خودروهای مانده در گمرک

مقاومت بدنه اجرایی دولت و عدم مسئولیت‎پذیری بالادستی مانع اصلی اجرای مصوبه ترخیص خودروها است

به گزارش «اخبار خودرو»، 50روز از مصوبه هیات دولت برای ترخیص خودروهای مانده در گمرک گذشته است و به‎رغم ابلاغ مصوبه اجرایی نیز هنوز هیچ خودرویی با این مصوبه از گمرک ترخیص نشده است. به عقیده کارشناسان، تصویب مصوبه‌هایی که هیچوقت اجرایی نمی‌شوند یا در کمتر از یک هفته دستورالعمل‎های مکمل و غیراجرایی به آنان الحاق می‌شود، گواهی بر جزم نبودن عزم دولت در حل مشکلات واردات خودرو است.  

علی شکوهی، کارشناس صنعت خودرو درخصوص بلاتکلیفی مدیران ارشد و تصمیم‌گیران دولتی در مواجهه با موضوع خودروهای وارداتی که موجب زیان روزافزون مصرف‌کنندگان نهایی این خودروها شده است، گفت: «مدیران شرکت‌های نمایندگی باتوجه‌به فشار بانک‌های تامین‌کننده اعتبار و تسهیلات در شرایط نامناسبی قرار گرفته‌اند و اعتبار جهانی خود را نزد شرکت‌های تولیدکننده خودرو در کشورهای خارجی از دست داده‌اند. در چنین شرایطی، اعمال خودتحریمی از سوی دولت آن هم پیش از موعد آغاز تحریم‎های خارجی و نیز عطف به‎ماسبق کردن دستورالعمل ممنوعیت واردات به خودروهای واردشده به گمرک، مانند روشن‌کردن شعله در انبار باروت بود و موجب انفجاری شد که شرکت‌های نمایندگی رسمی هم‎اکنون متحمل زیان دوجانبه آن هستند و باید ریسک‌های دولت با پول مردم را جبران کنند.»

مراجع دولتی پاسخگو نیستند

این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: «موضوع خودروهای وارداتی مانده در گمرک متاسفانه به گره کوری تبدیل شده و حتی با گذشت بیش‌از 1.5 ماه از ابلاغ مصوبه دولت همچنان هیچ گام عملی از سوی بدنه اجرایی دولت برای ترخیص این خودروها برداشته نشده است، به‎طوری‎که این موضوع موجب شد هفته گذشته انجمن واردکنندگان خودرو ایران طی نامه‌ای از معاون‎اول رئیس‎جمهور خواستار رسیدگی هرچه سریعتر به این موضوع شود که آن نامه نیز از سوی اسحاق جهانگیری بی‎جواب مانده است.»

وی با اشاره به فشار ناشی‌از هجمه‌های همه‎جانبه در 2سال گذشته به واردکنندگان خودرو گفت: «از اوایل سال گذشته با تصمیمات خلاف قانونی که توسط برخی از مسئولان وقت گرفته شد، واردات خودرو با ممنوعیت مواجه شد. درحالی‎که بنا به اظهارات شریعتمداری، وزیر سابق صمت در برنامه‎ای تلویزیونی، ممنوعیت واردات خودرو بر خلاف قانون و به‌دنبال تصمیم نادرست وزیر اسبق صمت صورت گرفته است.»

فعالان بخش واردات می‎گویند شرکت‌های نمایندگی رسمی به دلیل نبود امکان ادامه فعالیت‌ مجبور به کوچک‎کردن سازمان‌های خود شده‌اند و تعدیل نیروی انسانی به‎رغم میل مدیران این شرکت‌ها صورت گرفته که البته تنها راه مقابله با کاهش درآمد و تحمیل هزینه‌های غیرمتعارف به این شرکت‌ها بوده است.

تشخیص مغایرت قانونی یا مانع‎تراشی؟

به گفته شکوهی، پس از اعلام ممنوعیت واردات و سنگ‎اندازی‌های بسیار در ترخیص خودروهای متوقف در گمرک‌ها، با مصوبه اخیر دولت انتظار می‌رفت تا این مساله گره‎گشایی شود اما این مصوبه توسط برخی مراجع قانون‎گذار و نیز اجرایی مغایر قانون تشخیص داده شد، در حالی که اگر اشتباهی صورت گرفته است، باید طی کار کارشناسی و در متن مصوبه اصلاح شود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا مصوبه‌های دولت درخصوص حل مشکل واردات خودروهای مانده در گمرک اجرایی نمی‌شود، اظهار داشت: «مقاومت بدنه اجرایی دولت و عدم مسئولیت‎پذیری بالادستی مانع اصلی اجرای مصوبه ترخیص خودروها است. متاسفانه با وجود علاقه‎مندی دولت به گره‎گشایی از کار مردم و حل مشکلات، مدیران میانی، زیرمجموعه‌ها و دیگر دستگاه‌ها با هزار و یک مانع‌‎تراشی، مصوبات را اجرایی نمی‌کنند.»

این کارشناس ادامه داد: «در صورتی که اجرای مصوبه ترخیص خودروها به سال آینده موکول شود، علاوه‌بر تشدید نارضایتی عمومی و استهلاک بیشتر خودروها، اموال و دارایی مردم نیز در جریان این تاخیرها از بین خواهد رفت.»

امکان صادارت معکوس خودروها تقریبا وجود ندارد

وی همچنین خلط مبحث 4هزار خودرو تخلفی با کل خودروهای متوقف در گمرک را نادرست دانست و تاکید کرد: «خودروهای تخلفی در مصوبه ترخیص خودروها مستثنی شده‎اند. اصولا نیز رویه پرونده قضایی از پرونده اجرایی و مصوبات دولتی جدا است و قاضی پرونده برای رسیدگی به هرموضوعی سرفصلی جداگانه دارد و در پرونده ثبت سفارش‌ها نیز بازپرس به‎طور مستقل نامه صادر و ابلاغ کرد تا شرکت‌های مورداتهام، حق ترخیص خودروها را نداشته باشند. بنابراین این مبحث که پرونده تخلفات ثبت‌سفارش به پرونده خودروهای متوقف در گمرک گره بخورد، اقدام اشتباهی است.»

شکوهی در پایان گفت: «شرکت‌های نمایندگی بنا به قوانین قراردادی با شرکت‌های مادر امکان صادرات معکوس محصولات خود را ندارند، زیرا این خودروها با آپشن‌های ویژه‌ ایران تولید و با شماره شاسی ثبت‎شده به نام کشور ایران حمل شده‌اند. اما درخصوص شرکت‌های واردکننده غیرنمایندگی شرایط به‌صورت دیگری است. هرچند با شرایط دستورالعمل صادرشده از سوی وزارت صنعت واردکنندگان ترجیح می‌دهند که دیگر هیچ تلاشی برای واردات خودرو نداشته باشند و با این سنگ‎اندازی‌ها به دنبال تهیه پول مشتریانی که خودرو آن‌ها در گمرک متوقف شده باشند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =