خودروسازان

واردکنندگان خودروهای خارجی، ممنوعیت واردات خودرو را به خودزنی تعبیر می‌کنند و خودروسازان داخلی هشدار می‎دهند که در صورت کاهش حمایت‌های ارزی دولت، تولید خودرو در سال 98 نسبت به ‌سال گذشته ٣۰ تا ٤۰‌درصد افت خواهد کرد.

 به گزارش «اخبار خودرو»، این درحالی‌است که آمارهای منتشرشده از سوی شرکت‌های خودروسازی نشان از رشد 70درصدی تولید خودرو در ماه پایانی سال 97 نسبت به ما‎ه‎های قبل از آن دارد. اما نکته قابل‌توجه و پرسش این است که اگر تولید خودرو نزدیک به دوبرابر زیادتر شده است، پس چرا افزایش قیمت خودرو متوقف نشده است. علی شکوهی، کارشناس صنعت و بازار خودرو در این خصوص معتقد است قیمت خودرو که پیش از آزادسازی هم شیب صعودی گرفته بود، درنهایت رشد حدود ١۰۰‌درصدی را تجربه کرد و بارها حاشیه‌ساز شد. اما این نهایت انتظار خودروسازان نبوده و شنیده‎ها حاکی از آن است که آن‎ها حتی خواستار ازسرگیری تزریق ارز 4200 تومانی به این صنعت شده‎اند.
  قیمت‎های گذشته نیز دیگر با قدرت خرید مردم سازگار نیست
به گفته این کارشناس صنعت خودرو، شرکت‌های خودروسازی خواسته‎های دیگری هم از دولت دارند. آن‎ها هشدار داده‎اند که اگر صنعت خودرو تعطیل شود، دولت باید سالانه ١٥‌هزارمیلیارد تومان بیمه بیکاری بدهد. پیشنهاد آن‎ها این است که برای حفظ این صنعت، دولت معادل نیمی از این مبلغ را به خودروسازان تسهیلات بدهد یا برای ثابت‌ماندن قیمت‌ها، قطعه‌سازان را مشمول معافیت مالیاتی کند. مطرح‎شدن این درخواست‌ها درحالی‌است که سال گذشته این شرکت‌ها با عدم تحویل به‌موقع محصولات خود و تزریق قطره‎چکانی خودرو به بازارهای مصرف موجب افزایش دوبرابری قیمت برای مصرف‌کنندگان نهایی شده‌اند. اما گویا رشد قیمت خودرو در ایران تمامی ندارد. وی در ادامه افزود: «کاهش قدرت خرید خانوارها موجب شده است سهم خودرو از سبد معیشتی خانوارها به حداقل ممکن برسد. شرایط اقتصادی مردم به قدری بد است که حتی اگر خودرو به قیمت ‌سال ٩٦ هم عرضه شود، باز هم مشتری واقعی زیادی را نخواهد داشت و تنها دلالان به سمت آن می‎آیند.»

  افزایش تولید اسفندماه معجزه‎ای را در بازار رقم نزد
شکوهی درخصوص احتمال دستیابی به تیراژ تولید یک‌میلیون و 200‌هزار دستگاه خودرو در سال ٩٨ از سوی خودروسازان معتقد است: «با توجه به کاهش نقدینگی نزد مردم در بهترین شرایط، بازار تنها کشش خرید ٧۰۰‌هزار دستگاه خودرو را خواهد داشت و حدود ٥00‌هزار دستگاه خودرو روی دست خودروسازان باقی خواهد ماند. البته به دلیل بالابودن بهره در ایران، طرح‌هایی همچون فروش اقساطی و لیزینگ خودرو نمی‌تواند به رونق این بازار کمک کند و ممکن است تجربه‌ سال ٩٣ دوباره تکرار شود.» وی درخصوص آمار منتشرشده مبنی بر افزایش 70درصدی تولید در ماه پایانی سال تصریح کرد: «واقعیت در کف بازارهای خرید و فروش خودرو چیز دیگری را نشان مردم می‌دهد و آن هم کاهش محسوس حدود ٤0‌درصدی تولید سالانه و چه‎بسا بیشتر است.» رضا رحمانی چندی پیش در همایش بزرگ قطعه‌سازی در رابطه با رشد تولید خودرو گفته بود: «روزهای اول که به‌عنوان وزیر انتخاب شدم، صنعت خودرو و قطعه بسیار در معرض خطر بود. تولید روزانه سایپا ٤00دستگاه و ایران‌خودرو ٨00دستگاه بود. خودروها ناقص تولید می‌شد، اما آخر اسفند تولید روزانه ٤‌هزار دستگاه شد و تولید چندبرابر شد.» شکوهی در این باره گفت: «با فرض در نظر گرفتن تولید روزانه ٤‌هزار دستگاه در اسفندماه 97، میزان خودرو تولیدی در ٢٥روز کاری چیزی حدود ٩0‌هزار دستگاه بوده که بیشتر آن مربوط به خودروهای پیش‎فروش شده است و تنها چیزی در حدود  ١٥هزار تا ١٨‌هزار دستگاه آن در قالب فروش فوری عرضه شده است که نمی‎تواند موجب معجزه در بازار شود.»

  خرید خودرو به قصد سرمایه‌گذاری ادامه دارد
این کارشناس صنعت خودرو درخصوص پیش‌بینی میزان فروش خودروهای داخلی در سال 98 اظهار داشت: «هرچند که برخی سال پیش رو را سالی توأم با رکود برای صنعت خودروسازی و نبود مشتری برای خودروهای تولید داخل پیش‌بینی می‌کنند، اما با نگاهی به وضع فروش‌های فوری در ماه‌های پایانی ‌سال متوجه جذابیت بالای خرید محصولات ایرانی برای مصرف‌کنندگان نهایی خواهیم شد. فروش‌هایی فوری که تنها ١٦ تا ٢0‌درصد تولیدات اسفندماه پارسال را به خود اختصاص داده بود، به اذعان کارشناسان رقم ناچیزی است که نمی‌توانست قیمت‌های نجومی در بازار را تا حد زیادی کنترل کند.»  به گفته وی، بخش زیادی از خرید خودروهایی که در قالب فروش فوری یا پیش‌فروش عرضه می‌شود، مربوط به سرمایه‌گذارانی است که از ترس کاهش ارزش پول خود نسبت به خرید خودرو اقدام کرده‌اند. شکوهی با بیان این‌که خرید خودرو نه مانند خرید مسکن به سرمایه زیادی نیاز دارد و نه با نگرانی‌های خرید سکه و دلار همراه است، ادامه داد: «درحال‎حاضر پارکینگ‌های تهران پر است از خودروهایی که چند کیلومتر بیشتر کار نکرده‌اند و صاحبان آن‎ها به‌عنوان اندوخته به آن نگاه می‌کنند تا هر زمان که لازم شد، آن را بفروشند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =