گاز

به نظر می‌رسد ممکن است شرایط شش ماه آینده فصل زمستان تغییر کند. طی چند سال اخیر و با روی کار آمدن حرکت برقی‌سازی کم‌کم خودروهای بنزینی از لیست محصولات اروپایی‌های دوست‌دار گاز نیز حذف شده بودند، اما به‌نظر می‌رسد شرایط جنگ اوکراین درنهایت به ضرر مشتریان خودروهایی تمام خواهد شد که زمانی اروپا چشم امید به آینده سوخت آنها داشت.

به گزارش «اخبار خودرو»،باوجود کاهش قیمت سوخت طی هفته‌های اخیر در بازار آمریکا اما به نظر می‌رسد ممکن است شرایط شش ماه آینده فصل زمستان تغییر کند. طی چند سال اخیر و با روی کار آمدن حرکت برقی‌سازی کم‌کم خودروهای بنزینی از لیست محصولات اروپایی‌های دوست‌دار گاز نیز حذف شده بودند، اما به‌نظر می‌رسد شرایط جنگ اوکراین درنهایت به ضرر مشتریان خودروهایی تمام خواهد شد که زمانی اروپا چشم امید به آینده سوخت آنها داشت. ذخایر تجاری نفت آمریکا هفته گذشته با کاهشی که داشت، به ۶درصد پایین‌تر از متوسط ۵‌ساله رسید و در کنار آن برنامه جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک این کشور (SPR) باعث شد حجم این ذخایر به پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۸۵ برسد.
نکته اینجاست روند فروش این ذخایر که طبق این طرح روزانه یک‌میلیون بشکه عنوان شده است تا اکتبر (مهر و آبان) ادامه خواهد داشت که سطح آن را بیش از پیش پایین خواهد آورد. از سوی دیگر، پایان آزادسازی این ذخایر از پاییز به معنای کاهش یک‌میلیون‌بشکه‌ای در هر روز از عرضه جهانی است. طبق محاسبات آژانس بین‌المللی انرژی (IEA)، عربستان ۳۹/۱میلیون بشکه و امارات ۸۴۰هزار بشکه در روز مازاد عرضه دارند.
اما هیثم الغیص، دبیرکل جدید اوپک به‌تازگی در مصاحبه‌ای گفت عاقلانه نیست اوپک همه مازاد عرضه خود را آزاد کند و در مواقع اضطراری جهان بدون مازاد عرضه باقی بماند. تولید نفت روسیه هم با وجود افزایش درآمد در سال جاری به دلیل رشد قیمت‌ها، برای ادامه سال ۲۰۲۲ و سال آینده کاهشی پیش‌بینی می‌شود. در این شرایط احتمال یک تنگنای شدید عرضه در زمستان می‌رود، یعنی تقاضا برای گاز روسیه در اروپا افزایش قابل‌ملاحظه‌ای خواهد داشت و قیمت‌ آن به‌گفته شرکت گازپروم ممکن است با ۶۰درصد افزایش به ۴۰۰۰یورو در هر ۱۰۰۰مترمکعب برسد. اروپایی‌ها در این فصل برای تولید برق به نفت روی خواهند آورد. با سناریوی مطرح‌شده، بازار شدیدا به نفت و فرآورده‌های نفتی ایران به‌خصوص در این برهه نیازمند است. ایران حالا حدود ۳/۱میلیون بشکه ظرفیت مازاد دارد و تخمین زده می‌شود ۱۰۰میلیون بشکه نفت و میعانات ایران ذخیره‌سازی شده و آماده ورود به بازار جهانی است که در صورت احیای توافق برجام، می‌تواند محقق شود.
نکته جالب اینکه پایان طرح جو بایدن زمانی اتفاق خواهد افتاد که فصل سرد آغاز می‌شود و تقاضای سوخت در نیمکره‌شمالی به‌خصوص اروپا افزایش چشمگیری خواهد داشت. در قاره سبز، روسیه عرضه گاز را کاهش داده و احتمال افت بیشتر آن در ماه‌های آتی وجود دارد. شرکت گازپروم روسیه نیز اخیرا با ذکر دلایلی ازجمله تحریم‌های غربی پیش‌بینی کرده است قیمت گاز در زمستان به ۴۰۰۰یورو در هر ۱۰۰۰مترمکعب برسد. این به معنای تقاضای بالاتر، کمبود عرضه و قیمت‌های تاریخی بالا خواهد بود که اروپایی‌ها را بیش‌ازپیش به استفاده از سوخت‌های جایگزین ازجمله فرآورده‌های نفتی سوق خواهد داد. مصرف‌کنندگان این قاره حالا به نفت آمریکا وابسته‌تر شده‌اند. داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهند عربستان و امارات بیشترین ظرفیت مازاد تولید را دارند که می‌توانند در زمان اضطراری به‌کار گیرند. بر این اساس، عربستان ۳۹/۱میلیون بشکه و امارات‌متحده‌عربی ۸۴۰هزار بشکه در روز ظرفیت مازاد دارند. علاوه‌بر این، ظرفیت مازاد ۱۰ تولیدکننده اوپک به استثنای ایران، لیبی و ونزوئلا که به دلایلی مانند تحریم، سهمیه تولید ندارند در مجموع ۷۳/۲میلیون بشکه در روز است. همچنین در صورت ورود لیبی و ونزوئلا به این چرخه، کل ظرفیت مازاد روزانه به ۳۸/۳میلیون بشکه خواهد رسید. طبق سناریو مطرح‌شده، احتمال ایجاد کمبود عرضه شدید در زمستان قوی است. در عین حال، در روزهای گذشته مذاکرات مثبتی بین ایران و آمریکا صورت گرفته که طبق شنیده‌های احتمالی طرفین را بیش از هر زمانی به توافق نزدیک کرده است. امین ناصری، مدیرکل شرکت مشاوره انرژی FGE، گفت ایران ۱۰۰میلیون بشکه ذخایر نفتی دارد که ۴۰ تا ۴۵میلیون بشکه آن نفت خام و بقیه میعانات گازی است. علاوه بر این، ایران توانایی افزایش تولید روزانه ۹۰۰هزار بشکه‌ طی ۳ ماه پس از رفع تحریم را دارد و در مدت ۶ماه می‌تواند تولید خود را به ۷/۳میلیون بشکه در روز برساند. با توجه به ظرفیت تولید 8/۳میلیون بشکه‌ای ایران، حدود ۳/۱میلیون بشکه از ظرفیت تولید ایران خالی است و امکان بازگشت آن به بازار وجود دارد. همچنین میلیون‌ها بشکه نفت ذخیره‌شده در خشکی و دریا آماده رفع تحریم هستند. با این شرایط، به‌نظر می‌رسد ایران بتواند در زمستان در صورت احیای توافق منجی مصرف‌کنندگان باشد. البته نباید این نکته را فراموش کرد که خودروهای گازسوز در کشور نباید به فراموشی شوند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 1 =