رئیس شورای سیاستگزاری روزنامه «دنیای خودرو» در این باره نوشت:
توسعه متوازن یا همان ضرورت و الزامی که در صنعتخودرو ایران فراموش شده عبارت از تامین و آمادهسازی تمامی پیشنیازهای لازم برای رسیدن به توسعه پایدار در صنعتخودرو ایران است. یکی از مشخصههای اصلی و مهم آن تربیت و بهکارگیری تکنسینها و مهندسان مرتبط با صنعتخودرو و ممانعت از استخدام نیروهای انسانی غیر ماهر و غیر مرتبط میباشد.
اگر به ترکیب نیروهای انسانی شاغل در صنعتخودرو ایران که بسیار هم تورمی است بنگریم، میبینیم که عمدتا نامتجانس و غیر مرتبط بوده و ضمن اینکه کمکی بهرفع نیازها در این زمینه نکرده است، بلکه بعضا تبدیل به عوامل کاهنده بهرهوری هم شده است و چون این پدیده یعنی نیروی انسانی غیر ماهر و غیر مرتبط چندوجهی و مشکلافزاست، حل آن هم در مواردی غیر ممکن میشود. البته عاملان این تصمیم صنعتخودرو و قطعهسازی را بهچشم بنگاههای اشتغالزا مینگرند.
همچنین توسعه متوازن در صنعتخودرو بهمعنای رشد و پیشرفت هماهنگ و پایدار تمامی بخشهای این صنعت است که نهتنها بهافزایش تولید و سوددهی توجه دارد، بلکه جنبههای اجتماعی، زیستمحیطی، پیشرفت فناوری و اقتصادی را نیز شامل میشود.
یکی از نتایج پربار توسعه متوازن زمینهسازی برای پیشرفت فناوری و پرداختن به تحقیق و توسعه جهت تولید خودروهای کممصرف و مشتریپسند است؛ در این زمینه هم متاسفانه علیرغم اینکه خودروسازان مراکز تحقیقاتی و فناوری متعددی ایجاد کردهاند ولی تاکنون نتایج ملموس و راضیکنندهای نداشتهاند.
علاوهبر آن توسعه متوازن متضمن حفظ محیطزیست از طریق کاهش آلایندهها، توسعه زنجیره تامین، ایجاد پیوستگی بین تولیدکنندگان مواد اولیه، قطعهسازان و خودروسازان و ... است.
اگر درباره علل توفیقات شرکتهای بزرگ خودروسازی جهان پژوهش کنیم، بهنظر میآید بهترین شاهد مثال واحدهای خودروسازی آلمان و ژاپن است که در جنگ جهانی دوم تبدیل به تلی از خاکستر شده بودند، ولی در کمترین زمان ممکن توانستهاند قد برافرازند و در بازارهای جهانی حضور موفقی داشته باشند.
مهمترین دلیل موفقیت آنها داشتن راهبرد جامع و مدون و ملزم بودن بهالزامات توسعه متوازن بود. بدون بهرهگیری از محتوای دو اصل مذکور، یعنی راهبرد جامع و نیز عبور از توسعه متوازن، رسیدن به توسعه پایدار در همه رشتههای صنعتی بهویژه در صنعتخودرو امری محال است.
فرجام سخن اینکه: سیاستگزاران صنعتی کشور تمهیداتی باید بیندیشند و سیاستهایی را تدوین و ابلاغ کنند تا فضای کاری این صنعت مناسب طراحی و تولید خودروهای روزآمد شده و ایران نیز بتواند ضمن پاسخگویی بهنیاز بازار داخلی، در بازارهای منطقه و جهان هم حضور پررنگ و موفقی داشته باشد؛ به امید آن روز. وگرنه با تاسف بسیار همچنان باید بسراییم و بخوانیم:
هر پدیده به صنعت خودرو
گرچه با عـــلم و فن بود مانوس S
در مقـــام افــاده معنی
چون به ایـران رسد شود معکوس S