یوزانس

شرایط خرید نسیه برای تجهیزات خط تولید یکی از انگیزه‌های خودروسازان و قطعه‎سازان برای استفاده از اعتبار اسنادی و امکان یوزانس (Usance) است. در سیستم‌های سرمایه‌گذاری، تولیدکننده ماشین‌آلات و تجهیزات خود را به شکل نقد تهیه نمی‌کند بلکه همراه با نرخ‌بهره کم، این خرید را با پرداخت طی زمان انجام می‎دهد.

به گزارش «اخبار خودرو»،  در شرایط فعلی که بانک‌های داخلی ما از نظر نقدینگی در وضعیت مطلوبی به سر نمی‌برند، تامین مالی بنگاه‌های تولیدی برای خرید ادوات به‌سختی صورت می‌گیرد. اما از طریق یوزانس می‎توان چرخه تولید بنگاه‌ها را برقرار نگه داشت. هما سادات‎گوشه، کارشناس امور بانکی و سرمایه‎گذاری و عضو هیات‎رئیسه اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا در این خصوص معتقد است فارغ از بحث تحریم‎ها، در شرایط عادی نیز اگر بخواهیم با دنیا تعامل بانکی داشته باشیم، باید رویه‌های پولی، مالی و اعتباری خود را با استانداردهای جهانی هماهنگ کنیم. فقط در این صورت است که بانک‌های جهانی حاضر به تعامل با بانک‌های ایران در مواردی همچون یوزانس خواهند بود و خواهیم توانست از عواید روابط اقتصادی بین‌المللی بهره‌مند شویم. درواقع برای استفاده سیستم بانکداری کشور از اعتبارات اسنادی - چه کوتاه‎مدت و چه بلندمدت - باید بتوانیم به شبکه بانکی جهانی دسترسی داشته باشیم. اما هر زمان بخواهیم با بانک‌های دنیا ارتباط برقرار کنیم، یک‎سری معیار و استانداردهای بین‌المللی وجود دارد که ناگزیر از رعایت آن‎ها هستیم. زیرا اگر طرف‌های بانکی ما در خارج ایران که می‌خواهیم با آن‎ها رابطه کارگزاری برقرار کنیم، بانک‎های ما را قائل به آن معیارها ندانند، روابط خود را با ما قطع خواهند کرد. در زمینه استانداردهای FATF نیز که ازسوی دولت به مجلس ارائه شده و در کمیسیون‎های تخصصی مجلس در دست بررسی هستند، این موضوع صدق می‌کند.
 
شرکت‌های نمایندگی و خودروسازان در معاملات بین‌المللی خود چه میزان می‌توانند از اعتبارات اسنادی کوتاه‎مدت شرکت‌های مادر استفاده کنند؟
شرکت‌های نمایندگی خودروسازی زمانی می‌توانند به معاملات بین‌المللی خود ادامه دهند که منافع مالی شرکت‌های مادر و منافع سیاسی کشورشان در قراردادها لحاظ شود اما باتوجه به تحریم خودروسازی ایران از سوی آمریکا تمایل شرکت‌های بزرگ کاهش پیدا کرده است و قطعه‎سازان و شرکت‌های خودروسازی داخلی نیز از این مقوله مستثنی نیستند. آن‎چه در این میان مهم بوده، عمل به معیارهای بین‌المللی در حوزه‌های مختلف اقتصاد است. زمانی که توافق برجام حاصل شد، ما برای خرید هواپیمای ایرباس و بوئینگ اقدام کردیم که قراردادهای آن نیز در حال آماده شدن است اما وقتی این دو شرکت، هواپیماها را به ایران تحویل دهند به این معنی نیست که ایران باتوجه صرف به قوانین پرواز خود و بی‌توجه به قوانین پرواز دیگر کشورها به هر کجا که دوست داشته باشد، می‌تواند پرواز کند. این موضوع در زمینه‌ تعاملات بانکی مورد نیاز صنعت خودرو و دیگر تعاملات این صنعت با خودروسازان جهانی هم صدق می‌کند. یعنی یک‎سری رویه‌ها و معیارهایی وجود دارند که باید به آن‎ها عمل کنیم تا بقیه کشورها هم تمایل داشته باشند با ما کار کنند. باید تکلیف خود را روشن کنیم آیا می‌خواهیم با بانک‌های دنیا کار کنیم یا خیر؟ اگر واقعا تمایل داریم که در برجام نیز تمایل خود را نشان داده‌ایم، باید معیارهای لازم را رعایت کنیم.
 تاثیرات یوزانس در معاملات خارجی و تامین ارز در صنایع خودروسازی را چگونه بررسی می‌کنید؟ ارزیابی آینده صنایع در صورت به‎کارگیری استانداردهای جهانی بانکداری چیست؟
وقتی بتوانیم به کشورهای خارجی نشان دهیم رویه‌های به‎کاررفته در جریان بانکداری ما مطابق با استانداردهای جهانی است، قطعا بانک‌های بیشتری با ما کار خواهند کرد و روابط کارگزاری ما بیشتر تسهیل می‌شود و هزینه‌های نقل‎وانتقال پول کاهش پیدا می‌کند. طبیعی است هرچقدر این هزینه‌ها کاهش پیدا کند و واردات و صادرات کشور با تسهیلات بیشتر و هزینه کمتری انجام شود، تولید بیشتر خواهد شد و رشد اقتصادی بالاتری تجربه خواهیم کرد اما به‌هرحال اثرگذاری این موارد نیز طولانی‎مدت بوده و در یکی دو سال قابل اندازه‌گیری نیست.

 در کوتاه‎مدت یوزانس چه میزان می‌تواند مشکل صنایع خودروسازی کشور را حل کند؟ آیا تصویب لوایح FATF  در مبادلات اسنادی فی‎مابین شرکت‌های ایرانی تاثیرگذار خواهد بود؟
اسناد اعتباری کوتاه‎مدت یوزانس تنها زمانی برای صنعت خودرو کشور چاره‎ساز خواهد بود که  ارتباط میان بانک‌های کشور با دیگر بانک‌های جهانی برقرار و نقل‎وانتقالات مالی در بستر آن جاری باشد. تمام اعتبارات اسنادی بین شرکت‌های ایرانی و خارجی در نهایت به انتقال ارز نیاز دارد. موضوعی که در ماجرای FATF لازم است به آن توجه کنیم اینکه اگر استانداردها را رعایت نکنیم، روابط بانکی ما برقرار نمی شود و اگر روابط بانکی ما فعال نباشد به وضعیت اقتصادی سال‌های خودتحریمی باز خواهیم گشت.

استفاده از یوزانس چه تاثیراتی در تجارت و روابط بین‌المللی و اقتصاد کلان کشور خواهد داشت؟
اتصال ما به بازارهای پولی بین‌المللی، اعم‌از این‎که ما از یوزانس استفاده کنیم یا اینکه از فاینانس و ریفاینانس بهره ببریم، می‌تواند اثرات مثبتی را در داخل اقتصاد کشور داشته باشد. در حقیقت بازار بانکی ما با بازار بین‌المللی دنیا ادغام می‌شود. بنابراین فواید این کار برای کشور فراوان است و در درجه اول، نرخ سود بانکی تعدیل می‌شود. زمانی که نرخ سود تعدیل ‌شود و در حقیقت نرخ سود از طریق یوزانس به سه تا پنج‌درصد برسد، دیگر نیازی نیست تولیدکننده یا سرمایه‌گذار با نرخ‌های سود 24 و 25درصد از سیستم بانکی استقراض کند. همان‌طور که مطلع هستید، نرخ سود در بانک‌های طرف معامله ما تک‌رقمی است و این موضوع باعث می‌شود با ادغام سیستم بانکی داخل با نظام بانکی دنیا، یک همگرایی برای کاهش نرخ سود در داخل کشور نیز به‌وجود آید. وقتی این بازارها ادغام شوند، اگر نرخ بهره ما بخواهد به نرخ بهره بانک‌های خارجی نزدیک شود، میانگین نرخ سود پایین‌تری برای کشور به‌وجود می‌آورد.

 آیا برای استفاده از یوزانس باید منابع مالی از سوی بانک‌ها تامین شود؟  اگر جواب مثبت است، این منابع از بانک‌ها به چه نحوی تامین می‌شوند و این روند باعث افزایش بدهی بانک‌ها به بانک‌مرکزی و فشار بر پایه پولی نخواهد شد؟
استفاده از این ابزار، ارتباطی به پایه پولی ندارد و حتی می‌تواند فشار بر پایه پولی را کاهش دهد. به این صورت که در یوزانس فروشنده، کالای خود را به شکل نسیه در اختیار خریدار قرار می‌دهد و بانک‌ها در این مسیر به‌عنوان واسطه مالی قرار دارند. برای تکمیل این چرخه، واردکنندگان نیاز به تامین ارز دارند، حال یا این ارز به شکل ارز متقاضی است یا این‎که از طریق اتاق مبادلات تخصیص داده می‌شود البته تشخیص این موضوع نیز برعهده بانک مرکزی است که واردکننده از چه ارزی استفاده کند.

 اگر نرخ ارز نوسان پیدا کند، این نوسان در فرایند یوزانس چگونه دیده خواهد شد؟ زیرا براساس بخشنامه بانک‌مرکزی درخصوص استفاده از یوزانس، متقاضی باید پذیرای نوسانات نرخ ارز باشد؟
چون این گشایش‌ها در یوزانس یک‌ساله و در فایناس سه‌ساله هستند، متاسفانه هر نوسان ارزی بر عهده مشتری است. زیرا معلوم نیست در آینده چه اتفاقی رخ می‌دهد. اگر مشتری پیش‌بینی کند ارز نوسان قابل‌توجهی خواهد داشت، می‌تواند 50‌درصد از ارز را خریداری کند که دیگر ریسک نوسانات را تحمل نکند. اما باید تاکید کرد این حالت به شکل یوزانس نخواهد بود، زیرا فردی که 50درصد یک خرید را پرداخت کند، در حقیقت یک نوع خرید نقدی انجام می‌دهد.

 آیا استفاده از یوزانس باعث نمی‌شود سطح قیمت واردات محصولات افزایش یابد و این یک نوع تورم وارداتی باشد؟
معمولا اگر بانک خارجی معتبر و فروشنده خارجی نیز معتبر باشد، قیمت‌ها نباید تفاوت چندانی داشته باشد. اما چون بانک و فروشنده خارجی متحمل ریسک می‌شوند و یک‌سال دیگر پول خود را دریافت می‌کنند، بنابراین حتما قیمت نسیه آن با قیمت نقدی آن متفاوت خواهد بود. درواقع هزینه بیمه‌ای را که به آن تحمیل می‌شود، به قیمت نقدی اضافه می‌کنند. وقتی طرف‌های خارجی با اعتباراتی مانند یوزانس به ما جنس عرضه می‌کنند، این اجناس نزد صندوق‌هایی بیمه می‌شوند که هزینه این بیمه نیز ازسوی فروشنده لحاظ شده و مبلغی نیز به هزینه آن اضافه می‌شود.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =