گردهمایی بزرگ قطعه‌سازان

گردهمایی بزرگ قطعه‌سازان کشور روز گذشته به همت انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو، در محل هتل المپیک تهران برگزار شد.

به گزارش «اخبار خودرو»، رضا رحمانی؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت، هاشم یکه‌زارع؛ مدیرعامل ایران خودرو، مرتضی مرتضوی رئیس انجمن قطعه‌سازان ایران، ولی ملکی؛ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، فرهاد بهنیا و مازیار بیگلو به‌عنوان سخنگو و دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور در این گردهمایی سخنرانی کردند. در این همایش که بیش‌از 300نفر از مدیران ارشد قطعه‌سازی کشور، مدیرعامل شرکت سایپا، تعدادی از معاونان وزارت صمت، مدیرعامل شرکت ISQI، و نمایندگانی از سازمان حمایت و سایر نهادها و ارگان‌های مرتبط با صنعت خودرو نیز حضور داشتند، مطالبات قطعه‌سازان، مشکلات و چالش‌های موجود در صنعت خودرو و راهکارهایی که به بهبود شرایط تولید در این صنعت می‌انجامد، طرح و مورد بررسی قرار گرفت.

رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت:

ضرورت تولید قطعاتی که توان ساخت داخل آن‎ها وجود دارد 

وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در گردهمایی قطعه‌سازان، با اعلام اینکه قطعه‌سازان در ماه‌های گذشته نگذاشتند شمع صنعت خودرو خاموش شود، گفت: «ادامه حیات برای صنعت خودرو بسیار دشوار شده است.»

رضا رحمانی در ادامه با بیان اینکه در مدت اخیر به‌واسطه مشکلات موجود، تولید روزانه سایپا به 400 و ایران‌خودرو به 800 دستگاه رسیده بود، اظهار کرد: «بخشی از تولید نیز به دلیل نبود قطعات در پارکینگ‌ها ته‌نشین می‌شد. اما اواخر اسفند تولید روزانه این دو خودروساز به 4هزار دستگاه رسید که بیش‌از 4برابر افزایش داشت. به‌همین‌دلیل من تمام ناملایمات را می‌پذیرم به شرطی که تولید کشور حفظ شود.»

وی با بیان اینکه 600هزار نفر در صنعت قطعه‌سازی مشغول به‌کار هستند، تاکید کرد: «به‌همین‌دلیل از قطعه‌سازان خواستم که هر طور شده، این صنعت را حفظ کنند. البته این اتفاق افتاد و نتیجه آن چهار برابر شدن تولید خودرو در روز بود.»

رحمانی ادامه داد: «سال گذشته با تقاضای بسیار زیادی روبه‌رو بودیم. به شکلی که حدود یک‌میلیون خودرو پیش‌فروش شده بود. مردم طلای خود را فروخت‌بودند و خودرو پیش‌خرید کردند. در حالی که قیمت طلا به شدت افزایش یافته بود، قیمت خودرو بدون‌تغییر مانده بود. بنابراین نگاه به بحث افزایش قیمت خودرو به آن سادگی که از آن انتقاد می‌شود، نبود. جوانب مختلف و پیچیده‌ای در این موضوع تاثیرگذار بود. به‌خصوص اینکه صنعت خودرو به منابع مالی نیاز داشت که نظام بانکی توان تامین و پرداخت آن را نداشت.»

وزیر صمت با بیان اینکه مردم باید در جریان باشند که چه اتفاقی افتاده و چگونه صنعت خودرو حفظ شد، بیان کرد: «متناسب با اهمیت صنعت خودرو و سهم بالای آن در تولید ناخالص ملی و اشتغال، در سال رونق تولید، بسته‌ای برای آن آماده کرده‌ایم و متناسب با توانمندی‌های موجود برنامه‌ریزی کرده‌ایم.»

رحمانی ادامه داد: «هر قطعه‌ای که در داخل قابلیت تولید دارد، باید تولید کنیم. حتی این موضوع باید به فرهنگ، رسالت و تکلیف همه ما تبدیل شود.»

