خودرو

به هر تقدیر پس از سال‌ها که ما اعلام کردیم تنها راه صنعت خودرو این است که خودرو در حاشیه بازار به فروش برسد، باز جای شُکرش باقی است که این کار انجام شد. هرچند مسئولان خیلی دیر این موضوع را قبول کردند و به مرحله اجرا رساندند.

 به گزارش «اخبار خودرو»، اعلام قیمت جدید خودروها و نحوه افزایش آن‎ها، یکی از اصلی‌ترین مباحث این روزها در خودروسازی و به‌طور کلی صنعت و اقتصاد کشور است. هرچند پس از کش‎وقوس‌های فراوان درنهایت خواسته خودروسازان برآورده شده و قیمت‌ها افزایش پیدا کرده است اما خودروسازان همچنان معتقدند قیمت‌ها بیشتر از این میزان باید افزایش پیدا می‌کرد. این در حالی است که بحث قدرت خرید مردم در شرایط فعلی نیز از مباحث داغ اقتصاد کشور است و درصورتی‌که بانک‌ها و شرکت‌های لیزینگ نتوانند تسهیلات مناسب در اختیار مشتریان بگذارند، رکود در بازار و صنعت خودرو عمیق‌تر می‌شود. علاوه‌بر این موارد، خودروسازان با مشکل تحویل‌های معوق بسیاری هم روبه‎رو هستند، معوق‌هایی که به اندازه سه‌ماه تولید آن‎ها بوده و برای پاسخگویی به آن‎ها و همچنین کنترل قیمت در بازار لازم است تولید افزایش پیدا کند. اما در شرایطی که قطعات «های‌تِک» به‌دلیل تحریم‌ها وارد کشور نمی‌شود، این‎که چگونه قرار است تولید افزایش پیدا کند، در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. در همین زمینه با احمد نعمت‌بخش، دبیر انجمن خودروسازان به گفت‌وگو پرداختیم.

 قیمت خودروها آزاد شده است و خودروسازان در این خصوص به خواسته خود رسیدند. پیش‌بینی شما از اینکه بازار چه زمانی رونق می‌گیرد یا به تعادل می‌رسد، چیست؟
به هر تقدیر پس از سال‌ها که ما اعلام کردیم تنها راه صنعت خودرو این است که خودرو در حاشیه بازار به فروش برسد، باز جای شُکرش باقی است که این کار انجام شد. هرچند مسئولان خیلی دیر این موضوع را قبول کردند و به مرحله اجرا رساندند. آثار فروش خودرو بر مبنای قیمت حاشیه بازار را هم می‌بینیم که قیمت خودرو در بازار کاهش پیدا کرده است. اما خواهی‎نخواهی رکود در بازار خودرو اجتناب‎ناپذیر است. برای این‎که قدرت خرید مردم کم شده، بنابراین بانک‌ها و شرکت‌های لیزینگ باید به کمک خریداران خودرو بیایند. از این طریق می‌توان جلوی رکود را گرفت درغیراین‌صورت رکود در صنعت خودرو اجتناب‌ناپذیر است. البته راهی جز افزایش قیمت خودرو وجود نداشت. چراکه در شش ماه نخست، دو شرکت بورسی ایران‌خودرو و سایپا بالغ‌بر 5500میلیارد تومان زیان کردند. بارها گفته‌ایم این کار مانند این است که دولت دست در جیب سهامداران کرده که کاری خلاف شرع است. به‌هرحال در این زمینه سازمان حمایت به عنوان بازوی دولت و وزارت صمت قیمت‌ها را بررسی کرده‌اند. البته سازمان حمایت به‎اصطلاح مو را از ماست بیرون می‌کشد و به‎همین راحتی اجازه افزایش قیمت نمی‌دهند.
 
 چرا روند قیمت‌گذاری زمان‌بر شد و بازار و صنعت خودرو را تحت تاثیر قرار داد؟
در زمان وزارت آقای شریعتمداری در جلسه اقتصاد مقاومتی که تحت عنوان جلسه اقتصادی سران قوا تشکیل می‎شد، خروج شورای رقابت از روند قیمت‎گذاری خودرو مطرح شد. با خروج شورای رقابت از این مرحله، ما را درگیر روند جدیدی کردند و گفتند تعیین قیمت خودرو در وهله نخست باید در سازمان حمایت مصرف‌کنندگان بررسی شده و سپس به کمیته خودرو و پس از آن به ستاد تنظیم بازار، برای ابلاغ فرستاده شود که متاسفانه با وجود تمام دقت‌نظرهای سازمان حمایت، ستاد تنظیم بازار از ابلاغ قیمت‎های جدید امتناع کرد، به نظر می‎رسد وزیر صمت وقت برای عدم رویارویی با عواقب ناشی‌از افزایش قیمت خودرو، اجرای آن را برعهده آقای 
رحمانی گذاشت.

 اگر دولت، نظام بانکی و شرکت‌های لیزینگی نتوانند یا نخواهند درخصوص خرید خودرو به مردم تسهیلات ارائه دهند، شرایط خودروسازان به چه شکل پیش خواهد رفت؟ وضعیت تولید به کجا خواهد رسید؟
سال گذشته ما بیش‌از 1.5 میلیون دستگاه خودرو تولید کردیم و امسال باتوجه به افت تولید، تیراژ حداقل به یک‌میلیون دستگاه خودرو خواهد رسید. این شرایط ادامه دارد و متاسفانه شرایط کشور نیز عادی نیست که تاکیدی بر صادرات خودرو باشد. ممکن است صادرات به سوریه و عراق آغاز شود اما صادرات به کشورهای پیشرفته نیاز به خودروهای جدید دارد که باتوجه به شرایط به‎وجودآمده برای برجام، تولید و صادرات خودروهایی مانند پژو2008، سیترونc3 و محصولات رنو به مشکل برخورد و این شرکت‌ها ایران را رها کردند و رفتند. بنابراین باید کج‌دارومریز حرکت کنیم تا این دوران را بگذرانیم.

 درحال‎حاضر موضوع تحریم‌ها نیز مطرح است. به‌نظر شما اگر با همین شرایط ادامه دهیم، تیراژ خودرو برای سال آینده کمتر خواهد شد؟
شرایط اصلا مشخص نیست. درحال‎حاضر کونلون‎بانک چین کار را دشوار کرده است. ما از طریق غرب خرید نداشتیم و بیشتر بر چین تمرکز کرده بودیم. بیش‌از 2 ماه است که کونلون‎بانک چین هم تبادلات بانکی را قبول نمی‌کند. در چنین شرایطی مسئولان رده بالا باید فکری به حال این مساله و بحث تامین قطعات کنند.

 درخصوص تامین قطعات و تولید آن در کشور، نمایشگاه‌هایی برگزار می‌شود و فراخوان‌هایی نیز ازسوی خودروسازان منتشر شده است. این مساله تا چه اندازه می‌تواند کمک‎کننده باشد؟
در این خصوص از سوی سایپا و ایران‌خودرو اقداماتی انجام داده‌اند و نمایشگاه دائمی برای داخلی‌سازی قطعات گذاشته‌اند. اما آن‎چه مسلم است؛ این قطعات پیچیدگی‌های خاصی دارند و به همین دلیل بوده که تاکنون در کشور تولید نشده‌اند. این کار زمان می‌برد و بستگی دارد شرکت‌های دانش‌بنیان تا چه اندازه بتوانند در تولید قطعاتی که تاکنون ساخت داخل نشده‌اند، موفق عمل کنند. نمی‌توان به‎طور دقیق در این خصوص اظهار نظر کرد. ممکن است دوباره همکاری با کونلون‎بانک برقرار شود و قطعاتی را که از اروپا نتوانسته‌ایم تامین کنیم از چین دریافت کنیم. پیش‌بینی بسیار سخت است چرا که شرایط اصلا ثبات ندارد. خودروسازان کشور هم‎زمان با تلاش‎هایی که به‎منظور واردات قطعه از چین یا هند انجام می‎دهند، تمام سعی خود را به‌کار گرفته‎اند تا با دور زدن تحریم‎ها و دستیابی به قطعات و مواد اولیه موردنیاز تولید به داخلی‎سازی حداکثری قطعه دست یابند اما متاسفانه قطع همکاری کونلون‎بانک چین تلاش خودروسازان را بی‌ثمر گذاشت.

 خودروسازان مدعی هستند قطعه برای تکمیل و تحویل خودروها ندارند و به‌همین دلیل میزان معوقات افزایش پیدا کرده است. اما در همین شرایط اقدام به پیش‎فروش خودرو به‌صورت تحویل فوری می‌کنند. چگونه در این شرایط دست به چنین اقدامی می‌زنند؟
خودروسازان طبق قولی که به دولت و وزارت صمت دادند، باید بخشی از خودروها را به‌صورت تحویل فوری به بازار عرضه کنند. قبلا مصوبه کمیته خودرو این شرط را گذاشت در صورتی خودروسازان می‌توانند به‎صورت تحویل فوری خودرو بفروشند که معوقات نداشته باشند. درحال‎حاضر خودروسازان حدود 300هزار دستگاه خودرو معوق دارند اما به‌دلیل این‎که هدف، پایین‎آوردن قیمت خودرو در بازار است، به‎صورت استثنا به خودروسازان اجازه فروش خودرو به‎صورت تحویل فوری داده شده به‎هرحال فروش خودرو برمبنای حاشیه بازار بر قیمت خودروها تاثیرگذاشته است. 
بنابراین برای هدف نهایی که کنترل قیمت بی‌حساب و کتاب حاشیه بازار است، به‎رغم داشتن تعهدمعوق به خودروسازان اجازه داده شده است به‎صورت تحویل فوری فروش داشته باشند. با این قیمت‌ها زیان خودروسازان نیز اندکی کمتر می‌شود. البته به خودروسازان اجازه افزایش قیمت بیشتر از سوی سازمان حمایت داده نشده و قرار است تا پایان سال سه مرحله به قیمت‌ها اضافه کنند تا به بازار شوک وارد نشود. 
درخصوص تعویق در تحویل‌ها نیز باید بگویم من به عنوان مسئول انجمن خودروسازان ایران علاوه بر عذرخواهی از مردم تاکید می‌کنم این تاخیرها کاملا ناخواسته اتفاق افتاده است. زیرا با آغاز تحریم‌ها اولین بخشی که مورد تحریم قرار گرفت، صنعت خودرو بود. با آغاز تحریم صنعت خودرو تلاش کردیم ارز موردنیاز برای واردات قطعاتی را که امکان ساخت داخل ندارند، از طریق بانک‌مرکزی تامین کنیم اما متاسفانه به‌دلیل عدم همکاری بانک‌مرکزی این موضوع مهم 
محقق نشد.

 خودروسازان در آن زمان به چه مقدار ارز احتیاج داشتند و چه میزان به دست آوردند؟
نیاز ارزی خودروسازان یک‎میلیارد و 200میلیون دلار بود که با عدم همکاری لازم معاون ارزی بانک‌مرکزی در زمان ریاست آقای سیف، تنها حدود 700‌میلیون‌دلار اختصاص یافت. بنابراین نیاز ارزی خودروسازان تامین نشد و  اگر این میزان به‎درستی پرداخت می‎شد، در فاصله 5ماهه اعلام تحریم تا زمان اجرای آن قادر به ساخت و ذخیره‌سازی قطعات موردنیاز صنعت خودرو می‌شدیم. مکاتبات زیادی به‌منظور تاکید بر موقعیت مهم صنعت خودرو در اقتصاد کشور شد اما نتیجه‌ای نداشت و تنها بیش‌از نیمی از نیاز ارزی خودروسازان در آن برهه حساس زمانی تامین شد. این مساله باعث شد قطعات مختلف موردنیاز خودروسازان ازجمله قطعات بالغ‌بر 35هزار دستگاه از خودروهای رنو مانند ساندرو و تندر90  تامین نشود.

 درنهایت بحث تحویل خودروها به کجا خواهد رسید؟
درحال‎حاضر به‌دلیل عادی نبودن شرایط، شرکت‌های قطعه‌ساز نمی‌توانند زمان دقیقی را برای تحویل قطعات موردنیاز تعیین کنند. خودروسازان تلاش می‌کنند به ترتیب اولویت ثبت‌نام، خودرو مشتریان را تحویل دهند. مردم مطمئن باشند شرکت‌های خودروساز پول آن‌ها را نخواهند خورد و به قول معروف دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد. ولی درعین‎حال به‌رغم مشکلات اجرایی از مدیران شرکت‌های خودروساز درخواست خواهیم کرد باتوجه به روند بهبود شرایط تلاش کنند به خریدارانی که تحویل خودرو آن‎ها به تعویق افتاده است، طی مکاتباتی تاریخ تحویل خودروها را اعلام کرده و با اعلام زمان حدودی تحویل خودرو و روشنگری در خصوص آن، مشتریان را در گرفتن تصمیم برای تحویل خودرو یا انصراف یاری کنند.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهروز US ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۱
    0 0
    بقول معروف ماترکهامثالی داریم که میگه،شماازمردن گرفتین که به سرماخوردگی رازی بشه.مردحسابی این حرف چیه مگه میتونه پول ماروبخوره

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =