به گزارش «اخبار خودرو»، پساز تغییر شکل تخصیص ارز به اقلام وارداتی توسط دولت براساس مصوباتی که منتشر شد، بسیاری از قطعهسازانی که مواداولیه و کالای موردنظر خود را با ارز 4200تومانی وارد کرده بودند، برای ترخیص باید مابهالتفاوت قیمت این نوع ارز با قیمت ارز در بازار ثانویه را میپرداختند. این موضوع در کنار مشکلات قبلی، مانعی دیگر در مسیر تولید قطعات و تامین خطوط تولید خودروسازان بهشمار میرفت. با وجود اینکه هفته قبل وزیر صنعت، معدن و تجارت طی نامهای به بانک مرکزی لیست دوم اقلامی را که بدون پرداخت مابهالتفاوت ارز امکان ترخیص مییافتند، اعلام کرد، برخی از قطعهسازان به دلایل دیگر هنوز امکان ترخیص کالای خود از گمرک را ندارند. یک تولیدکننده قطعات بدنه، موتور، گیربکس و دیفرانسیل در این زمینه با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی غیر از این موضوعات با مشکلات بسیار جدی دیگری نیز دستوپنجه نرم میکنند، به «دنیای خودرو» گفت: «پنج ماه قبل شرایط به این شکل بود که ما خرید میکردیم و پول آن را میپرداختیم. اما به دلیل وضعیتی که ایجاد شد، در زمان ثبت سفارش نتوانستیم پول را بپردازیم.»
شرط عجیب بانکهای عامل
احمد شریفی با بیان اینکه این وضعیت باعث شد نتوانیم اسناد را دریافت کنیم، میافزاید: «ما مواداولیه و لوله وارد کردیم که اینها از درون کانتینر تخلیه شده و در گرمای بندرعباس و هوای شرجی در حال زنگ زدن است. حالا پول را در سامانه نیما پرداختهایم اما هنوز وصول نشده است که بتوانیم اسناد را بگیریم. بدین ترتیب با فرض اینکه پول وصول شود، ما اسناد را تحویل بگیریم و کالا ترخیص شود، فقط چهار کانتینر ضایعات تحویل خواهیم گرفت!» وی ادامه داد: «ما مشمول واردکنندگانی نبودیم که قرار بود برای ترخیص، مابهالتفاوت ارزی بپردازند. درواقع قرار بود ارز 4200تومانی به ما بدهند اما ندادند، تا زمانی که گفتند باید از طریق سامانه نیما ارز تهیه کنید. در این روش هم قیمت کامل را پرداختیم و دیگر نیاز به پرداخت مابهالتفاوت ارز نبود. ما کل مبلغ را پرداخت کردهایم اما برای ترخیص هنوز با مشکل مواجهیم.» این فعال قطعهسازی درباره مشکلاتی که در زمینه ترخیص با بانکها وجود دارد، افزود: «بانکهای عامل میگویند باید 60درصد اضافه بر آن مبلغ پرداخت شده در بانک بلوکه شود، تا ارز مورد نیاز ارائه شود.»
توقف روند فعلی صنعت خودرو نیازمند اقدام جدی است
شریفی درباره تاثیر این اتفاقات بر میزان تولید، تاکید کرد: «باتوجهبه اینکه درخواست و تقاضا کاهش یافته، حجم تولید ما نیز بهشدت کم شده است. همچنین تا امروز تلاش کردیم تعدیل نیرو نداشته باشیم، اما در حال حاضر در شرایطی هستیم که بهسمت تعدیل نیرو نیز میرویم.» وی در پاسخ به این سوال که بهعنوان یک تولیدکننده فکر میکند شرایط صنعت خودرو به چه شکل تغییر خواهد کرد، توضیح داد: «در این رابطه باید گفت اگر اقدام جدی انجام نشود، سیر مشکلات و چالشهای موجود در صنعت خودرو رو به افزایش خواهد بود. برای تغییر روند غیرمنطقی فعلی، نیاز است اول سیر منفی متوقف شود و بعد فکر بهبود و اصلاح شرایط باشیم.» وی در پایان درخصوص پرداخت مطالبات از سوی خودروسازان خاطرنشان کرد: «وضعیت پرداخت بدهی خودروسازان بسیار بد است. ما هنوز بابت قطعاتی که در سال 96 به خودروساز تحویل دادهایم، تا امروز حتی یک ریال دریافت نکردهایم.»