کامیون FMX

ولووتراکس پس از رونمایی دو مدل خودران FMX و مفهومی Vera، محصول خودران FH16 را روانه بازار خودروهای معدنی کرده است

به گزارش «اخبار خودرو»، تجاری‌سازان مطرح دنیا طی سال‌های اخیر به طراحی و تولید خودروهایی متفاوت از آنچه تا به حال در این صنعت وجود داشته، پرداخته‌اند. در این میان ساخت خودروهایی با سوخت پاک و استفاده از انرژی برق را می‌توان یکی از برنامه‌هایی دانست که توجه بسیاری از این خودروسازان را به خود جلب کرده است. همچنین در سال‌های اخیر با روی کار آمدن تکنولوژی خودران، تولیدکنندگان بزرگ خودروهای کاروتجاری تلاش کرده‌اند محصولاتی را بدون نیاز به سرنشین، وارد جاده‌های سراسر دنیا کنند تا صنعت حمل‌ونقل کمتر از همیشه به نیروی کار نیاز داشته باشد.

برخلاف خودروهای سواری، نمی‌توان از صرفه اقتصادی ورود این تکنولوژی به خودروهای کاروتجاری چشم‌پوشی کرد و همین موضوع دلیل استقبال این خودروسازان از این فناوری محسوب می‌شود.

برند «دایملر» را شاید بتوان به‌عنوان سردمدار این صنعت نوپا حساب کرد اما «ولووتراکس» با سرعت بیشتری پیچ‌وخم‌های این صنعت را طی می‌کند. کمپانی ولووتراکس که پیش از این از دو مدل خودران FMX و مفهومی ورا (Vera) رونمایی کرده بود، به‎تازگی محصول خودران FH16 را روانه معادن کرده است تا ارزیابی‌های لازم برای توسعه این محصول انجام شود. در ادامه این گزارش، به بررسی مدل جدید خودران ولووتراکس می‌پردازیم و نگاهی به دو مدل پیشین آن می‌اندازیم.

FH16؛ ترکیبی از تکنولوژی و قدرت

ولووتراکس با ورود به دنیای خودروهای سنگین خودران سعی کرده است نه‌تنها این محصولات را به جاده‌ها بفرستد بلکه نمونه‌هایی از آن‌ها را برای کارهای سنگین‌تر ازجمله معادن طراحی کند و محصولات خاص خود را توسعه دهد. ولووتراکس بعد از طراحی محصول خودران FMX برای کار در معادن و پروژه‌های عمرانی، این بار محصول FH16 را با تکنولوژی خودران به معادن فرستاده است تا تست‌های لازم روی آن‌ها انجام شود. این کمپانی، کامیون FH16 را که به‎واسطه قدرت مثال‌زدنی آن به 750 موسوم است، به منظور انجام کارهای فوق‌سنگین و استفاده در کارهای عملیاتی، طراحی و تولید کرده است. 

این محصول پرقدرت، با وجود آن‌که در زمره محصولات آفرود به شمار می‌آید، به‌دلیل تجهیز به تمام‌ آپشن‌های رفاهی و امکان ارائه آن به‌صورت اتاق سقف کوتاه و سقف بلند، برای طی مسافت‌های طولانی و ترانزیت به دو صورت آفرود و آنرود به منظور حمل سازه‌ها و محموله‌های عظیم‌الجثه نیز مناسب است. این محصول که سال گذشته توسط سایپادیزل نیز به بازار داخلی کشور معرفی شد، در نمونه استاندارد خود به یک موتور 6سیلندر مجهز است که می‌تواند قدرتی معادل 750اسب‌بخار تولید کند و استاندارد آلایندگی یورو5 را پاس می‌کند. 

به‌تازگی ولووتراکس، این محصول را با ترکیبی از فناوری خودران به یکی از معادن نروژ فرستاده و مورد آزمایش قرار داده است. در این تست، دو راننده در حالت آماده‌باش و برای افزایش ایمنی حضور داشتند اما تا پایان آزمایش نیازی به مشارکت آن‌ها نشد. موفقیت محصول خودران ولووتراکس در این آزمایش، این خودروساز سوئدی را یک گام به رتبه اولی دنیای خودران‌ها نزدیک‌تر کرده است.

کامیون FMX؛ نخستین خودران ولووتراکس

پیش از این و در اوایل سال 2016 میلادی، کمپانی ولووتراکس از نخستین محصول خودران خود رونمایی کرد. این محصول نیز مانند خودران FH16 روی یکی از محصولات معدنی ولووتراکس یعنی FMX طراحی و تولید می‌شد.

ولووتراکس معتقد بود که این خودرو، انقلابی را در صنعت معادن به وجود می‌آورد که با توجه به کامیون جدید خودران ولوو به نظر می‌رسد گفته ولووتراکس تحقق پیدا کرده است. FMX خودران ولوو برای نخستین‎بار در معادن سوئد آزمایش شده بود که مانند FH16 خودران، کار خود را در این معادن با موفقیت به پایان رسانده بود.

کامیون FMX  ولوو را می‌توان یکی از دستاوردهای پروژه تحقیقاتی ولووتراکس دانست که هدف از آن افزایش امنیت و کارایی در اماکن پرتعدد و خطرناک نظیر معادن و بنادر اعلام شده بود.

FMX که به گفته مدیران ولووتراکس نخستین کامیون خودران جهان است، می‌تواند مسافتی معادل 7کیلومتر را در معادن طی کند و تا عمق 1320متری وارد زمین شود. 6سنسور مختلف شامل جی‌پی‌اس، رادار و LiDAR در این کامیون قرار گرفته‌اند که سبب می‌شود دائما شرایط پیرامون خود را بسنجد.

سیستم توسعه‌یافته برای FMX، نقشه‌ای از داخل معدن تهیه می‌کند و با استفاده از آن، مسیری برای حرکت کامیون به وجود می‌آورد. همچنین این کامیون با هر بار ورود به معدن، سیستم نقشه خود را بهبود می‌بخشد و مسیر حرکت و میزان مصرف سوخت را بهینه‌سازی می‌کند.

Vera؛ کشنده‌ای برای حمل‌ونقل‌های خاص

ولووتراکس به منظور توسعه صنعت خودران در خودروهای کاروتجاری، طی سال جاری میلادی از یک کشنده مفهومی خودران رونمایی کرد.

ولوو پیش‌بینی کرده است که این کشنده خاص، در بنادر و مراکز تجاری بزرگ و مهم مورد استفاده قرار گیرد. همچنین ولووتراکس اعلام کرد این محصول از یک پیشرانه الکتریکی بهره خواهد برد و باتری‌های بزرگ و قدرتمند آن، با ظرفیت 100 تا 300کیلووات ساعت امکان طی مسافت و پیمایش قابل قبولی معادل 300کیلومتر را می‌دهد.

ولوو هنوز به‎صورت رسمی مشخصات فنی و قابلیت‌های دقیق این کامیون را معرفی نکرده است. این کامیون که با نام Vera شناخته می‌شود، دارای چند سیستم اخطار هوشمندانه است که از تصادفات، برخورد با عابران و... جلوگیری می‌کند.

همچنین این خودرو مناسب مسیرهایی است که دسترسی به آن‌ها دشوار است. تاکنون ولووتراکس مشخصات دقیق vera را اعلام نکرده اما تنها مشخصه‌ای که از آن منتشر شده، توانایی حمل کابینی با وزن 32‌تن است.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 10 =