۱- سونی روی سرگرمی تمرکز کرده بود
این کمپانی ژاپنی در صنعتخودرو با سیستمهای صوتی با کیفیت خود بهشهرت رسیده و حالا نیز با معرفی محصولات جدیدش، سهم قابل توجهی در بالا بردن کیفیت برگزاری نمایشگاه شانگهای داشت. بر این اساس با وجود اینکه بسیاری از شرکتهای جانبی و تکنولوژیمحور و حتی برندهای دست چندم چین در طبقه دوم فضای نمایشگاهی حضور داشتند، اما سونی نظیر کمپانی بزرگی همچون اینتل، در طبقه اول فضای اختصاص داده شده بهنمایشگاه در جایگاه پربازدیدی مقابل غرفه پورشه مستقر شده بود. اما نگارنده معتقد است این برند نتوانست از ظرفیت این رویداد بهطور کامل بهرهمند شود. سونی با همکاری هوندا اخیرا برند آفیلا را راهاندازی کرده است؛ اما متاسفانه حتی پس از صحبت با مسئولان این غرفه هم متوجه شدیم فعلا برند آفیلا برنامهای برای حضور در بازار چین ندارد. به این ترتیب این مدل خودرو در نمایشگاه حضور نداشت.
۲- افزایش عمق تجهیزات جانبی
برند ایکار که در این نمایشگاه بهعنوان نخستین تجربه چری برای عرضه شاسیبلند برقی با باتری قابل تعویض (با همکاری CATL) معرفی شده بود، ایدههای جالبی برای جلب نظر مشتریان داشت که از آن جمله میتوان به تنوع رنگ و آپشنهای فراوان برای تجهیز این شاسیبلند اشاره کرد. اما در قسمت انتهایی این غرفه موارد دیگری هم درنظر گرفته شده بود؛ از جمله نسخههای مینیاتوری، عروسکی و حتی یک مینیموتورسیکلت برقی که در انتهای این شاسیبلند نصب میشد. کار تا جایی پیش رفته که آنها بهسراغ تولید تجهیزات کامپیوتری برای برندی نیز رفتهاند که در همین نمایشگاه معرفی شد. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت برنامه خودروسازان چینی برای آینده مفصلتر از آن چیزی است که در وهله نخست بهنظر میرسد.
۳- بستری برای تجربه حمل و نقل جدید
شاتلهای حملونقل بهعنوان کانسپتهایی که توسط خودروسازان معتبر همچون مرسدسبنز معرفی شدهاند، قدمت نسبتا زیادی در صنعتخودرو دارند. اما بهنظر میرسد چری با رونمایی از iBar خیلی جدیتر به این حوزه ورود کرده و احتمال اینکه در سالهای نهچندان دور شاهد عرضه محصولی برای حملونقل عمومی در کشور چین باشیم که براساس همین طرح تولید شده باشد، چندان بعید نیست. البته ایده کلی در این رابطه تغییر چندانی نداشته، اما در اینجا امکان شخصیسازی فضای داخلی این نوع وسیلهنقلیه با جزئیات بیشتری فراهم شده است. با این حال با توجه بهنوع کاربری آنها در ترافیکهای سنگین میتوان از آنها بهعنوان فضای کار متحرک یاد کرد. چری با قرار دادن این کانسپت نشان داد که برای آینده برنامههای جدیتری دارد.
۴- دستودل بازی به سبک اشتوتگارتی
غرفه پورشه بدون شک برای علاقهمندان بهخودرو از جذابترین مکانهای این نمایشگاه بود. بهنوعی پورشه تاریخچه خود را به این نمایشگاه آورده بود و آماده بود که به گذشته و آینده خود افتخار کند. از ۵۵۰ اسپایدر بهعنوان نخستین خودرو اسپرت کروکی این برند گرفته تا افتخارات آنها در مسابقات سوپراسپرت و حتی قهرمانی سال گذشته در مسابقات فرمولا ای برقی نشانههایی در این غرفه به چشم میخورد. جالب بود که آنها بر اصیل بودن قطعات موجود در غرفهشان تاکید داشتند؛ به این معنی که بال جلو خودرو فرمولاوان یا خودرو رالی خود را با تمام ضرباتی و خدشههایی که روی آن وارد شده بود، بهنمایش گذاشته بودند. در هر صورت بهنظر میرسد حتی مشاهده همین قطعه نسبتا کهنه نیز برای بازدیدکنندگان جالب و هیجانانگیز بود.
۵- کانسپتی برای نمایش آینده لوتوس
برند اصالتا بریتانیایی لوتوس هنوز وارد فاز تمامبرقی در مورد سوپراسپرتهایش نشده و این برنامه را فعلا در شاسیبلندهای تمامبرقی دنبال میکند. اما برای آنکه متوجه شویم قرار است در آینده چه بلایی سر این برند بیاید، آنها کانسپت تئوری ۱ را بهاین نمایشگاه آورده بودند که شهریور سال گذشته بهصورت خصوصی از آن رونمایی شد و در این نمایشگاه هم صرفا از فاصله دور امکان مشاهده آن وجود داشت. کانسپت تئوری ۱ با طراحی چشمگیر و درهایی که بهسمت بالا و معکوس باز میشوند، ظاهری اسپرت و تهاجمی دارد. در راستای سنت لوتوس در زمینه ساخت خودروهای سبکوزن، وزن کلی این خودرو نیز کمتر از ۱٬۵۸۸ کیلوگرم است؛ بهشکل محسوسی سبکتر از مدلهای اخیر لوتوس مانند الترا (Eltere). براساس بیانیه خبری لوتوس، وظیفه تامین نیروی تئوری ۱ بر عهده یک پک باتری کوچک ۷۰ کیلووات-ساعتی است که با هدف پایین نگه داشتن وزن خودرو انتخاب شده است؛ اما هنوز هم تا برد تقریبی ۴۱۸ کیلومتر دوام میآورد. پیشرانه چهارچرخمحرک این خودرو ۹۸۷ اسببخار قدرت دارد و میتواند در کمتر از ۲٫۵ ثانیه، از حالت سکون بهسرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت برسد.
۶- سرگرمی برای چینیها هم در اولویت است
برند بیوایدی بزرگترین خودروساز چین بهشمار میرود. اما در اقدامی عجیب این خودروساز برای جلب نظر مخاطب جوان خود، بهسراغ پرفروشترین سرگرمی ویدئویی این کشور که حسابی در سطح جهان سروصدا کرد، رفته است. بر این اساس دو خودرو هان ال و سیل ۰۶ جیتی بهطراحیهایی اختصاصی مزین شده بودند که براساس کانسپتها و ایدههای بازی ویدئویی بلک میت ووکانگ اجرایی شده بودند. این بازی ویدئویی نه تنها در خود چین، بلکه در تمام محافل ویدیو گیم برای خود اسم و رسمی دارد؛ تا حدی که استودیو سازنده باور داشت در حق آن جفا شده که جایزه بهترین ویدیو گیم سال ۲۰۲۴ به این استودیو تعلق نگرفته است. در هر صورت این دو خودرو در کنار کاسپلیهایی برگرفته و ملبسشده بهقهرمانان این بازی ویدئویی در نمایشگاه حضور داشتند که البته برای برخی از مخاطبان غیر چینی قابل درک نبود؛ اما بازدیدکنندگان چینی متوجه همکاری بزرگترین خودروساز کشورشان با بزرگترین استودیو بازیسازی آن شده بودند.
۷- جبران مافات در نیسان
باوجود اینکه نیسان در این نمایشگاه با محصول برقی جدیدی حاضر شده بود تا بهنوعی در زمینه برقیسازی جبران مافات کند، اما برای اثبات تلاش خود در این بخش، نیازمند ارائه دلیل و مدرک محکمهپسند بود و چه مدرکی بالاتر از سابقه درخشان فعالیت این خودروساز در مسابقات خودروهای برقی فرمولا ای؟! اگرچه که آنها نتایج شگفتانگیزی در این مسابقات کسب نکردهاند، اما همین که در رده آخر قرار نگرفتهاند، بهخودی خود از پیشرفت این برند در توسعه پیشرانههای برقی خبر میدهد. هرچند که باز هم نمیتوان منکر آن شد که چالشهای پیش روی این خودروساز که عمدتا ریشه اقتصادی نیز دارد، مانع سرعت گرفتن این برند در بخش طراحی و تولید مدلهای الکتریکی میشود. بنابراین میطلبد که این برند خوشنام برای کسب موفقیت در این بخش، تلاش مستمر و چشمگیری داشته باشد و در غیر این صورت موفقیت آن چندان قابل تصور نخواهد بود.
۸- پیشرانه رکوردشکن جهنم سبز
برای پورشه روند توسعه پیشرانههای دوگانه موضوع جدیدی نیست و در واقع آنها از اوایل قرن اخیر بهفکر استفاده از چنین پیشرانههایی بودند. برای بهرخ کشید این موضوع و در واقع نمایش دلیل اصلی قهرمانیهای اخیر آنها در مسابقات استقامت، این خودروساز پیشرانه ۹۱۹ هیبرید را بهصورت کامل و با جزئیات بهنمایش گذاشت تا نشان دهد که همین حالا هم یک پله جلوتر از باقی خودروسازان در راستای استفاده بهینه از پیشرانههای برقی است. ساخت خودرویی که رکورد پیست مشهور نوربرگرینگ را ۵۱ ثانیه بهبود دهد، بههیچعنوان کار آسانی نیست. یکی از شاخصترین خودروسازان جهان پورشه است که برای رکوردشکنی در جهنم سبز اقدام بهارتقا و اورهال اساسی خودرو برنده در لمانز کرد و نام آن را ۹۱۹ اوو گذاشت. پورشه پیشرانه V۴ این خودرو مسابقهای را باز هم ارتقا داده و قدرت آن را از ۵۰۰ بهحدود ۷۲۰ اسببخار رسانده است. همچنین واحد الکتریکی هم ۴۴۰ اسببخار دیگر را روانه چرخهای جلو میکند. این خودروساز تخمین زده ۹۱۹ اوو شتاب صفر تا ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت ۸ ثانیهای داشته باشد که البته برای هیولای نوربرگرینگ، عملکرد حیرتانگیزی هم نیست!
۹- تاریخچهای از موفقیتهای کواترو
برای برند آئودی هیچچیز با ارزشتر از تلاشهای آنها برای نمایش توانایی سیستم چهار چرخ محرک در خودروهای سواری نیست. آنها بهواسطه فرستادن خودرو کواترو بهمسابقات رالی قهرمانی جهان نشان دادند که تا چه حد میتوان به تواناییهای این سیستم انتقال قدرت اعتماد کرد. آئودی کواترو نخستین خودرو رالی چهارچرخمحرک بهشمار میرود و بهواسطه این خودرو، برند آئودی تا سالها برتری مسلمی نسبت بهسایر تیمهای رالی داشت. کواترو مجهز بهیک پیشرانه ۲,۱۴۴ سیسی ۵ سیلندر خطی با یک توربوشارژر و اینترکولر است و خروجی آن به ۲۰۰ اسببخار میرسد. این خودرو آلمانی طی ۷.۱ ثانیه از حالت سکون بهسرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد و از حداکثر سرعت بیش از ۲۱۸ کیلومتر بر ساعت برخوردار است. در سال ۱۹۸۱ آئودی در فنلاند روی جایگاه برندگان قرار گرفت؛ اما این تازه شروع کار کواترو بود. کواترو یک سال بعد (۱۹۸۲) در ۷ رالی پیروز شد و با بهبودهایی که قدرت آن را به ۳۵۰ اسببخار میرساند، قهرمانی جهان را بهدست آورد.
۱۰- استقامت به سبک باوریایی
خودرو وی ۸ ام در بامو همان نقشی را بازی میکند که ۹۱۹ برعهده داشت و صد البته باتوجه به، بهروزتر بودن آن میتواند روی ذائقه بازدیدکنندگان تاثیر بیشتری داشته باشد. بامو M Hybrid V۸ در دورانی پا بهعرصه گذاشت که خودروساز آلمانی درحال گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تاسیس زیرمجموعه مشهور خود یعنی M بود. البته برخلاف تصور بسیاری افراد، M Hybrid V۸ نیرومندترین محصول بامو نیست؛ چراکه محصولاتی همچون M۴ CSL و M۳ تورینگ از این خودروساز در حال تردد در معابر عمومی هستند. در سینه بامو M هیبرید V۸ پیشرانه P۶۶/۳ قرار گرفته است؛ پیشرانه ای که مدل اولیه آن در مسابقات DTM مورد استفاده قرار گرفته بود.
این پیشرانه ۴ لیتری به دو توربوشارژر مجهز شده است و میتواند تا ۸۲۰۰ دور در دقیقه، دوران کند. حداکثر خروجی این پیشرانه ۶۴۰ اسب بخار قدرت و ۶۵۰ نیوتونمتر گشتاور اعلام شده است که البته بسته به قوانین مسابقات، قابل تغییر خواهد بود.
براساس مدارکی که در اختیار FIA قرار گرفته، ابعاد این خودرو در طول، عرض، ارتفاع و فاصله بین محورها بهترتیب ۵.۱، ۲، ۱.۰۶ و ۳.۱ متر اعلام شده است. وزن خالص بامو M Hybrid V۸ بدون احتساب راننده و سوخت، به ۱۰۳۰ کیلوگرم محدود شده است.
۱۱- همهجا تلاشهایی برای شبیهسازی وجود داشت
تقریبا در هر سالنی از نمایشگاه، نشانههایی از شبیهسازی درصنعتخودرو بهواسطه استفاده از هوش مصنوعی بهچشم میخورد. از عینکهای واقعیت مجازی گرفته تا شاسیهای عظیم شبیهسازی که فرصت نشستن پشت فرمان خودروها را برای بازدیدکنندگان فراهم میکردند، تا آنها حس کنند خارج از محوطه نمایشگاه، درحال رانندگی با خودرو مورد علاقهشان هستند. در این میان غرفه لینکاندکو بهواسطه رقابتی که بین تماشاگران بهراه انداخته بود و چهار شاسی کاملا مجهز را روی شبیهسازی ریسروم سوار کرده بود، عملکرد درخشانی در این بخش داشت. اما در طبقه دوم هم شاهد نمونههای زیادی از شبیهسازی بودیم. از جمله تلاشهای برند تکنولوژیمحور لنوو که در مسابقات فرمولاوان نیز حضور جدی دارد و بر این اساس عملکرد آن در نمایشگاه بهشکلی بود که حس خوشایندی را به بازدیدکنندگان منتقل میکرد.
۱۲- خودرو قهرمان جهان
درنهایت به مهمترین خودرو حاضر در این نمایشگاه میرسیم که حداقل از نگاه نگارنده بیشترین تاثیر را روی بازدیدکنندگان داشت. همین سه هفته پیش بود که شهر شانگهای میزبان مسابقات فرمولاوان بود و با وجود اینکه خودروهای روی سکوی این گرندپری را مکلارن و مرسدس تشکیل میدادند، اما در این نمایشگاه تنها نشانهای از خودرو قرارگرفته در رتبه چهارم این رقابت بهچشم میخورد. البته این حضور بهواسطه آخرین سال همکاری بین تیم ردبولریسینگ و هوندا (بهعنوان تامینکننده پیشرانه) رقم خورده بود و درواقع هوندا تلاش کرده از تمام ظرفیتهای این همکاری استفاده کند و صدالبته خودرویی که سال گذشته موفق بهکسب قهرمانی فردی مسابقات فرمولاوان شده، نزد مخاطبان نمایشگاه و بهطور کلی خودرودوستان ارزش بسیار زیادی دارد. حضور ردبول RB۲۱ را در شانگهای بهفال نیک گرفته و امیدواریم که روزی شاهد حضور این خودروهای جذاب در کشورمان نیز باشیم.