صنعت خودرو

گشایش اعتبارات اسنادی نزد برخی خودروسازان خارجی در دوران پسابرجام برای بخشی از صنعت خودرو کشور مشکل‎ساز شده است

به گزارش «اخبار خودرو»، طعم یوزانس و استفاده از پول خارجی‌ها در صنایع که در روزگار پسابرجام کام برخی خودروسازان بخش خصوصی را شیرین کرده بود، این روزها به تلخی گراییده است. گشایش اعتبارات اسنادی و دریافت وام از شرکت‌های مادر توسط خودروسازان به‎جای راهگشایی، تبدیل به معضلی شده است که بخشی از صنعت خودرو کشور را تهدید می‌کند.

معمولا یوزانس به‎صورت اعتبار اسنادی «غیرقابل برگشت تاییدشده» صادر می‌شود تا تضمینی برای فروشنده کالا وجود داشته باشد اما آن‎چه سبب می‌شود فروشندگان به گشایش اعتبارات یوزانس رغبت کنند، تعهد پرداخت وجهی است که بانک گشاینده اعتبار در سررسید اعتبار برعهده می‌گیرد. در این میان تایید یک بانک دیگر یا شرکت‌های بیمه‌گذار بین‎المللی هم ممکن است باتوجه به متن قراردادها و شرایط لحاظ‎شده ازسوی تامین‎کننده و دریافت‎کننده اعتبار، به تایید بانک گشاینده افزوده شود.

افزایش بیش‌از 300درصدی نرخ ارز در کشور طی چندماه اخیر تاثیرات غیرقابل جبران درخصوص این قبیل قراردادها به‌جا گذاشته است، قرارداد تضمین اعتبارات اسنادی کوتاه‎مدت یوزانس که نهایتا در سررسید یک‎ساله تنظیم می‌شود، در حال نزدیک‎شدن به تاریخ سررسید و تامین اعتبار از سوی وام‎گیرندگان است. شرکت‌های خودروساز داخلی نیز باتوجه به افزایش بی‌سابقه نرخ ارز، درحال‎حاضر امکان تامین دلار این اوراق تظمینی را ندارند.

دکتر محمد واعظ‌برازانی، عضو هیات‌علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان دراین‌خصوص معتقد است: «بسته‎شدن سوئیفت و تحریم‌ها در اجرایی‎نشدن تعهد وام‎گیرندگان داخلی تاثیراتی گذاشته اما این پایان کار خودروسازان استفاده‎کننده از یوزانس نیست. خوشبختانه کشور ما با 13 کشور، همسایه است. بنابراین کسی نمی‌تواند ما را در چنگال تحریم گرفتار کند. توسعه تجارت منطقه‌ای، ظرفیت‌های زیادی ایجاد می‎کند و تحریم‌ها را می‌شکند. تنها کافی است این ظرفیت‌ها را بشناسیم و به فعلیت برسانیم. ظرفیت مبادلات منطقه‌ای ازجمله مزیت‌های اقتصادی ایران است. ما قلب انرژی منطقه هستیم و می‌توانیم با صادرات تولیدات صنعتی شرکت‌های بزرگ داخلی مزیت‌های اقتصادی ایجاد کنیم.»

درصورت میسر نشدن تامین منابع ارزی ازسوی بانک‌های ایرانی، شرکت‌های طرف قرارداد و گشایش‌کنندگان اعتبار چه اقدامی درخصوص وصول مطالبات خود می‌توانند انجام دهند؟

در متن قراردادهای فی‌مابین شرکت‌های گشایش‎کننده اعتبار و شرکت‌های دریافت‎کننده اعتبار و بانک‌های تضمین‎کننده دوطرف خارجی و داخلی به صراحت به این موضوع پرداخته شده است.

طرفین از نحوه پرداخت و وصول این اعتبارات کوتاه‎مدت مطلع هستند. درحال‎حاضر شرایط کشور وضعیت فوق‌العاده‌ای دارد. در وضعیت اضطراری، امکان افزایش تعاملات و ایجاد فرجه پرداخت برای شرکت‌های داخلی وجود دارد.

در این رابطه، قراردادهای بین‌المللی ابزارهای بازدارنده‌ای در نظر گرفته‌اند که درصورت مراجعه به آن قوانین، روابط حسنه میان شرکت‌های خودروساز داخلی و شرکت‌های مادر از بین خواهد رفت و چشم‎انداز همکاری‎های آینده تیره خواهد شد. بنابراین به نظر نمی‎رسد شرکت‎های خارجی اعم‌از فرانسوی یا کره‎ای سراغ استفاده از آن ابزارها بروند.

تعهدات بین‌المللی بانک‌های طرف ایرانی درخصوص اعتبارات اسنادی کوتاه‎مدت یوزانس شرکت‌های خودروسازی داخلی و نمایندگی‌های رسمی خودروسازان خارجی تا چه میزان تعهدات منتج در قراردادهای گشایش اعتبارات بین‎المللی را پوشش می‌دهد؟

نحوه برخورد با تضامین طرفین گشایش‎کننده اعتبار و دریافت‎کننده اعتبار در قراردادهای یوزانس به‎صورت قانونی دیده شده است. بانک‌های تضمین‎کننده این قراردادها در ایران، طبق بخشنامه‌های بانک‌مرکزی عمل خواهند کرد. درخصوص اعتبار اسنادی غیرقابل برگشت، هرگونه تغییر شرایط اعتبار ازجانب خریدار یا بانک گشایش‎کننده اعتبار موکول به موافقت و رضایت فروشنده است و فروشندگان نیز معمولا از این‎گونه اعتبار استقبال بیشتری می‌کنند.

تامین ارز قراردادهای یوزانس باتوجه به افزایش 300درصدی نرخ دلار، در تعهدات بانک‌های تضمین‎کننده اعتبار  شرکت‌های داخلی است  یا دریافت‎کنندگان اعتبارات یوزانس در داخل کشور؟

به‌منظور گشایش بیشتر و اعتبارات اسنادی دیداری در بانک‌ها، بخشنامه‌ای در دی ۱۳۹۵ از سوی بانک‌مرکزی ابلاغ شد. بانک‌مرکزی به منظور ترغیب واردکنندگان به گشایش و استفاده از اعتبارات اسنادی و به‌طورکلی انتقال عملیات پرداخت و تسویه فعالان اقتصادی به سیستم بانکی، تسهیلاتی را برای واردکنندگان با نرخ بازار در نظر گرفته و به بانک‌ها اجازه داده است با دریافت حداقل 10درصد از مبلغ اعتبار اسنادی به‌صورت علی‌الحساب، گشایش اعتبار کنند.

همچنین اگر کالا را ظرف مدت شش‎ماه از تاریخ گواهی ثبت آماری مربوط حمل کنند، نه‎تنها ریسک نوسانات نرخ ارز را نخواهند داشت بلکه می‎توانند با نرخ روز صدور گواهی ثبت آماری یا نرخ روز معامله اسناد - هر کدام که کمتر باشد - وجه اسناد را با بانک تسویه کنند.

درصورت بروز اختلاف مالی و طرح شکایت از سوی شرکت‌های مادر (تامین‎کننده اعتبار) با شرکت‌های خودروسازی ایرانی (دریافت‎کننده اعتبار) بانک‌های تضمین‎کننده درخصوص وصول این مطالبات ارزی، شرکت‌های خارجی چه برخورد قانونی می‌توانند انجام دهند؟

معامله یوزانس معمولا در کشورهایی انجام می‌شود که کمبود ارز دارند. هدف از این کار ارائه مجموعه‌ای از مقررات بین‎المللی برای تفسیر متداول‎ترین اصطلاحات مورد استفاده در تجارت خارجی است. درواقع بدین‎ترتیب از چندگانگی تفسیر این اصطلاحات در کشورهای مختلف پرهیز می‌شود یا حداقل تا میزان قابل‌ملاحظه‌ای کاهش ‌می‌یابد.

اغلب طرفین قرارداد از روش‎های تجاری مختلف کشور مقابل بی‌اطلاع هستند. این موضوع می‌تواند موجب سوءتفاهم، اختلاف و دعوای حقوقی و اتلاف وقت و پول ناشی‌از آن شود. به منظور رفع چنین مشکلاتی، اتاق بازرگانی بین‎المللی اولین‎بار در سال 1936 مجموعه‌ای از مقررات بین‎المللی را برای تفسیر اصطلاحات تجاری منتشر کرد که به «اینکوترمز 1936» موسوم شد و بعدها در سال 2000 به منظور انطباق با روش‎های معمول تجارت بین‎المللی جاری، اصلاحات و اضافاتی در آن لحاظ شد.

البته درخصوص مراجعه به مجاری قانونی بین‎المللی، روابط فی‌مابین این شرکت‌ها بیشتر تاثیرگذار است و باتوجه به زمان‎بر بودن راهکارهای قانونی قطعا این تمایل در شرکت‌های مادر به‌وجود نخواهد آمد.

درصورت ایجاد تخاصم حقوقی بین شرکت‌های بزرگ خودروسازی با نمایندگی‌های خود در ایران، آن شرکت‌ها می‌دانند از مزایای حضور در بازار گسترده‌ صنعت خودرو ایران محروم خواهند شد. بنابراین انتظار تعامل بین شرکت‌های خارجی و داخلی بیشتر از مراجعه به راهکارهای حقوقی درحال‎حاضر موردتوجه است.

در تحریم گذشته شاهد بودیم صرافی‌های خصوصی و بانک‌ها توانسته‌اند راهکارهایی برای جابه‎جایی ارز ارائه دهند. در این خصوص نیز باید منتظر ماند تا شرایط به ثبات برسد و راهکار انتقال ارز از کشور میسر شود.

آیا قراردادهای یوزانس باتوجه به این‎که تامین و تضمین اعتبار ارزی آنان به عهده بانک‌های طرفین خریدار و فروشنده است، شامل قراردادهای بیمه‌ای نیز می‌شود؟ 

نوع کالای خریداری‎شده در پذیرش گشایش یوزانس از سوی بانک‌ها تاثیر دارد و باید گفت اعتبارات اسنادی یوزانس به‌هیچ‌وجه تمدیدپذیر نیست. در اجرای بند 7 فرمان 10ماده‌ای ریاست‎جمهوری مبنی‌بر حمایت از تولیدکنندگان و سرمایه‎گذاران از راه ارائه پوشش‌های بیمه‌ای مناسب و همچنین برای افزایش امنیت مالی سرمایه‎گذاران و دریافت‎کنندگان تسهیلات ارزی کشور و احتمال افزایش غیرقابل پیش‎بینی نرخ ارز و بروز مشکلات برای تولیدکنندگان، از شرکت‌های بیمه‌گذار ایرانی در کشور با مجوز بیمه‌مرکزی خواسته شده است اقدام به بیمه‎کردن نوسانات نرخ ارز کنند که استقبال قابل‌توجهی در آن زمان از این فرصت به عمل آمده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =