرده بودیم، از تمام خودروهای وارداتی در آن مقطع کمتر بود که این نشان می‌دهد اصولا خودروهای وارداتی و داخلی از نظر قیمتی در یک رده قرار نمی‌گیرند. 2008 محصول جدیدی بود که تولید آن همزمان با تحریم‌های ظالمانه شد و تحویل خودروهای فروخته‎شده به تاخیر افتاد. البته خودروها به مرور تحویل خریداران خواهد شد که از این بابت مشتریان عذرخواهی می‎کنم. درخصوص استانداردهای جدید خودرویی هم باید بگویم درحال‎حاضر با سازمان ملی استاندارد ایران هماهنگ هستیم. وظیفه داریم ابلاغیه سازمان‎ها ازجمله سازمان ملی استاندارد و محیط‌زیست را اجرا کنیم. ان‌شاالله استانداردهای مدنظر را نیز اجرا خواهیم کرد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =