فاروقی

محمدرضا فاروقی*

در بحث واردات کالا حدود ۲۵ سازمان دخیل هستند که تاخیر در ابلاغ آیین‌نامه‌ها یا صدور مجوزها منجر به رسوب کالا می‌شود و ترک فعل وزارت صمت به معنای مشکلات گمرکی نیست.

خاموشی چراغ یکی از واحدهای تولیدی گروه بهمن هم‌زمان با هفته جهانی کارگر و بیکاری کارگران به‌دنبال زمین‌گیری ۵ هزار کانتینر در گمرک، منجر به‌کاهش شدید سطح تولید در آمارها شده است. رسوب کالا در گمرک یکی از چالش‌های نظام اقتصادی کشور است که بیش از هر چیزی بخش‌خصوصی را دچار آسیب کرده و سبد معیشتی کارگران را به لرزه در می‌آورد.

وقتی صحبت از مشکلات گمرکی می‌شود، مستقیما نمی‌توان سازمان گمرک را دلیل بروز مشکل دانست. گمرک مسئول اعمال قوانین، الزامات، مقررات، بخش‌نامه‌ها، مجوزها و سایر موارد است. حال این‌که بسته به‌نوع کالایی که وارد می‌شود، حدود ۲۵ سازمان در بحث واردات صاحب نفوذ هستند.

یکی از مهم‌ترین موانع در این بخش، قطعی‌های مکرر سامانه است. همچنین عدم‌ابلاغ آیین‌نامه‌ها از سوی وزارت صمت و وزارت اقتصاد دیگر مشکل اصلی گمرک در کشور است. تاخیر در ابلاغ آیین‌نامه‌ها، قوانین خلق‌الساعه و تغییر دستورالعمل‌ها منجر به زمین‌گیری کالاها در گمرک می‌شوند که مشکلاتی از سوی وزارتخانه‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر به‌وجود می‌آورد.

وقتی ماده‌اولیه یا تجهیزات تولید در گمرک می‌مانند، این شایبه به‌وجود می‌آید که سازمان گمرک مانع ورود کالا و محصول به‌کشور است؛ اما عمده مشکلات ریشه در قوانین و مجوزهای وزارت صمت و نهادهای تنظیم‌گر دارد.

وقتی کالاهای ثبت سفارش شده در گمرک رسوب می‌کنند، مشمول قوانین قاچاق کالا و ارز شده و وزارت صمت باید نسبت به حل این مشکل اقدام کند. در رابطه با زمین‌گیری کانتینرهای گروه بهمن نیز وزارت صمت در راستای حمایت از تولید باید وارد عمل شود.

البته اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش‌خصوصی این آمادگی را دارد که با ورود به این موضوع مشکل را از طریق کمیسیون حقوقی پیگیری کند.

زمین‌گیری کانتینرها در گمرک نتیجه ترک فعل وزارت صمت است و گمرک به‌عنوان یک سازمان باید براساس مجوزهایی که وزارتخانه‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر صادر می‌کنند، عمل کند. در بحث واردات کالا ۲۵ سازمان دخیل هستند که هرکدام از آن‌ها می‌توانند با تاخیر در اجرا بخشی از مسیر واردات را با اخلال رو به‌رو کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =