ایلان ماسک

ایلان ماسک که به انتشار اظهارنظرهای عجیب در توئیتر مشهور است، در روزهای اخیر باری دیگر با ادعای این‌که خودرو جدید تسلا قابلیت پرواز را خواهد داشت، جاروجنجال زیادی به راه انداخت. اما اصلا آیا چنین چیزی ممکن است؟

به گزارش «اخبار خودرو»، مدیرعامل اسپیس‌ایکس و تسلا پیش‌تر نشان داده که از ارائه طرح‌ها و برنامه‌های جسورانه و آینده‌گرایانه باکی ندارد و با جدیت تمام از برنامه‌هایی مانند شروع شهرک‌سازی در مریخ سخن می‌گوید. حالا هم که مشخص شده او به‌دنبال عرضه نسخه جدیدی از تسلا رودستر است، مدعی شده که این ماشین می‌تواند پرواز کند.

ماسک در پاسخ به توئیتی که شامل تصویری از خودرو دلورن مربوط‌به فیلم بازگشت به آینده می‌شد، نوشت: «نسخه جدید رودستر عملا چیزی شبیه به این خواهد بود.»

او همچنین افزود: «شوخی نمی‌کنم. ما در این ماشین از سیستم پیشرانه گاز سرد با فشار هوای فوق‌العاده زیاد استفاده می‌کنیم که در مخزنی به جای صندلی‌های عقب قرار گرفته است.»

تکرار یک ادعا

این اولین بار نیست که ماسک به یک نسخه پرنده از تسلا اشاره می‌کند. پیشتر در ژوئن سال 2018 نیز او از یک پکیج اختیاری برای مدل جدید تسلا رودستر صحبت کرده بود که شامل 10پیشرانه موشکی می‌شود که دور ماشین نصب می‌شوند. این سامانه به ماشین در بهبود سرعت و کنترل‌پذیری کمک می‌کند.

ماسک همچنین گفته بود آن‌ها شاید حتی به خودروهای تسلا امکان پرواز کردن را هم بدهند. اما آیا چنین چیزی ممکن است؟ اگرچه ایلان ماسک فردی است که می‌تواند هرگونه منطقی را به چالش بکشد و همه را غافلگیر کند، اما مهندسان و کارشناسان خودرویی نسبت‌به چنین اظهاراتی بدبین هستند.

دکتر مارکوس لینکمپ، از دانشگاه فنی مونیخ (TUM) در این خصوص گفته است: «البته که شما می‌توانید روی ماشین پکیج‌هایی نصب کنید و قابلیت‌هایی را به آن اضافه کنید. اگر ماسک به یک ماشین پیشرانه با فشار هوای زیاد و سوخت مایع اضافه کند، این احتمال وجود دارد که چنین سیستمی به‌طور موقت کار کند.

ماسک پیش‌تر نیز در توئیتی به این موضوع اشاره کرده و گفته بود که می‌توان از یک پمپ الکتریکی برای تکمیل مخزن هوا استفاده کرد. اما این توضیحات چندان برای دکتر لینکمپ متقاعدکننده نیست.

او دراین‌باره گفته است: «به باور من همه این حرف‌ها نمایش است. چنین سیستمی بسیار گران‌ و سنگین خواهد بود.»

دکتر جان آلپورت، استاد دانشگاه هادرزفیلد بریتانیا نیز به همین میزان به اظهارات ماسک بدبین و مشکوک است. او به هزینه‌های بالای تامین انرژی به‌عنوان مشکلی اساسی برای این سیستم اشاره می‌کند و می‌گوید حتی اگر پیشرانه‌های فشار هوای زیاد طبق برنامه‌ریزی عمل کنند، تنها می‌توانند برای چند ثانیه ماشین را از سطح زمین بلند کنند.

وی می‌گوید: «به لحاظ فنی هیچ چیز غیرممکنی در رابطه با ادعاهای ماسک وجود ندارد. اما میزان انرژی‌ای که می‌تواند یک خودرو را از سطح زمین بلند کند، بسیار زیاد است. چنین نیرویی قرار است از کجا تامین شود؟» 

امکان‌پذیری به لحاظ فنی

یک مساله دیگر هوایی است که با فشار زیاد و به‌طور ناگهانی از پیشرانه‌ها خارج می‌شوند، مشکلی که در هاورکرافت‌ها با قرار گرفتن یک تشک پلاستیکی در قسمت زیرین‌ برطرف شده است. هرچند امکان استفاده از پیشرانه‌ها برای بهبود عملکرد خودرو کاملا منطقی و امکان‌پذیر به نظر می‌رسد.

بسیاری از کشتی‌های امروزی از چنین پیشرانه‌هایی برای بهبود قابلیت دور زدن خود استفاده می‌کنند. در خودروها نیز می‌توان به شیوه‌ای مشابه برای پارک کردن راحت‌تر یا افزایش ناگهانی سرعت ماشین اشاره کرد. اما وزن این سیستم باید در نظر گرفته شود.

تا جایی که می‌دانیم طراحان خودروهای اسپرت به‌طور معمول تلاش می‌کنند تا جای ممکن از وزن خودروها بکاهند و در نتیجه افزودن یک سیستم فشار هوا با وزن بالا چندان درست به نظر نمی‌رسد و نوعی ضربه زدن به کار خود است.

چیزی که مشخص است، این است که رویای ایلان ماسک برای تولید خودرو پرنده دست‌کم به این زودی محقق نخواهد شد. اگرچه او می‌تواند خودرویی بسازد که برای چند ثانیه از زمین فاصله بگیرد، اما انجام پرواز کامل کار بسیار دشواری است.

جان آلپورت در این خصوص گفته است: «نهایت چیزی که ماسک می‌تواند به آن دست پیدا کند، نوعی خیز برداشتن است و نه پرواز. واقعا باید به این فکر کرد برای چنین کاری به چه میزان انرژی احتیاج است و عملا در چیزی به اندازه یک خودرو چه میزان از انرژی قابل نگهداری است.» 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 10 =