صنعت خودرو

الان وقت خصوصی‎سازی صنعت خودرو نیست افزایش قیمت‎ها، تقاضای دو میلیونی سال گذشته برای خودرو را به 800هزار دستگاه کاهش خواهد داد

به گزارش «اخبار خودرو»، مسئولیت شرکت‌های خودروسازی در وضعیت تحریم، بسیار سنگین‌تر از سال‌های گذشته است. در مرحله نخست باید برای خنثی‎سازی تاثیرات این تحریم‌ها استراتژی مشخصی تهیه و تنظیم شود تا بتوان درهمین ابتدا جلو بیشتر شدن زیان خودروسازان را بگیریم. در مرحله بعد می‌توانیم با حفظ اشتغال، آرامش نظام اجتماعی کشور و خانواده 800هزار نفری شاغل در صنعت خودرو را تضمین کنیم.

به‌نظر برخی کارشناسان، در شرایط فعلی خصوصی‎سازی شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور یک جراحی غیرضروری به‌نظر می‌رسد و بهتر است در راستای جلوگیری از زیان خودروسازان به آزادسازی قیمت‌گذاری محصولات پرداخته شود. حجم اقتصاد ایران درحال کوچک‎شدن است و هر صنعتی که بخواهد از این تغییر دچار گزند نشود، باید تحرک خود را در این شرایط کمتر از گذشته کند. تجربیات گذشته شرکت‌های تولید و تامین‌کننده قطعات خودرو گواه این حقیقت است.

سعید لیلاز، کارشناس صنعت خودرو و عضو هیات‌علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران در این‌خصوص معتقد است: «به شرط تعیین قیمت خودروها در حاشیه بازار، حتی اگر میزان تولید کاهش یابد، قادر به حفظ اشتغال خواهیم بود و پس از آن به‌تدریج اصلاحات در این صنعت را آغاز خواهیم کرد.»

میزان حمایت‌های دولت از خودروسازی در کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا این حمایت‌ها برای حفظ اشتغال در این صنعت کافی است؟

خودرو جزو کالاهای اساسی نظیر دارو و غذا نیست که به هر قیمتی بخواهیم برای آن‌ها 14میلیارد دلار ارز تهیه کنیم. من مخالف آن هستم که منابع کشور به تولید و واردات خودرو سواری اختصاص یابد. در زمینه حفظ اشتغال موجود، یک تعهد اخلاقی و ملی داریم اما نمی‌توان هم قیمت خودرو را پایین نگه داشت و هم اشتغال 700هزار تا 800هزار نفری این صنعت را حفظ کرد.

 برای حفظ صنعت خودرو کشور باتوجه به وضعیت شرکت‌های بزرگ فعال در این عرصه چه راهکاری را پیشنهاد می‌کنید؟ آیا خصوصی‎سازی می‌تواند خودروسازان را از مدیریت‌های ناصحیح دولتی در امان نگهدارد؟

فروش اموال مازاد و باقیمانده سهام خودروسازان به‎طور حتم تدبیر خوبی است اما در شرایط فعلی که کیک اقتصاد ایران در حال کوچک‎شدن است، نمی‌توان با اطمینان از فروش حرف زد و شاید حتی محصول نیز ارزان فروخته شود. گزارش‌هایی که از حسابرسی شرکت‌های خودروساز منتشر شده‌اند، نشان می‌دهند دو خودروساز بزرگ کشور در نیمه‌نخست امسال بیش‌از 5500میلیارد تومان زیان ثبت کرده‌اند. امروز زمان خوبی برای خصوصی‎سازی نیست. البته من با نحوه خصوصی‎سازی‌هایی که در سه‌دهه گذشته اتفاق افتاد، موافق نبودم.

در شرایط کنونی، با افزایش قیمت‎ها، تقاضای حدود دومیلیونی سال گذشته نیز برای خودرو به 800هزار دستگاه کاهش خواهد یافت. این موضوع گریزناپذیر است و نباید از آن بترسیم. ما ماموریت بزرگ‌تری داریم و باید با جلوگیری از زیان‌دهی صنعت خودرو و ممانعت از کاهش اشتغال در این صنعت، تحریم‎های آمریکا را خنثی کنیم. این مهم با اصلاح قیمت‌ها، بهبود صد درصدی بهره‌وری در داخل شرکت‌ها و داخلی‎سازی با کمترین سرمایه‌گذاری ممکن می‌شود اما دولت نیز باید قول بدهد اگر مشکل تحریم‌های آمریکا  مرتفع شد، همه‌چیز دوباره فراموش نشود.

با توجه به شرایط تحریم‌های بین المللی آمریکا داخلی سازی قطعات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 

داخلی‌سازی قطعات شاید از نظر اقتصادی سخت باشد اما از نظر فنی ممکن است و اکنون جز یکی‎دو قطعه، هیچ مشکلی در ارتقای داخلی‎سازی ندارند، هرچند از نظر کیفیت و دستیابی به استانداردهای مورد نظر سازمان ملی استاندارد با مشکلاتی روبه‎رو هستیم. این یک واقعیت است که کشور درگیر بزرگ‌ترین جنگ اقتصادی تاریخ خود بوده و تاکنون هیچ قدرتی این‎چنین همه قوای خود را برای فشار بر ایران متمرکز نکرده بود اما می‌توانیم از این بحران خارج شویم.

 سوءمدیریت در شرکت‌های بزرگ خودروساز کشور را چگونه بررسی می‌کنید؟

اگر خودروسازان جاده‌مخصوص را مد نظردارید که مدیر یکی از آن‎ها 35 سال و دیگری 20 سال سابقه در خودروسازی دارد. همین افراد بودند که تولید سالانه خودرو را از 300هزار دستگاه به 720هزار دستگاه رساندند. مساله اصلی در ایران اصلاح ساختار سیاست‌هاست و باید در این مسیر گام برداریم. موضوع بالابودن هزینه‌های سربار خودروسازان صحت دارد ولی به‌شدت درحال کاهش است و همین‌که قیمت خودرو در پنج‌سال گذشته یک‎پنجم تا یک‎سوم نرخ تورم بوده، دلالت بر همین موضوع است.

 باتوجه به افزایش قیمت محصولات پرتیراژ خودروسازان، قدرت خرید مشتریان را چگونه بررسی می‌کنید؟ همچنین با در نظر گرفتن  جذب سرمایه‌های نقدی مشتریان ازسوی شرکت‌های خودروساز، نیاز افزایش سرمایه ‌اولیه این شرکت‌ها را چگونه بررسی می‌کنید؟

وقتی در سال‌های گذشته توانستیم شمارگان تولید را از سالانه 700هزار به بیش‌از یک‎میلیون و 600هزار دستگاه برسانیم، یعنی در مردم قدرت خرید ایجاد کرده‌ایم. زمانی که ثبت‌سفارش‌ها 44‌برابر شده است، قطعا خودروسازان به سرمایه اولیه نیاز بیشتری نسبت‌به سال گذشته خواهند داشت. 30هزارمیلیاردتومان معادل 30‌روز رشد نقدینگی ایران است و این عدد 
وحشتناکی نیست.

 اعلام قیمت‌های جدید خودروها از سوی خودروسازان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

یک «بی‎تصمیمی» بزرگ در دولت مشاهده می‌شود که همواره به آن اعتراض داشتم. اززمان روی کار آمدن وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت، بخشی از مشکلات کم شده و ممکن است تکلیف قیمت خودروها تا پایان همین هفته نیز مشخص شود. 

این شرایط فقط به سود دلالان و زیان مشتریان است بنابراین باید حتی روی ثانیه‎ها برنامه‎ریزی کرد. باید ثابت کنیم این سیاست‌ها نمی‌توانند بر ما اثر تعیین‎کننده‌ای بگذارند، در این پیوند دولت را به تسریع در تصمیم‌گیری‌ها دعوت می‌کنیم.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
    0 0
    اینا رو از کجا پیدا میکنن میگن کارشناس هان
  • ن IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
    0 0
    درست می فرمایند مردم مثل ایشان خر سوارند
  • ش ح IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
    0 0
    " خـودرو نان شب مردم نیست که در اولویت باشد " حالا تو حرف نمیزدی میمردی .......
  • دارکوب IR ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
    0 0
    نویسنده محترم ، اگر پول شما قریب به ۲ سال نزد وارد کنندگان بود ، آیا چنین حرفی می زدید ، دولت وظیفه تامین رفاه و هر چیزی که از ثروتمندترین تا آسیب پذیرترین و فقیرترین مردم را باید تامین کند ، اگر کسی که می تواند ماشین خوب و مسکن خوب و پوشاک خوب و خوراک خوب داسته باشد ، چرا باید سد جلوی زندگی او گذاشت ، باید سرمایه دار و سرمایه گذار هم رفاه داشته باشد ، اگر به ثروتمند و سرمایه دار در کشور توجه نشود و نیازش تامین نشود به خارج از کشور سوق پیدا می کند و زندگی و سرمایهذاشس را شلید خارج کند ، تمامی نیازهای مردم حتی در شرایط بسیار بد اقتصادی باید توجه شود ، وضع تعرفه های بالا و ایجاد محرومیت و ممنوعیت آیا دردی از شما حل می کند؟؟؟؟سرمایه دار هم اگر سرمایه اش را به طلا و ارز و ....تبدیل نکرده باشد ، در این شرایط مغبون و متضرر است . دولت و حکومت باید از تمام مردم حمایت کند .

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =