حمل‌ونقل ریلی

معاون وزیر راه‌وشهرسازی با اشاره به‌اینکه توسعه مراکز شبکه ریلی یکی از اولویت‌هاست و در برنامه ششم توسعه به‌آن پرداخته شده است، از ورود ۴۳۲ دستگاه انواع واگن‌های باری و مسافری تا پایان آبان‌ماه سال جاری خبر داد.

به گزارش «اخبار خودرو» ، طی سال‌های اخیر بیشترین آسیب ناشی از تحریم‌ها و قوانین دست و پاگیر داخلی در صنعت حمل‌ و نقل، متوجه حمل‌ و نقل ریلی بوده است. تا جایی‌که تمایل سرمایه‌ گذاران را برای ورود به‌ این صنعت به‌شدت کاهش داده و همان اندک‌ سرمایه‌ گذارانی هم که به‌این سمت آمده‌اند، با مشکلات بسیاری دست‌ و پنجه نرم می‌کنند. با این تفاصیل تمام صنایع مرتبط با ریل از جمله واگن‌ سازی نیز در بحران قرار گرفته‌اند. هرچند در دوره‌های مختلف وعده‌هایی درخصوص بهبود وضعیت این صنعت از سوی مسئولان و سازمان‌های مختلف ارائه شده، تاکنون اقدام قابل توجهی  صورت نگرفته است. 

معاون وزیر راه‌وشهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن کشور در تازه‌ترین اظهارنظر خود از برنامه‌های دولت برای تسهیل امور این صنعت خبر داده است. همچنین سعید رسولی از تخصیص دو هزار میلیارد تومان اعتبار برای سفارش‌گذاری در میان واگن‌سازان داخلی خبر داده است.

اعتبار ۲ هزار میلیارد تومانی برای تولید واگن

براساس آنچه مدیرعامل راه‌آهن اعلام کرده، قرار است بخشی از برنامه توسعه ناوگان ریلی کشور به‌دست واگن‌ سازان داخلی دنبال شود.

به‌این منظور تفاهمنامه‌ای بین وزیر راه و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه به‌ارزش دوهزار میلیارد تومان به‌امضا رسیده است. دراین تفاهم‌نامه که از محل تبصره ۱۸ تامین خواهد شد، چهاربانک به‌عنوان بانک‌های عامل تعیین شده‌اند.

همچنین در این راستا، بخش نخست تفاهمنامه اجرا شده و براساس آن حدود یک‌هزار دستگاه انواع واگن باری و مسافری در کارخانه‌های داخلی واگن‌سازی سفارش‌گذاری شده است. همچنین به‌گفته رسولی درسال آینده نیز مابقی این تفاهمنامه اجرا خواهد شد.

مدیرعامل راه‌آهن جمهوری‌اسلامی ایران با اشاره به‌شرایط اقتصادی کشور و به‌تبع آن ‌مشکلات کارخانه‌های واگن‌سازی گفت: «اقتصاد شرکت‌های حمل‌ونقل و شرکت‌های مسافری اصل و اساس موضوع است و اگر اقتصاد آن‌ها اصلاح شود، کارخانه واگن‌سازی نیز رونق می‌گیرد.»

رشد ۹۷ درصدی واگن‌ها درسال جاری

معاون وزیر راه‌وشهرسازی با اشاره به‌اینکه توسعه مراکز شبکه ریلی یکی از اولویت‌هاست و در برنامه ششم توسعه به‌آن پرداخته شده است، از ورود ۴۳۲ دستگاه انواع واگن‌های باری و مسافری تا پایان آبان‌ماه سال جاری خبر داد.

سعید رسولی اعلام کرد با ورود این واگن‌ها شاهد رشد ۹۷ درصدی افزایش واگن نسبت به‌سال گذشته بوده‌ایم. وی همچنین وعده داده تا پایان سال جاری تعداد قابل توجهی واگن به‌شبکه ریلی کشور اضافه شود.

این درحالی‌است که به‌گفته بسیاری از کارشناسان تنها راه توسعه شبکه ریلی کشور، اضافه کردن واگن به‌این شبکه نیست. چراکه افزایش تعداد واگن‌، موضوعی است که شرکت‌های خصوصی فعال دراین بخش نیز توان انجام آن را دارند و دولت باید توسعه شبکه ریلی را با محوریت گسترش خطوط ریلی، نوسازی این خطوط و خرید لکوموتیو دنبال کند تا در ادامه، سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی با خرید واگن، توسعه این صنعت را تکمیل کنند.

علت بهره‌ وری پایین در صنعت ریلی

به‌گفته رسولی درحال حاضر شبکه ریلی کشور متشکل از ۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خط اصلی راه‌آهن است که این رقم با احتساب خطوط فرعی به ۱۴ هزار کیلومتر می‌رسد.

پیش از این نیز مدیرعامل راه‌آهن کشور از اضافه شدن ۵۹ کیلومتر خطوط فرعی و اتصال آن‌ها به‌مسیرهای اصلی خبر داده بود. این درحالی‌است که به‌گفته رسولی خطوط فرعی راه‌آهن کشور به‌دلیل عدم اتصال به‌مراکز عمده بار، از نرخ بهره‌وری پایین‌تری برخوردارند؛ موضوعی که درسال‌های اخیر انگیزه سرمایه‌گذاران را برای ورود به‌این بخش کاهش داده و سوددهی این صنعت را برای بخش‌خصوصی به‌شدت پایین آورده و به‌یکی از مشکلات اساسی برای همکاری صنعت ریلی با صنایع بزرگی مانند فولاد تبدیل شده است.

تلاش برای تعدیل قیمت‌های ریلی

معاون وزیر راه‌وشهرسازی در ادامه از برنامه‌های این وزارتخانه به‌منظور برداشتن موانع و مشکلات موجود بر سر راه شرکت‌های ریلی خبر داد و گفت: «به‌این منظور قرار است مصوبات قبل بازنگری ‌شود. درهمین‌راستا چنانچه تصمیمی گرفته شده که دست‌وپای شرکت‌ها را بسته است، آن‌ها را تسهیل خواهیم کرد.»

رسولی درادامه افزود: «یکی از موانع برای فعالیت شرکت‌های ریلی ضمانت‌نامه‌های بانکی است که تسهیل آن را دردستور کار داریم.»

وی درخصوص سایر مشکلات شرکت‌های فعال دراین صنعت اظهار کرد: «قیمت‌های دریافتی شرکت‌های حمل‌ونقل نسبت به‌قیمت تمام‌شده بلیت پایین‌تر است و در این راستا تلاش می‌کنیم کیفیت افزایش یابد.»

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =