خودروهای تجاری

روند صعودی نرخ ارز طی یک هفته اخیر باعث شده است بازار این خودروها دوباره به کما برود و متقاضیان این خودروها، دست از خرید بکشند و در انتظار ثبات نرخ ارز و کاهش احتمالی آن بنشینند.

به گزارش «اخبار خودرو»،بازار خودروهای تجاری کشور در سال‌های اخیر شرایط بحرانی را تجربه کرده است و نتوانسته به ثبات در بخش عرضه و تقاضا و حتی قیمت دست یابد. طی سنوات گذشته هم‌زمان با تشدید تحریم‌ کشورهای غربی علیه ایران، عرضه خودروهای ساخت داخل با مشکلات بسیاری مواجه بود که همین موضوع بازار خودروهای تجاری را بیش‌از پیش تحت تاثیر قرار داد.
در پی کمبود عرضه و افزایش تقاضا، قیمت خودروهای موجود در بازار به‌شدت افزایش یافت. این در حالی است که به‌جز کاهش عرضه، افزایش نرخ ارز و وابستگی صنعت تجاری‌سازی کشور به تولیدکنندگان خارجی، تاثیر بسزایی روی قیمت خودروهای تجاری کشور داشت. حالا نیز با آن‌که در یکی، دو سال گذشته، تجاری‌سازان کشور به دنبال کاهش وابستگی‌ خود و افزایش سطح داخلی‌سازی موفق به افزایش تولید و عرضه به بازار داخلی شدند، اما باز هم روند صعودی نرخ ارز طی یک هفته اخیر باعث شده است بازار این خودروها دوباره به کما برود و متقاضیان این خودروها، دست از خرید بکشند و در انتظار ثبات نرخ ارز و کاهش احتمالی آن بنشینند.

جهش قیمت خودروهای تجاری با افزایش نرخ ارز
افزایش نرخ ارز فارغ از آن که چه مدت زمانی اتفاق افتاده، روی صنایع مختلف تاثیر می‌گذارد. صنعت خودرو به‌ویژه تجاری‌ها نیز از این قاعده مستثنا نیستند و هر زمان که نرخ ارز در کشور روند صعودی به خود می‌گیرد، خودروهای تجاری هم با کمبود عرضه و کاهش قیمت همراه می‌شوند.
نبود خودروهای تجاری کافی در بازار به‌طور مستقیم ناوگان تجاری ها و به تبع آن نرخ حمل‌ونقل را تحت تاثیر قرار می‌دهد. دور از انتظار نیست که با افزایش نرخ ارز در روزهای تحریم، صنعتی همچون تولید خودروهای تجاری که هنوز هم وابستگی بسیاری به تولیدکنندگان و قطعه‌سازان خارجی دارد با افزایش قیمت همراه شود و حتی توان خرید تولیدکنندگان داخلی کاهش یابد و عرضه این خودروها با مشکلاتی مواجه شود که همین موضوع در کنار کمبود عرضه، به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زند.

توقف فروش خودروهای تجاری تا زمان ثبات قیمت ارز
به‌گفته یکی از فعالان بازار خودروهای تجاری کشور، در یکی، دو هفته اخیر که نرخ ارز در کشور دوباره رو به افزایش گذاشته، بازار خودروهای تجاری هم به تبع این اتفاق، با افزایش قیمت و کاهش عرضه و تقاضا همراه شده است. میلاد خاموشیان در این خصوص به روزنامه «دنیای‌خودرو» گفت: «مالکان خودروهای تجاری و نمایشگاه‌داران مانند همیشه با شروع روند صعودی نرخ ارز، از عرضه خودروهای تجاری به مشتریان دست می‌کشند و تلاش می‌کنند تا حد امکان فروش این خودروها را تا مشــــخص شدن نرخ نهایی ارز متوقف کنند.»
وی افزود: «ازسوی‌دیگر تجربه افزایش نرخ ارز در سنوات گذشته نشان داده که مشتریان این خودروها به امید آن که نرخ ارز دوباره کاهش یابد و کمی قیمت‌ها به یک ماه گذشته نزدیک شوند، دست از خرید خودرو از بازار می‌کشند.»

تاثیر بورس کالا بر فروش خودروهای تجاری
خاموشیان مورد دیگری را که در ماه‌های اخیر روی بازار خودروهای تجاری اثر گذاشته، در عرضه مرتب کامیون‌ها از سوی خودروسازان و آغاز عرضه برخی از مدل‌ها از طریق بورس کالا دانست. وی در این زمینه اعلام کرد: «عرضه برخی خودروها از طریق بورس کالا باعث شده است متقاضیان خودروهای تجاری سعی در خرید محصولات مورد نیاز خود از طریق بورس کالا داشته باشند.»
وی همچنین بیان کرد: «عرضه ارزان‌تر این محصولات در بورس کالا باعث شده است خریداران با توجه به تجربه‌ای درخصوص اختلاف قیمت خودروهای سواری در کارخانه و بازار وجود دارد، تمایل به خرید محصولات در بورس کالا داشته باشند تا شاید با خرید آن‌ها سود مشخصی عایدشان شود.»
وی افزود: «همیـــــن موضوع در کنار افزایش نرخ ارز، بازار آزاد خودروهای تجاری بــه‌ویژه کامیون‌ها را تحت تاثیر قرار داده و مشتریان را در ماه گذشته از این بازار دور نگه داشته است.»

احتمال افزایش قیمت خودروهای تجاری در کارخانه‌ها
این فعال حوزه خودروهای تجاری کشور در ادامه درخصوص وضعیت قیمت خودروهای تجاری در بازار آزاد اظهار کرد: «قیمت خودروهای تجاری از کارخانه هنوز تحت تاثیر نرخ ارز قرار نگرفته، اما بعید نیست که قیمت این خودروها نیز در کوتاه‌مدت به تبع افزایش نرخ ارز، بالا رفته و بازار را دستخوش تغییرات بیشتری کند.»
خاموشیان همچنین بیان کرد: «بازار آزاد این خودروها اما در انتظار تعیین نرخ از سوی کارخانه نمی‌ماند و مالکان و نمایشگاه‌داران این خودروها تحت تاثیر جو بازار و نرخ صعودی ارز، خودروهای خود را یا با احتساب قیمت فعلی ارز به فروش می‌رسانند یا دست نگه می‌دارند و تا زمان تثبیت قیمت ارز، فروش خودروها را متوقف می‌کنند.»
وی در پایان گفت: «در هر صورت کمترین افزایش نرخ ارز بر این بازار بیشترین تاثیر را می‌گذارد، چراکه این بازار هنوز از مشکلات قبلی رهایی پیدا نکرده است و هر مشکل جدیدی بازار تجاری‌های کشور را آشفته‌تر از گذشته می‌کند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =