بابک وطن‌خواه، مدیرعامل شرکت صنایع تولیدی عظیم‎خودرو

قیمت تمام‎شده یک خودرو 15هزار دلاری که به‎صورت CKD به ایران وارد می‎شود، حدود 230 میلیون تومان خواهد بود

به گزارش «اخبار خودرو»، تولید خودرو در سال جاری با مشکلات بسیاری روبه‌رو شده است. از این رو، خودروسازان برای غلبه بر مشکلات و ادامه روند تولید، برنامه‌های مختلفی را در پیش گرفته‌اند. توافق با شرکت‌های همکار و یافتن مسیرهایی که بتواند ادامه تولید خودرو را میسر کند، از برنامه‌های خودروسازان است. دراین‌بین، شرکت صنایع تولیدی «عظیم‎خودرو» که در یکی‎دو سال اخیر فعالیت‌های بسیاری در حوزه تولید خودرو داشته است، با برندهای گوناگونی از چین و هند همکاری می‌کند. این همکاری به‌گفته مدیرعامل این شرکت، به‎منظور پیش‎دستی در تحریم‌ها و اتفاقات مختلف انجام می‌شود تا تجربه خروج پروتون مالزی در همکاری با زاگرس‎خودرو دیگر تکرار نشود.

در ادامه این مطلب، گفت‌وگوی «دنیای خودرو»  با بابک وطن‌خواه، مدیرعامل شرکت صنایع تولیدی عظیم‎خودرو را می‌خوانید. شرایط این شرکت و میزان تولید و داخلی‌سازی خودرو «هنتنگ» این شرکت و همچنین وضعیت صنعت خودرو و قطعه‌سازی ازجمله محورهای اصلی این گفت‌وگو است.

 باتوجه به آغاز تولید خودرو توسط شرکت صنایع تولیدی عظیم‎خودرو، قطعاتی که تاکنون تامین کرده‌اید، تا چه مدتی تولید مستمر را تامین خواهند کرد؟

حتی اگر روزی یک خودرو نیز تولید شود، به‌معنای تولید مستمر است. نحوه خرید شرکت، کنترل‌کننده این موضوع خواهد بود. نه‎تنها برای ما بلکه تمام صنایع امکان خرید به موضوع اصلی تبدیل شده است. با شرکت «هنتنگ» توافقات جدیدی انجام داده‌ایم که در زمینه تسریع نقل و انتقالات بسیار موثر خواهد بود.

سعی کرده‌ایم مسیری را به موازات مسیر فعلی تعریف کنیم. این مسیرها نیازمند هزینه هستند و ریسک‌هایی را ایجاد می‌کنند. درنتیجه سعی کرده‌ایم برای این مسیرها با حداقل تعداد توافق کنیم. اگر در این شرایط خرید، امکان درست نقل‎وانتقال پول فراهم شود، مشکلی از نظر ظرفیت تولید نخواهیم داشت.

تولید 8 دستگاه «هنتنگ» در هر ساعت به معنای تولید 30هزار دستگاه از این خودرو در یک‌سال است. هم شریک خارجی ما امکان تحویل این تعداد را دارد و هم ما ظرفیت تولید این تعداد خودرو را خواهیم داشت و هم از نظر ما بازار قدرت جذب این تعداد خودرو را دارد.

البته برای سال نخست فروش 20هزار دستگاه «هنتنگ» پیش‌بینی شده، این در حالی است که برای خودرو «فوتون» انتظار فروش بیش‎تر از 2هزار دستگاه نداریم، چون این خودرو یک محصول آفرود با یکسری ویژگی‌های خاص است که موردپسند بسیاری از افراد جامعه نیست. اما افرادی که علاقه به فرآیند آفرود دارند، از سواری با این خودرو لذت خواهند برد.

واحد مارکتینگ شرکت که عدد 20هزار دستگاه را برای فروش دو محصول «هنتنگ» اعلام کرده، به‎طور قطع رقبا، سگمنت محصول، نقاط ضعف و قوت نسبت به رقبا را سنجیده است. به‌نظر من، دیدگاه واقع‌بینانه‌ای بود و شرایطی را هم فراهم خواهیم کرد تا مشتریان بتوانند از سیستم بانکی وام هم دریافت کنند.

 درحال‎حاضر چه قیمتی را برای این خودروها در نظر گرفته‌اید؟

هنوز قیمت این محصولات نهایی نشده است اما تصور می‌کنم بعد از اتمام نمایشگاه این عدد نهایی شود. ما باید تحویل محموله‌های نخست را آغاز کنیم که هم‌راستا با آن قیمت‌گذاری انجام خواهد شد. 

 آیا فروش‌های پیشین شرکت براساس قیمت‌های قطعی انجام می‌شد؟

به‌هیچ‌وجه براساس قیمت قطعی فروش نداشته‌ایم و در بند 2 تمام قراردادها قید شده است که قیمت‌ها براساس قیمت روز خواهد بود.

 شرایط نقل‎وانتقال بانکی با چین چگونه خواهد بود؟

درحال‎حاضر «کونلون‎بانک» چین برای نقل‎وانتقال پولی با ایران اعلام آمادگی کرده است، اما فقط چند آیتم را پذیرش می‌کند. ما تاکنون با این بانک همکاری نکرده‌ایم اما به‎زودی این کار انجام خواهد شد و مشکلی نخواهیم داشت.

 چرا خودروهایی را وارد بازار نکردید که از نظر قیمتی، رقابتی و ارزان‌تر باشند؟

به‌نظرمن این محصول، خودرو گرانی نیست. زمانی که نرخ ارز افزایش پیدا می‌کند، به موازات افزایش اختلاف ریال و ارز، کالاهای وارداتی هم گران‌تر می‎شوند. بنابراین باید بین 50 تا 65درصد داخلی‌سازی داشته باشیم تا قیمت خودرو پایین بیاید که برای تیراژهای ما امکان‌پذیر نیست. این درحالی است که اگر معادل‌سازی شود، قیمت خودرو «هنتنگ» بسیار معقول است. این‎گونه نیست که خودرویی را هم‎قیمت مرسدس‎بنز خریداری کرده باشیم. این خودرو با آپشن‌ها و امکاناتی که دارد، بسیار خوش‌قیمت خریداری شده است. اگر ارز 3500‌تومانی هنوز جاری بود، قیمت این خودرو به‎مراتب 
پایین‌تر بود.

 چه برنامه‌ای برای داخلی‌سازی این خودروها دارید؟

داخلی‌سازی موضوعی است که ارتباط مستقیم با تیراژ دارد. زمانی که یک شرکت وارد سرمایه‌گذاری برای  قالب‌سازی می‌شود، به‎شدت شاهد افزایش هزینه‌ها خواهد بود. همین موضوع تولیدکننده را به سمتی می‌برد که درصد معقولی را برای داخلی‌سازی در نظر بگیرید. ازسوی‌دیگر، ما موظف به اجرای قوانین وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم. حتی روی خودرویی که 2هزار دستگاه در سال تولید خواهد داشت، باید 20‌درصد داخلی‌سازی داشته باشد. بر این اساس، تقریبا تمام قراردادها شامل شیشه، روکش، فوم صندلی، لوله‌های سوخت، لوله‌های ترمز، موکت کف و سقف و رینگ‌ها بسته شده است. برای «X7» هدف‌گذاری ما داخلی‌سازی 30‌درصدی است و بیش‎تر از آن توجیه اقتصادی ندارد. 

 اگر این حجم از داخلی‌سازی انجام نمی‌شد، چه تغییری بر قیمت‌ نهایی داشت؟

این حجم از داخلی‌سازی باعث شده است تعرفه از 40 به 32درصد برسد. اختلاف قیمت تولیدات داخلی و خارجی کم است. متاسفانه قیمت‌های قطعه‌سازان داخلی نیز رقابتی نیست. گفته‌های خودروسازانی مانند سایپا و ایران‎خودرو هم در این مورد درست است و گاهی قیمت قطعات داخلی از نمونه وارداتی گران‌تر است. تیراژ تولید قطعه‌سازان خارجی قابل مقایسه با قطعه‌سازان داخلی نیست. اگر جدیت وزارت صنعت نباشد، قطعه‌سازان داخلی خیلی زود از بین می‌روند، چراکه تولیدات آن‌ها توجیه اقتصادی ندارد. زمان آن رسیده است که قطعه‌سازان داخلی تکانی به نحوه فعالیت خود دهند. فرق عمده صنایع خودرو و قطعه‎سازی ایران با چین این است که چینی‎ها تولیدکنندگان خارجی را جذب و دانش تولید آن‌ها را به قطعه‌سازان خود منتقل کرده‎اند. قطعه‌سازان این کشور، سفارش خودروسازان را با بهترین کیفیت انجام می‌دهند. متاسفانه این کمبود در قطعه‌سازان داخلی ما دیده می‌شود که برخلاف چینی‌ها صرفا منتظر هستند خودروسازان آن‌ها را به‌روزرسانی کنند و به تولید قطعات خودروهای 20 سال پیش اکتفا کرده‎اند.

 تاکنون چند دستگاه از این خودروها سفارش داده شده است و چه تعدادی از آن‌ها را تحویل داده‌اید؟

پیش از این به صورت رسانه‌ای اعلام کرده‌ایم که معوقاتی در زمینه تحویل خودروها داریم. تلاش ما براین است معوقات را پاس کنیم و به همین دلیل  در این زمینه پیش‌فروشی انجام نمی‌دهیم. اگر شرایط نقل‎وانتقال پول و امکانات خرید به حتی دوماه پیش برگردد، در کمتر از هفت‌ماه می‌توانیم تمام تعهداتمان را تحویل دهیم. درگیری‌هایی در این زمینه وجود داردکه امیدواریم بتوانیم با تعاملات بین دو کشور آن‌ها را حل کنیم. احتمالا از روز چهارم ماه مِی تغییراتی در رفتار کونلون‎بانک دیده خواهد شد. البته این احتمال به‎صورت «صفر و یک» است که دلیل آن به ممانعت از خرید نفت ایران برمی‌گردد. بنابراین باید تمام صنعتگران دنبال راهکار جایگزین باشند، در غیر این صورت قطعا با آسیب جدی روبه‌رو خواهند شد.

 به‌نظر می‌رسد فعالیت زاگرس‎خودرو به‌صورت حق‌العمل‌کاری بوده، قرارداد شما با زاگرس‌خودرو چگونه است؟

قرارداد ما به‎صورت اجاره به شرط تملیک بوده است. اوایل سال 1387 پروتون ایران را ترک کرد و باعث شد خط‌تولید زاگرس‎خودرو بخوابد. بنابراین هیچ راهی به‎جز فعالیت حق‌العمل‌کاری نداشته است. یکی از استراتژی‌های ما در عظیم‌خودرو این بود که تک‎برند کار نکنیم به‌همین‌دلیل در سگمنت‌های مختلف برند انتخاب کردیم که اگر هر کدام از آن‌ها ایران را ترک کرد، یکی از برندها برای ما بمانند. زاگرس‎خودرو به‌دلیل تنوع تولیدی، مزیت بالا و پرسنل انعطاف‌پذیری برای انواع تولید دارد. در این مدت سرمایه‌گذاری خوبی در زمینه تجهیزات جدید انجام دادیم و تقریبا شبکه تولید شرکت نو شد. صفر تا صد خط رنگ شرکت آلمانی است و به روز شده، بنابراین شرایط کارخانه برای تولید 
فوق‌العاده است. 

 باتوجه به این‎که بر فعالیت مولتی‎برند تمرکز کرده‌اید، آیا برنامه‌ای برای همکاری با برند جدید دیگری نیز دارید؟

مدیریت برند کار دشواری است و نمی‌توان برندی را انتخاب کرد که رقیب مدل‌های قبلی نباشد. این موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است و نمی‌توان در یک سگمنت، روی محصول دو برند کار کرد. مثلا نمی‌توان خودرویی را در سگمنت «هنتنگ» وارد کرد که از نظر قیمتی اختلاف بسیاری با این محصول داشته باشد. 

 این احتمال وجود دارد خودرو ارزانی را وارد کنید؟

امکان ندارد صِرف واردات خودرویی به‎صورت CKD با تیراژ حدود 20 تا 30 هزار دستگاه و داخلی‌سازی حتی 40 تا 45درصدی، قیمت آن خودرو ارزان تمام شود. برای تیراژ بالاتر هم باید تمام ظرفیت را روی یک برند متمرکز کرد که در این صورت از فعالیت مولتی‎برند خارج می‌شویم و برای ما توجیه ندارد. تیراژهای بزرگ را نباید از طرح‎های کوچک درخواست کرد. ارزان‌ترین خودرو دنیا حدود 15هزاردلار هم قیمت داشته باشد، برای واردات به صورت CKD حدود 230‌میلیون‌تومان قیمت تمام‌شده خواهد داشت. خودرویی که قابلیت عرضه داشته باشد باتوجه به قیمت ارز، ارزان نخواهد بود.

 آیا «ماهیندرا» موفق به پاس‎کردن استانداردهای روز شده است؟

SUV ما سال آینده روی خط تولید خواهد آمد. این خودرو از اواخر نیمه اول سال آینده تولید خواهد شد، بنابراین استانداردها را به‎طور کامل پاس کرده است.

 در زمینه خدمات پس از فروش چه فعالیت‌هایی انجام داده‌اید؟

در این بخش هم به‎طور قطع دستورات وزارت صنعت را انجام خواهیم داد. با فروش نخستین خودرو به هر شهرستان، نمایندگی در آن شهر افتتاح خواهد شد. درحال‎حاضر یک نمایندگی داریم و باتوجه به خودروهایی که تا پایان سال تحویل داده می‌شوند، مکفی خواهد بود. طبق قوانین وزارت صمت، زمانی که فروش از 500 خودرو بگذرد، نمایندگی‌ها افزایش پیدا خواهد کرد.

 وضعیت صنعت خودرو در سال آینده را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

سوال بسیار سختی است. صنعتی داریم که هنوز زیر 50درصد از ظرفیت خود تولید می‌کند. طبق برنامه‌ای که برای صنعت خودرو چیده شده بود باید تا سال 1400 حدود سه‎میلیون خودرو تولید می‌کردیم. تا صنعت کمی جان می‌گیرد، اما تحریم‌ها دوباره شروع می‌شوند. براساس آخرین آمار سازمان بازرسی کیفیت، در ماه‌های اخیر 71درصد افت تولید داشته‌ایم. اگر با همین روال پیش برویم، به نظر من شرایط بدتر خواهد شد. قطعا اگر شرایط مرتفع شود، وضعیت بهتر خواهد شد. گره کور صنعت خودرو ایران این است که مراکز تحقیق و توسعه در کشور ما خوابیده‎اند. هیچ‎وقت نباید به خودروسازی کشوری که به سمت تحقیقات خودرویی نرفته اعتماد کرد. شرکت‌هایی مانند «هنتنگ»، «هاوال»، «جک» و... از مراکز تحقیقاتی گسترده‌ای برخوردارند. از این رو، تا 15 سال آینده چین حرف اول و آخر بازار خودرو دنیا را خواهد زد و هیچ چیز جلودار این کشور نخواهد بود. از ابتدای سال 2020 در بازار آمریکا، محصولات چینی دیده می‌شوند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =