طراحی پلت‌فرم برقی «یاس»

با یک‌بار شارژ نهایت مسافت قابل‌پیمایش ۱۰۰‌کیلومتر خواهد بود و سرعت به‌صورت محدودشده الکترونیکی ۴۵کیلومتربرساعت درنظر گرفته‌شده است. باتری‌های استفاده‌شده این خودرو در حدود ۴ تا ۶‌کیلووات خواهند بود.

به گزارش «اخبار خودرو»،یکی از سوالات مهم این روزهای کارشناسان صنعت خودرو این است که آیا حرکت به‌سمت تولید خودروهای برقی به‌رغم شرایط حاکم بر این صنعت صحیح است یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال سراغ دکتر محمدحسن شجاعی‌فر، ریاست دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم‌وصنعت رفتیم که به‌تازگی از پروژه طراحی پلت‌فرم برقی «یاس» رونمایی کرده‌اند. 

هدف از طراحی این پلت‌فرم چه بوده است؟
 باتوجه به قیمت بالای خودرو برقی در سطح جهان، برای تسهیل استفاده از این خودروهای پاک در سطح شهرها نیاز به طراحی خاصی بود که با ضرورت‌های جامعه ایرانی تطابق داشته باشد، بنابراین  فکر کردیم جهت استفاده از خودروهای برقی در راستای حمل‌ونقل داخل شهری و نه خودنمایی انواع لاکچری این نوع خودروها در سطح شهر و همچنین باتوجه به تک‌سرنشین بودن عمده خودروها در شهرها، خودرو دونفره برقی طراحی کنیم. اهداف این پروژه هزینه پایین تهیه توسط مشتری، عدم انتشار آلایندگی، پارک آسان و دسترسی به مکان‌هایی که پوشش‌دهی آنها توسط شبکه حمل‌ونقل عمومی انجام‌نشده است. بنابراین  به جست‌وجو در نمونه طرح‌های مشابه معرفی‌شده پرداختیم و با مقایسه بهترین طرح‌ها انتخاب کرده و با الگوگیری از طرح‌های برتر، گزینه بومی را طراحی کردیم. ساختار این طرح به‌صورت فضایی است و به‌همین‌علت وزن کلی بسیار کاهش پیدا می‌کند اما استقامت کافی را ارائه می‌دهد. همچنین باتوجه به ماژولار بودن این طرح امکان تبدیل این خودرو به چهارسرنشینه و حتی پیکاپ یا وانت نیز وجود دارد. امکان استفاده هر دو نوع باتری سربی-‌اسیدی و لیتیومی در این خودرو وجود دارد. البته استفاده از باتری‌های اسیدی صرفا به‌خاطر کاهش قیمت پایه محصول نهایی در نسخه دو نفره بوده و طراحی اصلی برمنبای باتری‌های لیتیومی انجام‌شده است.

توان خودرو و مسافت قابل‌پیمایش با یک‌بار شارژ تا چه میزانی برآورد شده است؟
با یک‌بار شارژ نهایت مسافت قابل‌پیمایش ۱۰۰‌کیلومتر خواهد بود و سرعت به‌صورت محدودشده الکترونیکی ۴۵کیلومتربرساعت درنظر گرفته‌شده است. باتری‌های استفاده‌شده این خودرو در حدود ۴ تا ۶‌کیلووات خواهند بود. توان پیشرانه نیز به‌صورت متغیر با گشتاور خروجی مشخص می‌شود ولی ازلحاظ عملکردی این خودرو به‌گونه‌ای طراحی‌شده که در ۵ ثانیه به‌سرعت نهایی خود که ۴۵ کیلومتربرساعت است، می‌رسد.

زمان‌ موردنیاز برای شارژ کامل خودروها چندساعت خواهد بود؟
باتوجه به تکنولوژی فعلی باتری‌ها شارژ کامل آنها چندساعتی طول می‌کشد اما دلیل اصلی این مشکل، ضعف نسل اول باتری‌های لیتیومی است. اما طی صحبت‌های انجام‌شده با برخی کمپانی‌هایی که درحال‌توسعه نسل جدید فن‌آوری باتری‌های لیتیومی هستند، قرار است آن‌ها داخل ایران تاسیساتی برای تولید نسل جدید باتری‌های لیتیومی احداث کنند. باتری انتخاب‌شده از نوع ۴۸‌کیلووات خواهد بود، اما واقعیت این است که ما باید باتری‌ها را از بازار تهیه کنیم و به‌همین علت سعی ما براین است که نسخه‌های بدون باتری از این محصول را درصورت درخواست مشتری عرضه کنیم.

آیا محدودیت ۴۵کیلومتربرساعتی صرفا به‌خاطر حفظ ایمنی است؟
بله، البته امکان دستیابی به‌سرعت‌های بیشتر نیز وجود داشته اما به‌دلیل هدف اصلی طراحی این خودرو که عبورومرور در شهرها بوده، این سرعت درنظر گرفته‌شده است. بنابراین ایمنی در سطح مطلوبی تامین خواهد شد اما باید توجه داشت این خودرو برای حضور در خارج شهر طراحی نشده است.

 این خودرو چه زمانی به تولید انبوه برسد؟
از زمان برگزاری نخستین همایش بین‌المللی قوای‌محرکه نوین تا امروز ۴‌شرکت اعلام همکاری کرده‌اند تا این خودرو تولید شود. پیش‌بینی می‌شود تا سه‌ماه آینده اولین نسخه رونده این خودرو در دانشگاه علم‌وصنعت 
ساخته شود تا درصورت بررسی برای فروش آن را به بازار عرضـــه کنیم. البته ماکت نخستین پلت‌فرم ما در این همایش به‌صورت عمومی به نمایش گذاشت شده بود. طی با زدید از ماکت محصول اصلی پلت‌فرم ملی دانشگاه علم‌وصنعت به‌نام NP 0S1 متوجه شدیم در زیربدنه فایبرگلس این خودرو هیچ پلت‌فرمی وجود ندارد و صرفا نمای ظاهری محصولی است که قرار بوده براساس پلت‌فرم NP ساخته شود. امیدواریم با تولید نمونه رونده «یاس» شاهد یک خودرو واقعی باشیم اما تا امروز نمی‌توان از حضور نسخه دارای پیشرانه، تعلیق و کابین این خودرو سخن گفت. 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بینام IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۸
    1 0
    بدرد خرید سرکوچه هم نمیخوره سرعت 45 کیلومتر در ساعت خیلی کمه لااقل باید 100 میشد تا لااقل بشه توی اتوبان رفت
  • سامیار IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۱
    0 0
    خدایی ..نباید تولید ملی کشورمون رو تضعیف کنیم یا تخریب کنیم ..صد کیلومتر کل پیمایش به ۴۵ کیلومتر اصلا به صرفه است با الاغ بریم که بهتره ..ترکیه ماشین برقی ساخته هشتصد کبلومتر پیمایش داره با چهارصد اسب بخار ..اخه این افتصاح چیه خدا وکیلی ..خجالت نمی کشید

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 11 =