وی با بیان اینکه امروز باید دنبال محصولات اساسی برویم، اظهار کرد: «پلت‌فرم، تحقیق و توسعه و.. از این دست است و دولت هم باید در این زمینه سرمایه‌گذاری کند. در عین حال اصلاح رابطه خودروساز و قطعه‌ساز از اصول مهمی است که در این شرایط ضرورت دارد و اگر این موضوع درست نشود، امکان ندارد موفق شویم.» رضا رحمانی همچنین تاکید کرد: «یک بند از این بسته این است که خودروسازان تا پایان شهریور اموال مازاد و غیرتولیدی خود را واگذار کنند.»

رحمانی ادامه داد: «ساخت داخل، صادرات به کشورهای همسایه، معدن، بازار و فن‌آوری پنج رویکرد مهم وزارت صمت در سال 98 است. چراکه کشورهای همسایه دو درصد نیاز خود را از ایران تامین می‌کنند که رقم آن 25‌میلیارد دلار است. اگر این 2 به 4درصد تبدیل شد رقم آن به 50میلیارددلار خواهد رسید.»

هاشم یکه‎زارع، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو:

قطعه‌سازان تحقیق و توسعه را فراموش کرده‌اند

مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو در این همایش با بیان اینکه سالانه در جهان حدود 95میلیون خودرو تولید می‌شود، گردش مالی جهانی صنعت خودرو را 3هزار میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: «این در حالی است که در کشور ما انتقادات زیادی به فعالیت صنعت خودرو وجود دارد. در شرایطی که حتی وضع تعرفه گمرکی در کشور ما نسبت‌به آنچه در کشورهای دیگر وجود دارد، رقم قابل‌توجهی نیست.»

هاشم یکه‌زارع گردش مالی سالانه صنعت خودرو ایران را حدود 105هزارمیلیارد اعلام کرد و افزود: «در این شرایط آیا باید این هجمه به صنعت خودرو وارد شود؟ آیا مسئولیت اتفاقاتی که در مدت اخیر در صنعت خودرو افتاده است، برعهده خودروساز یا قطعه‌ساز است؟ آن هم در شرایطی که صنعت خودرو در رأس تحریم‌ها قرار دارد.»

وی با بیان اینکه در کشور، خودمان از اردیبهشت‌ماه به استقبال تحریم‌ها رفته‌ایم، اظهار کرد: «ما حجم قابل توجهی از قطعات مورد نیاز تولید را وارد کردیم اما نمی‌توانستیم آن را ترخیص کنیم. در شرایطی که در کشورهای دیگر در وضعیت بحرانی، دولت‌ها از صنعت خودرو حمایت می‌کنند.»

به‌گفته یکه‌زارع، تخصیص تسهیلات در سال گذشته، جان تازه‌ای به بدنه صنعت خودرو داد اما نیاز است این کمک‌ها مستمر باشد. وی با اشاره به اینکه کشور را تنها تولید و صادرات نجات خواهد داد، تاکید کرد: «قطعه‌سازان و خودروسازان به همراه هم و با کمک وزارت صنعت و سایر نهادها موفق خواهیم شد.»

هاشم یکه‌زارع با بیان اینکه در جهان هر سال 114میلیاردیورو صرف تحقیقات در صنعت خودرو می‌شود، گفت: «اما در سایپا و ایران‌خودرو این عدد زیر یک‌درصد است. به همین دلیل نمی‌توان صنعت خودرو ایران را با کشوری مانند کره‌جنوبی مقایسه کرد چراکه منابع مثلا در همین کشور، 3درصد از درآمد حاصل از واردات، صرف تحقیق و توسعه در خودروسازی می‌شود.»

وی با بیان اینکه اگر پلت‌فرم داخلی نداشته باشیم، خودروساز نیستیم، اظهار کرد: «در بحث پلت‌فرم، چه ایران‌خودرو و چه سایپا بدون قطعه‌سازان نمی‌تواند در این زمینه موفق عمل کنند.»

یکه‌زارع در بخشی از اظهارات خود خطاب به قطعه‌سازان، تاکید کرد: «قطعه‌سازان کشور آنقدر در مسائل روزمره غرق شده‌اند که فراموش کرده‌اند در بحث‌های تحقیقاتی و صادراتی کار کنند. تجهیزات و ماشین‌آلات قطعه‌سازان کشور قدیمی شده است و باید به‌روزآوری شود. منابع این اقدام نیز با کمک صندوق توسعه ملی تامین شود.»

مرتضی مرتضوی ، رئیس انجمن قطعه‎سازان:

بالاترین رشد تولید خودرو در سال98

رئیس انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو ایران سال 97 را پرفراز و نشیب‌ترین سال برای صنعت قطعه‌سازی دانست و گفت: «در حالی که صنعت آسیب شدیدی دید اما مصوبه دولت بخشی از خسارات مالی واردشده به این صنعت را جبران کرد.» 

مرتضی مرتضوی با اشاره به عملکرد و تلاش زنجیره تامین برای ادامه فعالیت خطوط تولید خودروسازان، اظهار کرد: «قطعه‌سازان تمام تلاش خود را به کار بستند تا اجازه ندهند خطوط تولید خودرو متوقف شود.» 

به گفته وی، سال 98 باید سال رونق تولید باشد و به این ترتیب بتوانیم بیشترین رشد تولید طی 20سال گذشته را تجربه کنیم.

مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعه‌سازان:

چهار درخواست اساسی قطعه‌سازان از وزارت صنعت

دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور در این گردهمایی با اشاره به چالش‌های تولید در صنعت خودرو در سال گذشته، گفت: «باتوجه به مشکلاتی که به واسطه افزایش قیمت مواد اولیه، نرخ ارز و بالا رفتن قیمت تمام‌شده تولید ایجاد شده بود، انجمن قطعه‌سازان 76جلسه با وزاری صمت، کار، اقتصاد، روسای بانک مرکزی، دادگستری، مجلس، دبیر شورای‌عالی امنیت و... برگزار کرد.»

مازیار بیگلو با بیان اینکه قیمت مواد اولیه طی هشت‌ماه، 2ونیم برابر افزایش یافت، اظهار کرد: «در این شرایط 11هزار میلیارد تومان زیانی بود که در نتیجه ممانعت از افزایش قیمت خودرو توسط شورای رقابت به این صنعت تحمیل شد.»

وی با اشاره به خروج خودروسازان خارجی از کشور پس از آغاز تحریم‌ها، تصریح کرد: «با مطرح شدن بحث تحریم، قطعه‎سازان به اندازه مصرف 2سال خود، مواد اولیه و قطعات مورد نیاز تولید را وارد و در گمرک‌ها دپو کردند. اما 16مردادماه97 اعلام شد برای ترخیص این قطعات باید 2برابر قیمت به‌عنوان مابه‌التفاوت نرخ ارز به گمرک پرداخت می‌شد. اینجا مشخص شد ما بیشتر با تحریم‌های داخلی مواجه هستیم تا تحریم‌های خارجی.»

بیگلو به کاهش 70درصدی تولید خودرو در پاییز اشاره کرد و تاکید کرد: «با حذف شورای رقابت از روند قیمت‌گذاری و تفویض این وظیفه به سازمان حمایت، فرمول قیمت‌گذاری خودرو تغییر کرد و شرایط تا حدی بهتر شد و پس از آن با تصویب طرح ارائه 4هزار میلیارد تومان تسهیلات به قطعه‌سازان، در پایان سال بخش مختصری از نیاز مالی این بخش نیز تامین شد و تولید بار دیگر افزایش یافته و تا 3برابر رشد کرد.»

وی با تاکید بر اینکه برای ادامه این روند قطعه‌سازان چهار درخواست دارند، ادامه داد: «براساس مصوبه دولت، 7هزار میلیارد تومان (تسهیلات ارزی) از 11هزار میلیاردی که تصویب شده بود، باقی مانده اما تا امروز پیشرفتی در روند اجرای این بخش از مصوبه اتفاق نیفتاده است. این روند باید هرچه سریع‌تر مشخص شود.»

بیگلو با اشاره به درخواست دوم قطعه‌سازان گفت: «قطعه‌سازان دیگر نمی‌توانند گران بخرند و ارزان بفروشند. قیمت محصولات قطعه‌سازان باید به‌روز و واقعی شود، چراکه قطعه‌سازان مواد اولیه را با قیمت جهانی تامین می‌کنند.»

وی ایجاد کانال ارزی مطمئن را به عنوان سومین درخواست قطعه‌سازان مطرح کرد و افزود: «یک‌سال از زمانی که دولت به بهانه کنترل نرخ ارز، واردات بدون انتقال ارز را ممنوع کرد، می‌گذرد. از آن زمان نه قیمت ارز کنترل شده است و نه تولید به‌درستی ادامه یافت. به این ترتیب امروز مهم‌ترین درخواست قطعه‌سازان ایجاد کانال غیربانکی مطمئن است. قطعه‌سازان دیون قبلی دارند که باید پرداخت شود. اگر این کانال‌ها باز نشود، امکان استفاده از اعتبارهای گشوده شده و خرید خارجی وجود ندارد. به این ترتیب قطعه‌سازان باید اجازه کار با صرافی‌ها را داشته باشند.»

بیگلو با اشاره به چهارمین درخواست قطعه‌سازان گفت: «این درخواست مربوط به بحث بیمه، مالیات و مطالبات دولتی است. درحالی‌که نقدینگی قطعه‌سازان به زیر صفر رسیده است. به این ترتیب درخواست می‌کنیم 2سال به قطعه‌سازان فرصت داده شود تا بعد از بازیابی توان، این پول را به دولت پرداخت کنیم.»

فرهاد بهنیا، سخنگوی انجمن قطعه‎سازان:

باقیمانده مصوبه دولت امسال به قطعه‎سازان پرداخت شود

سخنگوی انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو با اشاره به نامگذاری سال 98 به عنوان «سال رونق تولید» اظهار کرد: «صنعت خودرو و قطعه‌سازی با دارا بودن سهمی حدود 19.5درصد از ارزش افزوده کل صنایع ایران در رتبه نخست است. درعین‌حال سهم صنعت خودرو در تولید ناخالص ملی نیز حدود 3.5درصد است. همچنین سهم این صنعت در اشتغال‌زایی عددی بیش‌از 12درصد محاسبه می‌شود.»

فرهاد بهنیا با بیان اینکه همین آمارها، صنعت خودرو را بعد از نفت تبدیل به دومین صنعت مهم کشور تبدیل کرده است، تاکید کرد: «بر این اساس صنعت خودرو در اولویت تحریم‌های اقتصادی آمریکا قرار گرفته است. اگر این برنامه تحریمی به‌واسطه برخی چالش‌های داخل بتواند صنعت خودرو را تضعیف کند، آسیبی سنگین و غیرقابل بازگشت به صنعت و اقتصاد کشور وارد خواهد آمد.»

وی در ادامه با اشاره به برخی کمک‌های ارگان و نهادهای مختلف کشور در حل بعضی از مشکلات قطعه‌سازان گفت: «همکاری و تعامل شورای امنیت ملی کشور، مجلس شورای اسلامی، وزارت صمت، بانک مرکزی، مدیران عامل ایران‌خودرو و سایپا و... در روند پرداخت تسهیلات به قطعه‌سازان در ماه پایانی سال 97 تاثیر بسزایی داشته است.»

بهنیا طرح پرداخت تسهیلات به قطعه‌ُسازان را سیاستی خردمندانه دانست که از سوی هیات دولت به تصویب رسید و تاکید کرد: «تاثیر اجرای این طرح در سال 97 به خوبی مشخص شد. بر این اساس انتظار می‌رود امسال نیز این راه ادامه یابد و 7هزار میلیارد تومان باقیمانده از این مصوبه چه در چارچوب ارزی و چه ریالی در اختیار قطعه‌سازان قرار گیرد.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 13 =