تیم کوک، مدیرعامل شرکت اپل

سارا لفکورت که تجربه مدیریت فروش شرکت‌هایی همچون اگزون و اینفینیوم را دارد، به مقایسه جالبی از یک شرکت فناوری محور شناخته شده به نام اپل با صنعت روانکارها پرداخته است.

به گزارش «اخبار خودرو»، اگرچه با نگاهی به آمارهای مالی کمپانی‌های مختلف افت نسبی روند رشد تمامی شرکت‌ها قابل پیگیری است، اما در این میان هستند کمپانی‌هایی که شرایط نامناسب اقتصاد تاثیر کمتری روی آن‌ها گذاشته و به نوعی توانسته‌اند گلیم خود را از آب بیرون بکشند.

سارا لفکورت که تجربه مدیریت فروش شرکت‌هایی همچون اگزون و اینفینیوم را دارد، به مقایسه جالبی از یک شرکت فناوری محور شناخته شده به نام اپل با صنعت روانکارها پرداخته است.

لفکورت به چند مورد از سیاست‌های موفق کمپانی اپل اشاره کرده که امکان پیاده‌سازی آن‌ها در صنعت روانکارها نیز وجود دارد. به گفته او موفقیت شرکت اپل به طور قطع ارتباط زیادی به رشد تقاضا در بازار موبایل داشته، اما برخی از ویژگی‌های اختصاصی آن‌ها باعث ماندگاری در این حوزه شده است. 

شباهت اپل با روغن‌سازها

درست مثل صنعت‌ روانکارها، اپل نیز روند پیشرفت محصولاتش را به صورت مشخصات محور انجام می‌دهد. اما آنچه که باعث تمایز آنها شده، تحقیق فراوانی است که محققان روی سودمندی ویژگی‌های اضافه شده در هرچرخه ارتقای محصول انجام می‌دهند.

قرار نیست هربار که محصول جدیدی معرفی می‌شود، ویژگی خاصی در آن قرار بگیرد. اما برای پیشرفت محصول جدید، روند تکاملی اصولی اجرا می‌شود.  به عنوان مثال در مورد آیفون، آن‌ها به طور پیوسته پیشرفت در ابعاد، عملکرد دوربین، کیفیت و ماندگاری، طول عمر باتری و سایر مواردی را که برای مشتری مهم است، پیگیری می‌کنند. اما چگونه می‌توان این مورد را به صنعت روانکارها ارتباط داد؟

نویسنده از مدیران این صنعت درخواست کرده است که توجه ویژه‌ای به معرفی محصولات جدیدشان داشته باشند، مخصوصا درمورد ویژگی‌ و مزایایی که نیازهای مشتری را برطرف می‌کنند و سپس پیشنهاد داده درمورد میزان رضایت‌بخشی ویژگی‌های جدید تحقیق کنند.

این موارد فراتر از ویژگی‌های فیزیکی هرمحصول است. این موضوع شامل محصولاتی خواهد بود که به عنوان تکمیل‌کننده محصول اصلی شناخته می‌شوند. به عنوان مثال باید تحلیل کاملی از بسته‌بندی، پوشش، پشتیبانی، سفارش، تحویل و سایر ابعادی داشت که تجربه کاربری از محصول را می‌سازند.

سرویس‌ها، موفقیت شرکت را مشخص می‌کنند

مورد مهم دیگری که می‌توان از استراتژی این شرکت دریافت کرد، نحوه ارائه خدمات است. بخش سرویس‌های اپل هرسال ۱۹درصد رشد می‌کند، به نحوی که در سال ۲۰۱۷ همین بخش جزو ۵۰۰ شرکت برتر مجله معتبر فورچیون شد.

براساس گفته‌های تیم کوک، مدیرعامل شرکت اپل، چیزی که الهام‌بخش آن‌ها بوده، آمار است تا ببینند آیا توانسته‌اند یک سرویس را در کسب‌وکار خود ارتقا بدهند یا خیر. ممکن است که انجام این کار برای اپل ساده باشد، چرا که آن‌ها ارتباط نزدیکتری با مشتریان خود دارند. اما نویسنده این مطلب باور دارد اطلاعات بسیار زیادی وجود دارد که می‌توان از طریق مشتریان روانکارها کسب کرد ‌تا در نهایت بتوان به خلق تکنولوژی‌های جدید رسید. این اطلاعات می‌توانند در طراحی بهتر محصول و سرویس‌ها و کسب مزایای رقابتی کمک کنند.

همچنین اپل روی نفوذ جغرافیایی نیز تمرکز زیادی دارد. واضح است که چین و هند تاثیر زیادی روی رشد بلندمدت این کمپانی داشته‌اند. اما شرکت‌های تولیدکننده روغن موتور تا چه میزان روی محدودیت‌های مناطق جغرافیایی مختلف برای عرضه محصولشان فعالیت می‌کنند؟

به طور قطع مشتریان ناراضی در خارج از منطقه فعالیت یک شرکت تولید روغن موتور وجود دارند. در این حالت قیمت پایین روغن و کاهش هزینه نقل‌ و انتقال ممکن است به افزایش مزایای رقابتی آن‌ها کمک کند. اما تغییر رفتار رقبا نیز باید پیگیری شود تا درصورت بازشدن فضای فعالیت،‌ بتوانند از این فرصت نهایت استفاده را داشته باشند. در چنین فضاهایی، ادغام یا کسب مالکیت شرکت‌های فعال در بازارهای بکر می‌تواند به موفقیت بلندمدت کمک کند.

لزوم کشف بازارهای جدید 

در نهایت واضح است که اپل روی نوآوری در خارج از محصولات اصلی خود نیز کار می‌کند. این کمپانی چند سالی است که روی سری محصولات جدیدی به نام اپل واچ فعالیت خود را شروع کرده که تا پیش از این برنامه‌ای برای تولید آن نداشت.

اما با تحقیق روی محصولات پوشیدنی، متوجه شد که می‌تواند وارد این حوزه شده و خلاقیت‌هایی را وارد آن کند. به علاوه هرچند وقت یک بار شایعاتی از درون این کمپانی درمورد فعالیت روی فناوری‌های خودرو محور همچون حذف راننده از کابین خودرو شنیده می‌شود. واضح است که این کمپانی مبالغ هنگفتی را بابت بررسی گزینه‌های جدید فعالیت خود سرمایه‌گذاری می‌کند.

این استراتژی می‌تواند به نوعی به کشف بازارهای جدید و افزایش ابعاد کمپانی و طول عمر شرکت کمک کند. باوجود اینکه همه شرکت‌ها منابعی ‌مالی به اندازه اپل ندارند، اما داشتن این دید که نباید فقط روی محصولات اصلی تمرکز کرد، می‌تواند روی کسب جایگاه خاص یک برند در صنعت روانکارها تاثیر زیادی داشته باشد.  

حتی ممکن است فاصله‌ای در میان محصولات وجود داشته باشد که با پر کردن آن بازار جدیدی کشف شود.

قیمت‌گذاری؛ فن‌نهایی اپل برای تاثیرگذاری  در مشتری

درس نهایی که می‌توان از اپل گرفت، درمورد استراتژی تعیین قیمت است. آنها به طور عمومی محصولات جدیدشان را با قیمت‌هایی پرهیاهو و ارقام بالا معرفی می‌کنند و بسته به تفاوت‌های موجود در هر محصول و سطح سرسپردگی به برند، اقدام به فروش این محصولات می‌کنند.

اگر می‌پرسید که چگونه می‌توان از این روش درس گرفت، باید توجه کنید که قیمت محصولات شاخص در بازار می‌تواند تفاوت را در قیمت‌گذاری محصولات مشخص کند. توجه داشته باشید که اگر در بازار جدیدی یا یک محصول جدید وارد شوید، می‌توانید روی قیمت‌گذاری در سطح بالاتر سرمایه‌گذاری کنید.  

همچنین ایجاد هیجان در هنگام معرفی محصول نیز می‌تواند کمک زیادی روی قیمت‌گذاری بالاتر محصول داشته باشد. ممکن است که ما آیفون نفروشیم، اما محصول ما نیز با انواع و اقسام تکنولوژی‌های پیچیده تولید ‌شود که باعث ‌شود مشتریان، شرکت‌های OEM و محیط کلی بازار از حضور محصول جدید ما خوشحال شوند.

به طور قطع رشد در شرایط سخت اقتصادی چالش بسیار سختی است و نیازمند محصولاتی است که در آن‌ها نوآوری و سرویس‌دهی خوبی وجود دارد.  با توجه به این موارد و درنظر داشتن استراتژی قیمت‌گذاری و نفوذ جغرافیایی می‌توان در چنین شرایطی نیز عملکرد مثبتی را به جای گذاشت. 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 2 =