نشست هم‌اندیشی سازمان ملی استاندارد

استانداردهای مکانیکی خودرو در چارچوب مؤلفه‎های ایزو تدوین می‌شود که ایران پیشینه فعالیت در زمینه آن را دارد

نشست هم‌اندیشی سازمان ملی استاندارد با حضور نیره پیروزبخت؛ رئیس این سازمان، سرجیو موجیکا؛ دبیرکل سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) و مارکوس لایتنر، سفیر سوییس در ایران در محل برج میلاد تهران برگزار شد. 

به گزارش «اخبار خودرو»،  این اولین بار است که از دبیرکل ایزو توسط سازمان ملی استاندارد میزبانی می‌شود. در این نشست رئیس سازمان استاندارد، سفیر سوییس و دبیرکل ایزو در رابطه با اقدامات انجام شده در این زمینه و اهمیت ایزو و استاندارد در کشورها سخنرانی کردند. همچنین در حاشیه این نشست مدیرکل دفتر مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین‌المللی سازمان ملی استاندارد در رابطه با تاثیر این روابط بین‌المللی بر دریافت ایزوها و استانداردها در صنعت خودرو توضیح داد.

استانداردهای اروپایی؛ سختگیرانه‎تر از استانداردهای جهانی

آخرین ویرایش و تغییرات ایجادشده در استانداردهای تولید خودرو در کشور براساس استانداردهای روز اروپا به‌روز شده است. بر این اساس مدیرکل دفتر مطالعات تطبیقی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین‌المللی سازمان ملی استاندارد در حاشیه این نشست در رابطه با تاثیر برگزاری این نشست بر کیفیت اجرای این مجموعه استانداردها در صنعت خودرو به «دنیای خودرو» توضیح داد: «خودرو شامل مسائل و موارد متعدد و زیادی است. مثلا استانداردهای برقی خودرو در چارچوب معیارهای IEC تدوین می‌شود. در عین حال بخشی از استانداردهای مکانیکی نیز در چارچوب مؤلفه‎های ایزو تدوین می‌شود.»

فرحناز قلاسی با اشاره به یکی از بحث‌هایی که با مدیرکل ایزو مطرح شده است، گفت: «درخواست ما این است ایران هم بر اساس پیشینه‌ای که در فعالیت‌های در زمینه ایزو داشته است، بتواند مشارکت خود را در تدوین استانداردهای بین‌المللی بیشتر کند.»

وی با بیان اینکه وقتی بتوانیم در تدوین استانداردهای بین‌المللی مشارکت داشته باشیم، می‌توانیم دیدگاه‌های خودمان را هم در آن‌ها لحاظ کنیم، اظهار کرد: «در ایزو چند کمیته فنی تخصصی وجود دارد که یکی از آن‎ها متمرکز بر مسائل گیربکس و یکی دیگر مختص مؤلفه‎های ترمز است. کمیته‌های تخصصی دیگری نیز در زمینه‌های قطعات دیگر خودرو فعال هستند که ما نیز می‌توانیم با مشارکت در تدوین و اجرای استانداردهای آن‎ها، دیدگاه‌های خودمان را نیز در این استانداردها لحاظ کنیم.»

به گفته وی، البته در زمینه قطعات خودرو، اروپا استانداردهای سختگیرانه‌تر داشته و در سطوح بالاتر از استانداردهای بین‌المللی قرار دارد. قلاسی در پاسخ به این سوال که در استانداردهای جدید خودرو و قطعات مواردی دیده می‌شود که در کشور آزمایشگاه‌های تست مجهز و زیرساخت کافی برای آزمون آن‎ها وجود ندارد، بنابراین روش تست تولیدات در این زمینه چیست، توضیح داد: «در مواردی که آزمایشگاه انجام تست خاصی را در کشور نداشته باشیم، نمونه‌ها به خارج از کشور فرستاده می‌شود. برای مثال چند سال قبل کمربند ایمنی خودرو تستی به نام تست آدمک داشت. ما از واحدهای تولیدی نمونه‌برداری می‌کردیم و آن‎ها را برای پژو فرانسه می‌فرستادیم و فرانسوی‏ها نتیجه تست را برای ما می‌فرستادند.»

ذی‌نفعان ایزو باید با یکدیگر در ارتباط باشند

رئیس سازمان ملی استاندارد در این نشست با بیان اینکه ایران در میان 163کشور رتبه 23 را در ایزو دارد، گفت: «این سازمان موظف است، هماهنگ با سیاست‌های بین‌المللی و آماده‌سازی بنگاه‌های اقتصادی برای تسهیل کسب‌وکار در بازار داخلی و خارجی و بهبود کیفیت محصول و کاهش قیمت تمام‌شده، خدمات ارائه کند.»

پیروزبخت تاکید کرد: «برخی از این سیاست همبستگی و اجرای طرح جامع مدیریت کشور و ساختار داخلی سازمان، جلب مشارکت و تجمیع فعالیت‌های وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای عمومی و بنگاه‌ها در فرایند استانداردها ازطریق ایفای نقش راهبردی سازمان ملی استاندارد است.»

سفیر سوییس در ایران نیز در این نشست با بیان این‎که ایزو یکی از بزرگ‎ترین ترویج‌دهنده‌های استاندارد است، گفت: «ایزو طی ۷۰سال اخیر ۲۲هزار استاندارد بین‌المللی ایجاد کرده است. یکی از استانداردهای معروف، ایزو 9001 است که مربوط به مدیریت کیفیت است که بسیاری از شرکت‌های ایرانی آن را به‌کار گرفته‌اند.»

مارکوس لایتنر با اشاره به این‎که از مقامات ایرانی برای به‌کارگیری ایزو در محصولات و به‌کارگیری استانداردهای بین‌المللی برای کالاهای خود حمایت می‌کنیم، اظهار کرد: «استانداردها برای تجارت بین‌الملل، بهره‌وری انرژی و حمایت از مصرف‌کنندگان بسیار حائزاهمیت است و اعضای سازمان ازجمله ایران به استانداردهای تدوین‌شده اهمیت می‌دهند.»

در بخش دیگری از این نشست مشترک دبیرکل سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO) با بیان این‎که ایزو یک نظام شامل سه محور است، خاطرنشان کرد: «اولین محور بیش‌از 160عضو بین‌المللی آن است. محور دوم نیز دبیرخانه مرکزی ایزو در ژنو است که از برنامه‌های کشورهای عضو حمایت می‌کند و سومین محور کمیته‌های فنی هستند. چراکه استانداردها ازطریق پیش‌نویس‌هایی که توسط کشورها ارائه می‌شوند، در دستور کار قرار می‌گیرند. به این ترتیب هر سال بیش‌از 30هزار کارگروه تشکیل می‌شود.»

به گفته موجیکا، ایزو دارای برنامه راهبردی از سال 2016 تا 2020 است که سال گذشته تصویب شد و از شش هدف و قسمت تشکیل شده که هر کدام به اهدافی مربوط است که در دستور کار قرار دارد. برای مثال نشست مجمع عمومی اخیر که در ژنو برگزار شد، از جمله این اهداف بود.»

وی با بیان این‎که هدف اصلی این است که استانداردها در همه ابعاد استفاده شوند، افزود: «اگرچه استانداردهای بین‌المللی همیشه استانداردهای خوبی هستند، اما ممکن است در زندگی روزانه مفید و کارآمد نباشند. بر این اساس نخست باید استاندارد قابل‌اعتنا تدوین شود که مربوط‌به یک منطقه و کشور نباشد.»

موجیکا با اشاره به این‎که همه اعضا باید با یکدیگر و با ایزو در ارتباط باشند، تاکید کرد: «باید با ذی‌نفعان در ارتباط باشیم تا مطمئن باشیم نیاز آن‌ها تامین می‌شود. با این حال نگاه ما تنها به امروز نیست، بلکه به آینده است. ضمن اینکه یکی از اهداف برنامه راهبردی ایزو، تدوین استانداردها با کیفیت بالا ازطریق اعضا است.»

دبیر کل ایزو با توضیح اینکه تمام اصولی که از سوی سازمان تجارت جهانی تصویب شده نیز موردتوجه ایزو قرار دارد، گفت: «چراکه این اصول و معیارها بسیار مهم است. با این حال می‌خواهیم رفتارها بسیار شفاف و آشکار باشد و همه کشورها حق دارند از اقدامات مرتبط به این زمینه که در کشورهای دیگر انجام شده، مطلع باشند.»

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دارکوب FR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۱
    3 0
    با سلام ، بعد از گدشت چند دهه صنعت خودرو سازی ایران حرفی برای گفتن نداشته و صرفا سالها اقدام به مونتاز کاری نموده اند،شما متولیان صنعت خودرو و استاندارد لیاقت شرکت در مجامع جهانی را ندارید ، چون صلاحیت اخلاقی و فنی و مهندسی ندارید ‌.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =