استانداردهای 85 گانه

از ابتدای دی‏ماه امسال خودروسازان برای دریافت تمدید تایید نوع خودرو باید استانداردهای 85 گانه را رعایت کنند

به گزارش «اخبار خودرو» ، معاون نظارت بر اجرای استاندارد روز گذشته درخصوص اجرای استانداردهای 85گانه خودروها اعلام کرد: «برای اجرای این استانداردها، تقسیم‎بندی خودروها به دو بخش خودروهای داخلی و وارداتی جدید و خودروهایی که قبلا گواهینامه تایید نوع و تطابق تولید دریافت کردند، انجام شد. به طوری که خودروهای جدید از همان زمان طبق استانداردهای 85گانه تولید یا وارد شدند و خودروهایی که تایید نوع برای آن‎ها صادر شده بود، طبق زمان‏بندی مشخص با رعایت استانداردها تولید می‏شدند.»

اظهارات وحید مرندی‏ مقدم در حالی مطرح می‏شود که سازمان ملی استاندارد ایران سه سال قبل با ابلاغ دستورالعملی به ارتقای استانداردهای خودرو از ۵۵ استاندارد به ۸۵استاندارد در کشور اقدام کرد. اما با وجود مشخص بودن زمان‏ بندی و اعلام مهلت ‏های دقیق برای رعایت این استانداردها، در دی‏ماه سال گذشته به‌عنوان اولین مهلت اعلام شده، خودروسازان هنوز آمادگی کافی برای اجرای استانداردهای تعیین‌شده در تولید را نداشتند. به همین دلیل چهارم دی‏ماه سال 96 خبر ممنوعیت تولید 25خودرو فاقد استاندارد از سوی سازمان منتشر شد که با تناقض‎جویی‎های بسیاری از سوی کارشناسان مواجه شد.

این خبر با وجود تاکید قابل توجه رئیس سازمان ملی استاندارد، از سوی تعدادی از سازندگان خودرو تکذیب شد. همچنین در حالی که دومین مهلت اعلام شده، تیرماه سال ‏جاری بود، در تیرماه خبری از انتشار نام خودروهای فاقد استاندارد نبود تا این‎که مرندی‏ مقدم در اظهارات اخیر خود اعلام کرد: «براساس برنامه‏ریزی‎ها مقرر بود خودروهایی که نتوانند الزامات استاندارد معیار مصرف سوخت را رعایت کنند، در ابتدای تیرماه معرفی شوند که در همین زمینه 8خودرو به لحاظ عدم رعایت الزامات معیار مصرف سوخت از نظر سازمان ملی استاندارد ایران تایید نشده و برای اقدامات بعدی به پلیس راهور ناجا و وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی شدند.»

وی با بیان اینکه زمان‏بندی لحاظ‎شده برای شروع اجرای استانداردهای ۶3 گانه از ابتدای دی‏ماه سال 1396 شامل خودروهایی بود که قبلا تایید نوع برای آن‎ها صادر شده بود، افزود: «از ابتدای دی‏ماه امسال خودروسازان برای دریافت تمدید تایید نوع خودرو باید استانداردهای 85 گانه را رعایت کنند.»

معاون نظارت‌بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد اگرچه به سه خودرو جدید سیتروئن سی3 سایپا، وانت‎پیکاپ آمیکو و فاو بی30 بهمن‎موتور اشاره کرد که با رعایت استانداردهای 85گانه وارد بازار کشور شده‏اند، اما در ادامه حاضر به پاسخ به سوال «دنیای خودرو» و ارائه جزئیات در زمینه چگونگی رعایت استانداردهای جدید در تولید خودرو نشد.

  لزوم سخت‏گیری در استانداردهای مدیریتی
پس‌از مطرح شدن بحث بازگشت تحریم‏های بین‏المللی، صنعت خودرو و قطعه‏ با چالش‏های زیادی در زمینه تامین ارز و مواداولیه مواجه شده است. مساله‏ای که تولید قطعه‏سازان و تبع آن، تولید خودروسازان را با کاهش روبه‏رو ساخته است. در فضایی که به‌نظر می‏رسد همه تلاش فعالان این صنعت، حفظ و ادامه تولید است، شاید انتظار رعایت 85مورد استاندارد به طور کامل در تولید خودروهای داخل، چندان واقع‏بینانه نباشد. این در حالی است که رئیس سازمان ملی استاندارد مدتی قبل در گفت‏وگو با «دنیای خودرو» اعلام کرد: «بحث افزایش و اجرای استانداردهای جدید از سال‏های قبل آغاز و اعلام شده است. در واقع مباحث مربوط به استاندارد به آن شکل دست‏خوش مسائل سیاسی نخواهد شد.» نیره پیروزبخت البته اظهار امیدواری کرد که تحریم‏ها بر عملکرد خودروسازان تاثیر نداشته باشد و آن‎ها بتوانند طبق زمان‏بندی اعلام شده، این استانداردها را در تولیدات خود معیار قرار داده و در اجرای آن مداومت داشته باشند.

  انتظار ایده‏آل‏گرایانه سازمان استاندارد از خودروسازان
در عین حال یک کارشناس و سرممیز بین‏المللی حوزه استاندارد در این رابطه به «دنیای خودرو» گفت: «حیطه تصمیم‏گیری در این زمینه مختص سازمان ملی استاندارد است. اما در نگاهی کارشناسانه باید گفت وضعیت فعلی به گونه‏ای است که تحریم‏ها روزبه‏روز سخت‏گیرانه می‏شوند و خودروسازان خارجی، به خصوص اروپایی‏ها در حال خروج از کشور هستند. بر این اساس امروز نمی‏توان دیدگاه ایده‏آل‏گرایانه به این مساله داشت.» علی جلالی با بیان این‎که ما این روند را سال‏های گذشته نیز تجربه کرده‏ایم، اظهار کرد: «بنابراین ناچار شاید کمی به عقب بازگردیم. این موضوع به افزایش فشار بر قطعه‏سازان و البته متعاقب آن استفاده از پتانسیل‏های داخلی منتهی می‏شود.» وی افزود: «در پسابرجام امید خودروسازی کشور تا حد زیادی به تولیدکنندگان خارجی بود‏اما امروز باید روی پای خود بایستیم و برنامه‏ریزی‏ها و الزامات را بر اساس توانمندی‏های موجود در کشور انجام دهیم.»

  شرایط فعلی باعث تعدیل انتظار مشتریان خواهد شد
جلالی با توضیح این مطلب که شرایط فعلی باعث تعدیل انتظار مشتریان نیز خواهد شد، خاطرنشان کرد: «طی چند سال گذشته، با ایجاد رونق در بازار خودرو کشور، انتظار مشتری نیز بالا رفته بود و خودرو داخل را با خودروهای اروپایی مقایسه می‏کردند. اما امروز شاهد تغییر شرایط بازار و انتظار مشتری نیز خواهیم بود.» این کارشناس بین‏المللی استاندارد در ادامه با بیان این‎که حتی اگر امکان رعایت همه استانداردها در تولید نباشد؛ استانداردهای روز باید در تولید خودرو رعایت شود، تاکید کرد: «ما در زمینه رعایت استانداردها تحریم نیستیم. ممکن است از لحاظ تکنولوژی با موانعی مواجه باشیم، اما به راحتی می‏توانیم استانداردهای مدیریتی را در این صنعت رعایت کنیم.» به گفته جلالی، در این شرایط باید خودمان سطوح بازرسی را سخت‏گیرانه‏تر در نظر بگیریم تا درصد برگشتی قطعه و خودرویی که تولید و عرضه می‏شود، کاهش یابد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =