روغن‌موتور

به‌نظر می‌رسد ادعای تولیدکنندگان روغن‌موتور و تایرسازان درباره افزایش هزینه‌های جانبی چندان بی‌راه نبوده و حداقل در زمینه لجستیک قرار است تغییراتی رخ دهد.

براساس گفته‌های رئیس کانون سراسری کامیون‌داران درباره آخرین وضعیت کرایه‌های حمل، تامین روغن‌موتور و لاستیک موردنیاز ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای کشور می‌توان گفت در سال جاری افزایش یافته است.

فیروز خدایی در گفت‌وگو با خبرخودرو ضمن اشاره به افزایش 30درصدی هزینه جابه‌جایی‌ کالا در سال جاری عنوان کرد: «نرخ جابه‌جایی‌ کالا به ازای هر تن کیلومتر با افزایش 30درصدی در سال جاری 5500 ریال اعلام شده است. به‌رغم اینکه این میزان افزایش نرخ با شاخص تورم اعلام‌شده از سوی بانک مرکزی و همچنین هزینه‌های کامیون داران تناسب ندارد اما رانندگان باتوجه به شرایط اقتصادی جامعه و درکی که از وضعیت معیشتی مردم دارند، ناچار به پذیرفتن این میزان افزایش قیمت برای جابه‌جایی کالا شدند، اگرچه کرایه‌های حمل تاثیر چندانی بر قیمت تمام‌شده کالاها ندارند.»

وی درخصوص آخرین وضعیت تامین روغن‌موتور موردنیاز این ناوگان با نرخ مصوب دولتی اظهار کرد: «با مساعدت سازمان راهداری و وزارت صمت، اندکی از انجمن‌های صنفی در پایانه‌ها اقدام به عرضه روغن‌موتور با نرخ مصوب دولتی کرده‌اند. همچنین وزارت صمت و سازمان راهداری نسبت‌به تعیین نمایندگی‌ها و تخصیص روغن‌موتور به کامیون‌داران قول مساعد داده و بر این اساس روغن خریداری‌شده برای هر دستگاه کامیون و میزان پیمایش ناوگان در سامانه جامع تجارت ثبت خواهد شد.»

رئیس کانون سراسری کامیون‌داران ایران با بیان اینکه عرضه روغن موتور ازسوی نمایندگی ها از جهت تضمین قیمت و کیفیت برای کامیون داران حائزاهمیت است، افزود: «با عرضه روغن‌موتور ازسوی نمایندگی‌ها، رانندگان نیز از تامین روغن‌موتور مرغوب و با قیمت مناسب اطمینان حاصل می‌کنند. تسری این موضوع در سطح کشور تاثیر خوبی بر فعالیت ناوگان خواهد داشت.»

خدایی همچنین درباره عرضه لاستیک با نرخ مصوب دولتی گفت: «به‌رغم اینکه قرار بود با شناسایی و پیمایش ناوگان فعال، لاستیک با نرخ مصوب دولتی و حتی نیمایی از طریق سامانه جامع تجارت در اختیار رانندگان قرار بگیرد اما تاکنون همکاری لازم با کامیون‌داران در این زمینه صورت نگرفته است.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =